Csányi Sándor: Nem gondolkozom a FIFA-elnökségen

SZ. GY.SZ. GY.
Vágólapra másolva!
2018.06.13. 19:37
null
Csányi Sándor többször is kiutazik Oroszországba a vb alatt (Fotó: Koncz György, archív)
A 2026-os labdarúgó-világbajnokság helyszínéről szóló döntés után nyilatkozott a Nemzeti Sportnak Csányi Sándor MLSZ-elnök, a FIFA alelnöke.
– A most először az összes tagállam véleményét figyelembe vevő és ugyancsak első ízben nyilvános döntés után adva van a kérdés: Magyarország miért a közös amerikai pályázatra szavazott? Egyébként ön voksolt személyesen?

– Nem én, hanem a főtitkár úr, Vági Márton nyomta meg a gombot, de a döntése természetesen az egyeztetett magyar álláspontot képviselte – mondta lapunknak Csányi Sándor, aki már az alelnököket megillető első sorban foglalt helyet a pódiumon a FIFA szerdai moszkvai kongresszusán. – A marokkói pályázat mellett szólt, hogy minimális az időeltolódás Európához képest, és az is, hogy a helyszínek könnyebben, valamint olcsóbban megközelíthetők lettek volna a magyar szurkolóknak. Az előzetes értékelések azonban rámutattak, hogy sok még az infrastrukturális hiányosság, ami a stadionokat, autópályákat, szállodákat, repülőtereket illeti, míg ezen a téren máris készen állnak a torna megrendezésére az Amerikából pályázó országok. Itt hátrány lehet a nagy távolság, és a rendező országok különböző jogrendje, de azt ígérik, nem lesznek vízummal, határátlépéssel kapcsolatos problémák. Fontos természetesen az anyagi szempont is, hiszen a több milliárd dolláros bevételkülönbség, amelyet az amerikai rendezés ígér, nagy részben a FIFA-tagállamokat gazdagítja. Ráadásul 1994 óta nem volt Észak-Amerikában futball-vb. És az is fontos a globális futballnak, hogy tovább erősödjön az észak-amerikai labdarúgás.

– A nyitó meccstől a döntőig Oroszországban marad?
– Sokat leszek a világbajnokság helyszínein, de közben néhányszor haza is kell utaznom. Összesen körülbelül tíz napot töltök az országban, ahol többféle hivatalos feladatom is lesz.

– FIFA-alelnökként ez volt az első közgyűlése. Sor került valamilyen ünnepélyes beiktatási aktusra, köszöntésre?
– Most itt, Moszkvában nem, mert az alelnöki megbízatás az engem delegáló európai szövetség választásakor hivatalossá vált, ennek a pozíciónak a betöltéséről az UEFA tagállamai döntöttek a tavaszi pozsonyi kongresszuson. A rákövetkező első FIFA-tanács-ülésen, Bogotában köszöntöttek mint új alelnököt, és kaptam meg a megbízatást jelképező jelvényt.

– A FIFA elnöke azzal zárta a moszkvai kongresszust, hogy jövőre Párizsban üléseznek újra a tagállamok képviselői tisztújító közgyűlés keretében. Nem akar esetleg FIFA-elnök lenni?
– Nem gondolkodom ilyesmin. Egyébként a hivatalos jelölésre jövő februárig van lehetőség, de már a mai nappal elkezdődött az elnökválasztási kampány. Gianni Infantino záróbeszéde a moszkvai kongresszuson tulajdonképpen már kortesbeszéd volt, amelyben bejelentette, hogy újra megméreti magát. Más FIFA-elnökjelöltről egyelőre nem lehet hallani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik