A franciák el akarják kerülni Messiéket

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.25. 12:31
null
Benzemáék elkerülnék Argentínát (fotó: Action Images)
Újabb két csoport küzdelmei fejeződnek be a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon. Az E-csoportban még mind a négy együttes továbbléphet, ellenben az F jelű kvartettben Argentína esetében már csak az a kérdés, első vagy második lesz-e, Nigéria csoportelső lehet, de ki is eshet, míg Irán belekapaszkodna az utolsó szalmaszálba.

 

Az F-csoportban két dolog már egészen biztos: Argentína továbbjutott – csak az a kérdés, hogy hányadik helyen –, míg Bosznia-Hercegovina elbúcsúzott. Nigériának és Iránnak még küzdenie kell azért, hogy bejusson a 16 közé.

Nigéria és Argentína összecsapásán mindkét félnek jó az iksz, legalábbis papíron. Ezzel az eredménnyel ugyanis a dél-amerikaiak megszerzik a kvartett első helyét, ezzel pedig elkerülik a csoportját várhatóan megnyerő Franciaországot. Igaz, valószínűleg az afrikaiak sem örülnének a franciáknak…

Stephen Keshi nigériai kapitány nem állta meg, hogy oda ne szúrjon a csapatot kritizáló nigériai közvéleménynek.

„Sohasem mondtam azt, hogy ez a csapat nem elég jó. Csak otthon az embereknek nincs elég türelmük. Szörnyű, hogy mennyire leírnak minket. Azt elfelejtik, hogy ezek a játékosok mindent megtesznek a válogatottért, de ők is emberek, hibázhatnak. Argentína is csak a ráadásban győzte le Iránt. Ha ott 0–0 marad, akkor Argentína is rossz csapat?”

A kapitány vb utáni sorsa kérdéses. Stephen Keshit ugyanis több lap szóba hozta a dél-afrikai válogatottal, amelynek éléről Gordon Igesund nemrég távozott. A dél-afrikai szövetség azt határozottan cáfolta, hogy megegyeztek volna Keshivel, mivel csak július közepén, a vb után hozzák meg a döntést. Azt azonban elismerték, hogy a nigériai kapitány a jelöltek között van. Keshit egyébként még egy évig köti szerződés a nigériai válogatotthoz.

Argentína két győzelemmel kezdte a vb-t, Boszniát és Iránt is egy-egy góllal verte meg.
„Rendkívül kiegyenlített ez a vb – mondta Alejandro Sabella szövetségi kapitány. – A németek 4–0-ra elverték Portugáliát, majd csak 2–2-t játszottak Ghánával. Az olaszok 2–1-re győztek Anglia ellen, majd kikaptak 1–0-ra Costa Ricától. Brazíliában hatalmas távolságok vannak, és akkor még a klímaváltozást nem is említettem, ezekre is fel kell készülni.”

Lionel Messi mindkét meccsen győztes gólt szerzett, pedig egyiken sem játszott csúcsformában.
„Rengeteg minden függ egy olyan játékostól, mint Messi. Szeretném minél jobban levenni róla a terhet, de ezt képesek megtenni a csapattársai. Mindenesetre Nigéria ellen nagyon nehéz meccsre számítok, hiszen az afrikaiak jók, erősek és gyorsak.”

Bosznia már búcsúzott a küzdelmektől, és Safet Susic kapitány még mindig a játékvezetői ítéletek miatt kesereg.

„Ha megadják Edin Dzeko szabályos gólját, nyerünk, és minden másképp alakul. Több szerencsével és korrekt játékvezetéssel ott lehetnénk a 16 között” – mondta a kapitány. Emir Spahic, a csapat középhátvédje is egyetértett mesterével, hozzátéve, hogy ők sem lehetnek elégedettek magukkal, de több külső tényező is megpecsételte a sorsukat.

Susic a jövőjét firtató kérdésekre nem adott konkrét választ, csak annyit mondott, hogy a következő tíz napban kiderül, marad-e kapitány.

Iránban még reménykednek, Carlos Queirozék belekapaszkodnának az utolsó szalmaszálba.
„Ez a meccs számunkra olyan, mint egy döntő. A saját játékunkat kell játszanunk, és nyernünk, a többi már Isten kezében van. Amikor eljöttünk Teheránból, tudtuk, hogy nem várnak tőlünk világbajnoki címet, de azt igen, hogy bejussunk a 16 közé. 80 millió iráni szeretne büszke lenni a csapatára.”

A korábbi Real Madrid-edző elmondta, hogy ha egy kicsit rutinosabbak, akkor nem rúg nekik gólt Argentína. Queiroz a játékvezetőket sem hibáztatja, mondván annyira gyors és dinamikus már a játék, hogy képtelenség mindig jó ítéletet hozni.

VB 2014
F-CSOPORT

NIGÉRIA–ARGENTÍNA – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Porto Alegre, 18.00 (tv: M1). Vezeti: Rizzoli (olasz)
Nigéria: Enyeama – Ambrose, Yobo, Oshaniwa, Omeruo – Musa, Onazi, Mikel, Babatunde – Odemwingie, Emenike. Szövetségi kapitány: Stephen Keshi.
Argentína: Romero – Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo – Gago, Mascherano, Di María – Palacio, Messi, Lavezzi. Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella.

BOSZNIA-HERCEGOVINA–IRÁN – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Salvador, 18.00 (tv: M2). Vezeti: Velasco Carballo (spanyol)
Bosznia: Begovic – Mujdza, Sunjic, Spahic, Kolasinac – Hajrovic, Besic, Pjanic, Lulic – Dzeko, Ibisevic. Szövetségi kapitány: Safet Susic.
Irán: Hagigi – Hosszeini, Montazeri, Szadegi, Puladi – Nekunam, Tejmurjan – Dedzsagah, Dzsahanbahs, Sodzsaei – Gucsannedzsad. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz.

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Argentína 2 2 3–1 +2 6
2. Nigéria 2 1 1 1–0 +1 4
3. Irán 2 1 1 0–1 –1 1
4. Bosznia-Hercegovina 2 2 1–3 –2 0

ÖSSZEVETÉS*

A csoportokban a következők szerint állapítják meg a végső sorrendet:

1. több szerzett pont az összes mérkőzésen

2. jobb gólkülönbség az összes mérkőzésen

3. több szerzett gól az összes mérkőzésen

Ha ezek alapján két vagy több csapat között holtverseny alakul ki, az alábbiak döntenek:

4. több szerzett pont az ezen csapatok közti mérkőzéseken

5. jobb gólkülönbség az ezen csapatok közti mérkőzéseken

6. több szerzett gól az ezen csapatok közti mérkőzéseken

7. sorsolás

Argentína továbbjutott.
Nigéria továbbjut:
– ha nem kap ki Argentínától
– ha kikap Argentínától, és Irán nem veri meg Bosznia-Hercegovinát
– ha 1 góllal kap ki Argentínától, Irán 1 góllal veri meg Bosznia-Hercegovinát, és jobb Iránnál az összevetésben* (0–0)
Irán továbbjut:
– ha legalább 2 góllal legyőzi Bosznia-Hercegovinát, és Nigéria kikap Argentínától
– ha 1 góllal győzi le Bosznia-Hercegovinát, Nigéria kikap Argentínától, és jobb Nigériánál az összevetésben* (0–0)
Bosznia-Hercegovina kiesett.



Az E-csoportban hatalmas küzdelem várható a továbbjutásért, amire még mind a négy csapatnak van esélye. Persze a legtöbb Franciaországnak, amely Hondurast és Svájcot is legyőzte.
„Még nem jutottunk tovább. Ecuador nem játszott eddig rosszul, és most is keményen küzd majd a továbbjutásért. Mi viszont csoportelsők akarunk lenni, ezzel együtt pedig elkerülni Argentínát” – mondta Mathieu Valbuena.

A csapat hiába teljesít eddig remekül, az otthon hagyott Franck Ribéry neve így is újra meg újra felvetődik, ennek pedig nem örült Didier Deschamps szövetségi kapitány.
„Franck nincs itt, én pedig szívesebben foglalkozom azokkal, akik itt vannak. Most elsők vagyunk, és mindent megteszünk azért, hogy ott is maradjunk. Amellett, hogy ezzel a meccsel foglalkozom, ugyanezt teszem az egész tornával is. Be kell fejeznünk a munkánkat, cél a győzelem, nemcsak ezen, hanem minden egyes meccsen. Az ecuadoriak azonban veszélyesek lehetnek ránk.”

A négy világbajnokságon is szereplő Thierry Henry jó véleménnyel van az utódokról.
„Ebben a generációban megvan az, hogy trófeákat nyerjen. Remélem, hogy ez minél hamarabb össze is jön. Mert ha egyszer ott vagy egy vb-n, nem tudhatod, hogy legközelebb is ott leszel-e. Igaz, ez az én számból kicsit furcsán hangzik, mivel négyen is ott lehettem, de minden vb-re úgy kell felkészülni, hogy lehet, hogy ez az utolsó” – mondta az Egyesült Államokban futballozó támadó, aki elsősorban Raphael Varane-t dicsérte, mondván, olyan teljesítményt nyújt, mintha tíz éve már a világ élvonalában lenne.

Az ecuadoriak számára jó példa lehet az állandó vb-selejtezős ellenfél, Uruguay példája, amely európai csapat ellen harcolta ki a legjobb 16 közé jutást.
„Uruguay megmutatta, hogy miként lehet megnyerni a nagy meccseket. Az Olaszország elleni sikerük jó taktikai húzásoknak, na meg persze a megfelelő időben szerzett gólnak köszönhető. Ez is jól mutatja Dél-Amerika erejét, és mi is szeretnénk bizonyítani ennek a tételnek az igazságát” – mondta Reinaldo Rueda, az ecuadoriak mestere.

Honduras és Svájc sem mondott még le a továbbjutásról, igaz, előbbinek szinte minimális esélye van. A csapatnak gólkülönbséget is kell javítania, erről beszélt Luis Suárez szövetségi kapitány.
„Az 1–0 nem elég, 3–0-ra kellene nyernünk, így ez teljesen más, mint Franciaország vagy Ecuador ellen. Leírni könnyű, megvalósítani annál nehezebb. Támadnunk kell, de persze a védekezésre is muszáj figyelnünk.”

A kolumbiai nemzetiségű kapitány szerint lehet, hogy az amazóniai körülmények előnyt jelentenek számukra, de ez nem lesz befolyással az eredményre.
„Az emberek túl sokat agyalnak ezen, pedig a legutóbbi meccsünkön, Curitibában elég hűvös volt. Nem lehet az időjárásra fogni semmit, egy profinak fel kell készülnie mindenre, a melegre, a rossz pályára és az ellenséges fogadtatásra. Ha nem teszed, nem vagy igazi profi.”

A svájciak kapitánya, Ottmar Hitzfeld feljavuló Hondurasra számít, nem arra, amellyel négy éve találkoztak.
„Minden meccs más. A hondurasi keret is átalakult, van két remek csatáruk és két új ember a középpályán. Carlo Costlyt és Jerry Bengtsont emelném ki, akik nagyon erősek a levegőben, és remekül is lőnek” – mondta a szakember, akit nem idegesíti, hogy Manausban kell játszani, mivel elmondása szerint azért is jöttek olyan korán Brazíliába, hogy felkészüljenek az itteni körülményekre.

VB 2014
E-CSOPORT

ECUADOR–FRANCIAORSZÁG – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Rio de Janeiro, 22.00 (tv: M1). Vezeti: Doue (elefántcsontparti)
Ecuador: A. Domínguez – Paredes, Erazo, Guagua, W. Ayoví – A. Valencia, Minda, Noboa, Montero – E. Valencia, Caicedo. Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda.
Franciaország: Lloris – Debuchy, Koscielny, Sakho, Digné – Sissoko, Pogba, Matuidi – Cabella, Giroud, Benzema. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.

HONDURAS–SVÁJC – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Manaus, 22.00 (tv: M2). Vezeti: Pitana (argentin)
Honduras: Valladares – Beckeles, Bernárdez, Figueroa, J. García – Ó. García, W. Palacios, Garrido, Espinoza – Bengtson, Costly. Szövetségi kapitány: Luis Fernando Suárez.
Svájc: Benaglio – Lichtsteiner, Djourou, Senderos, Rodriguez – Behrami, Inler – Shaqiri, G. Xhaka, Mehmedi – Seferovic. Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld.

A csapatok játékoskeretei itt találhatóak meg!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 2 2 8–2 +6 6
2. Ecuador 2 1 1 3–3 0 3
3. Svájc 2 1 1 4–6 –2 3
4. Honduras 2 2 1–5 –4 0

ÖSSZEVETÉS*

A csoportokban a következők szerint állapítják meg a végső sorrendet:

1. több szerzett pont az összes mérkőzésen

2. jobb gólkülönbség az összes mérkőzésen

3. több szerzett gól az összes mérkőzésen

Ha ezek alapján két vagy több csapat között holtverseny alakul ki, az alábbiak döntenek:

4. több szerzett pont az ezen csapatok közti mérkőzéseken

5. jobb gólkülönbség az ezen csapatok közti mérkőzéseken

6. több szerzett gól az ezen csapatok közti mérkőzéseken

7. sorsolás

Franciaország továbbjut:
– ha nem kap ki Ecuadortól
– ha kikap Ecuadortól, és Svájc nem győzi le Hondurast
– ha legfeljebb 3 góllal kap ki Ecuadortól, és Svájc legyőzi Hondurast
– ha legalább 4 góllal kap ki Ecuadortól, Svájc legyőzi Hondurast, és jobb Svájcnál az összevetésben* (5–2)
Ecuador továbbjut:
– ha legalább 4 góllal legyőzi Franciaországot
– ha legfeljebb 3 góllal győzi le Franciaországot, és Svájc nem veri meg Hondurast
– ha legfeljebb 3 góllal győzi le Franciaországot, Svájc megveri Hondurast, és jobb Svájcnál az összevetésben* (1–2)
– ha döntetlent játszik Franciaországgal, és Svájc nem veri meg Hondurast
– ha kikap Franciaországtól, és jobb Hondurasnál (2–1) és Svájcnál (1–2) is az összevetésben*
Svájc továbbjut:
– ha legalább 6 góllal legyőzi Hondurast
– ha legfeljebb 5 góllal győzi le Hondurast, és Ecuador nem veri meg Franciaországot
– ha legfeljebb 5 góllal győzi le Hondurast, Ecuador megveri Franciaországot, és jobb Ecuadornál (2–1) vagy Franciaországnál (2–5) az összevetésben*
– ha döntetlent játszik Hondurasszal, és Ecuador kikap Franciaországtól
– ha 1 góllal kap ki Hondurastól, Ecuador legalább 3 gólos vereséget szenved Franciaországtól, és jobb Ecuadornál az összevetésben* (2–1)
Honduras továbbjut:
– ha legalább 4 góllal legyőzi Svájcot, és Ecuador kikap Franciaországtól
– ha 2 vagy 3 góllal győzi le Svájcot, Ecuador kikap Franciaországtól, és jobb Ecuadornál az összevetésben* (1–2)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik