Illúziók – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2020.01.03. 23:43

Hol üti fel főhadiszállását a nyári Európa-bajnokságon a portugál labdarúgó-válogatott?

Az Eb-címvédő a csoportmérkőzések során két alkalommal is a Puskás Arénában lép pályára, s még az is elképzelhető, hogy Cristiano Ronaldo és társai a kieséses szakaszban is nálunk (akár Herceghalmon, akár Budapesten, a Margitszigeten) laknának – sőt az sem zárható ki, hogy a világbajnok franciák is megszállnak Magyarországon, ez esetben a várbeli Hilton vagy a Marriott jöhet szóba.

A portugálok adott esetben az Illovszky-stadionban edzenének, de kétlem, hogy a szurkolók testközelbe kerülhetnek velük, manapság a csapatokat hermetikusan elzárják a külvilágtól.
Persze nem volt ez mindig így…

Az Aranycsapat nem egyszer szállt meg a mérkőzések előtt a Margitszigeten, előfordult, hogy Sebes Gusztáv a szálloda melletti füves területen vezényelt edzést Puskás Ferencéknek. Vagy vegyük az FTC 1995-ös Bajnokok Ligája-szereplését: a Real Madrid futballistái a bezártság ellenére sem feledkeztek meg az autogramgyűjtőkről, s mivel az Ajax ittléte során is viszonylag szabad volt a bejárás a hotelbe, kiderülhetett az is, hogy a Fradi-szurkolókat rasszistának minősítő Ajax-tréner, Louis van Gaal – aki szerint a drukkerek huhogással gúnyolták a színes bőrű játékosokat – az étkezések során a szakmai stábbal ült, s külön társaságot alkottak a fehér, illetve a színes bőrű labdarúgók… Az Egyesült Államok válogatottja a magyar születésű Bob Gansler vezetésével 1990-ben járt Budapesten, az olaszországi vb-re készülő csapat egyik legjobbja, Paul Caligiuri reggelizni invitált a margitszigeti Ramadában, mondván, beszélgessünk közben, mert ő éhes.

Más idők járnak, már csak azért is, mert a nemzetközi politikai helyzet feszültebb, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, arról nem beszélve, hogy a magát a szórakoztatóipar részévé kinövő labdarúgás főszereplői, a futballisták zavartalan felkészülésénél nincsen fontosabb. Ezért a hermetikus elzártság, s a portugál sztárokra kíváncsiak csupán abban reménykedhetnek, hogy Cristiano Ronaldo, mondjuk, tesz egy sétát a Szigeten, s akkor telefon- vagy tollvégre kapható.

De lehet, hogy már ez is csupán illúzió.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik