Vb 2014: kezdődnek a pótselejtezők, Uruguay és Mexikó utolsó dobása

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.13. 08:11
null
Az új-zélandiak megismerhetik az Azték-stadion félelmetes hangulatát (Fotó: Reuters)
Szerdán megkezdődnek a FIFA-játéknapok, méghozzá a 2014-es, brazíliai világbajnokság két interkontinentális pótselejtezőjével. Délután az ázsiai zónából pótselejtezőig jutó Jordánia a dél-amerikai ötödik Uruguayjal mérkőzik meg, este pedig a pótselejtezőt csak amerikai segítséggel elérő Mexikó az óceániai zónaelső Új-Zélanddal csap össze.

VB 2014, INTERKONTINENTÁLIS PÓTSELEJTEZŐK
Jordánia–Uruguay 16.00
Mexikó–Új-Zéland 21.30

Papíron mindkét mérkőzés simának ígérkezik, bár Mexikó egész selejtezősorozat alatt tartó szenvedése (ami persze kapitányváltással is együtt járt) óvatosságra int. A mexikóiak 78 vb-selejtezőből csupán kettőt veszítettek el az Azték-stadionban, de egyet a mostani selejtezősorozatban, ráadásul a zónadöntőben (Hexagonal) öt hazai meccsükből csak egyet nyertek meg, és hármon gólképtelenek maradtak.

A mexikóiak Javier „Chicharito” Hernández és Giovani dos Santos nélkül, új szövetségi kapitánnyal (Miguel Herrera) állnak fel. Herrera a finn ligaválogatott elleni 4–2-vel debütált. A legutóbbi világbajnokságot megjáró – és ott egyedül veretlenül végző – új-zélandiak szakmai stábja a helyszínen nézte meg az említett meccset, és feltűnt nekik a káosz a mexikói védelemben – a hazaiaknak ezen mindenképp javítani kell, ha jelentős előnybe akarnak kerülni. Az új-zélandi All Whites kapitánya és védelmi vezére, Winston Reid, valamint Chris Killen és Tim Payne is sérültek. A mérkőzést a Kassai Viktor, Erős Gábor, Ring György, Vad II István magyar bírói egység vezeti.

A délutáni meccsen Jordánia az esélytelenek nyugalmával készülhet a legutóbbi világbajnokságon elődöntőt játszó Uruguay ellen. A jordániaiak – akik sosem jutottak még ki vb-re – Üzbegisztán ellen már sikerrel megvívtak egy kontinentális pótselejtezőt, de egészen más kávéház a kétszeres világbajnok ellen játszani. Ez Uruguay negyedik pótselejtezője, a dél-amerikai csapat 2002-ben Ausztrália, 2010-ben Costa Rica legyőzésével jutott ki a világbajnokságra, 2006-ban viszont alulmaradt Ausztráliával szemben. Uruguay 2010-ben 1–0-ra megnyerte idegenbeli mérkőzését Costa Rica ellen, 2006-ban és 2002-ben pedig egyaránt 1–0-ra kikapott vendégként Ausztráliától. Uruguay a brutálisan erős Cavani–Suárez támadóalakzattól, Jordánia pedig a selejtezőkön hétgólos (Ázsiában ezzel a második legeredményesebb) Ahmad Hajel Ibrahimtól reméli a gólokat.

A jordániai kispadon egyébként egy afrikai futball-legenda ül: az elmúlt ötven év legjobb afrikai játékosának megválasztott egyiptomi Hosszam Hasszan egy hatalmas meglepetést okozva eljuthat a vb-re – keserédes érzés lehet, mivel Egyiptom 1990-es szereplése (már akkor Hasszan volt a csapat sztárja) óta nem jutott ki a világbajnokságra, és most sem valószínű, hogy ledolgozza a Ghána elleni 1–6-os hátrányt a visszavágón... Hosszam Hasszan az üzbégek elleni pótselejtező előtt távozó Adnan Hamadot váltotta júniusban.

A jordániai esélytelenséget jól mutatják az arab csapat oddsai is: a Tippmixpro oldalán 13-szoros pénzt fizet a hazai győzelem és még a döntetlen is ötszörös pénzt hoz. Új-Zéland is 13.50-es szorzóért nyerhetne az Azték-stadionban – tegyük hozzá, a sok évtizedes mexikói hazai statisztikát látva ez az egész selejtezősorozat egyik nagy meglepetése lenne...

VB 2014, INTERKONTINENTÁLIS PÓTSELEJTEZŐK
Jordánia–Uruguay
Amman, 16.00 V:
Moen (norvég)

Mexikó–Új-Zéland 21.30
Mexikóváros, 21.30. V:
Kassai (magyar)

VB 2014, EURÓPAI ZÓNA, PÓTSELEJTEZŐK
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK – november 15., péntek
20.45: Portugália (14.)–Svédország (25.)
20.45: Ukrajna (20.)–Franciaország (21.)
20.45: Görögország (15.)–Románia (29.)
21.00: Izland (46.)–Horvátország (18.)
Zárójelben az októberi világranglista-helyezések szerepelnek.

VISSZAVÁGÓK – november 19., kedd
20.00: Románia–Görögország
20.15: Horvátország–Izland
20.45: Svédország–Portugália
21.00: Franciaország–Ukrajna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik