nemzetisport.hu 2019.03.21 11:12

Melyik Eb-csoport a legerősebb? A német–holland? A miénk? Nem!

Melyik a legnehezebb csoport? Nemcsak kiválasztani, hanem a fogalmat meghatározni sem könnyű: nehéz lehet egy csoport azért, mert két nagyágyút sorsoltak össze, de azért is, mert három-négy válogatott szinte azonos eséllyel hajt a továbbjutó helyekre, adott esetben egyetlen kvótára. Kérjük tehát olvasóinkat, hogy tekintsék játéknak, vitaindítónak szubjektív erősorrendünket, amelyet – Bajnokok Ligája-rangsoraink mintájára – a Nemzeti Sport szakíróinak szavazása alapján állítottunk össze a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének kezdetére. Miért a spanyolok csoportja a legnehezebb szerintünk? Miért lehet könnyű dolguk az olaszoknak? Miért vagyunk óvatosak a mi csoportunkkal? Megindokoljuk.

Sergio Ramos (jobbra) várja a kihívást – a román Claudiu Keserü, a norvég Rune Jarstein és a svéd Andreas Granqvist igyekszik felnőni a feladathoz a szerintünk legerősebb csoportban (Fotók: AFP)

 

Visszaszámlálás a legpuhább csoporttól a legkeményebbig.

10. G-CSOPORT (25 pont)
Lengyelország, Ausztria, Izrael, Szlovénia, Észak-Macedónia, Lettország

Az ide sorsolt válogatottak drukkerei alighanem igazságtalannak éreznék döntésünket, ha értesülnének róla, de hát mit tegyünk? Igazi nagyágyú nem került ide, a tavalyi vb-mezőnyt egyedül Lengyelország képviseli, amely Oroszországban nem jutott tovább a csoportjából, majd ősszel kiesett a Nemzetek Ligája első osztályából… Szlovénia is kiesett, az NL legalsó fiókjába csúszott – ha már itt tartunk, Macedónia (azóta nevet változtatott, szokjuk meg: Észak-Macedónia!) viszont feljutott onnan –, úgyhogy ránézésre ez a „legfakóbb” csoport. Igaz, a középszerben bőven benne van a totális körbeverés lehetősége, és lehet, hogy ősszel önkritikát kell majd gyakorolnunk, ha az utolsó két játéknap előtt még öten lesznek versenyben a két továbbjutó helyért…

9. J-CSOPORT (28 pont)
Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Finnország, Görögország, Örményország, Liechtenstein

Nem szívesen dörgöljük újra az olasz futball barátainak orra alá, de ez az egyetlen olyan csoport, amelyikben nincs 2018-as vb-résztvevő… Ha Roberto Mancini sikeresen levezényli a squadra azzurra újjászületését, továbbá Robert Prosinecki az őszi NL-feljutás után tovább fűti a bosnyák kazánt, akkor valóban unalmas csoport lehet, gyorsan eldőlhet a továbbjutás. Azért közben ne feledkezzünk meg az erősödő finnekről, akiknek a legrosszabb esetre már zsebükben az NL-playoffjegy, és persze a görögökről se, akik sem a válogatott, sem a klubok szintjén nincsenek korábbi csúcsaikon – de talán éppen ezért most kettőzött erővel igyekeznek majd visszacsempészni valamit a nem is oly régi dicsőségből.

Christian Eriksen (10) három gólt lőtt az íreknek a 2017-es dublini vb-pótselejtezőn (Fotó: AFP)

 

8. D-CSOPORT (30 pont)
Svájc, Dánia, Írország, Grúzia, Gibraltár

Nem értékeljük túl Grúzia Nemzetek Ligája-csoportgyőzelmét, és az írek kapitányi székébe 16 év után visszatérő Mick McCarthytól sem várunk különösebb varázslatot – elvégre egy olyan nyeretlen NL-kiesőt kell gatyába ráznia, amely bár két 0–0-t kihúzott a mostani csoportellenfél dánok ellen ősszel, egy évvel korábban, a vb-pótselejtezőn egy ötöst kapott tőlük hazai pályán. Úgy véljük, a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe bejutó Svájc és a B-ligában csoportelső Dánia páros versenyébe érdemben nem szól bele senki, még a nagy küzdő írek sem.

7. I-CSOPORT (38 pont)
Belgium, Oroszország, Skócia, Ciprus, Kazahsztán, San Marino

Na és a hasonló kaliber skótok a maguk Nemzetek Ligája-feljutásával? Felnőnek-e vajon az oroszok szintjére, hozzák-e a kötelezőnek mondható papírformapontokat Ciprus és Kazahsztán ellen? Jórészt ezen múlik, hogy a három NL D-osztályú csapatot felvonultató csoport izgalmasabb lesz-e annál, mint amilyennek az induláskor várjuk. Mert a vb-bronzérmes Belgium csoportelsőségét éppúgy nem vonjuk kétségbe, mint a túlsó térfélre lépésért is rendszerint élet-halál harcot vívó San Marino utolsó helyét.

6. H-CSOPORT (52 pont)
Franciaország, Izland, Törökország, Albánia, Moldova, Andorra

Didier Deschamps már többször bebizonyította, hogy kiváló tréner, de aligha ő készíti fel a francia válogatottat a következő világbajnokságra, ha ebből a csoportból nem jutnak tovább… Ebben a hatosban az izgalmak forrása leginkább a nagy kiugrás után kissé visszaeső izlandi válogatott és az önmagát keresgélő török csapat viaskodása lehet, amely lassacskán klasszikus párviadal, hiszen a 2016-os Eb és a tavalyi vb selejtezőjében is láthattuk egy-egy fejezetét – mindkettőből az északiak jöttek ki jobban. Mielőtt legyintenénk a többiekre, rángassuk elő emlékeink tárházából, hogy 2016-ban Albánia befért a 24-es Eb-mezőnybe.

A mieink rajt előtti egyik utolsó edzése Telkiben (Fotó: Koncz György)

 

5. E-CSOPORT (54 pont)
Horvátország, Wales, Szlovákia, MAGYARORSZÁG, Azerbajdzsán

Megosztó jópofáskodásnak tűnhet, hogy „számunkra minden csoport nehéz” – de hát ez a kvintett tényleg nem könnyű, és nemcsak a csapatok, hanem a jóslás szempontjából sem. A horvátok, bár vb-ezüst és -bronzérmesként sem tartoznak a hagyományos nagyágyúk közé, egyértelmű favoritként indulnak – igaz, az őszi Nemzetek Ligája-kiesésük halovány reményt ébreszthet a többiekben. Viszont ahogyan ebbe sem szabad kapaszkodni, úgy a szlovákok értékelésénél sem lenne bölcs abból kiindulni, hogy ők is kiestek a maguk osztályából, sőt kapitányt is váltottak. Wales Eb-elődöntősként szintén továbbjutásra esélyes, Azerbajdzsán sem minden szempontból lóg ki lefelé – mást ne mondjunk, ambiciózus horvát kapitány irányítja Nikola Jurcevic személyében –, s természetesen nagyon szeretnénk, hogy a mieink újra a 2016-os Eb előtti útjukat járják.

4. B-CSOPORT (60 pont)
Portugália, Ukrajna, Szerbia, Litvánia, Luxemburg

A címvédő Portugália a Nemzetek Ligája-fináléba kerüléssel mindenki tudtára adta, hogy Cristiano Ronaldo nélkül is működőképes – és ugyebár CR kilenc hónap után újra válogatottbeli játékra jelentkezett. Ezzel együtt gyanítjuk, hogy Európa keleti feléből nagy kihívás éri a címvédőt: Andrij Sevcsenko keze alatt az ukrán válogatott egyre karakteresebb, ősszel feljutott a Nemzetek Ligája elitjébe, és bár egy osztállyal lejjebb, Mladen Krsztajics szerb legénysége is megnyerte csoportját. Továbbá újabban Luxemburg is gyakorta késznek mutatkozik egy kis oroszlánbajusz-ráncigálásra.

3. A-CSOPORT (63 pont)
Anglia, Csehország, Bulgária, Montenegró, Koszovó

Anglia általában magabiztosan gázol át a selejtezőkön, ősszel a Nemzetek Ligájában elérte a négyes döntőt, így érzésünk szerint e csoport forrpontja inkább a második hely körüli harcban lesz. A Csehország, Bulgária, Montenegró hármas tagjai majdhogynem egyforma esélyekkel indulnak harcba, s bár Koszovó az európai mezőny negyedik negyedében kezdte a Nemzetek Ligáját, csoportelsőségével jelezte, hogy tanácsosabb a mindenkire veszélyes balkáni válogatottakkal rokonítanunk, mint a kontinens Málta vagy Gibraltár kaliberű csöppségeivel. Nem lepődnénk meg, ha az ösztönösen papírformának gondolt tippek ebben a csoportban úsznának el a leggyakrabban.

Memphis Depay szabadrúgást lő a novemberi német–holland NL-csoportmeccsen (Fotó: AFP)

 

2. C-CSOPORT (67 pont)
Hollandia, Németország, Észak-Írország, Észtország, Fehéroroszország

Hollandia és Németország egymás ellen – önmagában e két nagyágyú, a hetvenes évektől egymás nyakát szorongató két rivális összesorsolása indokolja, hogy ezt a csoportot magától értetődően nehéznek minősítsük. S akkor lesz csak igazán az, ha a gyenge vb- és NL-szereplés következményeképp vihart kavaró szerepcserét bejelentő Joachim Löw csapata továbbra sem talál magára, és esetleg Észak-Írország – amely egyébként ugyanúgy kiesett a maga Nemzetek Ligája-osztályából, mint Németország – saját átlagán felül teljesít. Fehéroroszország szép őszt produkált az NL-ben, egy polccal feljebb jutott, és bár tapasztaltuk, Észtország is képes kellemetlenkedni papíron erősebb csapatoknak, a két volt szovjet tagállam legnagyobb eséllyel egymástól rabolhat pontokat.

1. F-CSOPORT (78 pont)
Spanyolország, Svédország, Norvégia, Románia, Feröer, Málta

Egy közelmúltban világ- és Európa-bajnok, ám kissé megtépázott tekintélyű futballhatalmasság (Spanyolország), egy masszív 2018-as vb-résztvevő (Svédország), utóbbival nagyjából egyenrangú két középerős rivális (Norvégia, Románia), egy hazai pályán veszélyforrást jelentő kicsi (Feröer) ez az a szereposztás, amelyikből szerintünk a legdrámaibb előadás kerekedik. Talál-e gyógyírt Luis Enrique a közelmúlt spanyol sebeire? Mi lesz a norvég szolgálatba szegődő Lars Lagerbäck és honfitársa, Janne Andersson svéd presztízscsatájának kimenetele? Mellesleg két NL-csoportgyőztes válogatottról van szó! No és lesz-e olyan jó kapitány Cosmin Contra, mint amilyen jó játékos volt? Legkésőbb novemberre meglesz a válasz e kérdésekre is.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA

MÁRCIUS 21., CSÜTÖRTÖK
E-CSOPORT
20.45:
Szlovákia–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
20.45: Horvátország–Azerbajdzsán (Tv: Sport1)
C-CSOPORT
20.45: Észak-Írország–Észtország
20.45: Hollandia–Fehéroroszország
G-CSOPORT
20.45:
Ausztria–Lengyelország
20.45: Izrael–Szlovénia
20.45: Macedónia–Lettország
I-CSOPORT
16.00: Kazahsztán–Skócia (Tv: Sport1)
18.00:
Ciprus–San Marino (Tv: Sport1)
20.45: Belgium–Oroszország

MÁRCIUS 22., PÉNTEK
A-CSOPORT
18.00:
Bulgária–Montenegró  (Tv: Sport1)
20.45:
Anglia–Csehország (Tv: Sport1)
B-CSOPORT
20.45: Portugália–Ukrajna
20.45: Luxemburg–Litvánia
H-CSOPORT
20.45: Moldova–Franciaország (Tv: Sport2)
20.45: Andorra–Izland
20.45: Albánia–Törökország

MÁRCIUS 23., SZOMBAT
D-CSOPORT
15.00:
Grúzia–Svájc (Tv: Sport2)
18.00:
Gibraltár–Írország
F-CSOPORT
18.00:
Svédország–Románia (Tv: Sport2)
18.00:
Málta–Feröer
20.45:
Spanyolország–Norvégia (Tv: Sport2)
J-CSOPORT
20.45: Liechtenstein–Görögország
20.45: Olaszország–Finnország
20.45: Bosznia-Hercegovina–Örményország

A SELEJTEZŐ TELJES MENETRENDJE ITT!

KIK ÜLNEK AZ EURÓPAI VÁLOGATOTTAK SZÖVETSÉGI KAPITÁNYI SZÉKEIBEN? KATTINTSON, ÉS MEGTUDJA!

 

2020.01.03 23:39:56

Foci Eb 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A futballisták zavartalan felkészülésénél nincsen fontosabb

2019.12.01 21:22:06

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

Az első mérkőzést június 12-én rendezik Rómában, a döntő július 12-én lesz Londonban.

2019.11.30 23:18:41

Foci Eb 2020 CSILLAG PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A június 24-re kitűzött Portugália–Franciaország szuperrangadó helyszíne a nemrég átadott Puskás Aréna lesz.

2019.11.30 20:21:09

Foci Eb 2020 M. G.

A kontinenstornákon nem ritka, hogy három volt győztes kerül össze, de ez a kvartett így is extrém.