Sokk és alkoholmentes sörzápor a Luzsnyikiben – Szeli Mátyás helyszíni riportja

SZELI MÁTYÁS (Moszkva)SZELI MÁTYÁS (Moszkva)
Vágólapra másolva!
2018.06.17. 21:24
null
A mexikói szurkolók is adtak a látványra (Fotók: Szokodi László)
Bejött az optimista jóslat, ugyanis a szurkolók azt mondták, meglepik a világot, és sikerült: Mexikó legyőzte a világbajnoki címvédő Németországot.

 

Vasárnap a címvédő német válogatott is megkezdte szereplését, a moszkvai Luzsnyiki Stadionban Mexikó volt az ellenfele.

ZÖLD EMBERTENGER

A FIFA múlt heti kimutatásai szerint Oroszország után az Egyesült Államokban adták el a legtöbb jegyet, pedig a csapat ki sem jutott a világbajnokságra. Ez első hallásra meglepőnek tűnhet, de úgy vettük észre, rengeteg mexikói érkezett az USA-ból, ahol hagyományosan sokan szurkolnak Javier Hernándezéknek. Sokan Los Angelesből érkeztek, igaz, jegy nélkül, s ők azt mondták, otthon nagyjából ezer dollárért (279 ezer forintért) tudtak volna jegyet venni a németek elleni mérkőzésre, de most abban bíznak, hogy a helyiektől (akik egyébként olcsóbban vehetnek belépőket) tudnak valahogy kevesebbért is vásárolni. Ha hoppon is maradtak, a legrosszabb esetben a szurkolói zónában nézhették a meccset. Egy biztos, a Luzsnyikiben elsöprő többségben voltak a mexikóiak, és ez a zöld embertenger elképesztő hangulatot teremtett.

Bár Németország számított a mérkőzés egyértelmű esélyesének, azt nem lehet mondani, hogy minden ideálisan alakult a találkozó előtt. Nem feltétlenül arra gondolunk, hogy a csapat hat felkészülési mérkőzéséből csupán egyet nyert meg, az is hatalmas vihart kavart, hogy a török származású Ilkay Gündogan és Mesut Özil a török elnökkel fotózkodott. Gündogan kocsiját még Németországban megrongálták, a találkozó előtt pedig a Sport Bild arról cikkezett, hogy a botrány miatt Özil kikerülhet a kezdőből. Ez nem történt meg, Jonas Hector ellenben lemaradt a mérkőzésről – pedig éppen a balhátvédposzt tűnik a leggyengébbnek a német válogatottban –, a kölni futballista helyett a Herthát erősítő Marvin Plattenhardt kezdett. Ehhez a váltáshoz még egy adalék: Hector állítólag influenzás (más források szerint megfázott), amin nyár lévén sokan meglepődtek, míg mi, akik napi szinten tapasztaljuk a moszkvai légkondicionálás ipari, könnyfakasztó erejét, nem nagyon vagyunk meglepve.

Manuel Neuer azonban lehetőséget kapott, a Bayern München kapusa hosszú idő után játszott tétmérkőzést a német válogatottban, s nem hazudtolta meg régi önmagát: a német támadásoknál huszonöt méterre volt a kapujától, amikor pedig a zöld mezesek rohamoztak, akkor magabiztosan hárított. Ez a kapusok meccse (is) volt, mert Guillermo Ochoa is meggyőzően védett a másik oldalon, igaz, mindkettejüknek középre tartó, lapos átlövéseket kellett hatástalanítaniuk az esetek nagy többségében.

Manuel Neuer a vereség ellenére is magabiztos volt
Manuel Neuer a vereség ellenére is magabiztos volt

A Mexikót irányító Juan Carlos Osorio számolt azzal, hogy a németeknél lesz többet a labda, de betartotta ígéretét, nem álltak be védekezni csak azért, mert a németekkel játszottak. A taktikai húzás bevált, mert leginkább gyors ellentámadásokból sikerült megzavarni Németországot, s mivel általában két mexikói támadó elöl tartózkodott, mindig volt megjátszható ember. A gond csak az volt, hogy a közép-amerikaiak általában csináltak egy-két szép cselt vagy passzt, eljutottak a német kapu előterébe, majd a legtöbbször pocsék megoldásokat választottak – egy kivétellel... Az első félidőben ugyanis az egyik ilyen gyors támadás végén Hirving Lozanónak sikerült bevennie a kaput, s nem is akármilyen lövéssel (a mellettünk lévő szektorban mintegy hatvan műanyag korsónyi sör repült a levegőbe, kiváltva néhány elázott, pocakos japán futballturista rosszallását).

Hirving LOZANO, a mexikóiak gólszerzője: „Nagyon keményen megdolgoztunk az eredményért. Azt nem tudom, hogy ez-e a mexikói futball történetének legnagyobb győzelme, de az biztos, hogy az egyik legjelentősebb.”

A PSV-nél is örülhetnek, Lozano ugyanis szinte biztosan távozik, de legalább kicsit feltornázza az árát, mielőtt elmegy.

A mexikóiak a folytatásban is agresszív játékkal akadályozták meg az egyre frusztráltabbnak tűnő németeket, hogy kihasználják labdabirtoklási fölényüket. Sami Khedirának és Toni Kroosnak nehéz volt szabad embert találnia, ha pedig sikerült, akkor a labdás játékost azonnal lerohanták, és megtartották minimális előnyüket.

A mérkőzés előtt a mexikói drukkerek azt hajtogatták minden szembejövőnek, vasárnap nemzeti csapatuk meglepi a világot.

Sikerült – és a vb-k történetében ez a hatodik alkalom, hogy a címvédő vereséggel kezdte a szereplését a nagy tornán.

A mexikóiak meglepték a világot
A mexikóiak meglepték a világot

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–MEXIKÓ 0–1 (0–1)

Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző. Vezette: Fagani (iráni)
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kimmich, J. Boateng, Hummels, Plattenhardt (Gomez, 79.) – Khedira (Reus, 60.), Kroos – Th. Müller, Özil, Draxler – Werner (Brandt, 86.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
MEXIKÓ: Ochoa – H. Moreno, H. Ayala, Gallardo, Salcedo – H. Herrera, Guardado (R. Márquez, 74.), Layún – Lozano (R. Jiménez, 66.), Vela (E. Álvarez, 58.), J. Hernández. Szövetségi kapitány: Juan Carlos Osorio
Gólszerző: Lozano (35.)
Sárga lap: Th. Müller (83.), Hummels (84.), ill. Moreno (40.), H. Herrera (90.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik