Budapest álma – Csillag Péter jegyzete

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2019.11.30. 23:16

Álomcsoport – olvasom sportfórumokon a szófordulatot, máshol drámaibb hangot megütve halálcsoportot emlegetnek. Akár az érkező futballcsillagokat, akár a saját reményeinket nézzük, kétségkívül felvillanyozó a hír, hogy a jövő évi Európa-bajnokság bukaresti sorsolásán (az általános lebonyolítási katyvaszból eredő belenyúlások miatt nevezzük inkább sorsolgatásnak) a magyar válogatott esetleges csoporthelyét Németország, Franciaország és Portugália mellett jelölték ki. Eddig mindössze egyszer, az 1992-es Európa-bajnokságon fordult elő a nagy válogatott tornák történetében, hogy az aktuális világbajnok és Európa-bajnok (akkor Németország és Hollandia) már a csoportkörben összecsapott egymással. Nagy esemény ez, főként annak tükrében, hogy a június 24-re kitűzött Portugália–Franciaország szuperrangadó helyszíne a nemrég átadott Puskás Aréna lesz. Akik az UEFA értékesítési rendszerében már megvették jegyüket a ritka párharcra, valóban lelkesen kiálthattak álomcsoportot, ráadásul az is biztos már, hogy a maradék három budapesti találkozó közül kettőn a francia, illetve a portugál együttes látható.

Az álomcsoportozással azonban jobb csínján bánni, főként ha arra gondolunk, hogy a nagy nevű vetélytársak szemében talán éppen mi lennénk az álomellenfél a negyedik helyre. A minap hívott telefonon Párizsból Bozsik Lajos, az Aranycsapat-fedezet Bozsik József öccse, és leplezetlen bosszúsággal mesélte, mennyire kínos volt neki a Wales–Magyarország Eb-selejtező (2–0) közvetítését nézni és hallgatni a meccset műsorra tűző francia tévécsatornán. Hogy a kommentátor végig élcelődött, tréfálkozott, szinte derült a magyar csapat gyermeteg hibáin, ami persze a Cardiffban történteket ismerve nem csupán a francia riporter bűne, de hát mégis, egy magyar fülnek fáj ilyesmit hallgatni.

Figyeljünk hát arra, hogy valóságérzékünk egy pillanatra se hagyjon el bennünket, és miközben örülünk a fővárosunkba készülő jeles vendégek nyári látogatásának, ne veszítsük szem elől a várost, amely még néhány hónapig Budapestnél is fontosabb nekünk – Szófiát. Ha a bolgárokon túljut a magyar válogatott a március 26-i Eb-pótselejtező első felvonásán, élesíthet az izlandi–román párharc győztese elleni újabb küzdelemre, és ha netán azt is sikerrel veszi, akkor végre elkezdhetünk többes szám első személyben beszélni az F-csoporttal kapcsolatos benyomásainkról. Addig csak annyira álom nekünk nekünk ez a csoport, amennyire álom az Eb-döntő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik