A spanyol válogatott rekordot döntött a Dél-Afrika elleni győzelemmel

Vágólapra másolva!
2009.06.20. 22:26
Utolsó csoportmérkőzését is megnyerte a Konföderációs Kupán a spanyol válogatott: Vicente del Bosque együttese ezúttal a házigazda Dél-Afrikát győzte le 2–0-ra. Az újabb sikerrel Spanyolország egy rekordot beállított, egyet pedig megdöntött: 35 mérkőzéses veretlenségi sorozatával utolérte a csúcstartó Brazíliát, 15 mérkőzéses győzelmi sorozata pedig világrekord. Spanyolország így az első helyen jutott tovább a csoportból, és az Irak–Új-Zéland mérkőzés végeredményének (0–0) is köszönhetően Dél-Afrika is bejutott az elődöntőbe.
David Villának nem ment igazán a játék, de ő lőtte a spanyolok első gólját
Fotó: Reuters
David Villának nem ment igazán a játék, de ő lőtte a spanyolok első gólját
David Villának nem ment igazán a játék, de ő lőtte a spanyolok első gólját
Fotó: Reuters
David Villának nem ment igazán a játék, de ő lőtte a spanyolok első gólját

A spanyol válogatott biztos továbbjutóként várhatta a Konföderációs Kupa A-csoportjának harmadik, záró fordulóját, amelyben a házigazda Dél-Afrikával találkozott Vicente del Bosque együttese. Ezzel szemben a Bafana Bafanának egy pontot még mindenképpen szereznie kellett volna ahhoz, hogy biztossá tegye helyét a torna elődöntőjében – de ez nem ígérkezett könnyű feladatnak.

Nemcsak azért, mert a regnáló Európa-bajnok volt az ellenfél, hanem mert a selección számára sem volt tét nélküli a mérkőzés. A spanyolok ugyanis egy esetleges győzelemmel beállíthatták a brazil válogatott 35 mérkőzéses veretlenségi sorozatát, ráadásul sorozatban tizenötödik nyertes meccsüket jegyezhették – ez pedig világrekordnak minősül (a mérkőzést megelőzően tizennégy győzelemmel a brazilok, az ausztrálok, a franciák és persze a spanyolok voltak a csúcstartók).

IRAK ÉS ÚJ-ZÉLAND IS RÚGOTT GÓL NÉLKÜL ZÁRT

A másik mérkőzésen Irak és Új-Zéland feszült egymásnak, és a spanyol–dél-afrikai meccs végeredményét tekintve Irak akár tovább is juthatott volna – persze Dél-Afrika is nyilván máshogy játszik, ha tudja, hogy Irak győzelemre áll. Az ázsiaiak azonban nem tudtak gólt lőni, így pedig elég nehéz nyerni.
Az utolsó percekben háromszor is közel kerültek a győztes találathoz, ám előbb a védők blokkolták Karrar Jasszim lövését, majd az új-zélandi kapus, Glen Moss védte Szalih Szadir bombáját, másodpercekkel később pedig Tony Lochhead tisztázott a gólvonalról.
Ezzel Új-Zéland megszerezte első pontját – örültek is neki rendesen az óceániaiak –, Irak pedig megduplázta az addigi egyet. Gólt ellenben egyik válogatott sem szerzett a három mérkőzésén.
Spanyolország kezdte lendületesebben a találkozót, az első tíz percben jobbára a dél-afrikaiak térfelén zajlott a játék, bár igazán nagy gólhelyzetet nem jegyezhettünk fel – egyedül Riera távoli szabadrúgásánál kellett szép védéssel hárítania Khune kapusnak.

Ezt követően kijött a szorításból Joel Natalino Santana együttese, és alkalomadtán már el is jutott Reina kapujáig, de a helyzeteknél nem koncentráltak megfelelően az afrikai játékosok. Ennek ellenére becsülettel helytálltak az Európa-bajnokkal szemben, ezt a félidei gól nélküli állás is tanúsítja – nem mellesleg ezzel az eredménnyel mindkét csapat továbbjutónak számított.

A fordulás után hamar nagy lehetőséghez jutott a selección: az 51. percben Mokoena szabálytalankodott a büntetőterületre betörő Fabregasszal szemben – a jogos tizenegyest Villa végezte el, Khune azonban kivédte a Valencia-csatár lövését, sőt Puyol ismétlését is hárítani tudta a dél-afrikai kapus.

Egy perccel később azonban sikerült Villának a gólszerzés, a csatár szépen vett le egy beadást mellel a tizenhatoson belül, majd bal lábbal a kapuba lőtt, így 1–0-ra vezetett Spanyolország.

Az utolsó húsz percbe fordulva a csereként beálló Fernando Llorente megduplázta a selección előnyét, a Bilbao csatára Xavi középre lőtt labdája után volt eredményes. Ekkor már nem sok esély mutatkozott arra, hogy a dél-afrikai válogatott magára találjon, így a házigazdáknak abban kellett reménykedniük, hogy számukra megfelelő eredmény születik az Irak–Új-Zéland találkozón.

Ez végül összejött (a másik meccs 0–0-val ért véget), így a spanyolok mellett Dél-Afrika is továbbjutott a csoportból: az Európa-bajnok az első helyen, a házigazda a másodikon lépett tovább az elődöntőbe.

A győzelemmel Spanyolország immár egyedül tartja a leghosszabb győzelmi sorozat rekordját, a selección tizenötödik, egymás utáni mérkőzését nyerte meg – valamint már 35 találkozó óta veretlen, ezzel beállította Brazília rekordját. Ennek fényében érdekes lehet egy esetleges brazil–spanyol összecsapás az egyenes kieséses szakaszban, de ehhez előbb a dél-amerikaiaknak is tovább kell jutniuk csoportjukból.

A találkozó góljait és David Villa kihagyott tizenegyesét ide kattintva tekintheti meg!

KONFÖDERÁCIÓS KUPA

A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Spanyolország–Dél-Afrika 2–0 (0–0)
Bloemfontein, Free State Stadium, 44 000 néző, v: Pozo (chilei)
SPANYOLORSZÁG: Reina – Puyol, Piqué, Albiol, Arbeloa – Busquets, Fabregas, Riera (Cazorla 81.), Xavi – Villa (Hernández 64.) – Torres (F. Llorente 64.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
DÉL-AFRIKA: Khune – Gaxa, Mokoena, Booth, Masilela – Mhlongo, Sibaya (Mashego 83.), Pienaar, Dikgacoi, Modise – Parker (Tshabalala 92.). Szövetségi kapitány: Joel Natalino Santana
Gólszerző: Villa (52.), F. Llorente (72.)
Sárga lap: Albiol (25.), Piqué (57.), ill. Sibaya (6.), Modise (53.), Dikgacoi (54.)

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. Spanyolország 3 3 8–0 9
2. Dél-Afrika 3 1 1 1 2–2 4
3. Irak 3 2 1 0–1 2
4. Új-Zéland 3 1 2 0–7 1
  • Azonos pontszám esetén az összesített gólkülönbség, a több lőtt gól, majd az egymás elleni meccseken szerzett több pont, jobb gólkülönbség, több lőtt gól, és ha minden egyezik, sorsolás dönt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik