Dioufék biztosan nem lesznek ott a 2010-es világbajnokságon

User UserUser User
Vágólapra másolva!
2008.10.13. 10:33
Afrikában lezárult a vb-selejtezők második köre. A 12 csoportból az elsők, illetve a nyolc legjobb második léphetett az utolsó szakaszba. Eldőlt, hogy a legutóbbi világbajnokság afrikai résztvevői közül nem lesz ott a 2010-ben esedékes tornán Angola, de hiányozni fog Szenegál is, amely Németországban ugyan nem szerepelt, de 2002-ben a Távol-Keleten még a negyeddöntőig jutott.
El-Hadji Diouf (jobbra) és társai biztosan nem lesznek ott a 2010-es vb-n
Fotó: Imago
El-Hadji Diouf (jobbra) és társai biztosan nem lesznek ott a 2010-es vb-n
El-Hadji Diouf (jobbra) és társai biztosan nem lesznek ott a 2010-es vb-n
Fotó: Imago
El-Hadji Diouf (jobbra) és társai biztosan nem lesznek ott a 2010-es vb-n

Afrikában a hétvégén befejeződött a 2010-es dél-afrikai világbajnokság utolsó előtti selejtezőköre, amely egyben az Afrikai Nemzetek Kupája kvalifikációs sorozatába is beletartozott (ezért vett részt a vb-házigazda Dél-Afrika is).

A 12 csoportból az első helyezettek és a legjobb másodikak kerültek az utolsó fázisba, ahol a 20 csapatot öt darab négyes csoportba sorsolják majd (október 22-én), és az oda-visszavágós körmérkőzések után a kvartettek győztesei jutnak ki a vb-re.

Az azonban már a második széria végén eldőlt, hogy a 2006-ban vb-résztvevő angolai válogatott elbúcsúzott a selejtezőktől, ugyanis Benin mögött csupán a második helyen végzett, és tíz pontja sem volt elegendő ahhoz, hogy a nyolc legjobb második között végezzen (mivel a különsorrend megállapításánál nem az abszolút pontszámot vették figyelembe, csak az első és harmadik helyezettek elleni eredményeket).

Ebben a csoportban egyébként a korábban László Csaba által irányított ugandai válogatott csupán rosszabb gólkülönbsége miatt szorult Angola mögé.

Szintén nem jutott a záró selejtezőkörbe a 2002-es vb-n még a legjobb nyolcig menetelő szenegáli válogatott, miután az utolsó fordulóban hazai pályán csak 1–1-es döntetlent ért el Gambia ellen – lett is belőle nagy haddelhadd.

A találkozót követően a szenegáli fővárosban, Dakarban futballhuligánok rátámadtak a labdarúgó-szövetség székházára, ablakokat törtek be, és égő barikádokat állítottak föl a stadion körül, amikor világossá vált, hogy El-Hadji Diouf és társai kiestek.

A többi csoportban általában érvényesült a papírforma, így például Kamerun, Ghána, Elefántcsontpart, Egyiptom, Marokkó és Nigéria is első helyezettként lépett tovább.

Érdekesség, hogy a vb-házigazda Dél-Afrika nem került be a nyolc legjobb második közé, így nem vehet részt a 2010-es kontinensbajnokságon.

Persze ez Benny McCarthyék vb-szereplését nem befolyásolja, hiszen házigazdaként automatikus résztvevőnek számítanak.

A fekete földrészt hat ország képviselheti majd a 2010-es vb-n.

A csoportok végeredményét itt tekintheti meg!


Továbbjutók és az utolsó selejtezőkör kiemelése

1. kalap: Kamerun, Egyiptom, Nigéria, Ghána, Elefántcsontpart
2. kalap: Tunézia, Marokkó, Guinea, Mali, Zambia
3. kalap: Burkina Faso, Algéria, Gabon, Kenya, Ruanda
4. kalap: Benin, Togo, Mozambik, Szudán, Malawi
A sorsolásra október 22-én kerül sor.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik