Löw a brazil brutalitástól fél, Scolari silabizálja az 1994-es receptet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.08. 11:12
null
Eddig a német válogatott a vb legjobbja – mondják a németek (Fotó: Reuters)
A házigazda brazil és a szintén a végső győzelemért érkezett német labdarúgó-válogatott küzd meg egymással a 2014-es világbajnokság első elődöntőjében. Melyik válogatotton nagyobb a nyomás?

 

A selcao mellett szól a hazai pálya, ellene Thiago Silva és Neymar kiesése, no és a hatalmas nyomás. Ez utóbbi a németeket is nyomaszthatja, hiszen a nagy generáció még egyetlen tornán sem diadalmaskodott.

„Kettő–nullás német győzelmet várok, talán hosszabbítás után. Jól játszottunk eddig ezen a világbajnokságon, a brazilokon meg túl nagy a teher. Mintha csak a mi 1990-es szereplésünket, végső győzelmünket látnám, olyan eddig ez a torna.”

„A német válogatott a legjobb eddig ezen a vébén, és tudom, hogy mi jár az én müncheni fiataljaim fejében: az egyetlen cél az aranyérem! Remélem, a fináléban a hollandokkal játszunk, ellenünk mindig nyerni szoktunk!”

Két neves szakember véleményével hangolnak a német lapok a brazilok elleni világbajnoki elődöntő előtt, és bizony – a nemzeti elfogultságot leszámítva is – adni kell szavaikra, elvégre nem akárkik szólaltak meg: a játékosként és szövetségi kapitányként is vb-győztes Franz Beckenbauer és a Bayern Münchennel a nagyvilágot tavaly leigázó Jupp Heynckes. Még az olyan nagy kritikus, mint Berti Vogts (aki mellékállásban Jürgen Klinsmann oldalán éppen a nationalelf ellen segített felkészíteni az Egyesült Államok csapatát) is úgy véli, hogy technikailag és taktikailag senki sem jobb Thomas Mülleréknél, de még a kemény szavakkal sohasem fukarkodó, szintén 1974-es vb-aranyos Günter Netzer is leszögezte, hogy nem Neymar és Thiago Silva hiánya miatt nyernek a németek, hanem azért, mert ők a jobbak. Az 1954-es vb-győztes öregúr, a 82 esztendős Horst Eckel a Bildben még konkrét eredménnyel is előállt, szerinte 2–1-re nyernek a németek.

Ha már a nagy kritikusokról szót ejtettünk, említsük meg a hazája különböző rendszereivel, szövetségeivel örök harcban álló Romário véleményét is, aki, bár természetesen hazája kedvenceiért szorít, ettől függetlenül Joachim Löwék végső sikerét prófétálja.

Hatalmas várakozások övezik tehát a németek szereplését, és eddigi teljesítményük ide vagy oda (bár független szemlélődő azért nem lehet önkívületig elragadtatva a nationalelf játékától), nem lehet elégszer hangsúlyozni a házi gólkirály, Neymar és a csapatkapitány, Thiago Silva hiányát. A németek mestere, Joachim Löw is kitért erre mérkőzés előtti nyilatkozatában.

„Neymar kiesése valószínűleg taktikai változtatásokra kényszeríti a brazilokat, úgy érezzük, mi megfelelően felkészültünk erre. Nagyon sajnáljuk sérülését, hiszen sokat veszít ezzel a futball, ezúton is szeretnék neki jobbulást kívánni. Thiago Silva hiánya is meglátszik majd a gárdán. Sokszor megfigyeltük, hogy egy nagy játékos kiesése összerántja a csapatot, tagjai érzik a nagyobb felelősséget, és ennek megfelelően futballoznak, önmagukat múlják felül. Csatánk különleges lesz, a két elődöntő kontinensek összecsapása egyben. Óriási hangulatot várok, biztos vagyok abban, hogy ha a brazil csapat megközelíti kapunkat, a közönség fülsüketítően fog tombolni. Erre is fel kell készülnünk fejben. Tudjuk, mit kell tennünk Brazília ellen, bízunk az erőnkben, és úgy gondolom, jó eséllyel lépünk pályára. A negyeddöntő előtt betegségek miatt voltak gondjaink, de mostanra mindenki felépült – nem lesznek összeállítási gondjaink. Dante bekerülhet az ellenfél hátvédsorába, biztosan nem játszik majd rosszul Németország ellen, sokat fejlődött mostanában, remek futballista.”

A kötelező rigmusok kipengetése mellett kitért Löw arra is, hogy a házigazda 96 szabálytalanságot követett el az eddigi öt mérkőzésén, és tíz sárga lapot kapott, ezzel az élmezőnyben található mindkét kategóriában, és kifejezte reményét, hogy a játékvezető, a mexikói Marco Rodríguez „megtorolja majd a brazilok brutális belépőit”.

Nem is ez a nagy kérdése a mérkőzésnek, még csak nem is az, hogy hogyan pótolják a kiesetteket, hanem az: bírják-e az őrült nyomást a brazilok? Ami biztos: 1982-es szintű jogo bonitóra ne számítsunk...

„Luiz Felipe Scolari csapatai hajlamosak a végkimerülésig darálni, ha erre van szükség, és a németek elleni vébéelődöntőn valószínűleg ez lesz terítéken: Neymar kiesése után az égvilágon senki sem vár látványos játékot Brazíliától, győzelmet azonban igen. A szövetségi kapitánynak ez tökéletesen megfelel, és egyre több az arra utaló jel, hogy a vébéről ágynyugalomba küldött tízest középpályással váltja, és régi kedvencével, a 3–5–2-vel áll elő. Még az is lehet, hogy három védekező feladatot kapó középpályással áll fel – Luiz Gustavo, Fernandinho és Paulinho ebben az esetben egyaránt kezdő lenne. Felipao szemöldöke idegesen ráng, ha a sajtótájékoztatókon bárki a szép játékot emlegeti, véleménye a szép játékkal elért vereségekről közismert (röviden megfogalmazva: hülye, aki nem egy egy–nullát akar inkább), most pedig biztos lehet benne: legjobb játékosa, valamint védelmi vezére kidőlését követően bármilyen játékkal elért továbbjutást kitörő örömmel fogadna a közönség” – ad klinikai pontosságú elemzést helyszínről kollégánk, Marosi Gergely.

Felipaóról minden kritika lepereg, de értsük meg azért a mester is: az ő bőre a tét, ha nem nyernek odahaza vb-t, világgá üldözik.

„Neymar beszélt játékostársaival, és éreztette velünk: ő megtette, amit tudott, most rajtunk a sor, rajtam, illetve a többi játékoson – kezdte Scolari is legfontosabb embere kiesésével, majd ellenfelét dicsérte. – A németek taktikailag érettek, rendkívül erős a keretük, minden poszton kiváló játékosaik vannak, ráadásul a csapatuk magja hat éve együtt dolgozik. Szép kihívás lesz ellenük futballozni, egy lehetőség ez csapatomnak, hogy megmutassa: megérett a sikerre. Biztos vagyok benne, hogy ha a képességeinkhez méltóan és taktikánkat betartva játszunk, nagy gondokat tudunk okozni a németeknek. A taktikámról még nem szeretnék részletesen beszélni, de ha három védekező középpályással állok fel, az több lehetőséget és több szabadságot biztosítana a felfutó szélső hátvédeknek. Nem játszunk szépen, nem gyönyörködtet a futballunk, de lassan lépkedünk előre. Még két lépés kell.”

Scolari még egyszer sem vezényelte jelenlegi kapitányi időszakában Neymar és klasszikus 10-es nélkül a csapatot – nem biztos, hogy éppen karrierje egyik legfontosabb mérkőzésén kellene ezzel próbálkoznia; úgy meg pláne, hogy a selecao történelme során általában csúfos kudarcot vallott, ha áttért a sarabolós európai futballra. Igaz, egy kivétel akadt azért: a sokat szidott 1994-es csapat és az ő borzalmas Mauro Silva, Dunga, Mazinho, Zinho középpályája azért aranyérmes lett. Szinte látjuk magunk előtt Felipaót, amint silabizálja Carlos Alberto Parreira (mai segítője!) akkori receptjét, és lefordítja mai állományára az akkori „alapanyagot”.

Scolari megtalálta a Müller-ellenes receptet... (Fotó: Action Images)
Scolari megtalálta a Müller-ellenes receptet... (Fotó: Action Images)

 

Tűzközelben volt akkoriban a még igen ifjú és igen karcsú Ronaldo, aki 2002-ben éppen Scolari oldalán lett világbajnok, és aki már előrébb tekint.

„Brazília egy–nullára legyőzi Németországot, teljesen mindegy, milyen összetételben állunk ki, mindegy, melyik csapat ellen, mindig esélyesek vagyunk. Amíg Scolari ott van, nincs miért aggódnunk. A futballtörténelem csodálatos ajándéka lenne a Brazília–Argentína összecsapás. A döntőben még sohasem találkozott a két válogatott, márpedig a Maracanánál nem is találnánk jobb helyet az ünneplésre.”

Mi pedig szögezzük le gyorsan, ha már szóba került a 2002-es siker: akkoriban Cafú, Roberto Carlos, Ronaldinho, Rivaldo, Juninho és Denílson is képes volt színt vinni a selecao futballjába, míg a mostani válogatottról mindent elmond, hogy a gólreménység Neymart Willian (jóval kevesebb eséllyel: Hernanes vagy Bernard) pótolja majd; a Hulk, Fred csodaduó tagjai pedig ezen a vb-n összesen egyszer találtak be, és még csak azt sem lehet mondani, hogy mostanában nem menne nekik, hiszen összesen 21 bajnoki góllal zárták az elmúlt bajnoki idényt. De mit szóljon akkor a cseréjük, Jo, aki hatszor volt eredményes az elmúlt szezonban, egyszer sem a nemrégiben megkezdődöttben (a Placar aktuális csatárlistáján átlagosztályzatai alapján a 41., míg Fred a 14.), és ezen a tornán is csak azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az ő mezével ajándékozták meg a figyelmes szervezők a látogatóba érkező Harry herceget?

Apropó, a 2002-es fináléban éppen a németeket verték meg Ronaldóék, és bármilyen hihetetlen is, de az volt a két csapat eddigi egyetlen világbajnoki párbaja. Pályára lépett akkor Miroslav Klose is, aki most éppen hazájában érte utol a vb-góllövőlistán Ronaldót – a slusszpoén az lenne, ha a német csatár éppen Brazília ellen játszva előzné meg őt.

A németeknél csak Skhodran Mustafi sérült, eltiltott nincs, Löwnek egyetlen dilemmája akad: azon gondolkodik a hírek szerint, hogy az influenza által megviselt Per Mertesackert visszategye-e a kezdőbe. A mértékadó Kicker szerint nem fogja, és továbbra is Philipp Lahm szerepel majd a védelem jobb oldalán, a középpályán pedig ismét összeáll a Bastian Schweinsteiger, Sami Khedira szűrőduó, hogy felvegye a harcot futómennyiségben Fernandinhóékkal. Nem lesz könnyű.

Scolari ugyebár eltiltás miatt nélkülözi Thiago Silvát, de Neymar az egyetlen sérültje, és döntse el minden selecaofan, hogy mennyire jó hír az, hogy Luiz Gustavo letöltötte eltiltását, és visszatér a kezdőbe.

Brazíliából tudósító munkatársaink a Sony Xperia Z2 okostelefonok kreatív effektjeit akár rögzítés közben is használhatják. (x)

VB 2014
ELŐDÖNTŐ

Brazília–Németország – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Belo Horizonte
, Mineirao Stadion, 22 óra. Tv: m1. Vezeti: Marco Rodríguez (mexikói)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
BRAZÍLIA:
Júlio César – Maicon, Dante, David Luiz, Marcelo – Luiz Gustavo, Fernandinho – Willian, Oscar, Hulk – Fred. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
NÉMETORSZÁG: Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger, Khedira – Kroos, Özil, Podolski – Th. Müller. Szövetségi kapitány: Joachim Löw

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat jut a döntőbe a brazil–német párharcból?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik