ILKU MIKLÓS, SZELI MÁTYÁS 2018.07.12 12:46 Frissítve: 2018.07.12 12:47

Cafu: Csalódás volt a brazil válogatott vb-szereplése

Nosztalgikus hangulatot teremtettek a vb-házigazdák a moszkvai Vörös téren, egy kispályás gálameccs erejéig több korábbi kiváló futballista húzott újra stoplis cipőt. A „Legendák Kupáján” a kék mezes csapatban pályára lépett többek között Míchel Salgado, Pascal Zuberbühler és Diego Forlán, a pirosban játszó ellenfélnél pedig egyebek mellett Lothar Matthäus, Nuno Gomes, Cafu és Jorge Campos.

Cafu szerint jó döntés volt a videobíró bevezetése (Fotó: AFP)

A kétszer húsz perces találkozón az említett exfutballisták egytől egyig bizonyították, hogy nem felejtették el egykori mesterségüket. A 9–9-re végződő mérkőzésen Nuno Gomes pazar szólókkal, Jorge Campos látványos védésekkel és a tőle megszokott színes mezzel tűnt ki a mezőnyből. Cafú és Juan Pablo Sorín fejelgetve vitte végig a labdát a pályán, a 48. életévében járó korábbi brazil válogatott jobbhátvéd ollózós góllal fejezte be a támadást. A gálameccs után Cafúval beszélgettünk.

– A negyeddöntőben a nyolc csapatból hat, az elődöntőben pedig mind a négy együttes európai volt. Mi az oka ennek a dominanciának?
– Talán csak szerencséjük volt – nevetett Cafu a Nemzeti Sport kérdésére válaszolva, majd komolyra fordította a szót. – Azt hiszem, nincsen rá tudományos vagy szakmai magyarázat. Egy világbajnokságon bármi megtörténhet, főleg az egyenes kieséses szakaszban. Sok csapat azonos szinten futballozott, mindenkinek megvolt az esélye a továbbjutásra. Nagyon nehéz megmondani azt is, ki lesz a világbajnok.

– Ezen a világbajnokságon bevezették a videobírót, aminek használata még nem teljesen tökéletes, több kérdéses szituációt is láthattunk. Ön mit gondol róla?

– Örülök neki, hogy a FIFA úgy döntött, hogy alkalmazza a rendszert a világbajnokságon is. Egyértelműen kevesebb a hiba, sokat segít a játékvezetőknek a döntések meghozatalában.

– Brazília a negyeddöntőig jutott a 2018-as világbajnokságon. Mit gondol a csapat szerepléséről és a sokat kritizált Neymar teljesítményéről?
– A selecao a várakozásokon alul teljesített, Brazíliában mindig nagyon sokat várnak a válogatott-tól. Csalódás volt, hogy a negyeddöntőben búcsúztunk. Neymar nem tudta hozni a tőle megszokott teljesítményt, de attól még egy fantasztikus futballista, ez nem változott. Egy világbajnokságon harminc perc is elég ahhoz, hogy valaki történelmet írjon, erre láttunk példát idén is.

– Maradjunk egy kicsit Neymarnál, aki jelenleg a Paris Saint-Germainben futballozik. Elképzelhető, hogy a világbajnokság után egy olyan nagy klubhoz igazol, mint mondjuk a Real Madrid, hogy még jobb játékossá váljon?
– Ezt nem tudom elképzelni. A Barcelona után egy másik nagy klubhoz szerződött, a PSG-hez, ezen a szinten ez már nincs befolyással a teljesítményére.

– Mit gondol Cristiano Ronaldo Juventushoz szerződéséről?
– Nagyszerű dolog, nemcsak Cristianónak és a Juventusnak, hanem az egész olasz labdarúgásnak is, hogy a világ legjobbja ott fog játszani. Ezzel egyértelmű esélyesei lettek a Bajnokok Ligája megnyerésének.

A VÖRÖS TÉR CÁRJA

A Vörös Téren rendezett gálamérkőzésen Diego Forlán bizonyult a legjobb játékosnak, a korábbi uruguayi válogatott hat gólt vállalt magára csapata kilenc találatából. A többek között a Manchester Unitedben és az Atlético Madridban is megforduló futballista ugyan kevesebb gólt látott a francia-belga elődöntőn, de a Nemzeti Sportnak elárulta, mégsem volt elégedetlen.

„Annak ellenére, hogy csak egy gól született szerintem jó mérkőzés volt, mindkét csapat jól játszott, taktikailag is érdekes összecsapás volt, a franciáknál és a belgáknál is remek játékosok sora szerepelt – mondta a Nemzeti Sportnak a kétszeres aranycipős játékos. – Végül egy rögzített játékhelyzet döntött, ez esetben egy szöglet utáni fejes. Érdekes, hogy ezen a tornán mennyire fontosak ezek a szituációk, mintha a szokásosnál is jobban számítana, hogy egy csapat jó szögletekből, szabadrúgásokból."

Forlán három világbajnokságon is megfordult, de három éve visszavonult a válogatottságtól, így a mostani tornát már csak nézőként követi.

„Úgy vélem, az egyik ágon az európaiaknak kedvezett a sorsolást, persze nem mindenre ez a magyarázat – mondta arról, hogy nem jutott dél-amerikai csapat a nyolc közé. – Uruguay teljesítménye szerintem rendben volt, ne feledjük, Franciaország, tehát egy remek csapat ejtett ki minket, ők már döntősök, de nem szeretnék jósolgatni, hogy ki nyeri a finálét."

A harminckilenc éves labdarúgó tehát nem akart találgatni, de egy korábbi magyar csapattársáról ejtett néhány szót.

„Vadócz Krisztián jó barátom, hiszen nem csak Hongkongban, hanem korábban Indiában is együtt futballoztunk. Jó játékosnak tartom, hallottam, hogy nemrég visszatért Magyarországra, úgyhogy minden jót kívánok neki."

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.