Ausztrália – ázsiaiként – az elsők között juthat el Dél-Afrikába

Vágólapra másolva!
2009.06.06. 08:29
Több mint egy évvel a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság döntője előtt jó esély van arra, hogy a házigazda mellett újabb nevet véssenek fel a világesemény biztos résztvevőinek listájára. Az ázsiai selejtezőcsoportban szereplő Ausztrália és Japán számára ugyanis elérhető közelségbe került a továbbjutás, és szombaton ez biztossá is válhat.
A Socceroos játékosainak erőfeszítését Dohában siker koronázhatja meg
Fotó: Reuters
A Socceroos játékosainak erőfeszítését Dohában siker koronázhatja meg
A Socceroos játékosainak erőfeszítését Dohában siker koronázhatja meg
Fotó: Reuters
A Socceroos játékosainak erőfeszítését Dohában siker koronázhatja meg

Az Ázsiai Labdarúgó-szövetség égisze alatt rendezett kvalifikáció negyedik fázisában szombaton Ausztrália és Japán egyaránt hatodik mérkőzésére készül, és akár mindkét válogatott kivívhatja a továbbjutást a 2010-es világbajnokságra.

Az előző vb-re még az Uruguay-jal vívott pótselejtező útján kivívó ausztrálok remekül szerepelnek a „kontinensváltás” után. Öt meccsükből négyet megnyertek – mindössze a szintén állandó vb-résztvevő Japán otthonában vesztettek pontokat –, és még gólt sem kaptak.

Pim Verbeek válogatottja 13 ponttal vezeti csoportját, és ezúttal Dohában, Katar ellen lép pályára, ahol egy pontot elég szereznie, hogy biztossá váljon, a Socceroos ott lesz a dél-afrikai csúcseseményen.

Japán előnye négy pont jelenleg Bahrain előtt, és ha nyer Üzbegisztánban, akkor Okada Takesi válogatottja is behozhatatlan előnyre tesz szert a csoportban. Ugyanakkor mind a japán szakvezető, mind a játékosok úgy nyilatkoztak a mérkőzés előtt, nem árt óvatosnak lenni, hiszen a belső-ázsiaiak célja, hogy megőrizzék a reális esélyüket Bahrain befogására, és a pótselejtezőt érő harmadik helyre.

Üzbegisztán már csak azért sem intézhető el egy kézlegyintéssel, mert korábban épp „a felkelő nap országában” bizonyította 1–1-es döntetlenjével, hogy masszív együttes.

Endo Jaszuhito, a japánok erőssége elárulta, különösen az előző évben az év ázsiai labdarúgójának választott Szerver Dzseparovtól tartanak. „Dzseparov életveszélyes, ha szabadon hagyják, különösen a bal lába sülhet el jól. Nyomás alatt kell tartanunk őket, és meg kell előznünk Dzseparov elfutásait” – ecsetelte a győztes taktikát az elmúlt évi szavazáson az üzbég játékos mögött a második helyen végző középpályás.

A B jelű csoportban Észak-Korea Iránt fogadja, míg Dél-Korea az Egyesült Arab Emírségek otthonában, Dubaiban lép pályára. Irán számára létfontosságú a győzelem a továbbjutási esélyek megőrzése érdekében, míg Dél-Korea – ha érvényesíti a papírformát – fél lábbal már Afrikában érezheti magát.

VB-SELEJTEZŐK (ÁZSIA, 4. SELEJTEZŐKÖR)

4. KÖR, 8. FORDULÓ

1. CSOPORT
Katar–Ausztrália Szo (tv: Eurosport2, 18.00, élő)
Üzbegisztán–Japán Szo

1. Ausztrália 5 4 1 8– 0 13
2. Japán 5 3 2 8– 3 11
3. Bahrein 6 2 1 3 5– 6 7
4. Üzbegisztán 6 1 1 4 5– 8 4
5. Katar 6 1 1 4 4–13 4

2. CSOPORT
Koreai NDK–Irán Szo (tv: Eurosport, 10.00, élő)
Arab Emírségek–Dél-Korea Szo

1. Dél-Korea 5 3 2 9– 3 11
2. Koreai NDK 6 3 1 2 7– 5 10
3. Szaúd-Arábia 6 3 1 2 8– 8 10
4. Irán 5 1 3 1 6– 6 6
5. Arab Emírségek 6 1 5 6–14 1
A csoportok első két helyezettje vb-résztvevő, a harmadikok pótselejtezőt vívnak egymással, a győztes Új-Zélanddal játszik a vb-kvótáért.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik