Párbajkódex – amikor tizenegyesekkel dőlt el a továbbjutás az Eb-n

BERTA MIHÁLYBERTA MIHÁLY
Vágólapra másolva!
2021.06.26. 11:08
null
2016: a legutóbbi Európa-bajnoki tizenegyespárbaj során a kilenc olasz rúgó közül négy hibázott Manuel Neuerrel szemben, elsőként Simone Zaza (Fotó: AFP)
A labdarúgó Eb-k tizenegyespárbajainak nagykönyve Antonín Panenka alápöccintésével kezdődik, és az öt évvel ezelőtti, maratoni hosszúságú német–olasz összecsapásnál maradt nyitva. Hogy miként folytatódik, arra a június 26-án kezdődő egyenes kieséses szakasz ad választ. Összeállításunk az eddigi 18 párharc érdekességeiből szemezget.


Egy sokat emlegetett, hol Benjamin Franklinnek, hol Daniel Defoe-nak tulajdonított (valójában egy brit drámaíró, bizonyos Christopher Bullock használta először) frappáns mondás szerint az életben semmi sem biztos, leszámítva a halált meg az adókat. Az aforizmát újabban szokás egy harmadik tétellel is kiegészíteni – hogy mivel, az egyedül csak azon múlik, mit kíván a kommunikációs kontextus és a „felhasználó” úri kedve. A mi aktuális szövegvariánsunk így most a következő: minden kiszámíthatatlan és ingatag, csak a halál biztos meg az adók, és hogy a nagy válogatott futballtornák kieséses szakaszában mindig van legalább egy tizenegyespárbaj.

Kim Christofte tizenegyese döntött az 1992-es dán–hollandon (Fotó: Getty Images)
Kim Christofte tizenegyese döntött az 1992-es dán–hollandon (Fotó: Getty Images)

Állításunkat rögvest finomítanunk kell: a mindig szó helyett célszerűbb lenne a majdnem mindiget használni. A Copa América tornáin 1993 óta (korábban vagy nem egy helyszínen volt a viadal, vagy másfajta lebonyolítási rendszert használtak) valóban minden egyes kiírásban akadt legalább egy tizenegyespárbaj a végjátékban. Ellenben az 1978-as argentínai világbajnokságon, amelyen a továbbjutást eldönteni hivatott tizenegyesrúgások intézményét a legnagyobb válogatott futballtornán is bevezették, egyáltalán nem volt rá szükség. Nem, mert a középdöntők után – mindenféle egyenes kieséses szakaszú fázisok helyett –egyből a bronzmérkőzés és a döntő következett, s mindkettőn lehetett győztest hirdetni 90, illetve 120 percnyi játék után. De az Európa-bajnokságokon is volt már egy, a szabályt kivételként erősítő torna. 1988-ban, amikor a totális futballt kieszelő Rinus Michels holland válogatottja az első és máig egyetlen nagy tornagyőzelmét aratta, egyetlen mérkőzésen sem kellett a feleknek a labdarúgás orosz rulettjére bízni a továbbjutás eldöntését.

Összeállításunkban most kizárólag az Európa-bajnokságok korábbi tizenegyespárbajaira figyelünk, már csak azért is, mert éppen június 26-án indul a 2020-ról idénre halasztott, több helyszínen rendezett kontinensbajnokság kieséses játékköre.

Gianluigi Buffon 2012-ben Ashley Young felső lécet találó lövését még csak „szemmel védte”, hogy aztán Ashley Cole próbálkozását már kézzel szelídítse meg (Fotó: Getty Images)
Gianluigi Buffon 2012-ben Ashley Young felső lécet találó lövését még csak „szemmel védte”, hogy aztán Ashley Cole próbálkozását már kézzel szelídítse meg (Fotó: Getty Images)


LÉTSZÁM VS. TIZENEGYESEK: EGYRŐL A HÁROMRA
Azt már említettük, hogy melyik Eb-n nem rúgtak egyáltalán tizenegyeseket a továbbjutásért, most nézzük, hogy a többi kontinensversenyen hány mérkőzés végén döntött a folytatásról és a hazautazásról a rúgótechnika, az idegrendszer és a szerencse sajátos elegye.

TIZENEGYESPÁRBAJOK ÉVENKÉNT
ÉVRÉSZTVEVŐK SZÁMAMÉRKŐZÉSEK SZÁMA AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZBANTIZENEGYESPÁRBAJOK SZÁMA
1976441
1980821
1984831
198883
1992831
1996674
20001671
20041672
20081672
20121672
201624153


A bevezetést követő öt Európa-bajnokság mindegyikén csak egyetlen olyan mérkőzés akadt (1988-at leszámítva), amelyiken a 120 percnyi játékidő sem volt elegendő a döntés kicsikarásához. 1976-ban a négycsapatos lebonyolítás miatt gyakorlatilag minden mérkőzés egyenes kieséses találkozónak számított, 1980-ban a résztvevő „nyolcaknak” két, 1984 és 1992 között pedig három olyan meccse volt, aminek az eredménye nem végződhetett döntetlenre. 1996-tól 16, 2016-tól 24 együttes szerepelt a négyévenkénti kontinenstornán, ám a lehetőségek számának emelkedése nem hozott drasztikus növekedést az egyes tornákon vívott párbajok számában. Kivételt egyedül az 1996-os torna jelentett: 25 évvel ezelőtt hét egyenes kieséses meccsből négy dőlt el tizenegyesekkel. 2000 és 2016 között viszont beállt egy megnyugtató állandóság, ezeken a tornákon sorrendben 14.3%, 28.6%, 28.6%, 28.6% és 20% volt a tizenegyesrúgásokba torkolló ki-ki mérkőzések százalékos aránya.

Cesc Fabregas utolsó emberként értékesített tizenegyese két Eb-n ért továbbjutást válogatottjának. 2008-ban Buffon mellett rúgta be, s juttatta tovább a későbbi győztes spanyolokat az elődöntőbe (Fotó: AFP)
Cesc Fabregas utolsó emberként értékesített tizenegyese két Eb-n ért továbbjutást válogatottjának. 2008-ban Buffon mellett rúgta be, s juttatta tovább a későbbi győztes spanyolokat az elődöntőbe (Fotó: AFP)


HŐSÖK ÉS PECHVOGELEK

Az 1976 és 2016 közötti Európa-bajnokságon összesen tizennégy válogatott vett már részt legalább egyszer „szétlövésben”. Közülük Csehország (1976-ban az NSZK, 1980-ban Olaszország, 1996-ban Franciaország ellen) és Törökország (2008-ban Horvátországgal szemben) eddig valamennyi ilyen mérkőzését megnyerte. A csehek (az első kettőt még Csehszlovákiaként) hibátlan szériája azért is különleges, mert náluk több párbajt csak Anglia, Hollandia, Olaszország és Spanyolország vívott az eddigi Európa-bajnokságokon.

TIZENEGYESPÁRBAJOK ORSZÁGONKÉNT
ORSZÁGTIZENEGYESPÁRBAJOK SZÁMAGYŐZTES PÁRBAJVESZTES PÁRBAJ
SPANYOLORSZÁG431
CSEHORSZÁG (CSEHSZLOVÁKIA)33
OLASZORSZÁG523
NÉMETORSZÁG (NSZK)321
PORTUGÁLIA321
ANGLIA413
HOLLANDIA413
DÁNIA211
FRANCIAORSZÁG211
LENGYELORSZÁG211
TÖRÖKORSZÁG11
HORVÁTORSZÁG11
SVÉDORSZÁG11
SVÁJC11


A „részvételi rekord” az olaszoké öt párbajszerepléssel: a squadra azzurra 1980-ban az első és 2016-ban a legutóbbi tizenegyeses ki-ki meccsét is elveszítette, akárcsak a 2008-as negyeddöntőt – és a 2000-ben megnyert hollandok elleni elődöntő, valamint a 2012-ben sikerrel vett Anglia elleni negyeddöntő győzelmi értéke is pirruszi, hiszen mindkét torna elbukott olasz döntővel ért véget. Horvátország, Svájc és Svédország még sohasem nyert Eb-n tizenegyescsatát, igaz, csak egyszer próbálkozott idáig. Nem úgy, mint Anglia és Hollandia! A két válogatott talán egymás sarkát taposva tülekedett, amikor a balszerencsét osztották: a háromoroszlánosok és az oranje is csupán egyszer örvendhetett továbbjutásnak az eddigi négy Eb-tizenegyespárbaján.

1996: a mostani angol szövetségi kapitány Gareth Southgate tizenegyesét a német Andreas Köpke kivédte az elődöntőben (Fotó: Getty Images)
1996: a mostani angol szövetségi kapitány Gareth Southgate tizenegyesét a német Andreas Köpke kivédte az elődöntőben (Fotó: Getty Images)

 

LEG..., LEG..., LEG...
A leghosszabb Eb-párbaj:
18 tizenegyes
Csehszlovákia–Olaszország (1980),
Németország–Olaszország (2016)
A legrövidebb Eb-párbaj:
7 tizenegyes
Törökország–Horvátország (2008)
A legtöbb értékesített tizenegyes:
17 gól
Csehszlovákia–Olaszország (1980)
A legkevesebb értékesített tizenegyes:
4 gól
Olaszország–Hollandia (2000),
Törökország–Horvátország (2008)
A legtöbb kihagyott tizenegyes:
7 tizenegyes
Németország–Olaszország (2016)
A legtöbb győztes tizenegyesgól:
2 gól
Cesc Fabregas (Olaszország, 2008
és Portugália, 2012)
A legtöbb kivédett tizenegyes:
3 tizenegyes
Gianluigi Buffon (Daniel Güiza 2008,
Ashley Cole 2012, Thomas Müller 2016)


PANENKA: ELSŐRE LEGENDA
1976. június 20-án reggel Antonín Panenka a Bohemians Praha támadó középpályásaként indult el élete legfontosabb mérkőzésére, és amikor este (éjjel) hazatért belgrádi szállodai szobájába, nem csak annyi volt a változás, hogy a Bohemians Praha friss Eb-győztes támadó középpályása nézett rá vissza tükörből. S nem is csak annyi, hogy a kontinensbajnokságok történetének első tizenegyespárbajának utolsó rúgójaként gólt szerzett az NSZK ellen, s ezzel ő tette biztossá az Eb-győzelmet a csehszlovák válogatottnak.

Antonín Panenka legendás mozdulata Sepp Maier szemszögéből (Fotó: Imago Images)
Antonín Panenka legendás mozdulata Sepp Maier szemszögéből (Fotó: Imago Images)


Ahogy rúgta, az csinált belőle más embert! Ezt persze Panenka akkor még nem tudhatta, legfeljebb az egységnyi idő alatt kapott gratuláló hátbavágások számából sejtette, hogy vagány mozdulata (megvárta, hogy Sepp Maier kapus eldőljön, majd hanyagul alápöccintett a labdának, s a német fölött a hálóba emelt) a szó átvitt értelmében is aranyat ért. Aztán szép lassan tudatosult benne, hogy tizenegyesével a folyton cserélődő díszletek között is állandó (örök?) helyet biztosított magának a futball forgószínpadán. Része lett a sportági közbeszédnek, terminus technicussá, megkerülhetetlen szakzsargonná vált. Valami olyasmit tett, amit korábban Cukahara, Rittberger, Fosbury vagy Robinson. A „panenkázás” maradandóságát amúgy mi sem bizonyítja jobban, hogy csak az Európa-bajnokságok párbajai során négy játékos (időrendben: Francesco Totti, Hélder Postiga, Andrea Pirlo, Sergio Ramos) értékesítette a maga tizenegyesét a cseh úttörő módszerét használva.

És ez talán még a tizenegyesekkel kivívott történelmi Eb-győzelemnél is maradandóbb.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. június 26-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik