A spanyolok majdnem elkönnyelműsködték, de nyertek Bukarestben

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2019.09.05. 20:36
null
Paco Alcácer gólja sorsdöntőnek bizonyult (Fotó: AFP)
A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F jelű selejtezőcsoportjában Spanyolország megőrizte százszázalékos mérlegét, mivel 2–1-re legyőzte Romániát Bukarestben.

 

A mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődött a spanyol válogatott volt szövetségi kapitánya, Luis Enrique elhunyt kislányának emlékére – az már más kérdés (és eléggé elkeserítő), hogy a hazai tábor egy része nem tartotta tiszteletben ezt... A hírek szerint a román ultrák egy része pirotechnikai eszközöket gyújtott be és énekelni kezdett, mire a hazai drukkerek közül jó néhányan kifütyülték a fanatikusokat a gyászszünet megzavarása miatt.

A spanyolok már a 35. másodpercben ziccerbe kerültek, ám Paco Alcácer lövését Ciprian Tatarusanu védte, s ezzel meg is adta a találkozó első félidejének meghatározó mintáját. Az ugyanis a következő volt: a spanyol válogatott sorban dolgozta ki a nagy helyzeteket, a román kapus pedig nagyobbnál nagyobbakat mentett.

Kizárólag Tatarusanu világklasszisnak bátran nevezhető teljesítményén múlott, hogy a spanyolok nem szereztek három vagy négy gólt az első félidőben, ám egyszer a román kapus is kapitulált. A 27. percben Ciprian Deac taposott a tizenhatoson belül Dani Ceballos bokájára, Sergio Ramos higgadtan begurította a tizenegyest, megszerezve ezzel 21. válogatottbeli gólját (0–1). A spanyol válogatott egymást követő 35. találkozóján szerzett gólt.

Gyakorlatilag csak spanyol lehetőségeket lehetett feljegyezni, a hazai szurkolók maximum azzal szórakoztathatták magukat, hogy jól kifütyülték Sergio Ramost annak minden egyes labdaérintésénél...

A fordulás után Tatarusanut akcióból is gyorsan megadásra késztették: Dani Ceballos a 47. percben csodálatos labdát adott a bal szélen sprintelő Jordi Albának, a szélső hátvéd középre adott, Paco Alcácernek „csak” be kellett lőnie a ziccert, megtette (0–2).

Az egyoldalú macska-egér játék az 59. percig tartott, amikor a percekkel korábban csereként beállt Florin Andone a spanyolok kapujába stukkolt, a vendégvédelem látható megrökönyödésére (1–2). A gól ellenére a spanyol válogatott továbbra is kontrollálta a mérkőzést, a románok nem tudtak egyenlítési lehetőséget kialakítani, viszont legalább tartották az egygólos hátrányt, így a hajrá előtt nem ment el (teljesen) a hajó.

Ennek fontossága akkor mutatkozott meg igazán, amikor a 79. percben Alexandru Maxim kiugratta George Puscast, aki kilépett, de Diego Llorente szabálytalanul megállította egy piros lapért cserébe. A 17 méterről elvégzett szabadrúgást Ianis Hagi saját játékostársába lőtte. S ezzel még nem volt vége, a ráadásban Kepának kétszer is nagyot kellett mentenie, Dragos Grigore pedig az égbe lőtte a Puscas fejese és a spanyol kapus védése utána elé pottyanó ziccert.

Spanyolország saját dolgát nehezítette meg védelmi kihagyásaival, ám így is teljesen megérdemelten szerezte meg a három pontot. A spanyol válogatott először tudott Romániában mérkőzést nyerni.

A másik két meccsen a szünetre eldőlt a három pont kérdése, Norvégia előbb egy nagy bedobás után Sander Berge fejesével szerzett vezetést Málta ellen, majd a ráadás pillanataiban Joshua King büntetőből növelte az előnyt (2–0).

A svédek az első negyedóra végéhez közeledve Alexander Isak révén dupláztak Tórshavnban, a támadó előbb fejjel, utána lábbal vette be a feröeri kaput, a félidő derekán Victor Lindelöf lőtt a rövidbe egy szöglet után, a játékrész hajrájában pedig Robin Quaison 15 méteres lökete kötött ki a hosszú alsóban (0–4).

LABDARÚGÓ EB 2020, SELEJTEZŐ
F-CSOPORT
ROMÁNIA–SPANYOLORSZÁG 1–2 (0–1)

Bukarest, Nemzeti Aréna. Vezette: Deniz Aytekin (német)
Románia: Tatarusanu – Benzar, Nedelcearu, Chiriches, Grigore, Tosca – Deac (Maxim, 72.), Marin, Stanciu (I. Hagi, 63.) – Puscas, Keserü (Andone, 56.). Szövetségi kapitány: Cosmin Contra
Spanyolország: Kepa – Jesús Navas, D. Llorente, Sergio Ramos, Jordi Alba – Fabián Ruiz, Busquets, Saúl Níguez – Rodrigo (Oyarzabal, 71.), Paco Alcácer (Hermoso, 85.), Dani Ceballos (Sarabia, 77.). Szövetségi kapitány: Robert Moreno
Gólszerző: Andone (59.), ill. Sergio Ramos (29. – 11-esből), Paco Alcácer (47.)

Norvégia–Málta 2–0 (Berge 33., King 45+1. – 11-esből)
Feröer–Svédország 0–4 (Isak 12., 15., Lindelöf 23., Quaison 41.)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 5 5 13–3 +10 15
2. Svédország 5 3 1 1 12–7 +5 10
3. Norvégia 5 2 2 1 10–7 +3 8
4. Románia 5 2 1 2 12–7 +5 7
5. Málta 5 1 4 2–12 –10 3
6. Feröer 5 5 3–16 –13 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik