„Nincsenek bérelt helyek” – Kassai Viktor szerint ezért marad le a vb-ről

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2017.11.21. 09:01
null
Kassai Viktornak nem lesz lehetősége bizonyítani az oroszországi világbajnokságon (Fotó: Meder István)
Az elismert futballbírónak csalódást jelent, hogy nem lesz ott a világbajnokságon, de Kassai Viktor motivációja megmarad, és már a tavasz nagy bajnoki és kupamérkőzéseire készül.

 

– Hogy érzi magát lelkileg?
– Nyilván nem örömteli helyzet a mostani – mondta Kassai Viktor annak apropóján, hogy nem került be a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságra készülő játékvezetői keretbe. – Húsz európai játékvezető reménykedhetett benne, hogy szerepet kap a jövő évi világbajnokságon, és egyértelmű csalódás, ha valaki az utolsó keretszűkítés áldozata lesz. Két asszisztens kollégám miatt különösen sajnálom a döntést, hiszen Dél-Afrikában én már átélhettem Erős Gábor és Vámos Tibor társaságában, milyen vébén közreműködni, ám ez a lehetőség most nem adatik meg Ring Györgynek és ifjabb Tóth Vencelnek. Ebben a korántsem könnyű pillanatban sem szeretném elmulasztani, hogy megköszönjem asszisztenseim, játékvezető kollégáim és az MLSZ játékvezetői bizottságának segítségét az elmúlt időszakban, és pluszmotivációt ad, hogy a negatív döntés kihirdetését követően a játékvezetés hazai irányítói azonnal támogatásukról biztosítottak mindhármunkat.

– Mit gondol, mi az oka, hogy nem kerültek be a keretbe?
– Elsődlegesen a saját teljesítményünk, valamint a nagyon erős európai konkurencia. Szerintem az európai játékvezetés a legmagasabb szintű a világon, rengeteg olyan kvalitású bíró van, aki a legélesebb vébémeccset is le tudja vezetni. Azonban a világbajnokságokra minden földrész limitált számban küld bírót, így sok minőségi játékvezető kimaradt a szűkítésnél. Tudomásul kell venni, hogy óriási a harc az európai helyekért, és a játékvezetésben nincsenek bérelt helyek a világeseményen.

FÁJÓ HIÁNYZÁS
Eddig még nem fordult elő, hogy két egymást követő világbajnokságon senki se képviselje a magyar játékvezetőket. Nézzük, korábban kik kaptak szerepet a vb-ken!
1930
1934 Iváncsics Mihály
1938 Hertzka Pál
1950
1954 Zsolt István
1958 Zsolt István
1962 Dorogi Andor
1966 Zsolt István
1970 Emsberger Gyula
1974 Palotai Károly
1978 Palotai Károly
1982 Palotai Károly
1986 Németh Lajos
1990
1994 Puhl Sándor,

Márton Sándor
1998 Vágner László
2002 Székely Ferenc
2006
2010 Kassai Viktor,

Vámos Tibor,

Erős Gábor
2014
2018
– Csakhogy ön Franciaországban Európa-bajnoki nyitó meccset vezetett, megkapta a német–olasz rangadót, tartalékként még a fináléban is ott lehetett, hat évvel ezelőtt Bajnokok Ligája-döntőt bíztak önre. Akkor hogy van ez?

– A huszonnégy csapatos Eb-n tizenhat európai játékvezető kapott szerepet, Oroszországba pedig csak tízen mehetnek a kontinensről. Mivel sok tapasztalt és jó bíró pályázott erre a tíz helyre, várható volt, hogy egy hiba, hullámvölgy sokat számít. A teljesítmény a legfontosabb, és őszintén el kell ismernünk, nem voltunk hibátlanok az elmúlt másfél évben, ezért el kell fogadnunk, hogy most nem kapunk szerepet. Nem másban keressük a hibát, kollégáimmal együtt kellően önkritikusak vagyunk a magunk teljesítményét illetően.

– Önhöz hasonlóan a legjobbak között emlegetett svéd Jonas Eriksson mellett a legjobb cseh, portugál, román és görög játékvezető is kimaradt a keretből, és meglepetésre a futball őshazájának mondott brit labdarúgás sem ad bírót a világbajnokságra.
– Ez mutatja azt, hogy már a húszas keretbe is nagyon nehéz bekerülni, hosszú évek munkája és tapasztalata kell ahhoz, hogy valakinek egyáltalán felvetődjön a neve egy világbajnokságot illetően. Nemcsak a nemzeti válogatottaknak, egy játékvezetői csapatnak is nehéz kijutnia a vébére. Sőt talán még nehezebb is, hiszen az ötvenöt tagállamú kontinensünkről tizenhárom válogatott vehet részt a vb-n, viszont csak tíz játékvezető.

– Miután nem bíztak önre pótselejtezőt, számítani lehetett rá, hogy nem lesz ott a szűkített keretben?
– A pótselejtezőkön valóban nem kaptunk szerepet, amely már előrevetítette a mostani döntést. Igaz, 2009-ben és 2013-ban egyaránt interkontinentális pótselejtezőt vezethettem, mégsem volt garancia a részvételre, hiszen Brazíliában nem lehettem ott.

– A magyar szurkolók jól emlékeznek Szergej Karaszjovra, aki az Eb-n az Izland elleni meccsen örökre „befészkelte” magát a szurkolói szívekbe – az orosz játékvezető sokak szerint csak azért kerülhetett be a szűk keretbe, mert Oroszországban rendezik a tornát. Sokaknak az is meglepetés, hogy a spanyol Antonio Mateu Lahoz bizalmat kapott, aki a felvételek alapján négy tizenegyesgyanús helyzetben is rosszul döntött az olasz–svéd pótselejtező visszavágóján.
– A válogatás szempontjait magam nem ismerem, de abban biztos vagyok, hogy mind a tíz kiválasztott kolléga megállja majd a helyét Oroszországban, és az európai játékvezetés jó hírét erősítik.

– Hogyan tovább?
– Mire gondol?

– Mi a motivációja a folytatásban?
– Az, hogy szeretem a játékvezetést, örömömet lelem ebben a szakmában. Péntek este tudtam meg, hogy nem leszek ott a vébén, de szombaton a Balmazújváros–Haladás mérkőzés közben egy pillanatig sem jutott az eszembe. Csak arra koncentráltam, hogy azt a mérkőzést a lehető legjobb színvonalon levezessem. Vasárnap aztán már az edzőteremben voltam, hétfőn pedig újra edzettem, vagyis készülök a következő mérkőzésemre. Az UEFA elit játékvezetői közé tartozom továbbra is, 2007 óta folyamatosan küldenek a Bajnokok Ligája mérkőzéseire, a jelenlegi keretből senki sincs, aki előttem már vezetett volna BL-meccset, és büszke vagyok rá, hogy immár egy évtizede ebben a kupasorozatban kapok szerepet. A magyar bajnokságban még hátravan néhány forduló, illetve európai kupamérkőzés is vár ránk december elején, aztán jöhet a felkészülés a tavaszi szezonra – a teljesítményünkkel szeretnénk bizonyítani, hogy a sikertelen világbajnoki kvalifikáció ellenére továbbra is a világ legjobb játékvezetői csapatai közé tartozunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik