H. Á. 2019.10.21 12:25 Frissítve: 2019.10.21 14:37

Bulgária: máris megvan Balakov utódja – sajtóhír

Bolgár lapértesülések szerint a Ludogoreccel 2015 és 2017 között három bajnoki címet szerző Georgi Dermendzsiev lesz a rasszista felhangokkal kísért botrány által megtépázott renoméjú válogatott szövetségi kapitánya.

 

Egyelőre nem hivatalos a kinevezése (Fotó: AFP)

A sportal.bg beszámolója szerint a bolgár válogatottal az 1994-es világbajnokságon negyedik helyen végző korábbi védő és jelenleg hazája futballszövetségének alelnökeként is fungáló Jordan Lecskov elárulta: Georgi Dermendzsiev lesz a válogatott szövetségi kapitánya.

„Mindenben megállapodtak a felek, apró részleteket kell már csak elrendezni, s ha ez megvan akkor be lehet jelenteni, hogy ő lesz a következő szövetségi kapitány” – fogalmazott Lecskov a lap hasábjain.

A 64 éves Dermendzsiev már több mint 20 éve dolgozik edzőként hazájában, ám csak az elmúlt 5-6 évben került reflektorfénybe, amikor 15 év jobbára pályaedzői ténykedést követően 2014 nyarán a Ludogorecnél előlépett vezetőedzőnek, s háromszor is bajnoki címet szerzett a klubbal – miközben 2015 májusától fél évet kihagyott.

Kraszimir Balakov korábbi szövetségi kapitány a Bolgár Labdarúgó-szövetséggel való pénteki találkozója után jelentette be távozását, kiemelve, hogy annak nincs köze Bojko Boriszov miniszterelnök kéréséhez, aki lemondásra szólította fel Boriszlav Mihajlovot, a BFS elnökét. A sportvezetőnek nem állt szándékában önként távozni, de a kormány nyomására végül mégis megtette.

„Sok sikert kívánok a következő szövetségi kapitánynak, a helyzet finoman fogalmazva sem túl rózsás jelen pillanatban. Sohasem dolgoztam korábban ilyen légkörben. A játékosokat borzasztóan megviselte mentálisan, ami hétfőn történt” – mondta Balakov, akinek a türelme fogyott el.

 
Az angol játékosok megfontolták, levonuljanak-e a pályáról
UEFA: Ceferin háborút indít a lelátói rasszizmus ellen
UEFA: eljárás indult Bulgária, sőt Anglia ellen is!

Mint ismert, a 6–0-s angol sikerrel végződő találkozón kétszer meg kellett szakítani a játékot a bolgár szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt: először a vendégek 2–0-s vezetésekor, a 28. percben, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda. A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító „respect” (tisztelet) helyett „no respect” felirattal. A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról.

A bolgár rendőrség szerdán közölte: az azonosított elkövetőkkel szemben eljárást kezdeményez. Azóta már tizenkét személyt állítottak elő, ők a gyanú szerint rasszista magatartást tanúsítottak az összecsapáson.

Az UEFA később fegyelmi eljárást indított a bolgár és az angol szövetség ellen is.

2020.03.17 22:32:59

Foci Eb 2020 CSILLAG PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Budapestnek most nem kell lemondania a kiváltságról, csak várnia kicsit – és legyen ez a legnagyobb ár.

2020.03.15 21:35:29

Foci Eb 2020 SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Az Európa-bajnokság egy hatalmas buli.

2020.01.03 23:39:56

Foci Eb 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A futballisták zavartalan felkészülésénél nincsen fontosabb

2019.12.01 21:22:06

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

Véglegesítették a torna mérkőzéseinek időpontjait: június 15., 19., 23. és 27. a budapesti dátum.