Vb 2010: nem lehet eltüntetni a vuvuzela hangját a tv-közvetítésekből

Vágólapra másolva!
2010.06.10. 22:22
Sok európai szurkoló már előre tépi a haját, ha a dél-afrikai világbajnokság mérkőzéseit végigkísérő vuvuzela hangjára gondol. A hagyományos helyi hangszer már a tavalyi Konföderációs Kupán is sok kellemetlen percet okozott a televíziónézőknek, akik hiába reménykednek abban, hogy a hangszer hangja majd kivágásra kerül a közvetítésekből.  Ugyanis kutatók megállapították, hogy ez nem lehetséges.

„A rendszerünk méri és rögzíti a kiiktatni kívánt hangot, amelyet ezt követően inverzálunk, azaz megfordítunk. Ha ezt az inverz hangot hozzáadjuk az eredeti felvételhez, az megszünteti a zavaró hangot" – adott betekintést a vuvuzela-mentesítés elméleti hátterébe Selwyn Wright professzor. Csakhogy...

„A vuvuzela nagyon bonyolult hangforrás. Ha minden hangszer ugyanolyan hangot adna ki, nem lenne probléma, azonban különböző időben különböző hangot bocsátanak ki" – vázolta a problémát a szakember.

„A rövid válaszom az lenne: nem látok módot arra, hogy ki lehessen iktatni a vuvuzelák hangját" – értett egyet a professzorral a többek között hangszórókat és erősítőket gyártó Bose vállalat kutatója, Dan Gauger.

„Igaz, hogy eléggé egyenletes zümmögésről van szó, de olyan nagy frekvenciaskálán, amely szélesebb annál, amelyet az emberi fül érzékelni képes" – mondta a szakember.

Ez azt jelenti, hogy ha a hangmérnökök kivágnák a közvetítésekből a vuvuzela hangját, akkor azzal együtt minden más is eltűnne: így a kommentátorokat és a szurkolói énekeket sem hallanánk, csak a vizuális élmények maradnának.

NANI ÉS SIMAO SABROSA VUVUZELÁZNI TANUL

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik