K. Zs. 2019.10.16 09:22

Nemcsak Walesszel harcolunk az Eb-ért, hanem Romániával és Koszovóval is

Az egyik csata valóságos lesz, a másik kettő virtuális. A magyar labdarúgó-válogatott az eddig megszerzett pontok (és csoportbeli második helyezése) alapján pillanatnyilag résztvevője lenne a 2020-as Európa-bajnokságnak, sőt mint magunk is kiszámoltuk, Wales idegenbeli legyőzése esetén bizonyosan ott is lesz a 24-es döntőben. De mi van, ha az eddig látottak alapján nem kis bravúrt igénylő walesi siker nem jön össze, és lecsúszunk a második helyről? Mutatkozik-e valós esély a tavalyi Nemzetek Ligája-szerepléssel összefüggő playoffra, felférhetünk-e a 16 csapatos vigaszágra? Itt érhet össze a küzdelmünk a románokéval és a koszovóiakéval.

Szoboszlai Dominik az azeriek elleni selejtezőn (Fotó: Török Attila)

 

Mint ismert, Magyarország a csoportjában Finnország mögött a második, az abszolút sorrendben a 31. helyen zárta a Nemzetek Ligája 2018. őszi küzdelmeit, azaz nem szerzett jogot arra, hogy – sikertelen Eb-selejtezők esetén – automatikusan csatába szállhasson a 16 csapatos NL-playoffban hozzáférhető négy Eb-kvótáért.

Viszont a mezőnyfeltöltés lehetősége kínál számára reményt, és most már látszik: nem is keveset. Szögezzük azonban le nagyon gyorsan: ha playoffra ítéltetünk, akkor néhány nap leforgása alatt két, legalább velünk azonos játékerejű, de inkább erősebb ellenfelet kell legyőznünk. Az elsőt a 31. helyünk miatt biztosan idegenben (lásd lejjebb a 6. pontot), és ha ez nem sikerül, második meccs már nincs is. Lehet, hogy a walesi feladvány egyszerűbb?…

Egyelőre térjünk vissza ahhoz a kérdéshez, hogy miként kerülhetünk be a playoffba!

Nem számítva a leggyengébbek, azaz a D-liga mögöttünk zajló (és számunkra egyébként sem hozzáférhető) playoffját, az Eb-selejtezőben elérhető 20 Eb-kvóta és a 12 playoffhely a papírforma szerint a Nemzetek Ligája első 32 helyezettje körében kel el. Futballmagyarra fordítva: a 31. helyen végző mieink szempontjából lényeges, hogy legfeljebb egy mögöttünk végző válogatott szerezzen kvótát az Eb-selejtező során – ha ugyanis többnek sikerül, lecsúszunk a playoffról is.

1. VANNAK-E MÉG POZÍCIÓNKAT VESZÉLYEZTETŐ VÁLOGATOTTAK?

Vannak. Öten. Jó hír számunkra, hogy pillanatnyilag egyikük sem áll továbbjutásra, és nagyon-nagyon meg kell küzdeniük azért, hogy státusuk javuljon. Közülük a jobban álló kettőt (Koszovó, Románia) nehéz hátralévő mérkőzései akadályozhatják meg ebben, a további hármat (Észak-Macedónia, Örményország, Szlovénia) pedig a tetemes, már-már ledolgozhatatlan ponthátránya.

Újfent hangsúlyozzuk: csak akkor esnénk el a playofftól, ha ebből az ötösből két csapat is továbbjutó helyen zárná a most zajló Eb-selejtezőket. Nézzük őket egyenként!

KOSZOVÓ (A-CSOPORT)
A kis balkáni ország – amely legrosszabb esetben a playoffban nekifuthat a történelmi Eb-kvalifikációnak – otthon legyőzte a cseheket, és bár kikapott a Wembleyben, szerzett három gólt ott is. Hátránya csupán egy pont. A patrióta büszkeség repíti a nem lebecsülendő erejű, szinte kizárólag légiósokból álló csapatot, de a sorsolása nagyon nehéz: Csehország és Anglia ellen minimum két, de inkább három-négy, sőt talán hat pontot kellene begyűjtenie a csoportból való továbbjutáshoz…

A HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEK
November 14., csütörtök: Csehország–Koszovó, Anglia–Montenegró
November 17., vasárnap: Bulgária–Csehország, Koszovó–Anglia

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Anglia 6 5 1 26–6 +20
15
2. Csehország 6 4 2 11–9 +2  12
3. Koszovó 6 3 2 1 12–10 +2  11
4. Montenegró 7 3 4 3–15 –12 3
5. Bulgária 7 3 4 5–17 –12
3

 

ROMÁNIA (F-CSOPORT)
Románia nagy árat fizethet a norvégoktól kedden a 92. percben kapott egyenlítő gólért. Ha nem úszik el a két pont, a svédek ellen következő hazai rangadó megnyerése már Eb-részvételt ért volna – így viszont, a svédek esetleges legyőzése esetén is jó eséllyel pont, de inkább pontok kellenek majd Spanyolországból… Ha ez nem jön össze, lehet izgulniuk a most még meglévő playoffhelyükért, koszovói bravúrok esetén a szent cél érdekében drukkolni nekünk, hogy kijussunk egyenes ágon.

A HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEK
November 15.
: Norvégia–Feröer, Románia–Svédország, Spanyolország–Málta
November 18.: Málta–Norvégia, Spanyolország–Románia, Svédország–Feröer

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 8 6 2 19–5 +14  20
2. Svédország 8 4 3 1 18–9 +9  15
3. Románia 8 4 2 2 17–8 +9  14
4. Norvégia 8 2 5 1 13–10 +3  11
5. Feröer 8 1 7 4–23 –19  3
6. Málta 8 1 7 2–18 –16  3

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA és SZLOVÉNIA (G-CSOPORT)
Tekintettel arra, hogy Észak-Macedóniának (amely – Koszovóhoz hasonlóan – legroszabb esetben playoffrésztvevő lesz) és Szlovéniának két-két hátralévő meccsén mindenképpen győznie kell, továbbá hogy a tőlük éppen befutható távolságra lévő (amúgy mindkettejükkel könyörtelenül elbánó) Ausztria még játszik a sereghajtó Lettországgal is, meglehetősen csekély az esélyük a második helyre, azaz a direkt kvalifikációra. Szóval velük aligha kell számolnunk.

A HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEK
November 16.:
Szlovénia–Lettország, Ausztria–Észak-Macedónia, Izrael–Lengyelország
November 19.: Észak-Macedónia–Izrael, Lettország–Ausztria, Lengyelország–Szlovénia

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Lengyelország 8 6 1 1 13–2 +11  19
2. Ausztria 8 5 1 2 17–7 +10  16
3. Észak-Macedónia 8 3 2 3 10–11 –1  11
4. Szlovénia 8 3 2 3 13–8 +5  11
5. Izrael 8 3 2 3 15–15 0 11
6. Lettország 8 8 2–27 –25  0

 

ÖRMÉNYORSZÁG (J-CSOPORT)
A keddi finnországi selejtező megnyerése esetén továbbjutó helyre ugrott volna, de akkor is veszélyeket rejtett volna a hátralévő út, például az olaszországi túra. Három pont helyett azonban három kapott gól lett a turkui utazás hozadéka, a sima vereség tetemes ponthátrányba taszította a csapatot. Ez Jerevánban nagy szomorúság, felénk viszont megkönnyebbülés: egy potenciális riválissal minden bizonnyal kevesebb.

A HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEK
November 15.:
: Örményország–Görögország, Finnország–Liechtenstein, Bosznia-Hercegovina–Olaszország
November 18.: Görögország–Finnország, Olaszország–Örményország, Liechtenstein–Bosznia-Hercegovina

A J-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Olaszország 8 8 25–3 +22  24
2. Finnország 8 5 3 12–8 +4  15
3. Örményország 8 3 1 4 13–15 –2  10
4. Bosznia-Hercegovina 8 3 1 4 17–14 +3  10
5. Görögország 8 2 2 4 9–13 –4  8
6. Liechtenstein 8 2 6 2–25 –23  2
A románok az Eb-selejtezőt és a playoffot illetően is a határon billegnek (Fotó: AFP)

 

Akit részleteiben is érdekel a feltöltés,  kövessen bennünket, folytatjuk!

2. A PLAYOFF ALAPSZEREPOSZTÁSA

Mint ismert, a Nemzetek Ligája 2018. őszi csoportküzdelmei során nyújtott teljesítmény alapján minden ligában kialakult a playoff mezőnye, azt hivatalosan a csoportelsők alkotják. Az alapszereposztás a következő:

A-LIGA: Portugália, Hollandia, Anglia, Svájc
(Az NL 2019. júniusi négyes döntőjét ez a négy válogatott vívta – a házigazda Portugália nyerte el a serleget –, ám a 2020. márciusi playoff ettől független.)
B-LIGA: Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Dánia, Svédország
C-LIGA: Skócia, Norvégia, Szerbia, Finnország
D-LIGA: Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország

3. A PLAYOFF PILLANATNYI SZEREPOSZTÁSA

Ezt a szereposztást írja felül a most zajló Eb-selejtező, amelynek végén minden csoportból az első két helyezett kijut az Eb-re. Az így kvótát szerző csapatok értelemszerűen nem szerepelnek majd az NL 2020. márciusi playoffjában, a helyüket ligájukon belülről, vagy ha ez nem lehetséges, más ligákból feltöltik.

Az érintettek közül Ukrajna már biztos Eb-résztvevő, és további válogatottak is jó eséllyel készülhetnek ünneplésre az Eb-selejtezők novemberi végeztével. Jelen állás szerint a következő csapatok játszanák a playoffot:

A-LIGA: Svájc, Izland, továbbá Bulgária, Izrael és Románia közül két csapat
B-LIGA: Bosznia-Hercegovina, Wales, Szlovákia, Észak-Írország
C-LIGA: Skócia, Norvégia. Szerbia, továbbá Bulgária, Izrael és Románia közül egy csapat
D-LIGA: Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország
Vastag betűvel azokat az országokat jelöltük, amelyek playoffbeli részvétele és helye már biztos.

Scott McTominay és a skótok már biztosan próbálkozhatnak a vigaszágon (Fotó: AFP)

 

4. A PLAYOFFMEZŐNY FELTÖLTÉSÉNEK PILLANATNYI MODELLJE

VASTAG NAGYBETŰVEL: az NL-playoffra jogosult csapatok az NL-csoportkör alapján.
Áthúzva: már kijutottak az Eb-re vagy az Eb-selejtező jelenlegi állása szerint Eb-résztvevők, azaz nem érdekeltek az NL-playoffban.
Vastag kisbetűvel: az NL-playoffra feltöltés alapján jogot szerző országok.
(Zárójelbe tettük azokat az országokat, amelyek sem az Eb-selejtezőn, sem az NL-playoffon keresztül nem juthatnak már ki a 24 csapatos döntőre.)
A csapatok neve előtt a Nemzetek Ligája-helyezés.

(Az Eb-selejtezőben azonos pontszám esetén a Nemzeti Sport a gólkülönbség szerint rangsorol, de ezúttal az UEFA által mindvégig alkalmazott, egymás elleni eredmények szerinti hivatalos csoportállásokat vettük alapul.)

A-LIGA
  1. PORTUGÁLIA
(pillanatnyilag csoportmásodik)
  2. HOLLANDIA
(pillanatnyilag csoportelső)
  3. ANGLIA
(pillanatnyilag csoportelső)
  4. SVÁJC
  5. Belgium (már kijutott az Európa-bajnokságra)
  6. Franciaország (pillanatnyilag csoportmásodik)
  7. Spanyolország (már kijutott az Európa-bajnokságra)
  8. Olaszország (már kijutott az Európa-bajnokságra)
  9. Horvátország (pillanatnyilag csoportelső)
10. Lengyelország (már kijutott az Európa-bajnokságra)
11. Németország (pillanatnyilag csoportmásodik)
12. Izland

A PILLANATNYI PLAYOFFMEZŐNY
NL-csoportelsőként:
Svájc
Ligán belüli feltöltéssel: Izland
Ligán kívüli eltöltéssel:
Bulgária, Izrael és Románia közül két csapat

MAGYARÁZAT: A szélsőségesnél is szélsőségesebb esetben elképzelhető, hogy a négy NL-döntős vívja majd a playoffot, de valószínűbb, hogy alapos feltöltésre lesz szükség. A liga négy csapata már kijutott az Eb-re, további hat továbbjutó helyen áll, és a maradék kettőnek is van még esélye az előrelépésre. Nem lenne meglepetés, ha egyedül Izland ragadna itt a playoffra, és kapna három ellenfelet az alsóbb ligákból.

B-LIGA
13. BOSZNIA-HERCEGOVINA

14. UKRAJNA
(már kijutott az Európa-bajnokságra)
15. DÁNIA (pillanatnyilag csoportmásodik)
16. SVÉDORSZÁG (pillanatnyilag csoportmásodik)
17. Oroszország (már kijutott az Európa-bajnokságra)
18. Ausztria (pillanatnyilag csoportmásodik)
19. Wales

20. Csehország (pillanatnyilag csoportmásodik)
21. Szlovákia
22. Törökország (pillanatnyilag csoportelső)
23. Írország (pillanatnyilag csoportelső)
24. Észak-Írország

A PILLANATNYI PLAYOFFMEZŐNY
NL-csoportelsőként: Bosznia-Hercegovina
Ligán belüli feltöltéssel: Wales, Szlovákia, Észak-Írország

MAGYARÁZAT: Bosznia-Hercegovina elég rosszul áll a csoportjában, alighanem szüksége lesz a playoffbeli javítási lehetőségre. A Wales, Szlovákia kettős egyik tagja is itt köthet ki (akár mindkettő is), és körvonalazódni látszik, hogy a B-liga minden Eb-ről lemaradó csapata vívhat majd playoffot – a kérdés csak az, melyik ligában.

C-LIGA
25. SKÓCIA – ott lesz a playoffban
26. NORVÉGIA
27. SZERBIA
28. FINNORSZÁG
(pillanatnyilag csoportmásodik)
29. Bulgária
30. Izrael
31. Magyarország (pillanatnyilag csoportmásodik)
32. Románia
33. Görögország
(34. Albánia)
(35. Montenegró)
(36. Ciprus)
(37. Észtország)
38. Szlovénia
(39. Litvánia)

A PILLANATNYI PLAYOFFMEZŐNY
NL-csoportelsőként: Skócia
, Norvégia, Szerbia
Ligán belüli feltöltéssel: Bulgária/Izrael/Románia

MAGYARÁZAT: Skócia már nem juthat tovább az Eb-csoportjából, így biztos playoffszereplő. Társai a ligán belülről kerülnek majd ki: hozzá hasonlóan Eb-ről lemaradó NL-csoportelsők (pillanatnyilag Norvégia és Szerbia áll így) vagy beugrásra jogosult válogatottak. Jelen állás szerint Bulgária, Izrael és Románia ugorhat be: egyikük az itteni playoffba, kettő az A-ligáéba − a kiválasztás sorsolás útján történne.

D-LIGA
40. GRÚZIA – ott lesz a playoffban
41. ÉSZAK-MACEDÓNIA
42. KOSZOVÓ
43. FEHÉROROSZORSZÁG
– ott lesz a playoffban
44. Luxemburg
45. Örményország
46. Azerbajdzsán
(47. Kazahsztán)
(48. Moldova)
(49. Gibraltár)
(50. Feröer)
(51. Lettország)
(52. Liechtenstein)
(53. Andorra)
(54. Málta)
(55. San Marino)

A PILLANATNYI PLAYOFFMEZŐNY
NL-csoportelsőként: Grúzia,
Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország

MAGYARÁZAT: Egyelőre tartja magát az alapfelállás (Grúzia és Fehéroroszország részvétele immár biztos), ám Észak-Macedónia, Koszovó, sőt Örményország is táplál némi reményt a direkt Eb-kvalifikációra, így a végén szükség lehet feltöltésre. A sors fintora: van olyan (aligha megvalósuló) forgatókönyv, amely szerint az Eb-n társrendező Azerbajdzsánt a nagy ellenség Örményország egyenes ági Eb-re jutása segíti fel az utolsó esélyt kínáló vigaszágra…

Fehérorosz gólöröm – vajon lesz részük ilyesmiben a playoffban is? (Fotó: AFP)

 

5. EMLÉKEZTETŐÜL A FELTÖLTÉS FŐ SZABÁLYAI

A feltöltés alulról felfelé történik, azaz – ha szükséges – először a D-, majd a C-, a B-, végül pedig az A-liga playoffmezőnyét kerekítik ki.

Ha egy NL-csoportelső az Eb-selejtezőből kijut az Európa-bajnokságra, akkor
a ligán belüli sorrend alapján helyettesítik a legjobb helyezésű, de Eb-kvótát nem szerző válogatottal;
• amennyiben ez a ligán belüli létszám kimerülése miatt nem lehetséges, akkor az abszolút sorrendben következő, Eb-kvótát nem szerző válogatottal, válogatottakkal töltik fel a playoffmezőnyt;
• • de vigyázat: ha valamelyik playoffban ott lesz akár csupán egyetlen NL-csoportelső is, az védettséget élvez, azaz csak az abszolút rangsor olyan válogatottja léphet az üres playoffhelyre, amelyik a védett csoportelső ligájánál gyengébb ligában szerepelt 2018 őszén.

Időközben nyilvánosságra került fontos kitétel, hogy ha egy ligából egynél több válogatott szerez jogot a playoffban való részvételre feltöltés révén, akkor közöttük sorsolással döntik el, hogy a szóba jöhető ligák melyikének rájátszásában próbálkozhatnak.

6. A PLAYOFF MENETRENDJE

Mindenképpen négy playofftorna lesz egyenként négy csapattal, két egymeccses elődöntővel, egymeccses döntővel. Minden tornán az abszolút NL-rangsor szerint alakul ki az elődöntő párosítása: a legmagasabban rangsorolt csapat fogadja a legalacsonyabban rangsoroltat, a második legmagasabban rangsorolt a harmadikat.

Kulcsdátumok
2019. november 22.:
a döntők helyszínének sorsolása – mind a négy playofftorna vonatkozásában eldöntik, hogy az elődöntő melyik párosának továbbjutója lesz a házigazda.
2020. március 26.: 8 egymeccses elődöntő a magasabban rangsorolt válogatottak otthonában.
2020. március 31.: 4 egymeccses döntő.

AZ UEFA HIVATALOS MAGYARÁZÓ VIDEÓJA (átkattintással)


A SELEJTEZŐK SORÁN PÓTSELEJTEZŐS HELYEN ÁLLTAK
Táblázatunkban nyomon követjük, hogy az Eb-selejtezők idején, a dupla fordulók után mely válogatottak foglalták el a Nemzetek Ligája-playoffra feljogosító helyeket.
  ALAP
AZ 1-2. FORDULÓ UTÁN
A 3-4. FORDULÓ UTÁN
AZ 5-6. FORDULÓ UTÁN MOST A  VÉGÉN
A-LIGA
Portugália x
x x


 
Hollandia x
x x
x

 
Anglia
x
 ↑

 
Svájc
x

x
x
x
 
Horvátország
x x
↑ 
 
Izland
x
x
x
 
Bulgária, Izrael vagy Magyarország*

 –
x

 
Bulgária, Izrael vagy Románia* 
x, x
 
       
B-LIGA
Bosznia-Hercegovina x
x x
x
x
 
Ukrajnax


 
Dánia x
x

 
Svédország
x


 
Ausztria
x x
x
 
Wales


x
x
x
 
Csehország
x


 
Szlovákia
x
 
Észak-Írország
x
 
Románia*


x

 
Bulgária, Izrael vagy Magyarország*x

 
       
C-LIGA
Skócia x
x x
x
X
X
Norvégia x
x x x
x
 
Szerbia x
x x
x
x
 
Finnország x
x

 
Bulgária


x

 
Bulgária, Izrael vagy Magyarország x

 
Bulgária, Izrael vagy Románia


 
x
 
       
D-LIGA
Grúzia x
x x
x
X
 X
Észak-Macedónia x
x x
x
x
 
Koszovó x
x x
x
x
 
Fehéroroszország x
x x
x
 X  X
Jelmagyarázat
x = playoffrésztvevő; X = immár biztos playoffrésztvevő
↑ = playoffrésztvevőből továbbjutó helyre lépett az Eb-csoportjában
= átmenetileg kiesett a playoffmezőnyből
* = alsóbb ligából, feltöltéssel

A MÁRCIUSI HELYZETKÉP ITT ÉRHETŐ EL!

A JÚNIUSI HELYZETKÉP ITT ÉRHETŐ EL!

A SZEPTEMBERI HELYZETKÉP ITT ÉRHETŐ EL!

Immár az UEFA is közli a playoffmezőny aktuális állását, amely ide kattintva tekinthető meg.

2020.03.17 22:32:59

Foci Eb 2020 CSILLAG PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Budapestnek most nem kell lemondania a kiváltságról, csak várnia kicsit – és legyen ez a legnagyobb ár.

2020.03.15 21:35:29

Foci Eb 2020 SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Az Európa-bajnokság egy hatalmas buli.

2020.01.03 23:39:56

Foci Eb 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A futballisták zavartalan felkészülésénél nincsen fontosabb

2019.12.01 21:22:06

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A halasztás miatt a mérkőzések időpontját később, a koronavírus-járvány elmúltával véglegesítik.