Melyik Eb-csoport a legerősebb? A német–holland? A miénk? Nem!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.21. 11:12
null
Sergio Ramos (jobbra) várja a kihívást – a román Claudiu Keserü, a norvég Rune Jarstein és a svéd Andreas Granqvist igyekszik felnőni a feladathoz a szerintünk legerősebb csoportban (Fotók: AFP)
Melyik a legnehezebb csoport? Nemcsak kiválasztani, hanem a fogalmat meghatározni sem könnyű: nehéz lehet egy csoport azért, mert két nagyágyút sorsoltak össze, de azért is, mert három-négy válogatott szinte azonos eséllyel hajt a továbbjutó helyekre, adott esetben egyetlen kvótára. Kérjük tehát olvasóinkat, hogy tekintsék játéknak, vitaindítónak szubjektív erősorrendünket, amelyet – Bajnokok Ligája-rangsoraink mintájára – a Nemzeti Sport szakíróinak szavazása alapján állítottunk össze a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének kezdetére. Miért a spanyolok csoportja a legnehezebb szerintünk? Miért lehet könnyű dolguk az olaszoknak? Miért vagyunk óvatosak a mi csoportunkkal? Megindokoljuk.

 

Visszaszámlálás a legpuhább csoporttól a legkeményebbig.

10. G-CSOPORT (25 pont)
Lengyelország, Ausztria, Izrael, Szlovénia, Észak-Macedónia, Lettország

Az ide sorsolt válogatottak drukkerei alighanem igazságtalannak éreznék döntésünket, ha értesülnének róla, de hát mit tegyünk? Igazi nagyágyú nem került ide, a tavalyi vb-mezőnyt egyedül Lengyelország képviseli, amely Oroszországban nem jutott tovább a csoportjából, majd ősszel kiesett a Nemzetek Ligája első osztályából… Szlovénia is kiesett, az NL legalsó fiókjába csúszott – ha már itt tartunk, Macedónia (azóta nevet változtatott, szokjuk meg: Észak-Macedónia!) viszont feljutott onnan –, úgyhogy ránézésre ez a „legfakóbb” csoport. Igaz, a középszerben bőven benne van a totális körbeverés lehetősége, és lehet, hogy ősszel önkritikát kell majd gyakorolnunk, ha az utolsó két játéknap előtt még öten lesznek versenyben a két továbbjutó helyért…

9. J-CSOPORT (28 pont)
Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Finnország, Görögország, Örményország, Liechtenstein

Nem szívesen dörgöljük újra az olasz futball barátainak orra alá, de ez az egyetlen olyan csoport, amelyikben nincs 2018-as vb-résztvevő… Ha Roberto Mancini sikeresen levezényli a squadra azzurra újjászületését, továbbá Robert Prosinecki az őszi NL-feljutás után tovább fűti a bosnyák kazánt, akkor valóban unalmas csoport lehet, gyorsan eldőlhet a továbbjutás. Azért közben ne feledkezzünk meg az erősödő finnekről, akiknek a legrosszabb esetre már zsebükben az NL-playoffjegy, és persze a görögökről se, akik sem a válogatott, sem a klubok szintjén nincsenek korábbi csúcsaikon – de talán éppen ezért most kettőzött erővel igyekeznek majd visszacsempészni valamit a nem is oly régi dicsőségből.

Christian Eriksen (10) három gólt lőtt az íreknek a 2017-es dublini vb-pótselejtezőn (Fotó: AFP)
Christian Eriksen (10) három gólt lőtt az íreknek a 2017-es dublini vb-pótselejtezőn (Fotó: AFP)

 

8. D-CSOPORT (30 pont)
Svájc, Dánia, Írország, Grúzia, Gibraltár

Nem értékeljük túl Grúzia Nemzetek Ligája-csoportgyőzelmét, és az írek kapitányi székébe 16 év után visszatérő Mick McCarthytól sem várunk különösebb varázslatot – elvégre egy olyan nyeretlen NL-kiesőt kell gatyába ráznia, amely bár két 0–0-t kihúzott a mostani csoportellenfél dánok ellen ősszel, egy évvel korábban, a vb-pótselejtezőn egy ötöst kapott tőlük hazai pályán. Úgy véljük, a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe bejutó Svájc és a B-ligában csoportelső Dánia páros versenyébe érdemben nem szól bele senki, még a nagy küzdő írek sem.

7. I-CSOPORT (38 pont)
Belgium, Oroszország, Skócia, Ciprus, Kazahsztán, San Marino

Na és a hasonló kaliber skótok a maguk Nemzetek Ligája-feljutásával? Felnőnek-e vajon az oroszok szintjére, hozzák-e a kötelezőnek mondható papírformapontokat Ciprus és Kazahsztán ellen? Jórészt ezen múlik, hogy a három NL D-osztályú csapatot felvonultató csoport izgalmasabb lesz-e annál, mint amilyennek az induláskor várjuk. Mert a vb-bronzérmes Belgium csoportelsőségét éppúgy nem vonjuk kétségbe, mint a túlsó térfélre lépésért is rendszerint élet-halál harcot vívó San Marino utolsó helyét.

6. H-CSOPORT (52 pont)
Franciaország, Izland, Törökország, Albánia, Moldova, Andorra

Didier Deschamps már többször bebizonyította, hogy kiváló tréner, de aligha ő készíti fel a francia válogatottat a következő világbajnokságra, ha ebből a csoportból nem jutnak tovább… Ebben a hatosban az izgalmak forrása leginkább a nagy kiugrás után kissé visszaeső izlandi válogatott és az önmagát keresgélő török csapat viaskodása lehet, amely lassacskán klasszikus párviadal, hiszen a 2016-os Eb és a tavalyi vb selejtezőjében is láthattuk egy-egy fejezetét – mindkettőből az északiak jöttek ki jobban. Mielőtt legyintenénk a többiekre, rángassuk elő emlékeink tárházából, hogy 2016-ban Albánia befért a 24-es Eb-mezőnybe.

A mieink rajt előtti egyik utolsó edzése Telkiben (Fotó: Koncz György)
A mieink rajt előtti egyik utolsó edzése Telkiben (Fotó: Koncz György)

 

5. E-CSOPORT (54 pont)
Horvátország, Wales, Szlovákia, MAGYARORSZÁG, Azerbajdzsán

Megosztó jópofáskodásnak tűnhet, hogy „számunkra minden csoport nehéz” – de hát ez a kvintett tényleg nem könnyű, és nemcsak a csapatok, hanem a jóslás szempontjából sem. A horvátok, bár vb-ezüst és -bronzérmesként sem tartoznak a hagyományos nagyágyúk közé, egyértelmű favoritként indulnak – igaz, az őszi Nemzetek Ligája-kiesésük halovány reményt ébreszthet a többiekben. Viszont ahogyan ebbe sem szabad kapaszkodni, úgy a szlovákok értékelésénél sem lenne bölcs abból kiindulni, hogy ők is kiestek a maguk osztályából, sőt kapitányt is váltottak. Wales Eb-elődöntősként szintén továbbjutásra esélyes, Azerbajdzsán sem minden szempontból lóg ki lefelé – mást ne mondjunk, ambiciózus horvát kapitány irányítja Nikola Jurcevic személyében –, s természetesen nagyon szeretnénk, hogy a mieink újra a 2016-os Eb előtti útjukat járják.

4. B-CSOPORT (60 pont)
Portugália, Ukrajna, Szerbia, Litvánia, Luxemburg

A címvédő Portugália a Nemzetek Ligája-fináléba kerüléssel mindenki tudtára adta, hogy Cristiano Ronaldo nélkül is működőképes – és ugyebár CR kilenc hónap után újra válogatottbeli játékra jelentkezett. Ezzel együtt gyanítjuk, hogy Európa keleti feléből nagy kihívás éri a címvédőt: Andrij Sevcsenko keze alatt az ukrán válogatott egyre karakteresebb, ősszel feljutott a Nemzetek Ligája elitjébe, és bár egy osztállyal lejjebb, Mladen Krsztajics szerb legénysége is megnyerte csoportját. Továbbá újabban Luxemburg is gyakorta késznek mutatkozik egy kis oroszlánbajusz-ráncigálásra.

3. A-CSOPORT (63 pont)
Anglia, Csehország, Bulgária, Montenegró, Koszovó

Anglia általában magabiztosan gázol át a selejtezőkön, ősszel a Nemzetek Ligájában elérte a négyes döntőt, így érzésünk szerint e csoport forrpontja inkább a második hely körüli harcban lesz. A Csehország, Bulgária, Montenegró hármas tagjai majdhogynem egyforma esélyekkel indulnak harcba, s bár Koszovó az európai mezőny negyedik negyedében kezdte a Nemzetek Ligáját, csoportelsőségével jelezte, hogy tanácsosabb a mindenkire veszélyes balkáni válogatottakkal rokonítanunk, mint a kontinens Málta vagy Gibraltár kaliberű csöppségeivel. Nem lepődnénk meg, ha az ösztönösen papírformának gondolt tippek ebben a csoportban úsznának el a leggyakrabban.

Memphis Depay szabadrúgást lő a novemberi német–holland NL-csoportmeccsen (Fotó: AFP)
Memphis Depay szabadrúgást lő a novemberi német–holland NL-csoportmeccsen (Fotó: AFP)

 

2. C-CSOPORT (67 pont)
Hollandia, Németország, Észak-Írország, Észtország, Fehéroroszország

Hollandia és Németország egymás ellen – önmagában e két nagyágyú, a hetvenes évektől egymás nyakát szorongató két rivális összesorsolása indokolja, hogy ezt a csoportot magától értetődően nehéznek minősítsük. S akkor lesz csak igazán az, ha a gyenge vb- és NL-szereplés következményeképp vihart kavaró szerepcserét bejelentő Joachim Löw csapata továbbra sem talál magára, és esetleg Észak-Írország – amely egyébként ugyanúgy kiesett a maga Nemzetek Ligája-osztályából, mint Németország – saját átlagán felül teljesít. Fehéroroszország szép őszt produkált az NL-ben, egy polccal feljebb jutott, és bár tapasztaltuk, Észtország is képes kellemetlenkedni papíron erősebb csapatoknak, a két volt szovjet tagállam legnagyobb eséllyel egymástól rabolhat pontokat.

1. F-CSOPORT (78 pont)
Spanyolország, Svédország, Norvégia, Románia, Feröer, Málta

Egy közelmúltban világ- és Európa-bajnok, ám kissé megtépázott tekintélyű futballhatalmasság (Spanyolország), egy masszív 2018-as vb-résztvevő (Svédország), utóbbival nagyjából egyenrangú két középerős rivális (Norvégia, Románia), egy hazai pályán veszélyforrást jelentő kicsi (Feröer) ez az a szereposztás, amelyikből szerintünk a legdrámaibb előadás kerekedik. Talál-e gyógyírt Luis Enrique a közelmúlt spanyol sebeire? Mi lesz a norvég szolgálatba szegődő Lars Lagerbäck és honfitársa, Janne Andersson svéd presztízscsatájának kimenetele? Mellesleg két NL-csoportgyőztes válogatottról van szó! No és lesz-e olyan jó kapitány Cosmin Contra, mint amilyen jó játékos volt? Legkésőbb novemberre meglesz a válasz e kérdésekre is.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA

MÁRCIUS 21., CSÜTÖRTÖK
E-CSOPORT
20.45:
Szlovákia–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
20.45: Horvátország–Azerbajdzsán (Tv: Sport1)
C-CSOPORT
20.45: Észak-Írország–Észtország
20.45: Hollandia–Fehéroroszország
G-CSOPORT
20.45:
Ausztria–Lengyelország
20.45: Izrael–Szlovénia
20.45: Macedónia–Lettország
I-CSOPORT
16.00: Kazahsztán–Skócia (Tv: Sport1)
18.00:
Ciprus–San Marino (Tv: Sport1)
20.45: Belgium–Oroszország

MÁRCIUS 22., PÉNTEK
A-CSOPORT
18.00:
Bulgária–Montenegró (Tv: Sport1)
20.45:
Anglia–Csehország (Tv: Sport1)
B-CSOPORT
20.45: Portugália–Ukrajna
20.45: Luxemburg–Litvánia
H-CSOPORT
20.45: Moldova–Franciaország (Tv: Sport2)
20.45: Andorra–Izland
20.45: Albánia–Törökország

MÁRCIUS 23., SZOMBAT
D-CSOPORT
15.00:
Grúzia–Svájc (Tv: Sport2)
18.00:
Gibraltár–Írország
F-CSOPORT
18.00:
Svédország–Románia (Tv: Sport2)
18.00:
Málta–Feröer
20.45:
Spanyolország–Norvégia (Tv: Sport2)
J-CSOPORT
20.45: Liechtenstein–Görögország
20.45: Olaszország–Finnország
20.45: Bosznia-Hercegovina–Örményország

A SELEJTEZŐ TELJES MENETRENDJE ITT!

KIK ÜLNEK AZ EURÓPAI VÁLOGATOTTAK SZÖVETSÉGI KAPITÁNYI SZÉKEIBEN? KATTINTSON, ÉS MEGTUDJA!
KIK ÜLNEK AZ EURÓPAI VÁLOGATOTTAK SZÖVETSÉGI KAPITÁNYI SZÉKEIBEN? KATTINTSON, ÉS MEGTUDJA!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik