Mégis létrejöhet a Drogba, C. Ronaldo párbaj

Vágólapra másolva!
2010.06.15. 14:03
null
Didier Drogba harcra kész, hétfőn edzett a mérkőzés helyszínén (Fotó: Action Images)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) illetékesei, valamint Jorge Larrionda játékvezető engedélyezte Didier Drogbának, hogy mérkőzés közben viselje a műanyag rögzítőt, amely a törött karját védi, így az elefántcsontparti csapat vezéregyénisége akár pályára is léphet a Portugália elleni délutáni találkozóján, a labdarúgó-világbajnokság G-csoportjának nyitányán.

Bár a két válogatott még sohasem mérkőzött egymással, a főszereplők kiválóan ismerik egymást a klubfutball frontjáról. Sőt: Elefántcsontpart szövetségi kapitánya, Sven-Göran Eriksson éppen a portugálok ellen vívta legutóbbi világbajnoki mérkőzését – Anglia szakvezetőjeként a vesztes oldalon állt a 2006-os torna negyeddöntőjében.

Erikssont márciusban nevezték ki az afrikai gárda irányítójának Vahid Halilhodzic helyére, így mindössze 74 napja volt az Afrikai Nemzetek Kupáján a negyeddöntőben kieső együttes gatyába rázására. Az egyik vezéregyéniség, Kolo Touré szerint ez sikerült is neki, ami leginkább a csapatjáték erősödésén érzékelhető. Touré így látja:

„Négy évvel ezelőtt már azt is óriási eredménynek tartottuk, hogy győztesen kerültünk ki a selejtezőkből, és ott lehettünk a németországi tornán. Most más a helyzet. Nagyobbak az ambícióink, egységesebbek vagyunk, mint akkor, és jelentősen emeli a motivációs szintünket, hogy a világbajnokságot Afrikában rendezik."

PORTUGÁL VERETLENSÉG
 

Portugália válogatottja a braziloktól 2008 novemberében elszenvedett súlyos vereség (2–6) óta nem kapott ki. Azóta Carlos Queiroz tanítványai tíz győzelmet és négy döntetlent könyveltek el – vb-selejtezőn például kétszer is legyőzték a mieinket (1–0, 3–0).

Ugyanebben az időszakban Elefántcsontpart mérlege: kilenc győzelem, hét döntetlen, két vereség. Az „elefántok" legyőzője két másik vb-résztvevő, Algéria (Afrikai Nemzetek Kupája) és Dél-Korea (felkészülési mérkőzés) volt.

Sok függ persze attól is, Didier Drogba játszik-e. A felkészülés hajrájában kartörést szenvedő Chelsea-támadó megkapta az engedélyt a speciális karvédő meccs közbeni használatára, a kedve is megvan a játékhoz, a kérdés már csak az, Eriksson vállalja-e a kockázatot – azaz az eredmény alakulásától függően beállítja-e a kispadra nevezett csatárt..

Ha Drogba játszik, létrejön a decemberi sorsolást követő szalagcímekben beígért Drogba–Cristiano Ronaldo lőpárbaj – ha nem, minden bizonnyal a svájci gólkirály Seydou Doumbia lesz az „elefántok" első számú gólfelelőse.

Ami a portugálok aranylabdását illeti, ő harcra kész, és szívesen törlesztené adósságát – mármint feledtetné, hogy a selejtezők során (hét mérkőzésen pályára lépve) egyetlen gólt sem szerzett.

„A gólok olyanok, mint a ketchup. Ha megindulnak, meg sem lehet állítani őket" – igyekezett megnyugtatni a drukkereket CR7, és bár üzenetét tréfás köntösbe csomagolta, komolyan gondolta.

A portugál csapatot is sújtotta sérülés a rajt előtt (Nani dőlt ki kulcscsonttörés miatt), így különösen fontos, hogy a többi „ápolt" közül Simao Sabrosa és Pepe egészséges – utóbbi azonban valószínűleg csak a kispadon kezd.

VB 2010 
G-CSOPORT, 1. FORDULÓ
ELEFÁNTCSONTPART–PORTUGÁLIA
16.00, Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay Stadion. V.: Larrionda (uruguayi)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
ELEFÁNTCSONTPART: Barry – Eboué, K. Touré, Bamba, Tiéné – Zokora, Y. Touré, Tioté – Gervinho, Doumbia (Drogba), S. Kalou. Szövetségi kapitány: Sven-Göran Eriksson
PORTUGÁLIA: Eduardo – Paulo Ferreira (Miguel), Bruno Alves, Ricardo Carvalho, Fábio Coentrao (Duda) – Pedro Mendes (Miguel Veloso), Raul Meireles – C. Ronaldo, Deco, Simao (Danny) – Liédson. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz
A mérkőzést élő, szöveges tudósításunk, illetve folyamatosan frissülő cikkünk segítségével is figyelemmel kísérhetik!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik