Parádés nigériai, nagypapás belga, vidám ausztrál – az összes vb-mez

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.05. 20:43
A labdarúgó-világbajnokság hatalmas üzlet is, s a sportszergyártók nem hagyhatják ki az alkalmat, hogy az eseményre minden válogatottat vadonatúj tervezésű felszereléssel lássanak el. Az oroszországi torna előtt összegyűjtöttük a 32 válogatott első és második (egy helyen harmadik is van) számú mezeit. Íme, a színek kavalkádja!

A-CSOPORTA-CSOPORT

OROSZORSZÁG – Adidas
A házigazda meze az egyszerűségre törekszik a piros színnel, egyben emléket állít az 1988-ban Eb-ezüstérmes szovjet válogatott előtt – az orosz zászló színeit a sportszáron találjuk. A váltómezen fehér alapon apró négyzetek alkotnak mintázatot.


SZAÚD-ARÁBIA – Nike

Letisztult a szaúdi mez, a fehér alapon csak a gallérnál található világoszöld minta. A korábbiaktól az ország futballszövetségének vadonatúj emblémája különbözteti meg.

EGYIPTOM – Adidas
Az Adidas itt is a retróra épít, a piros mez oldalán fehér, a fehér váltómez vállán fekete csíkok húzódnak. Az első számú felső nyakára és ujjaira fekete szegélyt is varrtak.

URUGUAY – Puma
A 2018-as vb-mezekben az egyszerűségre törekvő Puma a világoskék uruguayi mezzel játszott picit, amolyan vízjelként megjelenik benne az ország jelképe, a dél-amerikai nemzetek függetlenné válása felé tett lépést jelentő 1810-es forradalmat jelképező májusi nap.

B-CSOPORT

PORTUGÁLIA – Nike
A legörvendetesebb változtatás, hogy az Európa-bajnok megszabadult a furcsa világoszöld váltómeztől, amelyet az Eb-n a magyar válogatott ellen is használt, és fehér alapú, apró szürke és zöld keresztekkel díszített felsőt használ, ha nem éppen az alap bordó mezt veszi fel.

SPANYOLORSZÁG – Adidas
Az Adidas az 1994-es világbajnokságon használt spanyol mezt vette alapul, a jobb oldalán függőleges sárgás-kékes minta húzódik, amely kissé lilás hatást ad a meznek. Ez a színkombináció az 1931 és 1939 közötti 2. Spanyol Köztársaság zászlaját idézi. A második számú felsőn a fehér alapon piros helyett inkább narancssárgás a minta, ami főleg a címeren látszik.

MAROKKÓ – Adidas
Újabb piros mez, újabb fehér váltómezzel. A második számú felső a vállán piros, s egy piros vízszintes csík is húzódik a vb-szereplők közül utolsóként, május 24-én bemutatott dresszeken.

IRÁN – Adidas
A jelszó a végtelen egyszerűség. A fehér mez oldalán piros, a piroson fehér csíkok húzódnak. A fehér gallérján, a piros ujján látható plusz mintázat.

C-CSOPORT

FRANCIAORSZÁG – Nike
A sötétkék alapon világoskékbe futó ujjak modernné, a gallérra varrt gomb elegánssá varázsolja a francia mezt. A fehér váltómezt vízszintesen szórt csíkok varázsolják egyedivé.

AUSZTRÁLIA – Nike
A vidám színek kedvelőinek egyik örök kedvence az ausztrál felső, amelyben az idén sem kell csalódnunk. A sárga mezt szó szerint megvadítja az ujjak zöld csíkozása. A váltómez szép sötétzöld lett, átlósan két neonzöld csík húzódik rajta, amely a Nike emblémájában is visszaköszön.

PERU – Umbro
A vb-re 1982 után visszatérő perui válogatottal együtt a klasszikus átlós színezés is újra megjelenik a világbajnokságon. A fehér mezt a vállnál arany minta dobja fel. Peru az Umbro egyetlen vb-csapata, amely ráadásul a torna után szakít a márkával, és a dél-afrikai Marathonra vált.

DÁNIA – Hummel
A dán Hummel is egyetlen válogatottnak szállít mezt a 32-ből. A márka és a válogatott a dán királyi testőrség előtt tiszteleg a piros és a fehér felsőben is halványan, mintegy vízjelként megjelenő kereszttel.

D-CSOPORT

ARGENTÍNA – Adidas
Újabb klasszikus első mez, amelyen nem szabad változtatni. Argentína számára feledhető volt az 1994-es világbajnokság, de most mindkét mezével azt idézi fel az Adidas. A váltómez már inkább fekete, mint sötétkék, a hónaljnál mindkét oldalról a nemzeti zászló kúszik be ferdén.

IZLAND – Errea
Az olasz sportszergyártókat ezúttal egyedül az Errea képviseli. A vb-újonc izlandi válogatott egyszerű kék és fehér mezét az ujjak dobják fel, a három nemzeti színt amolyan sprayszerűen vitték fel a vállra és az ujjakra.

HORVÁTORSZÁG – Nike
Újabb klasszikus, amelynek nagy tornák előtti áttervezése jelenti a legnagyobb feladatot a sportszergyártó számára. A piros-fehér „kockás" meznek most a színek közötti átmenet cikkcakkozása ad egyedi külsőt, elmosódottnak tűnik tőle a mez. Ugyanez igaz az ezúttal kék-fekete váltómezre is.

NIGÉRIA – Nike
Sokak szerint a Nike megnyerte a mezek külön versenyét a nigériaiak első számú mezével. Az angol válogatott elleni szombati felkészülési meccsen bemutatott felső világoszöld-fehér sávjai a fekete-fehér ujjal igazi különlegességgé teszi a mezt, amely milliószámra fogy a boltokban és az interneten. A váltómez ausztrálos sötétzöld, az átlós csík nélkül.

E-CSOPORT

BRAZÍLIA – Nike
Ezt sem szabad túlbonyolítani, és nem is tette a Nike, amely a gallérra tett egy kis zöldet. A sárga felső a kék nadrággal és a fehér sportszárral minden vb-n félelmet kelt az ellenfelekben. A váltómez kék, amelynek különböző árnyalatai kirajzolnak öt csillagot, az eddigi öt vb-címet jelképezve.

SVÁJC – Puma
A Puma a váltómezt itt sem gondolta túl, de a piros felső kifejezetten egyedi lett. Fehér csíkok kavarognak rajta, mint ahogy a hegyek szintvonalait jelzik a domborzati térképeken. Mégiscsak az Alpokból érkeznek.

COSTA RICA – New Balance
Az amerikai New Balance vállalat háromdimenziós hatású felsőket készített Costa Ricának, a piros és a fehér mezen is halvány vonalak képeznek mintázatot. A pirosnál fehér, a fehérnél fekete szegélyű a nyak és a vállrész.

SZERBIA – Puma
Egyszerű, piros alapon fehér nyak-, váll- és ujjszegély a szerbek első számú meze. A váltómez ugyanennek az inverze, annyi különbséggel, hogy középen egy függőleges csíkban lehúzódik Szerbia zászlajának három színe – a résbe kerül a mezszám.

F-CSOPORT

NÉMETORSZÁG – Adidas
Az Adidas kitett magáért hazája nemzeti válogatottja új mezének elkészítésekor. Az első számú felső az 1990-es világbajnok csapatét idézi, azzal a különbséggel, hogy az akkori nemzeti színek helyett a szürke három árnyalata fut végig a mezen. A zöld váltómezhez a beszállító az 1992 és 2000 között használt türkizt vette elő ismét, s annak árnyalataival játszik.

MEXIKÓ – Adidas
A közép-amerikaiak meze ezúttal egyszerűbb, mint azt korábban megszokhattuk, a sötétzöld alapon oldalt három felfelé mutató csík látható változó élénkséggel. A váltómez szokatlan, fehér alapon zöld-fehér-bordó csíkok húzódnak körben, s ehhez bordó nadrágot visel majd a mexikói válogatott.

SVÉDORSZÁG – Adidas
Átlósan futó halványsárga sávok teszik izgalmassá a svédek első számú mezét, amelynek oldalán futnak az Adidas csíkjai. A sötétkék a gallér szegélyén található még meg. A váltómeznél a csíkok a vállon futnak, s a kék felsőnek ötletes, váltakozó vastagságú csíkozása nyújt térhatást.

DÉL-KOREA – Nike
Az egyszerű piroson nincs mit magyarázni, még csak a nyaki részbe sem került plusz szín. A fehér felső viszont annál érdekesebb, hiszen a Koreai-félszigetet mintázó mini ellipszisek húzódnak végig rajta, s amint a zászlóban, a felső fele vörös, az alsó kék. S mindez halvány kontúrral, ami igen zavaró hatást kelt.

G-CSOPORT

BELGIUM – Adidas
A vörös felső mellkasának vonalán olyan sárgás-bordós káróminta fut körbe, mint nagyapáink zokniján. A váltómez sokkal modernebb, a sárga alapon ugyanúgy futnak végig a vízszintes csíkok, mint a svédek két felsőjén. A váltómez vállára felkerült a belga zászló is.

PANAMA – New Balance
Panama három mezzel érkezik első világbajnokságára. A vállon és deréknál a kék-fehér vagy piros-fehér csíkozás állandó elem, mint ahogy a mez nagy V-betűs mintázása is elöl. Ezt a fehéren kék foltokkal oldották meg, a kéken és a piroson azonos színnel.

TUNÉZIA – Uhlsport
A német Uhlsport letisztult stílusú mezeket készített Tunéziának, s nem bonyolította túl a dizájnt. A fehéren piros, a piroson fehér ugyanaz a minta. A gallér és az ujj szegélye nem egyedi, az oldalt található foltos minta annál inkább.

ANGLIA – Nike
Hófehér az angol mez, csupán a gallérnál került bele leheletnyi piros. A váltómeznél már megengedett magának némi kreativitást a Nike, a halványpiros alapon sörét csíkokkal mintázták meg Szent György keresztjét.

H-CSOPORT

LENGYELORSZÁG – Nike
A Nike is megtette, amit egy piros-fehér színkombinációval meg lehet tenni. A fehér mez piros gallérja mellett a szürkés, illetve bordós csíkozás ad egyedi ízt a lengyel felsőnek.

SZENEGÁL – Puma
Szenegál a Teranga oroszlánjai néven is ismert, és ha ez valakinek nem ugrana be a vb-n, elég csak ránéznie a fehér vagy zöld mezre. A mellkason halvány, mégis határozott árnyalatokkal tűnik fel a ködből előbújó oroszlán művészi képe.

KOLUMBIA – Adidas
A dél-amerikai csapat 1990-es mezét idézi az idei sárga felső, amelyen az argentin váltómezen is látható módon jelennek meg a nemzeti zászló további színei. A váltómez kék alapon narancs motívumokat mutat, olyan, mintha az Adidas ráerőltette volna az eredetileg Hollandiának tervezett váltómezt a kolumbiaiakra. Nem így van, a kolumbiai válogatottnak az 1970-es és 1980-as években ilyen volt az első számú meze, a retro jegyében most ez kerül vissza a játékosokra.

JAPÁN – Adidas
A kék szamurájok szokás szerint kék mezben fognak játszani. Az egyenletes fekete és szaggatott fehér vonalak egyeseket pizsamára emlékeztet. A hazai mez hófehér, a bal oldalon három, árnyalatában eltérő csík fut le a válltól a mellkasig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik