Impotens angol támadójáték, egy Beckham nagyon hiányzik

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2018.07.04. 10:18
null
Ha Harry Kane-t nem tudják jó beadásokkal, pontos labdákkal megjátszani, akkor veszélytelen az angol támadójáték – ezt láthattuk Kolumbia ellen (Fotó: AFP)
Vb-elemzéseink sorát ezúttal az újkori, a beadásokban erős szélsők nélküli angol futball kivesézésével folytatjuk. A Kolumbia elleni nyolcaddöntőben végig olyan érzésünk volt, hogy Anglia éppen legnagyobb fegyverét, Harry Kane-t nem tudja megfelelően kihasználni amiatt, hogy nincsenek meg a megfelelő emberek a csapatban az ő kiszolgálásához és az angol taktika sem az ő igazi erényeire játszik rá.

 

Érdekes, hibrid foci jellemzi mostanság az angolokat. Már két éve az Európa-bajnokságon is feltűnő volt, hogy nem épít (igazán) a szélsőjátékra,a beadásokra, illetve a középen berobbanó csatárokra az angol válogatott, pedig ez korábban alapvetően meghatározta a futballját. Ugyanakkor az is igaz, hogyaz 1990-es évek végén, 2000-es évek elején hiába volt az angoloknak David Beckham személyében egy tökéletesen működő „beadógépük”, aki az ellenfél térfelének majd minden pontjából képes volt középre varázsolni a labdát, nem volt egy olyan igazán gólerős, tipikus centerük, aki állandó légi veszélyt tudott volna jelenteni az ellen kapujára (Wayne Rooneynak nem a fejjáték volt az erőssége, míg például Peter Crouch hiába volt magas, nem képviselt olyan szintet, hogy meghatározó játékossá válhasson).

Most Harry Kane személyében adva van a center, csakhogy már nincs Beckham, és nem jönnek úgy beadások, mint azt tőle, illetve korábban az elődjeitől évtizedekig megszokhattuk. Azért sem, mert ahogy két éve Roy Hodgson, úgy utódja Gareth Southgate sem épít a szélsőjátékra.

 

Kolumbia–Anglia – a hőtérkép is mutatja, nem igazán beszélhetünk angol szélsőjátékról (Forrás: WhoScored)
Kolumbia–Anglia – a hőtérkép is mutatja, nem igazán beszélhetünk angol szélsőjátékról (Forrás: WhoScored)

Ez egyrészt persze összefügg a három belső védős felállással és hogy a szélen játszók közül csak Kieran Trippier játszik jobblábasként a „saját” oldalán, Ashley Young tükörszélső, vagyis jobblábasként a bal oldalról sok labda nem várható tőle. Másrészt azzal is összefügg a klasszikus szélsőjáték hiánya, hogy sem a védelemben, sem a középpályán nem találunk már olyan angol szélsőket, akiknek a beadás a legnagyobb erősségük, sőt a világfutball is átalakult, a gyakori beadásokkal jelentkező vonalszélsők helyét a befelé, illetve a kapu felé cselező, abszolút támadó szélsők vették át, de Kolumbia ellen az volt az érzésünk, hogy nagyon is hiányzik egy olyan játékos az angol csapatból, aki a szélről tízből nyolcszor-kilencszer Kane fejére, lábára tudná passzolni a labdát.

 

Az angol játékosok pozíciós és passzábrája is a középre tolódást mutatja(Forrás: twitter.com/11tegen11
Az angol játékosok pozíciós és passzábrája is a középre tolódást mutatja(Forrás: twitter.com/11tegen11

Kolumbia ellen egy félidő elteltével ugyanis tíz angol beívelést jegyeztünk föl, ebből négy volt szögletből (beszédes, hogy tíz perc alatt négy szögletet rúgtak az angolok, de egyikből sem alakult ki igazi gólhelyzet), három szabadrúgásból, egy szabadrúgás utáni kipattanóból és csak kettő felépített akcióból. És a kettő közül csak az egyik volt igazán veszélyes, viszont annál az egynél a beadások első számú, szinte egyetlen felelőse, Kieran Trippier labdáját nem sokkal fejelte a kapu fölé Kane, az volt a Spurs csatárának az egyetlen labdába érése az első félidőben az ellenfél tizenhatosán belül…

A WhoScored értékelése szerint Trippier volt az angolok legjobbja, de sokatmondó, hogy csak két jó beadása volt a meccsen (Statisztikák: teljesítményindex, kulcspasszok, cselek, szerelések,labdaszerzés, pontos beadás; további indexek az angol csapatból)
A WhoScored értékelése szerint Trippier volt az angolok legjobbja, de sokatmondó, hogy csak két jó beadása volt a meccsen (Statisztikák: teljesítményindex, kulcspasszok, cselek, szerelések,labdaszerzés, pontos beadás; további indexek az angol csapatból)

Nagyon árulkodó az is, hogy a csoportmeccsek során Angliának mindössze 15 beadása volt meccsenként, ez többek között Kolumbiával holtversenyben a 13. helyre volt elegendő a 32-es mezőnyben a WhoScored-nál. Hogy mást ne mondjunk, a felfogásában még a brit alapokat idéző Ausztrália (19) és meglepő módon Marokkó is többször adott be meccsenként, mint az angolok. Persze, éppen a listát 32 beadással vezető, világbajnoki címvédő német válogatott az élő példa rá, hogy a beadások önmagukban nem sokat érnek. Viszont a németektől éppen egy olyan klasszis center hiányzott, amilyen az angoloknál megvan Kane személyében.

A BEADÁSOK SZÁMA MECCSENKÉNT – A CSOPORTKÖRBEN, 1–13. HELY*
1. Németország 32
2. Szerbia 20
2.
Brazília 20
4. Ausztrália 19
4. Argentína 19
6. Oroszország 18
6. Marokkó 18
6. Spanyolország 18
9. Szaúd-Arábia 17
9. Franciaország 17
11. Izland 16
11. Svájc 16
13. Portugália 15
13. Costa Rica 15
13. Nigéria 15
13. Mexikó 15
13. Kolumbia
15
13. Anglia
15
13. Uruguay 15
*Forrás WhoScored.com
MI AZ, AMIT A SPURS JOBBAN TUD?
Feltehetnénk a kérdést Kane kapcsán, hogy miért nem jutott el hozzá többször a labda, amikor a Tottenhamben is együtt játszik Allival és Trippierrel, ahogy a becserélt Rose-zal is. Csakhogy az angol válogatottból a szélsők mellett – szélsőjátékban a Spurs sem igazán erős – egy Christian Eriksen típusú irányító is hiányzik, ugyanis a Tottenhamben ő a csatár egyik fő kiszolgálója a középpályáról.

Ezért érthetetlen kicsit, hogy miért nem próbálják a háromoroszlánosok sokkal inkább az ő kiszolgálásának alárendelni a támadójátékukat, mert az luxus, hogy lövőhelyzete is alig-alig akadt a meccsen, de a másik két, papíron veszélyes támadónak, Dele Allinak és Raheem Sterlingnek sem voltak lehetőségei. Kettejüknek négy lövési kísérletük volt a meccsen (Sterlingnek három), de egyszer sem találták el a kaput, sőt az angol válogatottnak összesen két kaput eltaláló lövése volt a mérkőzésen 90 perc alatt, egy Youngnak, egy pedig Kane-nek, 11-esből. Kolumbia négyig jutott.

Perszehogyha a futball nem megy igazán magas szinten, akkor még mindig ott van amolyan B-tervnek a bruszt, amiben az angolok bárkivel fölveszik a versenyt. Főleg Kane, aki az 54. percben kibirkózott magának egy tizenegyest Carlos Sánchezzel szemben, aki Kolumbia nyitó meccsének legelején Japánnak hozott össze egy büntetőt, ráadásul akkor ki is állították. Kane-nek három lövése volt a rendes játékidőben és a három közül csak 11-esből tudta eltalálni a kaput.

1–0 után pedig már nem is nagyon akartak mást az angolok, túl azon, hogy ott csalták a focit, ahol csak tudták, és bíztak abban, hogy az egyébként jól szervezett védelmük lehozza kapott gól nélkül a meccset. Az alibifutball a 93. percben azonban megbosszulta magát, Yerri Mina egy szöglet utáni fejesből megszerezte harmadik vb-gólját, Kolumbia pedig döntetlenre mentette a meccset.

A hosszabbításra a rendes játékidő végén becserélt Jamie Vardy hozott némi színt az angolok játékba, de a játék képe alapjaiban nem változott, az angolok egy kicsit többet birtokolták a labdát, ám a fölény helyzetekben ritkán mutatkozott meg. Az angolok akkor jutottak el gólhelyzetig a ráadás második félidejében, amikor egyszer a csereként beálló balhátvéd, Danny Rose tört előre a bal szélen, a másodiknál pedig Jesse Lingard maradt le egy beadásról.

Így jöhettek a 11-esek, amelyekre oly sokat készültek az angolok, hiszen számos párbajt elbuktak már a múltban (a vébéken háromból hármat, Európa-bajnokságokon hétből hatot), de most annak ellenére nyerni tudtak 4–3-ra, hogy először az angol Jordan Henderson rontott. A keddi esti nyolcaddöntő legnagyobb tanulsága, hogy az angol szervezettség még nagyon sokat érhet ezen a vb-n, de valószínűleg csak akkor, ha a szélsőjátékukon változtatni tudnak és meg tudják oldani Kane helyzetbe hozását az erősebb csapatok ellen is (és nemcsak Tunézia és Panama ellen, mint csoportkörben).

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

KOLUMBIA–ANGLIA 11 (0–0, 1–1, 1–1) – tizenegyesekkel 3–4
Moszkva, Szpartak Stadion, 44 190 néző. Vezette: Geiger (amerikai)
KOLUMBIA: Ospina – Arias (C. Zapata, 116.), Mina, D. Sánchez, Mojica – Barrios, C. Sánchez (Uribe, 79.), Lerma (Bacca, 61.) – Juan Cuadrado, Quintero (Muriel, 88.) – Falcao. Szövetségi kapitány: José Pékerman
ANGLIA: Pickford – Walker (Rashford, 113.), Stones, Maguire – Trippier, Alli (Dier, 81.), Henderson, Lingard, A. Young (Rose, 102.) – Sterling (Vardy, 88.), Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Mina (90+3.), ill. Kane (57. – 11-esből)
Sárga lap: Barrios (41.), Arias (52.), C. Sánchez (54.), Falcao (63.), Bacca (64.), Juan Cuadrado (118.), ill. Henderson (56.), Lingard (69.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Statisztikák: lövések, kaput eltaláló lövések, labdabirtoklás, passzpontosság,, szerelések, csapatindex (Forrás: WhoScored)
Statisztikák: lövések, kaput eltaláló lövések, labdabirtoklás, passzpontosság,, szerelések, csapatindex (Forrás: WhoScored)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik