Tunézia nagy lépést tehet Dél-Afrika felé, ha legyőzi Nigériát

Vágólapra másolva!
2009.06.20. 09:13
Ázsiában elfogytak a labdarúgó-világbajnokságra vezető egyenes ági helyek, Európában is van olyan válogatott, amely már kvalifikálta magát Dél-Afrikába, míg szombaton és vasárnap a vb-nek otthont adó fekete kontinensen rendeznek selejtezőket, és bár a hétvégi ünneplésre még egyik csapatnak sincs esélye, sok kérdés tisztázódhat a következő két napban.
A tunéziai válogatottra (fehérben) újabb komoly erőfelmérő vár
Fotó: Reuters (archív)
A tunéziai válogatottra (fehérben) újabb komoly erőfelmérő vár
A tunéziai válogatottra (fehérben) újabb komoly erőfelmérő vár
Fotó: Reuters (archív)
A tunéziai válogatottra (fehérben) újabb komoly erőfelmérő vár

Az A-csoportban elmarad a nagy rangadó, ugyanis Omar Bongo gaboni elnök halála és temetése miatt a hatóságok nem engedélyezték az eddig várakozáson alul teljesítő kameruni válogatott vendégjátékát. A kvartettet vezető Gabon így majd csak szeptember elején fogadja a „szelidíthetetlen oroszlánokat”.

Drogba és Touré érdekvédelmi szervet alapított

Didier Drogba és Kolo Touré megalapította az elefántcsontparti labdarúgók érdekvédelmi szervezetét. A magukat alelnöki poszttal felruházó játékosok kijelentették: nem a dicsőségért vagy a jól hangzó pozícióért szövetkeztek, hanem mert tapasztalatból tudják, milyen segítségre lehet szükségük karrierépítésben járatlan honfitársaiknak.
A nap legnagyobb figyelemmel várt összecsapását így Tunéziában rendezik, ahol Nigéria lép pályára. Az észak-afrikaiak két pont előnnyel vezetik csoportjukat a nagy rivális előtt, miután Nigéria korábban meglepetésre nem bírt Mozambikkal.

A tunéziaiak szövetségi kapitánya, Humberto Coelho azonban nehéz helyzetben van, ugyanis több kulcsjátékosa kénytelen kihagyni a találkozót. A csatárok közül Isszam Dzsemá (Lens) és Lasszad Nuiui (Deportivo La Coruna) is hiányzik a keretből, továbbá kétséges Karim Haggi (Hannover), a védelem egyik alappillérének szereplése is. A „szuper sasoknál” Obafemi Martins (Newcastle) játékára nem számíthat a szakvezetőség.

A C-csoportban szintén elmarad egy mérkőzés, Egyiptom csak július elején pótolja a Konföderációs Kupa miatt elmaradó meccsét Ruanda ellen. A hangsúly így a Zambia–Algéria találkozóra esik. Az egyaránt négy ponttal vezető két csapat közül a győztes nagyot léphet Dél-Afrika felé egy esetleges sikerrel.

A D-csoportban élen álló Ghána az utolsó helyezett Szudánhoz látogat, míg Beninre Mali ellen vár nehéz találkozó vasárnap.

Az E jelű négyesből két hibátlan együttes randevúja tűnik ki: Burkina Faso Ouagadougouban fogadja Elefántcsontpartot. Az erőviszonyok alapján az „elefántok” tűnnek esélyesebbnek, ám Burkina Faso a selejtezőkön lőtt összesen 19 góljával jelezte: megérett a nagy feladatokra.

A két szomszédos állam legjobbjainak csatája ráadásul valódi presztízskérdés mindkét fél számára. A mérkőzésnek otthont adó stadionban szinte bizonyosan telt ház, több mint 33 ezer szurkoló várja majd a csapatokat, elsősorban az ország első vb-részvételéért küzdő „csődöröket”, ám Vahid Halilhodzic legénységét is több ezer szurkoló kísérheti el a nagy összecsapásra. (Az elefántcsontpartiak a FIFA szabályainak megfelelően három és fél ezer jegyet kaptak, ám állítólag 10 ezer is gazdára talált volna.)

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK

AFRIKAI ZÓNA, 3. KÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
Marokkó–Togo szombat
Gabon–Kamerun szeptember 9-re halasztva
B-CSOPORT
Tunézia–Nigéria szombat
Kenya–Mozambik szombat
C-CSOPORT
Zambia–Algéria szombat
Egyiptom–Ruanda július 5-re halasztva
D-CSOPORT
Szudán–Ghána szombat
Mali–Benin vasárnap
E-CSOPORT
Burkina Faso–Elefántcsontpart szombat
Guinea–Malawi vasárnap


VB-SELEJTEZŐK, AFRIKA

AZ ÁLLÁS
A-CSOPORT
1. Gabon 2 2 5–1 6
2. Togo 2 1 1 1–3 3
3. Marokkó 2 1 1 1–2 1
4. Kamerun 2 1 1 0–1 1

B-CSOPORT
1. Tunézia 2 2 4–1 6
2. Nigéria 2 1 1 3–0 4
3. Mozambik 2 1 1 0–2 1
4. Kenya 2 2 1–5 0

C-CSOPORT
1. Algéria 2 1 1 3–1 4
2. Zambia 2 1 1 2–1 4
3. Egyiptom 2 1 1 2–4 1
4. Ruanda 2 1 1 0–1 1

D-CSOPORT
1. Ghána 2 2 3–0 6
2. Benin 2 1 1 1–1 3
3. Mali 2 1 2 1–3 1
4. Szudán 2 1 1 1–2 1

E-CSOPORT
1. Elefántcsontpart 2 2 7–1 6
2. Burkina Faso 2 2 5–2 6
3. Guinea 2 2 3–6 0
4. Malawi 2 2 0–6 0
  • A csoportokból az első helyezett jut ki a világbajnokságra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik