HIRDETÉS
HIRDETÉS
K. ZS. 2017.10.11 21:03 Frissítve: 2017.10.11 21:03

„Életcsoporttól” a fakó kilencesig – válogatottunk a vb-térképen

Magyarországon kívül csak nyolc európai labdarúgó-válogatottnak nem sikerült pontot szereznie erősebb kalapból érkező ellenféltől a 2018-as labdarúgó-világbajnokság selejtezői során – egyebek mellett erre a megállapításra jutottunk, miközben azt vizsgáltuk, a kontinens 54 válogatottja közül melyiknek sikerült átlépnie saját árnyékát (avagy kitörnie a neki kijelölt sorsolási „kalapból”), és melyiknek nem a több mint egy éven át zajló mérkőzéssorozat végére. A statisztikák azt mutatják, hogy a „nagyok” ezúttal szigorúbbak voltak, mint a 2016-os Európa-bajnokság jóval több kvótával kecsegtető, ennélfogva több hibázási lehetőséget megengedő selejtezőjében, amelynek végén még az ötödik kalap is adott három csoportgyőztest. Ezúttal ilyesmiről szó sem lehetett.

HIRDETÉS
Fotók: Földi Imre, Török Attila

 

HÁNY PONTOT SZEREZTEK A GYENGÉBB KALAPBÓL INDULÓK A „NAGYOBBAKTÓL”? 
A-csoport 26
B-csoport   9
C-csoport 12
D-csoport 20
E-csoport 24
F-csoport 12
G-csoport   9
H-csoport   8
I-csoport 15

HELYZETJELENTÉS A MIEINKRŐL

• A B-csoportba sorolt magyar csapat a 3. kalapból vágott neki a vb-selejtezőknek, és az ugyaninnen induló válogatottak közül – a tavaly hozzánk hasonlóan Eb-résztvevő Albániával holtversenyben – a legrosszabbul szerepelt, ami a meglepetéspontokat illeti: erősebb kalapból sorsolt ellenféltől egyetlen pontot sem szerzett, a gyengébbek ellen ötöt veszített. (Táblázat lejjebb.)

Az európai mezőny 54 válogatottja közül csak kilenc nem szerzett pontot erősebb kalapból érkező riválistól, az egyik a magyar. A „fakó kilences” többi tagja: Csehország, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina (2. kalap), Albánia (3. kalap), Moldova (5. kalap), Gibraltár, Liechtenstein és San Marino (6. kalap).

• A hatodik, azaz a leggyengébb kalapból sorsolt válogatottak összesen két győzelmet könyveltek el – az egyiket Andorra a mieink kárára (1–0), a másikat Luxemburg a csoportjában sereghajtóként záró fehérorosz csapat ellen (1–0).

Három csoport végeredménye pontosan tükrözi a sorsoláskori kalapbeosztást: az Anglia által megnyert F-csoport, a Spanyolország uralta G-csoport, valamint a B jelű, amelyikben a mieinknek az Európa-bajnok Portugália mellett egy nagyon erősnek bizonyuló második kalapos rivális, Svájc jutott.

És akkor röviden sorsolási kalaponként:

Ünnepelnek a százszázalékos németek (Fotó: AFP)

 

1. KALAP – NÉMETORSZÁG REMEKELT, ROMÁNIA ALÁSZÁLLT

Egyedül a világbajnokhoz méltón szereplő Németország teljesítette százszázalékos mérleggel a selejtezőket, de meglehetős magabiztossággal bánt el riválisaival Anglia, Belgium és Spanyolország is.

A kalap ötödik csoportelsője, az Európa-bajnok Portugália is csupán három pontot veszített, csakhogy az egyik legkiegyensúlyozottabban teljesítő második kalapos csapat, Svájc az utolsó játéknapig rettegésben tartotta – Cristiano Ronaldóék mondhatni mellbedobással nyerték meg a futamot.

Hollandia nem tudta feledtetni a 2016-os Európa-bajnokság előtti, kudarcos selejtezősorozatot, és a vb-ről is lemaradt: nem elég, hogy kettős vereséget szenvedett a franciáktól (az a 0–4…), de még Bulgáriában is kikapott. 

Horvátország egy „bonyolult” csoportban a legrosszabbkor, a végjáték kezdetén esett szét, így kicsúszott kezéből az első hely, de – egy gyors kapitányváltást követően – a javítási lehetőséget legalább kicsikarta.

A tavaly Eb-elődöntős Walesnek nem sikerült ugyanez: az utolsó körben elég lett volna a döntetlen a pótselejtezőhöz, de az írek nem voltak partnerek ebben, így aztán a korábbi rengeteg iksz, a kóros gólképtelenség végzetes teherré vált.

Románia gyenge szereplése érv azok kezében, akik úgy vélik, hogy a kiemelést nem szerencsés a világranglista alapján elkészíteni. A románok 2015 júliusában nyolcadikok voltak a FIFA rangsorában, a sorsoláskor ez számított – aztán bedarálták őket a valóságban velük minimum azonos súlycsoportba tartozó ellenfelek. Most a 41.-ek…

1. KALAP – 5 KIJUTÓ, 1 PÓTSELEJTEZŐS
ORSZÁG
MEGLEPETÉSPONT-EGYENLEG HELYEZÉS A CSOPORTBAN
VB 2018
Németország    01.kijutott
Belgium  –21.kijutott
Spanyolország  –21.kijutott
Portugália  –31.kijutott
Anglia  –41.kijutott
Horvátország–102.pótselejtező
Hollandia–113.
Wales–133.
Románia–174.
Meglepetéspont-egyenleg: az erősebbektől szerzett (+) és a gyengébbek ellen elveszített (–) pontok egyenlege.
Meglepetéspontot ebben a kalapban csak veszíteni lehetett, hiszen a kiindulóhelyzetben rögzített pillanatnyi erősorrend (FIFA-világranglista) szerint ezek a válogatottak csak papíron gyengébbekkel találkoztak a vb-selejtezők során.

 

2. KALAP – SVÁJC A NÉMETEK NYOMÁBAN

A mieink testközelből tapasztalhatták meg, hogy Svájc egyszerűen nem hajlandó lépést téveszteni. A százszázalékos németek mellett csak a svájciak mondhatják el magukról, hogy kettőnél több mérkőzést játszottak gyengébb ellenfelekkel, és egyetlen pontot sem ajándékoztak nekik.

(Azért a megkötés, mert az 5. kalapban Azerbajdzsán, Ciprus, Lettország és Macedónia is hozta a „kötelező” győzelmeket – no de nekik fejenként csak kettőt kellett, Svájcnak viszont nyolcat!)

A hollandokat oda-vissza megverő Franciaország és – a korábbi érdemeinek elismeréseképpen már ebből az előkelő kalapból rajtoló, pozícióját sokak meglepetésére megőrizni képes – Izland kijutása önmagáért beszél.

Lett volna bőven olyan első kalapos ellenfél, amellyel szemben Olaszország ilyen szerepléssel szintén kivívta volt a csoportelsőséget, csakhogy a spanyolok szomszédságában ez kevés volt…

Írhatjuk, hogy Ausztria szereplése a legnagyobb csalódások egyike, de a történtek fényében nehéz vitatkozni azzal, hogy a D-csoport volt az egyik legkiegyensúlyozottabb – itt tulajdonképpen bármi megtörténhetett.

Meg is történt: sem az első, sem a második kiemelt (Wales, Ausztria) nem jutott el még csak a pótselejtezőig sem – ilyesmi máshol nem fordult elő.

2. KALAP – 2 KIJUTÓ, 3 PÓTSELEJTEZŐS
ORSZÁG
MEGLEPETÉSPONT-EGYENLEG HELYEZÉS A CSOPORTBAN
VB 2018
Svájc  32.pótselejtező
Franciaország –1 1. kijutott
Olaszország –1 2. pótselejtező
Izland –2 1. kijutott
Dánia –4 2. pótselejtező
Szlovákia –6 2.
Bosznia-Hercegovina –7 3.
Ausztria –9 4.
Csehország –9 3.
Meglepetéspont-egyenleg: az erősebbektől szerzett (+) és a gyengébbek ellen elveszített (–) pontok egyenlege.

 

3. KALAP – ÖTÜKNEK SIKERÜLT, NEKÜNK NEM

A mindenkori esélylesők kalapja ezúttal is megtette a magáét: ugyanúgy két csoportelsőt és három pótselejtezőst „termelt ki”, mint az eggyel erősebbek társasága.

Sajnos a magyar csapatnak nem jutott a dicsőségből.

Bár a 2015. július 25-i sorsolás másnapján a Nemzeti Sport „Életcsoport” főcímmel jelent meg, és azt írtuk, hogy „sokkal könnyebb csoportba nem kerülhettünk volna, sokkal nehezebbe viszont igen”, az élet felülírta óvatos derűlátásunkat.

A mieink nem sokáig voltak versenyben a továbbjutó helyekért a kiegyensúlyozottan teljesítő portugálokkal és svájciakkal – már a nyitó meccsünkön Feröeren hagytunk két pontot –, úgyhogy a (futball)nemzeti emlékezet alighanem a szívszorító andorrai 0–1-et őrzi majd legtovább ebből a selejtezősorozatból.

3. KALAP – 2 KIJUTÓ, 3 PÓTSELEJTEZŐS 
ORSZÁG
MEGLEPETÉSPONT-EGYENLEG HELYEZÉS A CSOPORTBAN
VB 2018
Lengyelország  71.kijutott
Szerbia   3 1. kijutott
Észak-Írország   1 2. pótselejtező
Görögország   1 2. pótselejtező
Svédország   1 2. pótselejtező
Skócia   0 3.
Ukrajna –1 3.
Albánia –5 3.
Magyarország –5 3.
Meglepetéspont-egyenleg: az erősebbektől szerzett (+) és a gyengébbek ellen elveszített (–) pontok egyenlege.
Ír gólöröm a sorsdöntő walesi mérkőzésen (Fotó: AFP)

 

4. KALAP – ÍRORSZÁG VERETLEN MARADT IDEGENBEN

Nem állíthatjuk, hogy az eget rengető meglepetések selejtezősorozatán vagyunk túl – különösen nem a 2016-os Európa-bajnokság előtti, több továbbjutóhelyet kínáló kvalifikáció tükrében –, de egy válogatottnak azért sikerült a pótselejtezőig verekednie magát a 4. kalapból: Írországnak.

Az írek veretlenek maradtak idegenben, méghozzá úgy, hogy két közvetlen riválisukat, Ausztriát és Walest egyaránt legyőzték, és egy pontot a csoportelső szerbektől is hazavittek – szóval igencsak megdolgoztak a vigaszágért.

Törökország tavaly Eb-résztvevő válogatottjának ezúttal be kellett érnie a „királycsináló” szerepével: a legendás Fatih Terimet menet közben váltó Mircea Lucescuval rövid időn belül a horvátokat legyőzte, az izlandiaktól (és az ukránoktól) viszont kikapott – azaz bármilyen fájó is arrafelé, a 4-es kalapméret pontosan passzolt rájuk.

4. KALAP – 1 PÓTSELEJTEZŐS 
ORSZÁG
MEGLEPETÉSPONT-EGYENLEG HELYEZÉS A CSOPORTBAN
VB 2018
Írország   7 2. pótselejtező
Montenegró   4 3.
Szlovénia   3 4.
Törökország   3 4.
Bulgária   1 4.
Norvégia   1 4.
Izrael   0 4.
Észtország –1 4.
Feröer –3 4.
Meglepetéspont-egyenleg: az erősebbektől szerzett (+) és a gyengébbek ellen elveszített (–) pontok egyenlege.
Munkában Jonathan Joubert, a hős luxemburgi kapus Franciaország ellen (Fotó: AFP)

 

5-6. KALAP – A HELYÜKÖN MARADTAK

Ha „felül” esetenként csalókának bizonyult is a világranglistás helyezés mint kiemelési szempont, „lent” kegyetlenül pontos zsinórmértékül szolgált: a két legkisebb méretű kalapból egyetlen válogatottnak sem sikerült csoportjában előrébb végeznie az 5. helynél.

Persze a „kicsik” többségének azért akadt egy-két momentuma, amelyre érdemes visszaemlékezni:

Macedóniának az olaszországi pontszerzésre, Azerbajdzsánnak a Norvégia elleni sikerre, Ciprusnak a bosnyákok legyűrésére, Finnországnak az izlandiak legyőzésére és a horvátországi döntetlenre, Kazahsztánnak a lengyelek és a románok elleni hazai pontszerzésre, Grúziának a négy csoportellenféltől összegereblyézett öt döntetlenre, Luxemburgnak a franciaországi döntetlennel fénybe borított hatpontos összteljesítményre, Koszovónak a történelmi, finnországi 1–1-re.

Andorrának meg jól tudjuk, mire.

5. KALAP 
ORSZÁG
MEGLEPETÉSPONT-EGYENLEG HELYEZÉS A CSOPORTBAN
VB 2018
Macedónia  55.
Azerbajdzsán   4 5.
Ciprus   4 5.
Finnország   3 5.
Lettország   1 5.
Örményország   1 5.
Litvánia   0 5.
Fehéroroszország –1 6.
Moldova –4 6.
Meglepetéspont-egyenleg: az erősebbektől szerzett (+) és a gyengébbek ellen elveszített (–) pontok egyenlege.

6. KALAP 
ORSZÁG
MEGLEPETÉSPONT-EGYENLEG HELYEZÉS A CSOPORTBAN
VB 2018
Luxemburg 6 5.
Grúzia 5 5.
Andorra 4 6.
Kazahsztán 3 6.
Málta 1 6.
Koszovó 1 6.
Liechtenstein 0 6.
Gibraltár 0 6.
San Marino 0 6.
Meglepetéspont-egyenleg: az erősebbektől szerzett (+) és a gyengébbek ellen elveszített (–) pontok egyenlege.
Meglepetéspontot ebben a kalapban csak szerezni lehetett, hiszen a kiindulóhelyzetben rögzített pillanatnyi erősorrend (FIFA-világranglista) szerint ezek a válogatottak csak papíron erősebbekkel találkoztak a vb-selejtezők során.
Koszovó és Gibraltár a sorsoláskor még nem volt FIFA-tagállam, de játékerejüknél fogva a 6. kalap eredetileg üres két helyét tekintjük az övéknek.

 

AZ EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK ADATBANKJA ITT!

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország 10 7 2 1 18–  6 +12  23
2. Svédország 10 6 1 3 26–  9 +17  19
3. Hollandia 10 6 1 3 21–12   +9  19
4. Bulgária 10 4 1 5 14–19   –5  13
5. Luxemburg 10 1 3 6   8–26 –18    6
6. Fehéroroszország 10 1 2 7   6–21 –15    5
A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Portugália 10 9 1 32–  4 +28  27
2. Svájc 10 9 1 23–  7 +16  27
3. MAGYARORSZÁG 10 4 1 5 14–14     0 13
4. Feröer 10 2 3 5   4–16 –12    9
5. Lettország 10 2 1 7   7–18 –11    7
6. Andorra 10 1 1 8   2–23 –21    4
A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Németország 10 10   – 43–  4 +39  30
2. Észak-Írország 10   6 1   3 17–  6 +11  19
3. Csehország 10   4 3   3 17–10   +7  15
4. Norvégia 10   4 1   5 17–16   +1  13
5. Azerbajdzsán 10   3 1   6 10–19   –9  10
6. San Marino 10   – 10   2–51 –49    0
A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Szerbia 10 6 3 1 20–10 +10  21
2. Írország 10 5 4 1 12–  6   +6  19
3. Wales 10 4 5 1 13–  6   +7  17
4. Ausztria 10 4 3 3 14–12   +2  15
5. Grúzia 10 5 5   8–14   –6    5
6. Moldova 10 2 8   4–23 –19    2
AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Lengyelország 10 8 1 1 28–14 +14  25
2. Dánia 10 6 2 2 20–  8 +12  20
3. Montenegró 10 5 1 4 20–12   +8  16
4. Románia 10 3 4 3 12–10   +2  13
5. Örményország 10 2 1 7 10–26 –16    7
6. Kazahsztán 10 3 7   6–26 –20    3
AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Anglia 10 8 2 18–  3 +15  26
2. Szlovákia 10 6 4 17–  7 +10  18
3. Skócia 10 5 3 2 17–12   +5  18
4. Szlovénia 10 4 3 3 12–  7   +5  15
5. Litvánia 10 1 3 6   7–20 –13    6
6. Málta 10 1 9   3–25 –22    1
A G-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
1. Spanyolország 10 9 1   – 36–  3 +33  28
2. Olaszország 10 7 2   1 21–  8 +13  23
3. Albánia 10 4 1   5 10–13   –3  13
4. Izrael 10 4   6 10–15   –5  12
5. Macedónia 10 3 2   5 15–15     0 11
6. Liechtenstein 10 10   1–39 –38    0
A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Belgium 10 9 1   – 43–  6 +37  28
2. Görögország 10 5 4   1 17–  6 +11  19
3. Bosznia-Hercegovina 10 5 2   3 24–13 +11  17
4. Észtország 10 3 2   5 13–19   –6  11
5. Ciprus 10 3 1   6   9–18   –9  10
6. Gibraltár 10 10   3–47 –44    0
AZ I-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Izland 10 7 1 2 16–  7   +9  22
2. Horvátország 10 6 2 2 15–  4 +11  20
3. Ukrajna 10 5 2 3 13–  9   +4  17
4. Törökország 10 4 3 3 14–13   +1  15
5. Finnország 10 2 3 5   9–13   –4    9
6. Koszovó 10 1 9   3–24 –21    1

 

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.

2018.07.16 10:56:29

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Maradona beindul, a japánok kitakarítanak, Anglia egyik továbbjutása pedig a végítélet jele.

HIRDETÉS
HIRDETÉS