A VAR és az AVAR-ok: így működik a videobíró a vb-n

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.06.11. 14:44
null
Videózás a gyakorlatban: a Serie A-ban már használják a rendszert, nem véletlen, hogy 3 olasz VAR is közreműködik a vb-n (Fotó: AFP)
Két százalék. Ennyivel több helyes döntést várnak a FIFA tisztviselői az oroszországi világbajnokságon bemutatkozó videoasszisztensi (VAR) rendszer bevezetésétől. A zökkenőmentes debütálásra kevesen fogadnának.

Nyolcvan éve egy világbajnokságon még a játékosok számát sem lehetett leolvasni – tudniillik nem volt nekik. Finoman fogalmazva sem volt könnyű a játékvezetői triók dolga: szabályismeret, rutin és három szempár – ezekben bízhattak. Ezt követően is leginkább csak a szabályismereten, a rutinon és a három szempáron múltak a döntések. Közben a televíziós közvetítések rohamos fejlődésével a nézők eljutottak oda, hogy jobb képet kaptak az eseményekről, mint azok, akiknek feladata a szabályok felügyelete a pályán. A moviola (a játékvezetői ítéletek elemzése) először Olaszországban, majd máshol is kirobbanó siker lett.

ELLENÁLLÓ SPORTÁG

Ahogy egyre több kamera egyre több szögből mutatta a történéseket (olyan arzenált biztosítva, amely messze felülmúlta a bírói egység eszközeit), egyre anakronisztikusabbnak tűnt a játékvezetői tevékenység. Különösen úgy, hogy jégkorongban, rögbiben, krikettben, teniszben, amerikai futballban, baseballban, vívásban, sőt sznúkerben és tekvandóban is már hosszú évek óta működik a bírók munkáját segítő videótechnológia.

A futball ellenállt, de végül megadta magát: a világbajnokságra először 2018-ban érkezik a már több küzdelemsorozatban használt videóasszisztens (VAR)-rendszer. A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) március elején bólintott rá a VAR használatára, a FIFA pedig két héttel később hivatalossá is tette a döntést.

„Lehetetlen helyzet volt, hogy 2018-ban a nappalijában és a helyszínen mindenki tisztában volt vele, hogy a játékvezető hibázott – de a játékvezető pont nem” – jelentette ki Gianni Infantino, a FIFA elnöke.

CSIP A LABDÁBAN, OKOSÓRA A BÍRÓN

A világbajnokság Telstar 18 névre keresztelt, az Adidas gyártotta labdájába beültetnek egy csipet, amely különféle adatokat gyűjt. Az úgynevezett NFC-csippel okostelefon segítségével lehet kommunikálni. A játékvezetők karján a Hublot cég okosórája lesz, közvetlen összeköttetésben a gólvonal-technológia rendszerével, amely azonnal jelez, ha a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon. A gólvonal-technológia a 2014-es világbajnokságon debütált, sikeresen.

VAR-JOGKÖRÖK

Fontos tisztázni, hogy a VAR nem bírálhatja felül a játékvezető bármely ítéletét. Kizárólag egyértelmű hibák korrigálására lehet használni, tehát a rendszert gólok érvényességének megállapításánál, tizenegyesek megítélésénél, piros lapok kiosztásánál és (sárga vagy piros lapok felmutatásánál elkövetett) személytévesztéseknél veszik igénybe.

„Nem az a cél, hogy százszázalékos pontosságú döntés szülessen minden egyes ítéletnél. A filozófiánk: minimális beavatkozás, maximális haszon. A döntés csak akkor megváltoztatható, ha a játékvezető egyértelmű hibát követett el. A kérdés nem az, jó volt-e a döntés, hanem hogy egyértelműen rossz döntés született-e a pályán – magyarázza az IFAB iránymutató dokumentuma.

A videós egység szobája Moszkvában (Fotó: AFP)
A videós egység szobája Moszkvában (Fotó: AFP)

Hogyan néz ki a rendszer a gyakorlatban? A vb mind a 64 mérkőzésén csatasorba áll egy-egy videóasszisztens, a csapatával együtt. Ez négy főből áll: a videóasszisztensből (VAR), illetve három segítőjéből (AVAR1, 2 és 3) – mindannyian a legmagasabb szintű FIFA-játékvezetők, akik a torna alatt Moszkvában, a világbajnokság közvetítését lebonyolító Nemzetközi Közvetítőközpontban (IBC) dolgoznak.

A VB VIDEÓASSZISZTENSEI
Játékvezető Nemzetiség
Abdulrahman al-Dzsaszim katari
Bastian Dankert német
Artur Dias Soares portugál
Pawel Gil lengyel
Massimiliano Irrati olasz
Tiago Bruno Lopes Martins portugál
Danny Makkelie holland
Daniele Orsato olasz
Wilton Sampaio brazil
Paolo Valeri olasz
Gery Vargas bolíviai
Mauro Vigliano argentin
Felix Zwayer német

A VAR-egység a mérkőzést közvetítő összes kamera képét látja, és ezek elemzésével hozhatja meg döntését, vagy szólhat a játékvezetőnek, hogy újranézésre érdemes jelenet zajlott a pályán. A gyepen a játékvezető kezét a füléhez emelve jelezheti, hogy kommunikálni szeretne a VAR-csapattal, videózást pedig egy tévékészülék körvonalait mutatva rendelhet el. A videóasszisztens nem utasíthatja a játékvezetőt – mindig az utóbbi hozza meg a döntést.

A videóasszisztens és csapata 33 kamera képéhez fér hozzá a moszkvai központban. Ezek közül nyolc lassításokat, hat szuperlassításokat mutat, kettő pedig leskameraként funkcionál.

Nincs olyan kamera, amelyhez a VAR-csapat ne férne hozzá, a két leskamera képét azonban a nézők nem láthatják, ezek csak az asszisztensek munkáját segítik. A VAR-egység munkáját további négy lassításkezelő munkatárs teszi könnyebbé, feladatuk kiválasztani azokat az ismétléseket, amelyek a legjobb szögből mutatják meg az eseményeket. A 13 videoasszisztens mellé még a vb-n meccsvezetésre kijelölt játékvezetők és asszisztensek is beszállhatnak a VAR-csapatba.

JÓ LESZ – VAGY MÉGSEM?

TÖBB A PIROS

A Leuveni Egyetem kutatócsoportja 88 elit játékvezető bevonásával végzett el egy kutatást A bírók lassítások segítségével hoztak meg döntéseket. A lassítások 2 százalékkal növelték a helyes ítéletek számát, viszont megugrott a piros lapok száma. A kutatók szerint a lassítva visszanézett szabálytalanságok „súlyosabbnak tűnnek” a játékvezetők számára.

A kutatócsoport megvizsgált 1000, videobíró által segített tétmérkőzést, ezeken 93 százalékról 98.8 százalékra nőtt a döntéspontosság. A meccsek kimenetelének 9 százalékát befolyásolta a VAR alkalmazása.

A VAR alkalmazása mellett szakmai és üzleti okok szólnak. Infantinónak igaza van abban, hogy nonszensz, mikor a játékvezetőnél mindenki többet tud a döntések helyességéről. Az üzleti partnerek, a nemzeti szövetségek, a szponzorok és a csapatok érdeke egyaránt az, hogy egy-egy bírói hiba ne dönthessen romba egy meccset vagy akár tornaszereplést. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a vb-n tevékenykedő játékvezetők mennyire fogják jól kezelni az új rendszert, hiszen az áprilisi „szoktató tábor” előtt kevesen találkozhattak a VAR gyakorlati alkalmazásával.

Az érem másik oldala érzelmi, és a futballtradíciókhoz köthető, hiszen a játék folyamatossága egyben az egyik legnagyobb vonzereje is. Kevés a játékmegszakítás, s ha igen, az sem hosszú. A videóasszisztens alkalmazása ezt borítja fel. A FIFA világosan kiköti: nincs „időnyomás”, a VAR-csapat addig elemezhet, ameddig jónak látja. A várakozások elvesznek a játékhoz szorosan hozzá tartozó kirobbanó gólörömök hatásából is a lelátón és a pályán, az eksztázist ugyanis egy antiklimax követi (amíg megnézik az esetet), és utána már lehet, nem ugyanolyan az öröm. Nem véletlenül kapott sok bírálatot játékosoktól és szurkolóktól is a rendszer, mondván, lehet, hogy kevesebb a tévedés, csak minden sokkal gépiesebb lett.

De vajon ez rosszabb-e, mint sorsdöntően tévedni – nagyon is emberi módon?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik