Eb 2024: Izrael drámai végjátékban ikszelt Svájccal Felcsúton

Vágólapra másolva!
2023.11.15. 22:41
null
Fotó: Szöllősi György
A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozat 7. fordulójából elhalasztott mérkőzésén Svájc 1–1-es döntetlent játszott Izraellel Felcsúton, az I-csoportban.

 

Sajnálatos kényszerhelyzet: az izraeli–palesztin fegyveres konfliktus miatt Izrael kénytelen otthonától távol játszani hazai mérkőzéseit, így a magyar kormány és az MLSZ segítsége révén a felcsúti Pancho Arénában rendezte szerdán a nemzeti csapat Svájc elleni Európa-bajnoki selejtezőjét. A létesítmény ennek ellenére csaknem megtelt, a „hazaiakért” szorítók ritkán tapasztalható jó hangulatot teremtettek a stadionban. További magyar vonatkozás a párharc kapcsán, hogy a Ferencváros egyik legjobbja, Mohammed Abu Fani a kezdő tizenegyben kapott helyet, az izraeli középpályássor tengelyében futballozott.

A 25 éves játékos rögvest ízelítőt adott technikai képzettségéből, a második percben a rá jellemző lezser testcselből meghúzott kettőt. A 20. percben azonban kevés híján ráfázott arra, hogy belebonyolódott egy cselbe a saját tizenhatosa előterében, labdavesztése után Noah Okafor találta el a lécet, majd Ruben Vargas fejelt a kapuba, ám a támadó ellökte Sean Goldberget, ezért nem adták meg a gólt. Ezután a Fradi középpályása kissé túlpörgött, rá néhány percre sárga lapot kapott belépőjéért. A kiegyenlített találkozó minimális svájci fölényt hozott az első félidőben, ám a gólhoz eleinte Izrael járt közelebb. Dor Turgeman a saját térfeléről kapura lőtt, Yann Sommer azonban kapcsolt, visszaért a kapujába, s nagyot védett. A 36. percben megingott a hazai védelem, Edimilson Fernandes beadása után az érthetetlen módon üresen maradó Ruben Vargas fejelt a kapuba, megszerezve a vezetést a vendégeknek.

A fordulás után egy perccel Izrael is eltalálta a lécet, Anan Halaili tévesztett célt centiméterekkel. Az 53. percben egyértelmű tizenegyest nem kapott meg a házigazda, majd beszorította vetélytársát a saját térfelére. Sokáig úgy tűnt, a jól tömörülő vendégvédelem feltörése megoldhatatlan feladat, ám a 88. percben Edimilson Fernandes hatalmas hibája után Shon Weissman a kapuba lőtt, ezzel Izrael pontot mentett. Az izraeliek szombaton ismét Felcsúton játszanak, Romániát fogadják.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
I-CSOPORT
A 7. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS
Izrael–Svájc 1–1 (0–1)
Felcsút, Pancho Aréna. V:
Anthony Taylor (angol)
Gólszerző:
Weissman (89.), ill. R. Vargas (36.)
Kiállítva: E. Fernandes (Svájc, 90+5.)

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 8 4 4 13–4 +9 16
2. Svájc 8 4 4 21–9 +12 16
3. Izrael 8 3 3 2 8–9 –1 12
4. Koszovó 8 2 4 2 9–8 +1 10
5. Fehéroroszország 8 1 3 4 7–14 –7 6
6. Andorra 8 2 6 3–17 –14 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik