nemzetisport.hu 2018.07.03 16:05 Frissítve: 2018.07.03 19:44

Vb 2018: Angliának levezették, hogy kell tizenegyespárbajt megnyerni

Eddig két tizenegyespárbajt láttunk a labdarúgó-világbajnokságon, a házigazda Oroszország így búcsúztatta a spanyolokat, míg Horvátország Dániát. Kedden még lehet két párbaj – Svédország Svájccal, Anglia Kolumbiával mérkőzik meg. Az Economist összeállítása különösen az angoloknak – a vb-történet legrosszabb tizenegyesrúgóinak – lehet tanulságos.

Kane a vb-n eddig mintaszerű tizenegyeseket lőtt (Fotó: AFP)

A világbajnokságokon 1978 óta (ekkor vezették be a tizenegyesrúgásokat az eldöntetlenül végződő mérkőzéseken, ám csak 1982-ben volt az első párbaj) alkalmazott tizenegyespárbajokra eddig 28-szor volt szükség. A legtöbbet (5) Argentína vívta meg.

Azon országok közül, melyek egynél többször vívtak meg vb-n tizenegyespárbajt, egyedül Németország hibátlan (4/0), míg Angliáé (0/3) a legrosszabb mérleg. Az angolok ráadásul ha a vb-ket és az Eb-ket is figyelembe vesszük, hét párbajból hatszor alulmaradtak, ráadásul értékesítési mutatójuk (65.7 százalék) is messze az átlag alatti.

Nem véletlen, hogy Gareth Southgate szövetségi kapitány és stábja már a világbajnokság előtt felméréseket végzett, és felállított egy sorrendet a csapat tizenegyesrúgóiról – az angolok nem a pályán fognak improvizálni, ha szétlövésre kerül a sor.

Az Economist elemzése szerint a tizenegyespárbaj a mai napig szerencsejáték – a kimenetelt a pénzfeldobás minden másnál jobban befolyásolja. Az elsőként rúgó csapat a jelenlegi (ABAB, tehát előbb az egyik csapat, aztán a másik lő) szisztémában jelentős előnyt élvez, a párbajok 60 százalékát megnyeri. Érdekes módon a 2018-as vb-n mindkét tizenegyespárbajt az a csapat nyerte meg (Oroszország és Horvátország), amely másodikként rúghatott, tehát elméletileg hátrányban volt.

Hogy mi a legjobb tizenegyes? Magasan lőni (a lapos lövések 72, a magas kísérletek 79 százaléka megy be), más kérdés, hogy így jóval könnyebb elvéteni a kaput (Roberto Baggio vagy Jaap Stam tudna mesélni). A világbajnokságok történetében egyfajta lövést nem védett soha kapus tizenegyespárbajban: ha a kapu közepébe, magasan célzott a rúgó.

Az angol Daily Mail úgy tudja, ha az angol–kolumbiai nyolcaddöntőn tizenegyesrúgásokra kerül a sor, akkor az első számú büntetőrúgó Harry Kane mellett Kieran Trippier, Jesse Lingard, Jordan Henderson és Ashley Young léphet oda a ponthoz az állandó kezdőcsapatbeli tagok közül, ők önkéntesen jelentkeztek a feladatra. A cserék és a játékosok állapota – meg a stáb huszonhármas „power rankingje” a rúgókról – természetesen felülírhatja ezt. A keretből Harry Kane (85 százalékos hatékonyság) és Jamie Vardy (80 százalékos hatékonyság) számít csak tizenegyesrúgó specialistának.

AZ ECONOMIST MEGÁLLAPÍTÁSAI
– A mérkőzéseken nagyjából a tizenegyesek 78 százalékából születik gól.
– Ez a mutató tizenegyespárbajok esetén 73 százalékra esik vissza.
– Az okok: rendkívüli stressz, fizikai és mentális fáradtság, nem csak specialisták rúgnak.
– A pénzfeldobás megnyerése az egyik legfontosabb dolog, a csapatkapitánynak a kezdést kell választania: a párbajt megkezdő csapat az esetek 60 százalékában nyer is.

2019.07.11 21:24:49

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ezüstérmeseink viszont tökéletesen megtestesítették az ókori görög és az ebből fakadó coubertini ideáltípust.

2019.07.09 08:55:30

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2019.07.06 22:13:17

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Murphy után szabadon: a strandsportok szinte törvényszerűen fejlődnek a szervezettségnek és az eredménycentrikusságnak arra a fokára, ahol elveszítik eredendő lényegüket, bájukat, vonzerejüket.

2019.07.04 23:44:23

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. A NOB ma már nem is engedné, hogy a játékokat brutális gigaberuházások megvalósítására használják.

2019.07.03 09:36:25

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Szembeötlő személyességgel emlékezett meg a KEAC 1903 őszén a 45 évesen elhunyt szobrászművészről.