Tinédzserbuli Tatárföldön, gólzivatarban bukott el Argentína

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2018.06.30. 18:42
null
Az egyik marad, a másik hazamegy – Lionel Messi és Kylian Mbappé meccs utáni kézfogása (Fotó: AFP)
Csillag Péter tudósítása Kazanyból.

 

Miről beszélget egy tatár és egy magyar újságíró Kazanyban?

Még szép, hogy a tatárjárásról!

Viszonylag kevés az esélye, hogy Tatárország fővárosában, a tatárt az orosz mellett ma is hivatalos nyelvként beszélő nép körében éppen Magyarország-kedvelő tatárba botoljon a budapesti utazó, a szombati világbajnoki nyolcaddöntő előtt azonban éppen ilyen különös alakot sodort mellém a sors, amikor a stadion környékén tartottam egy szelíd „magyarjárást”.

Az Omega zenekarért, Szabó István Mephisto-filmjéért és a Balaton északi partjáért lelkesedő kolléga mellesleg történelemtanár is, így első kézből közölhette a megnyugtató információt, hogy a kazanyi iskolapadokban nem a magyar falvak elpusztításának lelkesítő történetével erősítik a helyiek hazaszeretetét. IV. Béla szegény hiába kért a francia királytól támogatást, 1241-ben a magyar földet felgyújtó, asszonyokat, gyermekeket sem kímélő mongol hordák Trau váráig kergették.

A történelem azonban hosszú távon igazságos, a segítséget megtagadó IX. Lajos kései utódaira szombaton a Kazany Arénában várt a modern futball tatárserege, a világszerte rettegett, Lionel Messi és Ángel Di María nevével fémjelzett argentin támadósor. Csakhogy Didier Deschamps katonáinak bőven volt alkalmuk felkészülni a veszedelemre, amiként azzal is tisztában voltak, hogyha csatárai kegyetlenek is, Argentína védelme sebezhető. A büntetők világbajnokságán ez éppen egy korai tizenegyessel vált bizonyossá, a félelmetes sebességű Kylian Mbappét csak késve és szabálytalanul tudta megállítani Marcos Rojo. Antoine Griezmann nem hibázott, a francia gól kapcsán pedig eszünkbe juthatott Javier Mascherano észrevétele, amellyel a meccs előtt felhívta a figyelmet arra, micsoda zavart keltett csapatánál a Nigériától kapott büntetőgól.

Bár az ismert következménynek ezúttal is mutatkoztak jelei, az enyhe francia mezőnyfölényt argentin egyenlítő gól törte meg. Sajátos velejárója egy-egy telt házas stadionban játszott mérkőzésnek, hogy ha gól esik, a közönség morajából, zúgásából, zsongásából még egy vak is könnyen megállapíthatja, miként történt az eset – közelről bepiszkált pici gólocska, szépen végigvitt támadást záró gól vagy váratlan bombagól született. Kazanyban a percekig tartó ámulat mindennél erősebb jellemzést adott Di María laza mozdulattal, 27.6 méterről a bal felső sarokba tekert csodagóljáról.

Hasonlóan meglepett hangrobbanás követte a második félidő elején a jelenetet, amikor Messi váratlanul éles lövésébe olyan szerencsésen nyúlt bele Gabriel Mercado, hogy lábáról a francia kapuba pattant a labda. Akár a világbajnoki döntőt is vívhatta volna a két csapat, a mezőny két bivalyerős együttese csapott össze Kazanyban, ráadásul a közönség szerencséjére valóban össze is csapott (a franciáknál a dánok elleni bilimeccs után lehetett tartani az óvatoskodástól).

Di María pazar góljának méltó párja volt Benjamin Pavard zseniális, teli csüddel eltalált, mintaszerűen a felső sarokba bombázott, gyönyörűen pörgő labdája. Ám a meccs 2–2-nél sem ült le, sőt a 19 éves Mbappé addig küzdött az argentin kapu közelében, míg kicsikart magának egy gólhelyzetet, csapatának pedig egy gólt. És még ezzel sem volt vége, a kissé megbomlott argentin csapatot átjátszva, egész pályás, könnyed támadással – ismét a PSG tinédzsere révén – Franciaország megszerezte a negyedik gólját is. Argentína a hosszabbításban Sergio Agüero góljával szépített, visszakapaszkodni azonban már nem volt ideje.

A franciák 4–3-as győzelme tükrében megállapíthatjuk, királyuk egykori fukarságáért nem ezen a délutánon vett elégtételt rajtuk a sors, a két találatával a meccset eldöntő Mbappét viszont nyugodtan kikiálthatjuk Kazany nagykánjának. Az argentinok kiestek, ötszörös aranylabdás vezérük az idén sem szerzi meg hiányzó vb-aranyérmét.

Vagy ahogy Eric Knight mondaná: Messi hazatér.

EMLÉKEZTETŐ

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

FRANCIAORSZÁG–ARGENTÍNA 4–3 (1–1)

Kazany,Kazany Aréna, 42 873 néző. Vezette: Fagani (iráni)
Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, L. Hernández – Kanté, Pogba – Mbappé (Thauvin, 89.), Griezmann (Fekir, 83.), Matuidi (Tolisso, 75.) – Giroud.Szövetségi kapitány:Didier Deschamps
Argentína: Armani – Mercado, Otamendi, Rojo (Fazio, a szünetben), Tagliafico – E. Pérez (Agüero, 66.), Mascherano, Banega – Pavón (Meza, 75.), Messi, Di María.Szövetségi kapitány:Jorge Sampaoli
Gólszerző: Griezmann (13. – 11-esből), Pavard (57.), Mbappé (64., 68.), ill. Di María (41.), Mercado (48.), Agüero (93.)
Sárga lap: Matuidi (72.), Pavard (73.), Giroud (93.), ill. Rojo (11.), Tagliafico (19.), Mascherano (43.), Banega (50.), Otamendi (93.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik