Suárez nem tudta feledtetni a harapást, védők lettek Uruguay tanárai

Vágólapra másolva!
2018.06.15. 19:36
null
Luis Suárez gyengén futballozott, de Uruguay védőinek hála most ez is belefért (Fotó: AFP)
A labdarúgó-világbajnokság alatt a Nemzeti Sport Online-on több szakmai elemzéssel is tervezünk jelentkezni, és a sort a pénteki első mérkőzéssel, az A-csoportban megrendezett Egyiptom–Uruguay (0–1) meccsel nyitjuk. Eredeti elképzelésünk az volt, hogy a várhatóan kulcsemberré előlépő klasszis támadók teljesítményét vonjuk alaposabb vizsgálat alá, de aztán másképp alakult a találkozó...


(A meccs fő statisztikái: labdabirtoklás, lövések, kaput eltaláló lövések, szögletek, sikeres passzok, blokkolt lövések, védett lövések.)

Az Egyiptom–Uruguay vb-meccsnek azzal a szándékkal „ültünk neki", hogy egymás mellé állítjuk a Liverpool egykori vezére, a „vörösöket" négy éve kis híján bajnoki címre vezető, majd a brazíliai vb után a Barcelonához szerződő uruguayi Luis Suárez és a Pool mostani klasszisának, a csapattal BL-döntőig menetelő, a 26. életévét éppen pénteken betöltő egyiptomi Mohamed Szalahnak a teljesítményét. (Kettejük között hasonlóság, hogy Szalah előtt Suárez volt az utolsó liverpooli, aki egyazon szezonban, a 2013–2014-es idényben gólkirály lett a Premier League-ben és a liga legjobb játékosának is megválasztották – akárcsak idén az egyiptomit, aki a 32 bajnoki találatával éppen Suárez 31 gólos liverpooli csúcsát adta át a múltnak).

Nos, ez a szándékunk hamar dugába dőlt, mivel az éppen a Bajnokok Ligája fináléjában, a Sergio Ramosszal vívott párharc során vállsérülést szenvedő Szalah nem játszott Egyiptomnál.

A nemzeti csapatban a korábbi 98 meccsén 51 gólt szerző, ezzel válogatottsági rekordernek számító Suárez pedig az első két lövőhelyzetéből a kapu mellé talált (különösen a második volt nagy lehetőség, amikor egy lecsorgó labdát pofozott az oldalhálóba), egy szabadrúgást meg a sorfalba vágott, ezenkívül két labdát is elveszített a tizenhatos előterében. A második játékrész elején, a meccs addigi legnagyobb helyzeténél pedig nem tudta elrúgni a labdát a kifutó kapus mellett, majd a 75. percben tiszta ziccerben belevezette a labdát el-Senaviba.

Suárez így összességében nem nyújtott kiemelkedőt, sőt, ha a puszta számokat nézzük, tulajdonképpen elég gyengén futballozott: négy lövés, abból egy talált kaput, 69 százalékos passzpontosság, két gólhelyzetet teremtő átadás, két jó csel – mindez 55 labdaérintés mellett (forrás: WhoScored). Vagyis nem tudott rácáfolni azokra a hangokra, melyek szerint 31 évesen egyre inkább leszálló ágba kerül a pályafutása.

Tehát az Egyiptom elleni meccset követően ott tartunk, hogy Suráez utolsó, emlékezetes, világbajnokságon mutatott megmozdulása továbbra is az a pillanat, amikor 2014-ben, az olaszországi meccsen megharapta Giorgio Chiellinit.

A második tervünk az volt, hogy „dicshimnuszt" zengünk a PSG csatáráról, Edinson Cavaniról, aki a válogatottban 42 gólt szerzett már a pályafutása során, két topligában, a francia és az olasz élvonalban pedig 228-nál jár már, mégsem tudta teljesen befutni azt a pályafutást, ami a képességei alapján benne lehetett volna, hiszen európai kupában még csak döntőt sem játszott soha. Talán éppen az a kicsi hiányzott neki a világklasszissá váláshoz (na meg mondjuk egy Real Madrid-szerződéshez, amely ezt eredményezhette volna), ami Egyiptom ellen a gólhoz: két lövésénél is a kapus védett bravúrral, a hajrában elvégzett szabadrúgásánál pedig a kapufa mentett. Összességében az öt lövés, abból kettő kaput eltaláló és a 90 százalékos passzpontosság, 47 labdaérintés még mindig jobban mutat, ha csak egy kicsivel is, mint Suárez számai.

Viszont Uruguay erejét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a sztárcsatárok „csődje” ellenére a védők is képesek voltak szállítani a győzelmet. Így méltán állíthatjuk őket a középpontba.

Az Atlético Madridban futballozó, José María Giménez, Diego Godín belső védőpáros kapcsán is az jut először az eszünkbe, hogy Cavanihoz hasonlóan talán többet is elérhettek volna már egy Real Madrid, vagy Barcelona szintű csapattal. Igaz, a támadóval ellentétben mindketten nyertek már európai kupát, például éppen idén, az Atletivel az Európa-liágában értek a csúcsra, ráadásul Godín már másodszor nyerte meg a sorozatot a „matracosokkal", Giménez pedig még csak 23 éves (annak ellenére, hogy már a második vb-je), vagyis előtte még nagy jövő állhat.

Nem véletlen hogy az egyéni teljesítményeket számszerűsítő WhoScored-nál is őket kettejüket díjazták a legmagasabb értékekkel. A győztes gólt szerző Giménez a tízes skálán 9.6 pontot kapott a teljesítményére (a meccsen ez volt a legmagasabb), míg a 32 éves Godín 8.57-et.

És akkor lássuk is a konkrét mutatók mentén, hogy mitől is volt kiemelkedő, azt is mondhatjuk, hogy tanári Giménez és Godín játéka.

A mezőny legjobbjának bizonyuló Giménez a legtöbb labdaszerzést (ez alatt az úgynevezett szabad labdákat, illetve lefülelt passzokat kell érteni) és a legtöbb tisztázást vagy felszabadítást mutatta be, nyolcat-nyolcat, míg az ő három szerelésénél többet csak Godín jegyzett, ő négyet, plusz neki öt-öt labdaszerzése és felszabadítása volt. Nem mellékesen Godín ugyanannyi jó cselt produkált, mint Suárez (kettő), míg Giménez a Barca sztárjához hasonlóan egyszer találta el az ellenfél kapuját, viszont az ő kísérletéből gól is született. (Érdekesség, hogy megint szélső beívelés után kapott gólt Egyiptom – mióta Héctor Cúper a kapitány, 24 gólt szedett be a csapat, ebből a mostani volt a 15., ami beadás után született.)

Így lépett elő főszereplővé az Egyiptom–Uruguay (0–1) vb-meccsen az Atlético két védője a PSG és a Barca gólzsákja, illetve a korábbi sérülése miatt nem játszó egyiptomi klasszis, Szalah helyett. Hogy a folytatás mit hoz Uruguay számára, az pedig elsősorban attól függ majd, hogy Suárez és Cavani képes lesz-e ugyanolyan hatékony teljesítményre elöl, mint Giménezék hátul. Mindenesetre a dél-amerikaiak továbbjutása a kiszenvedett pénteki győzelemmel már-már biztosra vehető, de hogy a csoportkör után mondjuk egy Portugália vagy egy Spanyolország ellen – amelyekkel azonos ágon szerepelnek – mire mennek majd Óscar Tabárez tanítványai, azt kíváncsian várjuk...

 


AZ URUGUAYI KULCSEMBEREK TELJESÍTMÉNYE
Lövés Passz-
pontosság
Kulcs-
passz
Labda-
érintés
Csel Labda-szerz. Tisz-
tázás
Szere-
lés
Index
Giménez 2/1
(kaput eltaláló)
84.6%

90
1
8
8
3
9.56
Godín
85.3%
1
88
2
5
5
48.57
Cavani 5/2 90%
1
47
1



7.29
Suárez 4/1
69%
2
55
2
2

6.43

Forrás: WhoScored.com

EMLÉKEZTETŐ
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Egyiptom–Uruguay 0–1 (0–0)

Jekatyerinburg, Jekatyerinburg Aréna, 27 015 néző. Vezette: Kuipers (holland)
EGYIPTOM: el-Senavi – Fati, Gabr, Hegazi, Abdel-Safi – Elneni, Hamed (Morszi, 50.) – Varda (Szobhi, 82.), Szaid, Trézéguet – Mohszen (Kahraba, 63.). Szövetségi kapitány: Héctor Cúper
URUGUAY: Muslera – G. Varela, Giménez, Godín, M. Cáceres – Nández (C. Sánchez, 58.), Bentancur, Vecino (Torreira, 87.), De Arrascaeta (C. Rodríguez, 59.) – L. Suárez, Cavani. Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez
Gólszerző: Giménez (89.)
Sárga lap: Morszi (93.), Hegazi (96.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik