Messiék felidéznek egy régi rémálmot: elbukhat-e Argentína a selejtezőkön?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.05. 11:52
null
Lionel Messiéken óriási a nyomás – magukat hozták nehéz helyzetbe (Fotó: AFP)
A helyek negyede már gazdára talált a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon: a házigazda Oroszország mellett Dél-Amerikából Brazília, Ázsiából Irán, Japán, Dél-Korea és Szaúd-Arábia, Európából Belgium, a CONCACAF-zónából Mexikó kvalifikálta magát a tornára. Az októberi selejtezőkkel véghajrájába fordul a sorozat – tekintsük át, mi a helyzet zónáról zónára!

 

1. ZÓNA: DÉL-AMERIKA (CONMEBOL)

Egy hely foglalt, a körmérkőzéses, oda-visszavágós rendszerű dél-amerikai zónát tízpontos előnnyel vezető Brazília az összes zónát tekintve elsőként kvalifikálta magát a világbajnokságra. A brazilok mögött még három fix kijutó és egy pótselejtezős hely van – a dupla játéknap előtt előbbieket Uruguay, Kolumbia és Peru, utóbbit Argentína foglalja el.

A 2018-AS VILÁGBAJNOKSÁGRA EDDIG KIJUTÓ VÁLOGATOTTAK
1. Oroszországházigazda
2. Brazília2017. március 28.
3. Irán
2017. június 12.
4. Japán
2017. augusztus 31.
5. Mexikó
2017. szeptember 1.
6. Belgium
2017. szeptember 3.
7. Dél-Korea
2017. szeptember 5.
8. Szaúd-Arábia2017. szeptember 5.

Szinte bizonyos, hogy az egyik vb-helyet Uruguay viszi el, hiszen az uruk a zóna két leggyengébb csapatával, Venezuelával és Bolíviával találkoznak még. Bukni innen nem nagyon lehet. A 3. helyen álló Kolumbia két közvetlen vetélytárssal játszik: előbb fogadja Paraguayt, majd megy Peruba, s egy győzelem már jó eséllyel vb-részvételt jelenthet Radamel Falcaóéknak.

Kolumbia után aztán jön a káosz: Peru, Argentína, Chile, Paraguay 3 ponton belül van egymáshoz képest, és még a 20 ponttal a 8. helyen álló Ecuadornak is maradt elméleti esélye a kvalifikációra.

Az újabb vb-szereplésre 1982 óta váró peruiak sorsolása gyilkos: előbb Argentínában vívnak kulcsfontosságú meccset, majd érkezik Kolumbia. A legutóbbi világbajnokságon ezüstérmes Argentínának nagyon meleg a helyzete: Peru ellen egy hazai botlás végzetes lehet, és a végén jön a quitói, magaslati út, márpedig az Ecuador elleni legutóbbi hat tétmérkőzéséből csak egyet nyert meg Argentína.

A PROGRAM
17. FORDULÓ(2017. október 5.)
Bolívia–Brazília
Venezuela–Uruguay
Kolumbia–Paraguay
Chile–Ecuador
Argentína–Peru
18. FORDULÓ(2017. október 10.)
Paraguay–Venezuela
Brazília–Chile
Ecuador–Argentína
Peru–Kolumbia
Uruguay–Bolívia

A peruiak elleni meccs helyszínválasztása nem véletlen: az argentinok pokoli hangulatot szeretnének teremteni, a La Bombonera Stadion pedig a „pályára omló” lelátókkal egész biztosan közvetlenebb lelátói kapcsolatot biztosít, mint az atlétikai pályás El Monumental, amelyet a válogatott általában használ.

Más kérdés, hogy 1969-ben Argentínát pont Peru ellen, a La Bombonerában érte futballtörténelme egyik legnagyobb traumája: nyerniük kellett volna világbajnoki selejtezőn, ám csak 2:2-es döntetlenre futotta, így a nemzeti csapat nem jutott ki az 1970-es vb-re. Ez volt az egyetlen alkalom, hogy Argentína elindult egy vb-kvalifikáción, ám nem tudta sikerrel venni azt.

Az argentin válogatott hívei azért reménykednek abban, hogy a múlt nem ismétli önmagát, már enélkül is elég nehéz és kaotikus volt az elmúlt időszak a csapatnál.

A legutóbbi két Copa Américát megnyerő Chile helyzete még rosszabb: hazai pályán ugyan valószínűleg kihúzza Ecuadort a versenyből, ám az utolsó fordulóban alighanem pontot vagy pontokat kellene szerezni Sao Paulóban Brazília ellen – még a pótselejtezős hely elcsípéséhez is. Könnyű, laza feladat, pláne, ha győzniük kellene a chileieknek – főleg annak tudatában, hogy Brazília története során még sosem veszített el hazai vb-selejtezőt.

Mi sem lehetne egyszerűbb.

A DÉL-AMERIKAI ZÓNA ÁLLÁSA
1.Brazília16114138–1137
2.Uruguay1683528–1827
3.Kolumbia1675419–1626
4.Peru1673626–2524
5.Argentína1666416–1524
6.Chile1672724–2323
7.Paraguay1663717–2321
8.Ecuador1662824–2420
9.Bolívia16411114–3413
10.Venezuela16151018–35 8

2. ZÓNA: ÓCEÁNIA (OFC)

Óceániában már nincs kérdés, a Salamon-szigetek elleni 8–3-as összesített sikerrel Új-Zéland megnyerte a zónáját. Ez még nem jelent automatikus kvalifikációt, Új-Zéland november 6-án és 14-én a dél-amerikai zóna 5. helyezettjével vív interkontinentális pótselejtezőt. Nem az új-zélandiak lesznek az esélyesek…

3. ZÓNA: ÁZSIA (AFC)

A PROGRAM
Október 5.: Szíria–Ausztrália
Október 10.: Ausztrália–Szíria
A győztes továbbjut az interkontinentális pótselejtezőbe

Az ázsiai zóna szokás szerint előrébb tart, mint a többi: Irán, Dél-Korea, Japán és Szaúd-Arábia már a világbajnokságra készülhet, októberben a kontinentális pótselejtezőn (avagy a 4. selejtezőkörön) a sor.

Ezen a vb-selejtezők talán legnagyobb meglepetéscsapata, az országban dúló háború miatt minden meccsét sok ezer kilométerre játszó Szíria Ausztráliával csap össze. Az első mérkőzésnek a malajziai Krubong, a másodiknak Sydney ad otthont. Dávid és Góliát csatája – de az ausztrál Góliát igencsak botladozott eddig a selejtezőkön. A győztesnek még egy csatát meg kell vívnia a világbajnoki részvételért, a CONCACAF-zóna 4. helyezettje ellen.

Hihetetlen, hogy idáig eljutottak – Szíria Ausztráliát is meglepné (Fotó: AFP)
Hihetetlen, hogy idáig eljutottak – Szíria Ausztráliát is meglepné (Fotó: AFP)

4. ZÓNA: EURÓPA (UEFA)

Eddig csupán Belgium jutott ki, ám az októberi selejtezők után tele lesz a kvalifikációs tábla, nézzük, miként dőlhet el a továbbjutás!

A PROGRAM
Az európai selejtezők következő köre már október 5-én, csütörtökön megkezdődik a C-, az E- és az F-csoport mérkőzéseivel. A 9. forduló október 7-én fejeződik be, s rögtön következik október 8. és 10. között az utolsó, 10. kör. A magyar nemzeti csapat október 7-én Svájcban lép pályára, október 10-én pedig hazai pályán, Feröer ellen zárja a kvalifikációs sorozatot.
• AZ ÓRÁRA BONTOTT MENETRENDET TEKINTSE MEG ADATBANKUNKBAN! •

A-csoport: Franciaország pontelőnnyel vezeti a csoportot, ám október 7-én nehéz dolga lesz Bulgáriában. Az üldöző svédek Luxemburg ellen 3 ponttal terveznek, a továbbjutó helyektől 4 pontos lemaradásban levő hollandok az eggyel jobban álló Fehéroroszországhoz látogatnak. Ha Franciaország és Svédország nyer, Hollandia pedig pontot veszít, akkor az első két hely a francia, svéd páros zsákmánya, a hollandok és a bolgárok elvesztik minden esélyüket.

A csoport állása: 1. Franciaország 17 pont, 2. Svédország 16, 3. Bulgária 13, 4. Hollandia 12, 5. Luxemburg 5, 6. Fehéroroszország 5

B-csoport: Ez a „mi csoportunk”, a helyzet egyszerű, az első két hely a svájciaké és a portugáloké, a többiek már nem juthatnak tovább. Október 10-én portugál–svájci „csoportdöntő” lesz, már ha Portugália nem veszít pontokat Andorra ellen, a mieink pedig nem szereznek pontot vagy pontokat Svájcban. A FIFA-szabályok szerint azonos pontszámú csapatok között a gólkülönbség dönt (márpedig Portugáliáé sokkal jobb), tehát a svájciak nem kaphatnak ki Lisszabonban ahhoz, hogy megtartsák az első helyüket. Persze ez csak akkor igaz, ha minden a papírforma szerint alakul.

A csoport állása: 1. Svájc 24 pont, 2. Portugália 21, 3. Magyarország 10, 4. Feröer 8, 5. Andorra 4, 6. Lettország 3.

C-csoport. Az már biztos, hogy Németország és Észak-Írország lép tovább, az eddig százszázalékos címvédő belfasti pontszerzéssel kijut a vb-re, míg az északírek várhatják a pótselejtezőt. Elméletileg változhat még a sorrend, ha Észak-Írország legyőzi a németeket, majd Németország otthon kikap Azerbajdzsántól, az északírek meg nyernek Norvégiában – de hát ez nem túl valószínű.

A csoport állása: 1. Németország 24 pont, 2. Észak-Írország 19, 3. Azerbajdzsán 10, 4. Csehország 9, 5. Norvégia 7, 6. San Marino 0

A német válogatott világbajnokhoz méltóan gázolt át a csoportján (Fotó: AFP)
A német válogatott világbajnokhoz méltóan gázolt át a csoportján (Fotó: AFP)

D-csoport. Szerbia akár már a következő játéknapon kvalifikálhatja magát a vb-re, ha Wales vagy Írország nem tud négy ponton belülre kerülni a listavezetőhöz képest. Ami késik, nem múlik: ha a szerbek október 6-án, Bécsben nem is jutnak még ki, 9-én, Grúzia ellen minden bizonnyal megkaparintják az egyik helyet a világbajnokságon. A nagy rangadó az utolsó fordulóban Wales és Írország presztízscsatája, amely valószínűleg a második helyről dönt.

A csoport állása: 1. Szerbia 18 pont, 2. Wales 14, 3. Írország 13, 4. Ausztria 9, 5. Grúzia 5, 6. Moldova 2

E-csoport. A csoportot három pont előnnyel vezető lengyelek Örményországba látogatnak, majd Montenegrót fogadják – négy pont megszerzése biztossá teszi a csoportelsőségüket. Az azonos pontszámmal üldöző montenegróiak és dánok Podgoricában vívnak egymással kulcsfontosságú mérkőzést csütörtökön. Inkább a lengyel, dán továbbjutásra szavaznánk, ám Montenegró sorsa – brutálisan nehéz sorsolása ellenére – a saját kezében van.

A csoport állása: 1. Lengyelország 19 pont, 2. Dánia és Montenegró 16 (18–7), 4. Románia 9, 5. Örményország 6, 6. Kazahsztán 2

F-csoport. A még veretlen Anglia ötpontos fórral hasít az élen, és Szlovénia ellen bebiztosíthatja a vb-helyét. Szlovákia, Szlovénia és Skócia egy ponton belül van, a háromfrontos harcban a szlovákok esélyei a legkedvezőbbek, mivel nekik lesz egy hazai meccsük a pont nélkül álló Málta ellen.

A csoport állása: 1. Anglia 20 pont, 2. Szlovákia 15, 3. Szlovénia 14 (10-4), 4. Skócia 14 (14-10), 5. Litvánia 5, 6. Málta 0

G-csoport. Spanyolország eddig ledózerolja a csoportot, egyedül Olaszország ellen veszített pontokat, és az olaszok elleni rangadókból is jobban jött ki. Spanyol, olasz helycserére az első két helyen csak akkor van esély, ha Spanyolország kétszer is botlik. Erre nagy tétben akkor se fogadjunk, ha a katalóniai események után nincs nyugalom a válogatottnál (sem). A spanyol elsőség és az olasz második hely gyakorlatilag biztosra vehető.

A csoport állása: 1. Spanyolország 22 pont, 2. Olaszország 19, 3. Albánia 13, 4. Izrael 9, 5. Macedónia 7, 6. Liechtenstein 0

H-csoport. Belgiumnak már nincs teendője, simán menetelt ki a világbajnokságra, első helye biztos. A második pozícióért Bosznia-Hercegovina, Görögország és Ciprus verseng, október 7-én ciprusi–görög és bosnyák–belga meccs tisztítja a képet. Annak ellenére, hogy a görögök most csak a 3. helyen állnak, a helyzetük nem rossz, ugyanis hazai, Gibraltár elleni mérkőzéssel zárnak, ami azért fix három pontot ígér.

A csoport állása: 1. Belgium 22 pont, Bosznia-Hercegovina 14, Görögország 13, Ciprus 10, Észtország 8, Gibraltár 0

I-csoport. Még teljes a káosz, Horvátország és Izland 16, Törökország és Ukrajna 14 ponttal áll, mindannyian továbbjuthatnak. Horvátország megy még Ukrajnába, Izland Törökországba, tippelni is nehéz – könnyen elképzelhető, hogy az utolsó körre is úgy fordulnak a válogatottak, hogy még mind a négyüknek lesz esélye a folytatásra.

A csoport állása: 1. Horvátország 16 pont, 2. Izland 16, 3. Törökország 14, 4. Ukrajna 14., 5. Finnország 7, 6. Koszovó 1

A CSOPORTMÁSODIKOKRÓL. A legrosszabb csoportmásodik kiesik, így lemarad a pótselejtezőről. Az utolsó helyezettek elleni pontok nem számítanak be az összevetésbe – most Bosznia-Hercegovina és Wales áll a legrosszabbul pontszámban, Wales úgy kerül az összevetés utolsó helyére, hogy még veretlen! Ezért nem érdemes ipari mennyiségű döntetlent játszani a csoportban… A nyolc legjobb mérlegű csoportmásodik négy párban vív pótselejtezőt novemberben.

Az Egyesült Államok szereplése a selejtezők egyik legnagyobb negatív meglepetése (Fotó: AFP)
Az Egyesült Államok szereplése a selejtezők egyik legnagyobb negatív meglepetése (Fotó: AFP)

5. ZÓNA: ÉSZAK-AMERIKA, KÖZÉP-AMERIKA ÉS A KARIBI TÉRSÉG (CONCACAF)

A PROGRAM

9. FORDULÓ (2017. október 6.)
Egyesült Államok–Panama
Costa Rica–Honduras
Mexikó–Trinidad és Tobago

10. FORDULÓ (2017. október 10.)
Trinidad és Tobago–Egyesült Államok
Panama–Costa Rica
Honduras–Mexikó

Az, hogy Mexikó már kijutott, egyáltalán nem meglepetés, az viszont igen, hogy két fordulóval a vége előtt az Egyesült Államok még nincs automatikus kvalifikációt jelentő helyen. A csillagos-sávosok kínos kudarcok sorát szenvedték el a „Hex” néven ismert zónadöntőben, idegenben még nyeretlenek, otthon kikaptak Mexikótól és Costa Ricától is.

Mivel Costa Rica hat ponttal van előttük, a kulcskérdés az október 6-i, Panama elleni selejtező megnyerése, lévén az amerikaiak most pont a panamaiak mögött állnak. Ha Panama felborítja a papírformát és győzni tud Orlandóban, akkor története során először kijut a világbajnokságra, az amerikaiaknak pedig legfeljebb az interkontinentális pótselejtező marad Ausztrália vagy Szíria ellen.

Számukra még az is kínos lenne, nemhogy a kvalifikáció elpackázása.

Ha Costa Rica pontot szerez hazai pályán Honduras ellen, akkor szintén vb-résztvevő, a hondurasiaknak nagyon rossz a sorsolásuk, így kevés a sanszuk a pótselejtezőre, Trinidad és Tobago pedig már kiszállt a versenyfutásból.

AZ ÁLLÁS
1.Mexikó853
11– 3 +818
2. Costa Rica843112– 5 +715
3. Panama8242 7– 5 +210
4. Egyesült Államok823312–11 +1 9
5. Honduras8233 9–16 –7 9
6.Trinidad és Tobago81
7 4–15–11 3
„Kint vagyunk már?!” Még nem, de mindjárt! (Fotó: AFP)
„Kint vagyunk már?!” Még nem, de mindjárt! (Fotó: AFP)

6. ZÓNA: AFRIKA (CAF)

Az utolsó afrikai selejtezős fázisban öt biztos kieső csapat neve ismert, Kamerun, Algéria kettő közülük, mutatva, hogy a zóna semmivel sem lett kíméletesebb a 2018-as kvalifikáción.

Csak az öt csoport győztese jut ki a vb-re, jelenleg Tunézia, Nigéria, Elefántcsontpart, Burkina Faso és Egyiptom foglalja el a nyerő pozíciókat. Októberben egy fordulót játszanak le, a végső összecsapásokra novemberben kerül sor.

Az A-csoportot 3 pontos előnnyel vezető Tunézia megváltja oroszországi jegyét, ha több pontot szerez az 5. fordulóban az üldöző Kongói DK-nál. Mindkét csapat idegenben szerepel, a tunéziaiak Guineába utaznak, a Kongói DK Líbiához, de pont Tunéziába (Líbia ugyanis Monasztirban játssza a hazai mérkőzéseit az ország biztonsági helyzete miatt).

Csoportdöntőnek is beillik a B jelű kvartettben a Nigéria–Zambia találkozó – amennyiben a „szuper sasok” győznek hazai pályán, kijutnak a világbajnokságra. Szintén kvalifikálja magát a vb-re Egyiptom, amennyiben hazai pályán legyőzi a már reményeit vesztett Kongót, Uganda pedig kikap Ghánától. A „fáraók” 1990 óta nem jártak világbajnokságon – nagyon közel állnak ahhoz, hogy végre megszakítsák rossz sorozatukat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik