Egy cipős doboz és a nácik, no meg Pickles, a kutya – az elátkozott vb-trófea története

RITZ BALÁZSRITZ BALÁZS
Vágólapra másolva!
2018.05.30. 20:42
null
Pelé, a brazil legenda és a Jules Rimet-trófea másolata (Fotó: AFP)
Jules Rimet, a FIFA valaha volt leghosszabb ideig regnáló elnöke 1928-ban mert nagyot álmodni, s két évvel később Uruguayban megrendezték az első labdarúgó-világbajnokságot. A győztesnek járó serleget a francia sportvezetőről nevezték el (1946-ban), ám arra senki sem számított, hogy ilyen kalandos élete lesz a trófeának. A nácik elől egy cipős dobozba rejtették el, majd az angliai vb előtt ellopták, s egy Pickles nevű kutya találta meg. Később Brazíliában ismét lába kelt, s a legenda szerint beolvasztották. Ennek ellenére a FIFA 1997-ben 254.5 ezer fontot fizetett egy Rimet-kupáért, mert azt hitte, az az eredeti. Tartsanak velünk egy nosztalgikus utazásra, ez a Jules Rimet-trófea hihetetlen története!

Június közepén 32 ország ismét harcba száll a sport egyik legértékesebb serlegéért, amely a futball-világbajnokságok győzteseinek jár. Bizonyára sokan tudják, hogy a legutóbb a németek által magasba emelt, az olasz Silvio Gazzaniga által készített ereklyét az 1974-es tornán adták át először, miután Brazília 1970-ben története harmadik vb-elsőségével végleg elnyerte elődjét, a Jules Rimet-trófeát.

Jules Rimet a FIFA harmadik és egyben leghosszabb ideig regnáló elnöke volt. A francia sportvezető 1921 és 1954 között ténykedett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség első embereként, és az ő irányításával kelt életre napjaink (egyik) legjobban várt globális eseménye, a négyévente megrendezett világbajnokság.

Jules Rimet (balra) átadja a vb-serleget az uruguayi szövetségnek (Fotó: AFP)
Jules Rimet (balra) átadja a vb-serleget az uruguayi szövetségnek (Fotó: AFP)

Az eredeti vb-trófeát a francia Abel Lafleur tervezte, 35 centiméter magas volt, csaknem négy kilogramm, és a görög mitológiából a győzelem istennőjeként ismert Nikét ábrázolta. 1930-ban Uruguay érdemelte ki a serleget, majd négy évvel később át kellett adnia Olaszországnak, amely 1938-ban megvédte a címét.

A második világháború alatt a nácik mindent tűvé tettek, hogy megtalálják a Rimet-kupát, amelyet az olaszok Rómában egy bankban őriztek. Csakhogy Ottorino Barassi, az olasz szövetség elnöke és a FIFA alelnöke – aki az 1934-es, az 1938-as és az 1950-es vb megszervezésében is fontos szerepet töltött be – elrejtette az értékes trófeát, s otthonában az ágya alá dugta egy cipős dobozba zárva. A németek sohasem találták meg, pedig Barassi házában is jártak…

Az 1950-es vb-re visszaszolgáltatta a FIFA-nak, s Brazíliában az uruguayiak másodszor hódították el a trófeát. Négy évvel később Rimet az NSZK-soknak adta át a serleget a mieink elleni finálét követően Bernben. Azoknak a nyugatnémeteknek, akik négy évvel korábban nem indulhattak a vb-n a vesztes háború következményeként. Jelképes pillanat volt, amikor Jules Rimet kezéből Fritz Walter kezébe került a becses díj.

Ottorino Barassi (balra) visszaadja a trófeát az 1950-es vb-re (Fotó: AFP)
Ottorino Barassi (balra) visszaadja a trófeát az 1950-es vb-re (Fotó: AFP)
Fritz Walter Jules Rimet-től veszi át a vb-győztesnek járó serleget (Fotó: AFP)
Fritz Walter Jules Rimet-től veszi át a vb-győztesnek járó serleget (Fotó: AFP)

Két évvel később a trófea névadója elhunyt, s a serlegre újabb megpróbáltatások vártak.

Egy teória szerint az 1958-as vb-n egy másolatot adtak át a németek, mert a korabeli fotók alapján a Rimet-trófea néhány centiméterrel magasabb volt (lett), mint azelőtt. A gyanú szerint a németek elvesztették vagy ellopták tőlük a serleget.

A brazilok már egy másolatot kaptak 1958-ban? (Fotó: AFP)
A brazilok már egy másolatot kaptak 1958-ban? (Fotó: AFP)

Az 1966-os világbajnokságnak Anglia adott otthont (mint tudjuk, a háromoroszlánosok ekkor nyerték meg eddigi egyetlen vb-címüket), de négy hónappal a torna előtt ellopták a Rimet-kupát. Március 19-én nyílt meg a kiállítás, amelynek egyik fő látványossága a vb-serleg volt. Egy nappal később délelőtt eltűnt a helyéről. Az angol szövetségnél egy névtelen telefonáló jelentkezett, aki 15 ezer font „váltságdíjat” követelt a Rimet-trófeáért cserébe.

Bobby Moore II. Erzsébet királynőtől átveszi a Jules Rimet-trófeát (Fotó: AFP)
Bobby Moore II. Erzsébet királynőtől átveszi a Jules Rimet-trófeát (Fotó: AFP)
David Corbett és világhírű kutyája, Pickles (Fotó: AFP)
David Corbett és világhírű kutyája, Pickles (Fotó: AFP)

A Scotland Yard néhány nap múlva letartóztatta Edward Betchleyt, aki csak akkor lett volna hajlandó elárulni a kupa hollétét, ha óvadékért cserébe szabadon távozhat. A hatóságok ebbe nem egyeztek bele. Egy héttel a neves tárgy eltulajdonítása után egy David Corbett nevű fickó Dél-Londonban Pickles nevű kutyáját sétáltatta, amikor az eb egy bokorban megtalálta az újságpapírba csomagolt Jules Rimet-trófeát. Pickles és gazdája szinte világhírű lett, Corbett több ezer fontos jutalomban részesült, az angol vb-diadal után pedig meghívást kaptak az ünnepi bankettre. Igen, Pickles, a kutya is, aki később több televíziós műsorban és filmben szerepelt.

Miközben az egész világ azon tűnődött, ki lopta el a vb-serleget, Abrain Tebel, a brazil szövetség első embere azt nyilatkozta: „Brazíliában ilyen nem történhetett volna meg. Még a brazil tolvajok is annyira szeretik a futballt, hogy nem követnének el ilyen szörnyűséget.”

Bár ne mondta volna ezt…

Négy esztendővel az angliai események után Brazília története harmadik vb-sikerének köszönhetően végleg megtarthatta a Jules Rimet-trófeát, a FIFA pedig ekkor bízta meg Silvio Gazzanigát az új serleg elkészítésével.

A brazilok Rio de Janeiróban őrizték a felbecsülhetetlen eszmei értékkel bíró vb-szobrot. A világbajnokságok történetének legeredményesebb nemzete nem bízta a véletlenre: golyóálló üvegből készült vitrinbe került a Rimet-kupa. Sajnos arra már nem gondoltak, hogy a vitrint tartó talapzat hátulját ne fából készítsék el, így 1983-ban, néhány nappal karácsony előtt két férfi könnyedén ellopta a becses ereklyét.

Peléék végleg kiérdemelték a Rimet-trófeát Brazília harmadik vb-címe után (Fotó: AFP)
Peléék végleg kiérdemelték a Rimet-trófeát Brazília harmadik vb-címe után (Fotó: AFP)

A rendőrség több embert őrizetbe vett és kihallgatott az ügyben, s végül arra a következtetésre jutott, hogy a Jules Rimet-trófeát minden bizonnyal beolvasztották. Erre azonban bizonyítékot sohasem talált senki.

Hiába a brazilok golyóálló vitrinje (Fotó: AFP)
Hiába a brazilok golyóálló vitrinje (Fotó: AFP)
A vb-trófeák (Fotó: AFP)
A vb-trófeák (Fotó: AFP)

A történetnek viszont még koránt sincs vége! Mint kiderült, az angolok 1966-ban egy George Bird nevű ékszerésszel titokban készíttettek egy másolatot az eredeti vb-trófeáról – már ha a németek nem vesztették el az igazit az 1958-as torna előtt, ugye. 1997-ben, két évvel Bird halála után Londonban egy árverésen előkerült Bird replikája.

Az aukción úgy kalkuláltak, 20-30 ezer fontért kel el a kupa. Ehhez képest 254.5 ezer fontnál tartott a licit, amikor a kalapács az asztalon csattant. Két érdeklődő ugyanis őrült módon licitált a Rimet-trófeára.

Hogy ki volt a két vevő? A FIFA és a brazil szövetség. Végül előbbi vette meg, s mint az a 2000-es években kiderült, azért, mert azt hitte, az az eredeti. A FIFA tudott arról, hogy az angolok készítettek egy másolatot, s feltételezte, hogy 1970-ben a brazilok a másolatot vitték haza Rióba.

Az 1966-ban aranyérmes angol játékosok visszaemlékezéseiben többen azt állították, hogy az öltözőben az ünneplés közben egy rendőr kicserélte az eredeti trófeát egy másolatra, hogy ne essen baja. Bobby Moore-éknak akkor ez nem volt gyanús.

Hogy mi a legszebb az egészben? A FIFA bevizsgáltatta a horribilis (mai árfolyamon körülbelül 94 millió forintnak megfelelő) összegért vett trófeát, s kiderült: az mégis George Bird 1966-os másolata volt, nem az eredeti.

Az angoloknak 1966-ban nem volt gyanús, hogy ünneplés közben valaki kicserélte a kupát egy másolatra (Fotó: AFP)
Az angoloknak 1966-ban nem volt gyanús, hogy ünneplés közben valaki kicserélte a kupát egy másolatra (Fotó: AFP)

A mai napig nem tudni, mi lett az eredeti Jules Rimet-trófea sorsa. A legvalószínűbb, hogy Brazíliában beolvasztották, de nem zárható ki, hogy egy elhagyatott pincében porosodik vagy valakinek a magánygyűjteményében virít egy polcon, netán egy cipős dobozban hever valakinek az ágya alatt…

Ami biztos, Jules Rimet-nek minden futballrajongó hálás lehet. Legalább négyévente…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik