Lineker: Rooneynak nem volt jó a szerkezet

Vágólapra másolva!
2010.07.09. 10:46
null
Gary Lineker szerint nem volt ideális az angol csapata felállása (fotó: Action Images)
Gary Lineker, az 1986-as világbajnokság gólkirálya az egyik legelfogadottabb szigetországi szakkomentátor, jelenleg az angol közszolgálati csatorna, a BBC szakértőjeként dolgozik. A korábbi csatár a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség hivatalos oldalának nyilatkozva górcső alá vette a négy közé jutott csapatokat, és természetesen elemezte támadóik teljesítményét. Lineker nem kerülhette meg a kérdést, így az angol válogatott várakozásoktól elmaradó támadójáról, Wayne Rooneyról is elmondta a véleményét. Lineker elemzéséből az alábbiakban olvashatnak szemelvényeket játékosokra lebontva.

David Villa: „Nagyon termékeny gólszerző rengeteg önbizalommal. Remekül kezeli a nyomást, és hideg fejjel dönt a kapu előtt. Két éve és most a világbajnokságon is bizonyította, nem csak fellángolás tőle egy ilyen kiemelkedő teljesítmény. Sokat elmond róla, hogy egy góllal van elmaradva Raúl spanyol gólcsúcsától, briliáns befejező játékos.”

Fernando Torres: „Láthatóan fizikai problémákkal küszködik, ami érthetően hátrányosan érinti a spanyolokat, de én továbbra is szeretem nézni a játékát.”

Miroslav Klose: „Olyan típusú játékos, aki a világbajnokságokra tudja a legjobban kihegyezni a formáját. Nagyszerű a tizenhatoson belüli mozgása, a legjobb ütemben érkezik az üres területre, ami a gólszerzés titka, és sokat mozog, remélve, hogy a labda érkezni fog. Folyamatosan veszélyt jelent a kapu előtt, és egyáltalán nem lep meg, hogy ilyen hatékony a büntetőterületen belül – én is mindössze egy gólt lőttem a tizenhatoson kívülről pályafutásom során…”

Thomas Müller: „Négyszer vette célba a kaput, és mind a négy próbálkozása talált. Ennél jobban semmi nem mutatja meg, mennyire is pontos a kapu előtt.”

Diego Forlán: „Csodálatos labdarúgó! Olyan együttesben játszik, amelyik nem különösebben offenzív, így nem teremt annyi lehetőséget, de ő képes a semmiből is gólt szerezni. A távoli lövései egyedülállóak, ami kevés játékosról mondható el a vébén, és úgy tűnik, hogy a labdával is jó barátságban van.”

Robin van Persie: „Nem lövöldözi a gólokat, de egyedül játszik előretolva, és borzasztó sokat dolgozik csapata számára. Megküzd az ellenfeleivel, és megteremti a lehetőségeket, de egyelőre nem ő az, aki belövi a lehetőségeket, hanem a mögötte játszó Sneijder.”

Wayne Rooney: „Hosszú és fárasztó szezonon van túl, amelynek a végén sérülések is hátráltatták. Kicsit Fernando Torreshez hasonlít a helyzete, egy alkalommal sem tűnt olyan élesnek, mint korábban. Az is hozzátartozik a tényekhez, hogy egész évben olyan rendszerben játszott, amelyben mindkét oldalról segítették, míg az angol válogatottban egy olyan 4–4–2-es szerkezetben kellett szerepelnie egy másik ék mellett, amely nem tudta kihozni a legjobbat a nemzeti tizenegyből. Talán ez mindennek az eredője.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik