Piqué lehet a bűnbak, kiveszi-e Del Bosque Xavit?

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2014.06.18. 14:05
null
Néhány változtatásra szükség lesz a spanyoloknál, ha nem szeretnének ismét vert seregként távozni (Fotó: Action Images)
A spanyol labdarúgó-válogatott 5–1-es vereséget szenvedett a hollandoktól a vb-csoportkör első fordulójában. Már a mérkőzés után boncolgattuk a kudarc okait, most pedig arra keressük a választ, hogy a Chile elleni meccs előtt érdemes-e belenyúlnia Vicente del Bosque szövetségi kapitánynak csapata összeállításába, és ha igen, akkor mely posztokon.

Nagy hibát követnénk el akkor, ha egy rossz mérkőzés után máris temetnénk a világbajnoki címvédőt. A spanyol válogatott az első találkozóján ugyan óriási verésbe szaladt bele, ettől függetlenül tisztában kell lennünk azzal, hogy továbbra is Vicente del Bosque rendelkezik az egyik legerősebb kerettel, ha a komplett második sort küldené pályára, akkor is igen jó csapat állna fel.

Nézzünk meg néhányat azon játékosok közül, akik nem kaptak lehetőséget a hollandok ellen.

Rögtön itt van a spanyol bajnok és BL-döntős Atlético Madrid különítménye: Juanfran, Koke és David Villa nem kapott egyetlen percet sem a bizonyításra, egyedül Diego Costa játszott 63 percet. Nem került a pályára Juan Mata (Manchester United), Santi Cazorla (Arsenal) és Javier Martínez (Bayern München) sem.

A spanyol Marca keddi címlapján Del Bosque kapitány szavai álltak: „Már tudom, hol változtatok”. Ha megtartja ígéretét, akkor számolhatunk egy-két variálással, ugyanakkor valószínűleg nem kapusposzton. A José Mourinho által is megvédett Iker Casillas helye – hibái ellenére is – biztosnak tűnik, különösen azért, mert David de Gea megsérült.

RAMOS ÉRINTHETETLEN, MARTÍNEZ, JUANFRAN JÖHET?

A védelemben már annál több a kérdés. Nem kell nagy mágusnak lenni ahhoz, hogy megmondjuk, egy 5–1-es vereség egyrészt nemcsak a kapus hibája, másrészt kérdéseket vet fel a védelem összetételét illetően. Az InStat statisztikái szerint Sergio Ramos volt a leggyengébb a védelemben (érdekesség: az összes mutatóból eredő teljes indexe 212 pont lett, Gerard Piqué-é 236, kettejüké összesen alig több mint Arjen Robben 444 pontja…), ennek ellenére a Real Madrid játékosa kihagyhatatlannak tűnik, legalábbis ha visszagondolunk a tavaszi teljesítményére, és nem egy meccs alapján ítélünk.

SIMA MÉRKŐZÉS VÁR HOLLANDIÁRA

Papíron kötelező győzelem vár Hollandiára Ausztrália ellen. A spanyolok ellen brillírozó hollandoknak a Chilétől 3–1-es vereséget szenvedő ausztrál együttes ellen csak a gólkülönbség lehet kérdéses. A csúcsformában játszó Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder hármast szinte biztosan együtt tartja Louis van Gaal szövetségi kapitány, és az is garantálható, hogy az első mérkőzésen sikeres 3–5–2-es felállást is megtartják a hollandok.

Sokkal valószínűbb, hogy Piqué lesz az áldozat, aki a kulcsmomentumokban fontos párharcokat veszített el. Bár összességében 17 párharcából 11-et megnyert, a kép csalóka, hiszen míg az első félidőben majdnem az összes ütközetből ő jött ki jobban, a második játékrészben (amikor négy gólt kaptak a spanyolok) nagyjából minden második párharcát elveszítette. A földön 11 párharcból csak hatot nyert meg (55 százalékos sikeresség), és mivel a chileiek nem ívelgetős futballt játszanak, hanem lapos passzokkal, gyors kontrákkal operálnak, így érdemes lenne más megoldást keresni.

A „más megoldás” Javi Martínez lehet, aki a Bayernben inkább védekező középpályást játszik (ezen a poszton volt alapembere a 2013-as, BL-győztes csapatnak is), viszont Del Bosquénél a felkészülési meccseken a négy alakalomból, amikor pályára lépett, háromszor középső védőként szerepelt, és e három mérkőzésen nem kapott gólt a válogatott. Persze a Chile elleni meccs azért más lesz, mint a Bolívia vagy a Salvador elleni összecsapás, de például az olaszokat is Martínezzel a védelemben verték meg 1–0-ra a spanyolok.

Raúl Albiol bevetése nem tűnik valószínűnek, Juanfrané sokkal inkább. Különösen azok után, hogy a jobbhátvéd pozíciójában a BL-győztes Daniel Carvajallal szemben mellette tette le a voksát Del Bosque, és ha úgy vitte ki az Atlético Madrid védőjét, hogy bevetni nem meri, igen éles kritikára számíthat a spanyol sajtó részéről. César Azpilicueta vagy Jordi Alba kihagyása is ésszerű lenne, előbbit valószínűbbnek látjuk, ha utóbbi marad ki, akkor minden bizonnyal a Chelsea-ben is balhátvédet játszó Azpilicueta kerül át a másik oldalra.

MEGBOMLIK-E A XAVI, INIESTA KETTŐS?

Kicsit az az ember érzése Del Bosquéval kapcsolatban, hogy azokat a (rutinos) játékosokat, akikben igazán bízik, nem szereti vagy talán nem is meri kihagyni.

A középpálya közepén éveken át a világ legjobbjai voltak a spanyolok, ezt nem is kell túlmagyarázni: két Eb- és egy vb-győzelem tökéletes bizonyítéka ennek. A Xabi Alonso, Sergio Busquets, Xavi, Andrés Iniesta négyeshez való ragaszkodásán azonban lassan el kell gondolkodnia a kapitánynak.

VISSZATÉRŐ HORVÁT GÓLVÁGÓ

Két olyan csapat találkozik a Kamerun–Horvátország mérkőzésen, amely elvesztette első mérkőzését, így ha nem döntetlen lesz a végeredmény, meg is lesz az A-csoport első búcsúzója, mivel a brazilok és a mexikóiak is négy-négy ponttal állnak. A horvátoknál visszatér a válogatott első számú csatára, Mario Mandzukic, akiben nagyon bíznak Modricék. A brazilokat is megszorongatták már, Kamerun ellen muszáj lesz nyerniük, ha nem akarnak leszakadni a továbbjutásért folytatott harcban Mexikótól.

Ami nagy meglepetés volt Hollandia ellen, hogy Xavi egyetlen kulcspassza (ez alatt a közvetlen gólhelyzetet eredményező átadást értjük) sikertelen volt, Iniestának pedig egy sem volt ebből a fajtából (a David Silvának adott kiugratását extra támadópasszként értelmezte a statisztika), holott korábban ez volt az egyik erőssége.

Ha igazán drasztikus változtatást szeretne a spanyol válogatott, itt lehet váratlant húzni. A sokak szerint kiöregedett, lelassult Xavi helyére jöhetne Santi Cazorla, aki eredeti posztját tekintve ugyan szélső, de képes irányítani is, a vb-re való felkészülés során négy meccsen játszott a pálya közepén (kezdőként vagy csereként), ezeken a találkozókon két gólt szerzett és egy gólpasszt adott. Iniesta helyére pedig jöhetne például az Atlético Mardridban remeklő, a középpályás védekezésben is jól használható Koke, vagy a Manchester Unitedban tavasszal magára találó Juan Mata. És akkor a barcelonai támadót, Pedrót még nem is említettük.

Persze a magunk részéről igencsak meg lennénk lepve, ha Xavit és Iniestát egyszerre kapná le a pályáról Bosque, sőt már az is nagy szó lenne (ismerve a mester fent már említett ragaszkodását az alapembereihez), ha akár az egyikük is kikerülne.

Nagy kérdés az is, hogy mi legyen a Xabi Alonso, Busquets szűrő kettőssel. Hogy melyikük ne legyen a kezdő sípszónál a pályán? Ha első pillantásra kellene a statisztika alapján döntenünk, akkor Alonsóra szavaznánk, Busquets 98 százalékban jól passzolt (Alonso 85), és párharcai 83 (36) százalékát megnyerte, de kétélű fegyver az adatok elemzése, a Barcelona középpályása mindössze hat kísérletet tett a labda megszerzésére, ami ebben a pozícióban nagyon kevés. Del Bosque kritikája, hogy szűrő poszton nem igazán van variációs lehetősége, miután a Athletic Bilbao felfedezettjét, Ander Iturraspét otthon hagyta. Martínezre számíthatna még itt, de ahogy fentebb említettük, rá a védelemben talán még nagyobb szükség lesz.

Bár a spanyol sajtó Fernando Torrest szeretné a kezdőben látni, nem valószínű, hogy kiszorítja Diego Costát (Fotó: Reuters)
Bár a spanyol sajtó Fernando Torrest szeretné a kezdőben látni, nem valószínű, hogy kiszorítja Diego Costát (Fotó: Reuters)

A SPANYOL SAJTÓ TORREST ÉS PEDRÓT SZERETNÉ

A támadószekció variálása kisebb gond lehet. Bár a spanyol sajtó Fernando Torrest szeretné centerpozícióba a nem jó formában lévő Diego Costa helyett, nem valószínű, hogy emiatt vannak álmatlan éjszakái Del Bosquénak, ezen a poszton még David Villa is bevethető, aki a felkészülési meccseken jól játszott.

Ha változtat is elöl a kapitány, esélyesebb, hogy a széleken teszi meg. A spanyolok a gólerős Pedrót követelik David Silva helyére, de ha a Xavi, Iniesta kettős megbomlik, akkor még az sem teljesen kizárt, hogy mindketten ott lesznek a kezdőben.

Ismerve Del Bosquét, nagy meglepetés lenne, ha alapjaiban felforgatná a csapatot. A változások közül egy középhátvéd, egy, esetleg két középpályás leváltását tartjuk a legvalószínűbbnek. A változtatás azonban szükséges, ezt maga a kapitány is belátta. A gyors és gólerős chileiek a kötelező győzelmet már hozták az ausztrálok ellen, most egy mélyponton lévő spanyol válogatott ellen kell megmutatniuk magukat, amely ha nem változtat a hollandok elleni vereség után, könnyen abba helyzetbe kerül, hogy a csoportkörben búcsúzik a világbajnokságtól.

VB 2014
A
SZERDAI (MAGYAR IDŐ SZERINT CSÜTÖRTÖKRE ÁTNYÚLÓ) PROGRAM

A-CSOPORT
KAMERUN–HORVÁTORSZÁG (tv: M1) – élőben az NSO-n!
Csütörtök, 0.00 óra. Manaus. Vezeti: Proenca (portugál)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:
KAMERUN:
Itandje – Djeugoue, N'Koulou, Chedjou, Assou-Ekotto – Mbia, Song, Enoh – Moukandjo, Choupo-Moting, Aboubakar. Szövetségi kapitány: Volker Finke
HORVÁTORSZÁG: Pletikosa – Srna, Corluka, Lovren, Pranjic – Rakitic, Modric – Perisic, Sammir, Olic – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Niko Kovac

 

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Brazília 2 1 1 3–1 +2 4
2. Mexikó 2 1 1 1–0 +1 4
3. Kamerun 1 1 0–1 –1 0
4. Horvátország 1 1 1–3 –2 0

 

B-CSOPORT
AUSZTRÁLIA–HOLLANDIA (tv: M1) – élőben az NSO-n!
18.00, Porto Alegre. Vezeti: Halmuidi (algériai)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:
AUSZTRÁLIA:
Ryan – McGowan, Wilkinson, Spiranovic, Davidson – Leckie, Jedinak, Bresciano, Miligan, Oar – T. Cahill. Szövetségi kapitány: Ange Postecoglou
HOLLANDIA: Cilessen – Vlaar, De Vrij, Martins Indi – Janmaat, De Guzmán, Sneijder, N. de Jong, Blind – Robben, Van Persie. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal

SPANYOLORSZÁG–CHILE (tv: M1) – élőben az NSO-n!
21.00, Rio de Janeiro. Vezeti: Geiger (amerikai)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK (marca.com szerint):
SPANYOLORSZÁG:
Casillas – Azpilicueta, Martínez, Ramos, Alba – Xavi, Busquets, Xabi Alonso– Pedro, Costa, Iniesta. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
CHILE: Bravo – Isla, Medel, Jara, Mena – Díaz, Aránguiz, Vidal, Valdivia – Sánchez, Vargas. Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli

 

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 1 1 5–1 +4 3
2. Chile 1 1 3–1 +2 3
3. Ausztrália 1 1 1–3 –2 0
4. Spanyolország 1 1 1–5 –4 0

Kamerun
Kapusok: 16 Charles Itandje (Konyaspor – török), 23 Sammy N'Djock (Fethiyespor – török), 1 Loic Feudjou (Coton Sport)
Védők: 22 Allan Nyom (Granada – spanyol), 5 Dany Nounkeu (Besiktas – török), 4 Cédric Djeugoué (Coton Sport), 14 Aurélien Chedjou (Galatasaray – török), 3 Nicolas N'Koulou (Marseille – francia), 12 Henri Bedimo (Lyon – francia), 2 Benoit Assou-Ekotto (QPR – angol)
Középpályások: 18 Enoh Eyong (Antalyaspor – török), 11 Jean Makoun (Rennes – francia), 21 Joël Matip (Schalke – német), 17 Stéphane Mbia (Sevilla – spanyol), 7 Landry N'Guémo (Bordeaux – francia), 6 Alexandre Song (Barcelona – spanyol), 20 Edgar Salli (Lens – francia)
Támadók: 9 Samuel Eto'o (Chelsea – angol), 13 Maxim Choupo-Moting (Mainz – német), 8 Benjamin Moukandjo (Nancy – francia), 10 Vincent Aboubakar (Lorient – francia), 15 Pierre Webó (Fenerbahce – török), 19 Fabrice Olinga (Zulte Waregem – belga)
Szövetségi kapitány: Volker Finke (német)

Horvátország
Kapusok: 1 Stipe Pletikosa (FK Rosztov – orosz), 23 Danijel Subasic (Monaco – francia), 12 Oliver Zelenika (Lokomotiva Zagreb)
Védők: 11 Darijo Srna (Sahtar Doneck – ukrán), 6 Dejan Lovren (Southampton – angol), 5 Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva – orosz), 13 Gordon Schildenfeld (Panathinaikosz – görög), 3 Danijel Pranjic (Panathinaikosz – görög), 21 Domagoj Vida (Dinamo Kijev – ukrán), 2 Sime Vrsaljko (Genoa – olasz)
Középpályások: 10 Luka Modric (Real Madrid – spanyol), 7 Ivan Rakitic (Sevilla – spanyol), 8 Ognjen Vukojevic (Dinamo Kijev – ukrán), 4 Ivan Perisic (Wolfsburg – német), 20 Mateo Kovacic (Internazionale – olasz), 14 Marcelo Brozovic (Dinamo Zagreb), 15 Milan Badelj (Hamburg), 19 Sammir (Getafe – spanyol)
Támadók: 17 Mario Mandzukic (Bayern München – német), 18 Ivica Olic (Wolfsburg – német), 22 Eduardo (Sahtar Doneck – ukrán), 9 Nikica Jelavic (Hull City – angol), 16 Ante Rebic (Fiorentina – olasz)
Szövetségi kapitány: Niko Kovac

Ausztrália
Kapusok: 1 Mathew Ryan (FC Bruges – belga), 12 Mitchell Langerak (Borussia Dortmund – német), 18 Eugene Galekovic (Adelaide United)
Védők: 3 Jason Davidson (Heracles Almelo – holland), 6 Matthew Spiranovic (Western Sydney Wanderers), 2 Ivan Franjic (Brisbane Roar), 8 Bailey Wright (Preston North End – angol), 19 Ryan McGowan (Santung Luneng Tajsan – kínai), 22 Alex Wilkinson (Csonbuk Hyundai Motors – dél-koreai)
Középpályások: 13 Oliver Bozanic (Luzern – svájci), 23 Mark Bresciano (al-Garafa – katari), 16 James Holland (Austria Wien – osztrák), 15 Mile Jedinak (Crystal Palace – angol), 17 Matt McKay (Brisbane Roar), 5 Mark Milligan (Melbourne Victory), 20 Dario Vidosic (Sion – svájci), 14 James Troisi (Atalanta – olasz), 21 Massimo Luongo (Swindon – angol), 11 Tommy Oar (Utrecht – holland)
Támadók: 4 Tim Cahill (New York Red Bulls – egyesült államokbeli), 7 Mathew Leckie (FSV Frankfurt – német), 10 Ben Halloran (Fortuna Düsseldorf – német), 9 Adam Taggart (Newcastle Jets)
Szövetségi kapitány: Ange Postecoglou

Chile
Kapusok: 1 Claudio Bravo (Real Sociedad – spanyol), 23 Johnny Herrera (Universidad de Chile), 12 Cristopher Toselli (Universidad Católica)
Védők: 3 Miiko Albornoz (Malmö – svéd), 17 Gary Medel (Cardiff City – walesi, PL), 18 Gonzalo Jara (Nottingham Forest – angol), 13 José Rojas (Universidad de Chile), 2 Eugenio Mena (Santos – brazil), 4 Mauricio Isla (Juventus – olasz)
Középpályások: 10 Jorge Valdivia (Palmeiras – brazil), 16 Felipe Gutiérrez (Twente – holland), 19 José Pedro Fuenzalida (Colo-Colo), 5 Francisco Silva (Osasuna – spanyol), 8 Arturo Vidal (Juventus – olasz), 20 Charles Aránguiz (Internacional – brazil), 21 Marcelo Díaz (FC Basel – svájci), 6 Carlos Carmona (Atalanta – olasz)
Támadók: 7 Alexis Sánchez (Barcelona – spanyol), 22 Esteban Paredes (Colo-Colo), 11 Eduardo Vargas (Valencia – spanyol), 15 Jean Beausejour (Wigan Athletic – angol), 9 Mauricio Pinilla (Cagliari – olasz), 14 Fabián Orellana (Celta Vigo – spanyol)
Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli (argentin)

Hollandia
Kapusok: 1 Jasper Cillessen (Ajax), 23 Tim Krul (Newcastle United – angol), 22 Michel Vorm (Swansea City – walesi, PL)
Védők: 5 Daley Blind (Ajax), 7 Daryl Janmaat (Feyenoord), 14 Terence Kongolo (Feyenoord), 4 Bruno Martins Indi (Feyenoord), 2 Ron Vlaar (Aston Villa – angol), 13 Joël Veltman (Ajax), 12 Paul Verhaegh (Augsburg – német), 3 Stefan de Vrij (Feyenoord)
Középpályások: 16 Jordy Clasie (Feyenoord), 18 Leroy Fer (Norwich City – angol), 8 Jonathan de Guzmán (Swansea City – walesi, PL), 6 Nigel de Jong (AC Milan – olasz), 10 Wesley Sneijder (Galatasaray – török), 20 Georginio Wijnaldum (PSV)
Támadók: 21 Memphis Depay (PSV), 19 Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04 – német), 15 Dirk Kuyt (Fenerbahce – török), 17 Jeremain Lens (Dinamo Kijev – ukrán), 9 Robin van Persie (Manchester United – angol), 11 Arjen Robben (Bayern München – német)
Szövetségi kapitány: Louis van Gaal

Spanyolország
Kapusok: 1 Iker Casillas (Real Madrid), 23 Pepe Reina (Napoli – olasz), 12 David de Gea (Manchester United – angol)
Védők: 15 Sergio Ramos (Real Madrid), 3 Gerard Piqué (Barcelona), 2 Raúl Albiol (Napoli – olasz), 4 Javier Martínez (Bayern München – német), 5 Juanfran (Atlético Madrid), 18 Jordi Alba (Barcelona), 22 César Azpilicueta (Chelsea – angol)
Középpályások: 8 Xavi Hernández (Barcelona), 14 Xabi Alonso (Real Madrid), 6 Andrés Iniesta (Barcelona), 17 Koke (Atlético Madrid), 16 Sergio Busquets (Barcelona), 20 Santi Cazorla (Arsenal – angol), 10 Cesc Fabregas (Barcelona), 13 Juan Mata (Manchester United – angol), 21 David Silva (Manchester City – angol)
Támadók: 11 Pedro Rodríguez (Barcelona), 19 Diego Costa (Atlético Madrid), 7 David Villa (Atlético Madrid), 9 Fernando Torres (Chelsea – angol)
Szövetségi kapitány:
Vicente del Bosque

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik