Joachim Löw már a nyolcadik magyar kapitányt fogyasztja

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2016.09.04. 07:21
null
Joachim Löw az idei franciaországi Európa-bajnokságon (Fotó:Reuters)
Ki a legfiatalabb szövetségi kapitány Európában? Ki a legidősebb? Ki van hivatalban a leghosszabb ideje? Hány Eb-résztvevő válogatottnál cseréltek hadvezért a nyáron? Bernd Storck mellett kik a légiós szakvezetők? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ, amikor a 2018-as labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjének vasárnapi rajtja alkalmából összeállítottuk az öreg kontinens kapitányi tablóját.

 

JOACHIM LÖW: MINDENKI UTÁNA

Noha mostanság Joachim Löwöt a rosszkor és minden értelemben rossz helyen bemutatott ujjgyakorlatai miatt osztogatja a közösségi média, közben ne feledkezzünk meg arról a tartalmas munkásságról sem, amelynek híján a kíváncsi kamerák nem lesnék a német szakember minden mozdulatát.

A Jürgen Klinsmann segítőjéből előléptetett Löw több mint tíz éve irányítja a világ egyik legjobb válogatottját, a németet, ezzel Európa labdarúgó-válogatottjainál az övé a leghosszabb élő, megszakítás nélküli kapitányi időszak.

Hogy milyen hosszú is ez valójában? Mérhető trófeákban és érmekben (egy világbajnoki cím, egy-egy vb-bronz és Eb-ezüst, valamint két további Eb-elődöntő, tulajdonképpeni Eb-bronz), de úgy is, hogy eközben Magyarországon nyolcan váltották egymást a kapitányi székben (Bozsik Péter, Várhidi Péter, Erwin Koeman, Egervári Sándor, az egy meccsre beugró Csábi József, továbbá Pintér Attila, Dárdai Pál és Bernd Storck)…

Egy szó, mint száz, Löw a hatodik nagy kvalifikációs sorozatának vág neki, és bár Németországban hagyományosan hosszú a kapitányok szolgálati ideje, az övé még ott is kiemelkedik: eddig 138 mérkőzésen irányította a nationalelfet, s az első őszi vb-selejtezőn utoléri a német örökranglista második helyezettjét, Helmut Schönt, akkortól pedig már csak a berni legendaépítő, Sepp Herberger (167) előzi meg.

Walesi kulcsemberek, öltönyben Chris Coleman (Fotó: Reuters)
Walesi kulcsemberek, öltönyben Chris Coleman (Fotó: Reuters)

 

A LEGUTÓBBI VB-SELEJTEZŐK KEZDETÉN 11-EN VOLTAK

S ha már Löwvel kezdtük, nézzük, Európa jelenlegi kapitányi tablóján kik állnak a legközelebb hozzá! Amikor ő 2008-ban Eb-döntőben irányította csapatát, még egyetlen jelenlegi európai kapitányi mandátum sem élt. Pontosabban Fatih Terim akkor is török szövetségi kapitány volt (immár másodszor), csakhogy 2009 őszén lemondott – hogy aztán 2013-ban visszatérjen a Galatasaraytól tüzet oltani.

Amikor legutóbb vb-selejtezők kezdődtek az öreg kontinensen (2012. szeptember), Löwön kívül tíz jelenlegi kapitány megbízatása volt már érvényben, köztük a francia Didier Deschamps-é, a mostani társaság egyetlen világ- és Európa-bajnok játékosáé, valamint a csapatával idén történelmi Eb-szereplést produkáló Chris Colemané (Wales) és Michael O’Neillé (Észak-Írország).

A legutóbbi Eb-selejtezős időszak 2014. szeptemberi kezdésekor további 13-an álltak a „maiak” közül a kormányrúdnál, majd a menet közbeni leggyorsabb váltás kedvezményezettjeként munkába állt Fernando Santos is Portugáliában – a többi pedig már, tudjuk, történelem.

Fernando Santos az Európa-bajnoki diadal estéjén (Fotó: Reuters)
Fernando Santos az Európa-bajnoki diadal estéjén (Fotó: Reuters)

 

KILENC + EGY EB-VÁLOGATOTTNÁL VÁLTOTTAK

Portugáliában tehát pillanatnyilag szó sincs „kapitánykérdésről” – bezzeg máshol: idén nem kevesebb mint 17 szövetségi kapitányt neveztek ki Európában, többségüket a nyári kontinensbajnokság után.

Az Eb-n járt válogatottak több mint harmadánál, kilencnél (Anglia, Belgium, Csehország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svédország, Ukrajna) történt csere a hazatérés után. Ehhez hozzávehetjük még, hogy az izlandiaktól meg elköszönt Lars Lagerbäck, társa, Heimir Hallgrímsson immár egyedül próbálkozik az újabb csodatétellel.

Lagerbäck mellesleg nem vonult vissza, tanácsadóként segíti hazája, Svédország új kapitányát, az ilyen munkát korábban nem végző Janne Anderssont.

Az egyik váltás kiemelkedik a többi közül: Vicente del Bosque nyolc év után búcsút mondott a vele világ- és Európa-bajnokságot nyerő spanyol válogatottnak, hogy – a tervezettnél rövidebb, a nyolcaddöntőben véget érő Eb-szereplés „terhével” – átadja a marsallbotot Julen Lopeteguinek.

Négy-négy év után elköszönni kényszerült Roy Hodgson (Anglia), Marc Wilmots (Belgium) és Mihajlo Fomenko (Ukrajna), s bár Morten Olsen több mint 15 éves kapitánykodása már a télen véget ért Dániában, ez olyan maratoni megbízatás, hogy semmiképpen sem akartuk kihagyni felsorolásunkból – már csak azért sem, mert az új időszámítás csupán tavasszal kezdődött meg a korábbi norvég kapitány, Age Hareide munkába állásával.

Julen Lopetegui: Vajon Del Bosque tudott ilyet? (Fotó: Reuters)
Julen Lopetegui: Vajon Del Bosque tudott ilyet? (Fotó: Reuters)

 

A NÉMETEK ADJÁK A LEGTÖBB LÉGIÓS KAPITÁNYT

Norvég kapitány a dán futballválogatott élén – ilyesmire korábban nem volt példa. Pikantériát kölcsönöz a történetnek, hogy amúgy dolgozik dán nemzetiségű szövetségi kapitány Európában, méghozzá nem is akárki: az 1992-es Európa-bajnok dán válogatott csapatkapitánya, Lars Olsen, aki a mieinkkel egy csoportba sorolt Feröert dirigálja. Hasonló cipőben járnak az osztrákok: az ő emberük, René Pauritsch Liechtenstein kispadján ül, miközben saját csapatukat egy svájci, Marcel Koller vezényli.

Összességében 18 válogatott élén dolgozik külföldi szövetségi kapitány, bár kétségtelen, némelyikük idesorolása legalábbis határeset: ilyen Martin O'Neill, aki északír futball-legendaként ül Írország kispadján; a boszniai Vladimir Petkovic, aki már a játékoskarrierje java részét is Svájcban töltötte, állampolgárságot is szerzett; valamint a Montenegróba átdolgozó szerb Ljubisa Tumbakovics.

A klasszikus légiósok között a németek viszik a prímet: nálunk dolgozik ugyebár Bernd Storck, Romániában a kapitánykodásba 62 évesen belekóstoló Christoph Daum, illetve Görögországban a korábban a német válogatott stábjában is helyet kapó, sérülése miatt nagyon rövid játékoskarriert befutó Michael Skibbe.

Olasz kapitányuk van az albánoknak és a máltaiaknak (sőt a San Marinó-i főnök, Pierangelo Manzaroli is rimini születésű), svéd hadvezér dirigálja a finneket (a rutinos Hans Backe) és az észteket (a fiatal Magnus Pehrsson), s tulajdonképpen svéd alapokkal vágott bele a koszovói nemzeti csapat vezetésébe az 1991 óta az északi országban élő Albert Bunjaki is.

A sajátja mellett más országnak is ad kapitányt még Anglia, Horvátország, Spanyolország és Szlovákia (lásd lenti táblázatunkat).

Giampiero Ventura találkozása boldog Juve-játékosokkal még Torino-edzőként (Fotó: Reuters)
Giampiero Ventura találkozása boldog Juve-játékosokkal még Torino-edzőként (Fotó: Reuters)

 

VENTURA A LEGIDŐSEBB, SEVCSENKO A LEGFIATALABB

A viszonyítási pontként választott Joachim Löw az ötvenes éveiket taposó kapitányok táborát erősíti; ők 19-en vannak, eggyel többen, mint a negyvenesek.

Nagyjából hasonló méretű csoportot alkotnak a hatvanasok (17) is, más kérdés, hogy tapasztalataikat nem feltétlenül válogatottak élén szerezték: a már említett Daum mellett kilencen hatvan felett kóstoltak/kóstolnak bele az edzői munka csúcsaként emlegetett szövetségi kapitánykodásba.

Hogy mást ne mondjunk, ilyen az angol válogatott élére kinevezett Sam Allardyce, és ilyen az olasz kispadon Antonio Contét váltó Giampiero Ventura is. S ha már Ventura: a legutóbb a Torinót edző olasz szakvezető az európai kapitánykommandó legidősebb tagja a maga 68 esztendejével.

A legfiatalabb? Andrij Sevcsenko, az egyetlen harmincas, akit gyakorlatilag edzői tapasztalat nélkül dobtak be a mély vízbe Ukrajnában. Népszerűségéhez kétség sem férhet, világszerte tisztelt, aranylabdás, 111-szeres válogatott futballista – Deschamps-ot (103) megelőzve ő a rekorder kapitányi palettánkon.

A kérdés már csak az, hogy a játékoskori tapasztalatok, az ambíció, a vélhetően meglévő érzék és a leköszönő Fomenko segítőjeként eltöltött néhány hónap elegendő muníció lesz-e a sikerhez.

Jósolni egyelőre csak annyit merünk, hogy szeptember 29-én ő is betölti a negyvenet.

Andrij Sevcsenko üdvözlése a klubban (Fotó: Reuters)
Andrij Sevcsenko üdvözlése a klubban (Fotó: Reuters)

 

EGY KIS CSOPORTMUSTRA: HA AZT MONDOM…

…A-CSOPORT, akkor máris megvan az a hatos, amelyikben egyetlen külföldi kapitány sem dolgozik, és amelyikben a legalacsonyabb a szövetségi kapitányok átlagéletkora (47.5 év). A bolgár Ivajlo Petev és a korábbi kiváló Dinamo Kijev-játékos, a fehérorosz Alekszandr Hackevics negyvenes évei elején jár, Luc Holtz és Didier Deschamps sincs még ötven. A korábbi Ajax-kiválóság, a fejszéjét kemény holland fába vágó Danny Blind egyetlen más csoportban sem lenne korelnök a maga 55 évével.

…B-CSOPORT, akkor az egyetlen olyan hatosban járunk, amelyikben az idén nem történt kapitányváltás. A tavaly nyáron kinevezett magyar kapitány, Bernd Storck került utolsóként pozícióba, miközben az andorraiak spanyolból honosított vezére, a 78-szoros válogatott Koldo Álvarez már 2010, a feröerieket irányító Lars Olsen pedig 2011 óta vezeti csapatát.

…C-CSOPORT, akkor elérkeztünk az Európában legrégebben a válogatottja élén alkotó kapitányhoz, Joachim Löwhöz. Ő az egyetlen hivatalban lévő világbajnok szövetségi kapitány az öreg kontinensen, mellesleg Európa-bajnok szakvezető is csak egy akad: Fernando Santos a mi csoportunkban.

Bernd Storck pozíciója megerősödött a nyári Európa-bajnokságon (Fotó: Hegedüs Gábor)
Bernd Storck pozíciója megerősödött a nyári Európa-bajnokságon (Fotó: Hegedüs Gábor)

 

…D-CSOPORT, akkor eszünkbe jut, hogy tavasszal Chris Coleman, a walesiek kapitánya és Martin O'Neill ír szakvezető szívélyes információcserét folytatott a leendő Eb-ellenfelekről. A következő másfél évben aligha kerül sor ilyesmire, hiszen vetélytársak egy sokesélyes csoportban. Kettejükön kívül Igor Dobrovolszkij, Marcel Koller és Vladimír Weiss is több mint harmincszoros válogatott volt játékosként – ilyen illusztris csoport nincs még egy.

…E-CSOPORT, akkor két kuriózumra is rámutatunk: az ebbe a csoportba sorolt válogatottaknál iktatták be a legtöbb (4) új kapitányt az idén – közülük hárman (Christoph Daum, Age Hareide, Ljubisa Tumbakovics) légiósok –, és itt a legmagasabb az átlagéletkor (58.3 év).

…F-CSOPORT, akkor a kitartásról kell szólnunk: nincs még egy olyan csoport, amelyikben ilyen sok (4) jelenlegi kapitány volt már hivatalában 2013-ban is. Ráadásul hármukat úgy tartották meg állásukban, hogy nem jutottak ki csapatukkal az Eb 24-es döntőjébe; ez Pietro Ghedinnél nem lehetett elvárás, de Gordon Strachannél és Srecko Katanecnél igen. Katanec három különböző válogatott kapitánya volt már, míg Ghedin női válogatottat is irányított – mindkettejüké páratlan mutatvány a mostani mezőnyben.

…G-CSOPORT, akkor megállapítjuk: az itt dolgozó kapitányok játékos-pályafutása a legfakóbb. Hatuk közül egyedül Julen Lopetegui öltötte magára hazája válogatottjának mezét, és ő is csupán egy mérkőzésen, akkor is csereként. Viszont ha végül védeni nem is védett, ott volt a spanyol válogatott keretében az 1994-es világbajnokságon.

…H-CSOPORT, akkor a légiósokra hívjuk fel a figyelmet: itt dolgozik a legtöbb külföldi kapitány, négy válogatottat irányítanak. A legélénkebb nemzetközi érdeklődés alighanem a sokak szerint az eddigieknél többre hivatott belgákat kézbe kapó volt Everton-tréner, a spanyol Roberto Martínez (és neves segítője, Thierry Henry) tevékenységét kíséri majd.

…I-CSOPORT, akkor fiatalság vs. tapasztalat: itt teszi próbára magát Andrij Sevcsenko, akinek három „hatvanas” kapitánnyal is lesz dolga. Egyikük Fatih Terim, az egyetlen olyan regnáló európai kapitány, aki harmadik időszakát tölti hazája válogatottjának élén. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a hivatalos mérkőzéssorozaton most bemutatkozó Koszovó válogatottjának élén már 2009-ben Albert Bunjaki állt. Még ha kettejük munkássága és feladatállománya nem is vethető össze, tény, hogy Löw után ő a második legrégebben hivatalban lévő szövetségi kapitány Európában.

Albert Bunjaki történelmi pillanatok előtt (Fotó: ffk-kosova.com)
Albert Bunjaki történelmi pillanatok előtt (Fotó: ffk-kosova.com)

 

S végül itt az érvényes kapitányi névsor. Vajon melyik név kerül le róla elsőként?

AZ EURÓPAI VÁLOGATOTTAK SZÖVETSÉGI KAPITÁNYAI,
2016. SZEPTEMBER 1.
ORSZÁGSZÖVETSÉGI KAPITÁNY (ÉLETKOR)
HIVATALBA LÉPÉS
A-CSOPORT
HollandiaDanny Blind (55)2015. augusztus 1.
Franciaország Didier Deschamps (47) 2012. július 8.
Svédország Janne Andersson (53) 2016. július 1.
Bulgária Ivajlo Petev (41) 2015. január 1.
Fehéroroszország Alekszandr Hackevics (42) 2014. december 4.
Luxemburg Luc Holtz (47) 2010. augusztus 3.
B-CSOPORT
Portugália Fernando Santos (61) 2014. szeptember 24.
Svájc Vladimir Petkovic (53, boszniai) 2014. július 1.
MAGYARORSZÁG Bernd Storck (53, német) 2015. július 20.
Feröer Lars Olsen (55, dán) 2011. november 8.
Lettország Marians Pahars (40) 2013. július 11.
Andorra Koldo Álvarez (45) 2010. február 2.
C-CSOPORT
Németország Joachim Löw (56) 2006. július 12.
Csehország Karel Jarolím (60) 2016. július 15.
Észak-Írország Michael O'Neill (47) 2011. december 28.
Norvégia Per-Mathias Högmo (56) 2013. szeptember 27.
Azerbajdzsán Robert Prosinecki (47, horvát) 2014. december 1.
San Marino Pierangelo Manzaroli (47) 2014. február 15.
D-CSOPORT
Wales Chris Coleman (46) 2012. január 19.
Ausztria Marcel Koller (55, svájci) 2011. november 1.
Szerbia Szlavoljub Muszlin (63) 2016. május 5.
Írország Martin O'Neill (64, északír) 2013. november 5.
Moldova Igor Dobrovolszkij (49) 2015. december 23.
Grúzia Vladimír Weiss (51, szlovák) 2016. március 14.
E-CSOPORT
Románia Christoph Daum (62, német) 2016. július 7.
Dánia Age Hareide (62, norvég) 2016. március 1.
Lengyelország Adam Nawalka (58) 2013. október 26.
Montenegró Ljubisa Tumbakovics (64, szerb) 2016. január 19.
Örményország Varuzsan Szukiaszjan (60) 2015. december 10.
Kazahsztán Talgat Bajszufinov (47) 2016. március 26.
F-CSOPORT
Anglia Sam Allardyce (61) 2016. július 22.
Szlovákia Ján Kozák (62) 2013. július 2.
Skócia Gordon Strachan (59) 2013. január 15.
Szlovénia Srecko Katanec (53) 2013. január 4.
Litvánia Edgaras Jankauskas (41) 2016. január 12.
Málta Pietro Ghedin (63, olasz) 2012. május 1.
G-CSOPORT
Spanyolország Julen Lopetegui (50) 2016. július 21.
Olaszország Giampiero Ventura (68) 2016. július 18.
Albánia Gianni De Biasi (60, olasz) 2011. december 14.
Izrael Elisa Levi (58) 2016. április 20.
Macedónia Igor Angelovszki (40) 2015. október 16.
Liechtenstein René Pauritsch (52, osztrák) 2012. november 1.
H-CSOPORT
Belgium Roberto Martínez (43, spanyol) 2016. augusztus 3.
Bosznia-Hercegovina Mehmed Bazdarevic (55) 2014. december 13.
Görögország Michael Skibbe (51, német) 2015. október 29.
Észtország Magnus Pehrsson (40, svéd) 2013. december 5.
Ciprus Hrisztakisz Hrisztoforu (52) 2015. december 2.
Gibraltár Jeff Wood (62, angol) 2015. július 7.
I-CSOPORT
Horvátország Ante Cacic (62) 2015. szeptember 22.
Izland Heimir Hallgrímsson (49) 2013. november 25.
Ukrajna Andrij Sevcsenko (39) 2016. július 15.
Törökország Fatih Terim (62) 2013. augusztus 22.
Finnország Hans Backe (64, svéd) 2016. január 1.
Koszovó Albert Bunjaki (45) 2009. július 18.
RENDEZŐKÉNT NEM JÁTSZIK SELEJTEZŐT
Oroszország
Sztanyiszlav Csercseszov (53)
2016. augusztus 16.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik