Eb 2016: Hodgson kellemes gondjai – Kane, Vardy vagy Rooney?

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2016.06.11. 10:35
null
Harry Kane és Jamie Vardy is rászolgált arra, hogy bekerüljön az angol válogatott kezdőjébe (Fotó: Action Images)
A B-csoport két favoritja, Anglia és Oroszország egymás ellen kezd szombaton 21 órakor a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon, s bár vélhetően mindkét csapat szeretne győzelemmel rajtolni, szakértők szerint nagy esély van arra, hogy az összecsapás döntetlennel zárul.

 

A négyes másik két tagja Wales és Szlovákia, papíron mindkét együttes esélytelenebb az angoloknál és az oroszoknál, akik így a nyitó meccs után könnyebb folytatást remélhetnek.

TESTVÉRPÁRHARC AZ A-CSOPORTBAN

Különleges érzésekkel várhatja Svájc és Albánia válogatottja a két csapat bemutatkozó mérkőzését a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon, szombat délután Lensban ugyanis testvérek és honfitársak csapnak majd össze egymással.

A két ország futballja rengeteget köszönhet egymásnak, s tulajdonképpen közösen jutottak el oda, hogy Svájc nemzeti csapata nagy célokkal érkezett az Eb-re, Albánia pedig története első világversenyén szerepelhet.

A közös múlt az 1990-es évek délszláv háborújáig nyúlik vissza, amikor Svájc több tízezer koszovói albán menekültet fogadott be. Ezt követően a már ott született, második generációs albán fiatalok bekerültek a 2000-es évek elején modernizált helyi utánpótlás-képzésbe. A világszínvonalú futballiskolából számtalan tehetség került ki, s az albán nemzetiségű játékosok meghatározó tagjai lettek a folyamatosan egyre magasabb szintre kerülő svájci válogatottnak. Ugyanakkor többen közülük Albánia nemzeti együttesét választották, s az Eb-re jutással az ország történetének legnagyobb futballsikerét érték el tavaly ősszel.

A svájciak mostani, 23-as Eb-keretében hat olyan labdarúgó van, aki szerepelhetne az albánoknál, míg a másik oldalról kilencen akár svájci mezben is kifuthatnának szombaton a lensi Bollaert-Delelis Stadion gyepére. Mindkét válogatottban lesznek olyan játékosok, akik három – az albán, a svájci és a koszovói – nemzet színeiben is szerepeltek már.

A legkülönlegesebb találkozás mindenképpen a bázeli születésű Xhaka testvéreké lehet, ugyanis a 23 éves Granit a svájci csapat egyik legjobbja, míg két évvel idősebb bátyja, az elmúlt időszakban sérülésekkel bajlódott Taulant az albán gárdában szerepel.

„Szomorúak lettünk volna, ha nem jut ki mindkét csapat. Egyik fiam Svájccal, a másik Albániával, ez tökéletes képet mutat a családunkról” – mondta Ragip Xhaka, a két futballista édesapja.

A találkozó esélyesei egyértelműen a svájciak, akiktől a szakemberek biztos továbbjutást várnak a csoportból.

Az angolok mind a tíz mérkőzésüket megnyerték a selejtezőben – majd később egy barátságos meccsen a világbajnok németeknél is jobbnak bizonyultak, ráadásul idegenben –, s az oroszok ellen is ők számítanak esélyesebbnek a 60 ezer férőhelyes marseille-i stadionban. Ezzel együtt tény, hogy Roy Hodgson szövetségi kapitánynak fejtörést okozhat a támadósor összeállítása, ugyanis a friss angol bajnok Leicester City gólvágója, Jamie Vardy, a Premier League gólkirálya, Harry Kane, és a csapatkapitány Wayne Rooney is joggal pályázhat egy helyre a kezdőcsapatban. Várhatóan csak az utolsó pillanatokban derül ki, hogy a szakember kinek szavaz bizalmat, bár a portugálok elleni felkészülési találkozón mindhárman kezdtek.

Az oroszok 2008-ban elődöntőt játszottak az Eb-n, 2012-ben és a 2014-es világbajnokságon azonban csalódást okoztak szurkolóiknak. Fabio Capello tavaly augusztusi távozása után Leonyid Szluckij szövetségi kapitány gyorsan felépített egy jól szervezett, technikás válogatottat, amelyben jó a csapatszellem, más kérdés, hogy a szakvezetőnek sérülések miatt többször is módosítania kellett a terveit. Mivel a további két mérkőzés győzelemmel kecsegteti az oroszokat, szombaton várhatóan nem kockáztatnak sokat.

A csoport küzdelmei Bordeaux-ban kezdődnek meg 18 órakor, a nagy tornán 58 év szünet után szereplő walesiek, valamint a szlovákok összecsapásával. A szigetországi válogatott legnagyobb sztárja a Real Madrid támadója, Gareth Bale, aki a hátán viszi a csapatot, a selejtezősorozatban elért 11 gólból hét az ő nevéhez fűződött, azaz oroszlánrészt vállalt abból, hogy Wales a belgák mögött másodikként zárjon. A játékos ugyanakkor visszautasítja azokat a véleményeket, melyek szerint csak rajta múlik a gárda sikere, szerinte „együtt erősebbek”, s a csapat minden tagja hozzátesz a teljesítményhez.

Wales a legutóbbi hét mérkőzéséből mindössze egyet nyert meg, de nem csak ez növelheti a szlovákok önbizalmát. Ján Kozák együttese a selejtezőben hatmeccses győzelmi sorozatot produkált úgy, hogy többek között az Eb-címvédő spanyolokat is megverte, két hete pedig a németek otthonában diadalmaskodott 3–1-re a felkészülés részeként. A formák alapján tehát úgy tűnik, hogy Walesnek Bale-nél többre lesz szüksége, ha nyerni akar.

„BALE A TÁRSAK NÉLKÜL NEM LENNE ILYEN VESZÉLYES”

„Természetesen az angolok a csoport legnagyobb esélyesei, nekik van a legerősebb keretük, és képesek arra, hogy kezeljék az ezzel járó nyomást. De úgy gondolom, hogy a másik három csapatnak azonos sansza van a továbbjutásra” – mondta Ján Kozák szlovák szövetségi kapitány.

Északi szomszédaink számára alighanem Gareth Bale semlegesítése lesz a legnagyobb kihívás a meccsen, ezt azonban nem kívánta ecsetelni a szakvezető.

„Nem akarok belemenni a részletekbe, hogyan fogjuk hatástalanítani Bale-t, de a walesi együttes különben sem csak róla szól. Tele van a keretük angol topgárdákban edződő játékosokkal. Bale nem lehetne ennyire veszélyes a csapattársai nélkül.”

Az első Eb-ellenfél Waleshez hasonlóan Szlovákia is Európa-bajnoki újoncnak számít, arrafelé azonban nem aggódnak a debütálás miatt.

„Harminchat év után ez az első Európa-bajnokságunk, akkor még Csehszlovákiaként szerepeltünk a tornán. Viszont elég rutinos játékosaink vannak ahhoz, hogy emiatt ne idegeskedjünk” – osztotta meg gondolatait a szlovák szövetségi kapitány.

„Érdekes mérkőzés lesz, albán származású játékosok futballoznak egymás ellen. Lesz két testvér két különböző országban” – utalt Gianni De Biasi Granit és Taulant Xhaka, illetve az albán gyökerekkel rendelkező svájci játékosok különleges helyzetére.

Az olasz szakember nem túl optimista az albánok esélyeit illetően, de így is van rá esély, hogy elégedetten zárják a kontinensviadalt.

„Meglepetés lenne számomra, ha továbbjutnánk a csoportból – folytatta a tréner. – Nagyon örülnék neki, ha a szurkolóink a torna végén ugyanolyan büszkék lennének ránk, mint most. Szeretném azt mondani az Eb után, a játékosaink egytől egyig megérdemelték, hogy a válogatott mezét viseljék, és együtt küzdve 110 százalékot beleadtak.”

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ

ALBÁNIA–SVÁJC – ÉLŐBEN A NEMZETI SPORT ONLINE-ON!
Lens, 15.00 (tv: M4 Sport). V: Velasco Carballo (spanyol)
VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
ALBÁNIA:
Berisha – Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli – Kukeli, T. Xhaka, Roshi, Abrashi, Lenjani – Sadiku. Szövetségi kapitány: Gianni De Biasi
SVÁJC:
Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodríguez – Behrami, Dzemaili, G. Xhaka – Shaqiri, Seferovic, Mehmedi. Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic

PÉNTEKEN JÁTSZOTTÁK
FRANCIAORSZÁG–ROMÁNIA 2–1 (0–0)ÖSSZEFOGLALÓ ITT!

B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
WALES–SZLOVÁKIA – ÉLŐBEN A NEMZETI SPORT ONLINE-ON!
Bordeaux, 18.00 (tv: M4 Sport). V: Moen (norvég)
VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
WALES:
Hennessey – Gunter, N. Taylor, Chester, A. Williams, B. Davies – A. King, Allen – Ramsey, Bale – Robson-Kanu. Szövetségi kapitány: Chris Coleman
SZLOVÁKIA: Kozácik – Pekarík, Skrtel, Durica, Hubocan (Svento) – Hrosovsky, Kucka – Mak, Hamsík, Weiss – Duris. Szövetségi kapitány: Ján Kozák

ANGLIA–OROSZORSZÁG – ÉLŐBEN A NEMZETI SPORT ONLINE-ON!
Marseille, 21.00 (tv: M4 Sport). V: Rizzoli (olasz)
ANGLIA: Hart – Walker, G. Cahill, Smalling, Rose – Dier, Alli – Lallana, Rooney, Sterling – Kane. Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
OROSZORSZÁG: Akinfejev – Szmolnyikov, V. Berezuckij, Ignasevics, Scsennyikov – Golovin, Neustädter – Szmolov, Satov, Kokorin – Dzjuba. Szövetségi kapitány: Leonyid Szluckij

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik