Eb 2016: bemutatkozik a világbajnok; horvát siker ígérkezik?

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.06.12. 12:42
null
Bemutatkozik a világbajnok német válogatott (Fotó: AFP)
Az előjelek horvát sikert ígérnek a D-csoport vasárnap délutáni mérkőzése előtt, ezen Horvátország Törökországgal csap össze Párizsban a labdarúgó Európa-bajnokságon. A német labdarúgó-válogatott vasárnap az ukránok ellen mutatkozik be a C-csoportban.

C-CSOPORT

Joachim Löw, a 132. mérkőzésére készülő német szövetségi kapitány együttesének gerincét továbbra is a két évvel ezelőtt Brazíliában győztes gárda adja. Ezt jól mutatja, hogy a német válogatottban az utolsó felkészülési mérkőzésen, Gelsenkirchenben a mieink ellen (2–0) a kezdő tizenegyben kilenc világbajnok kapott helyet.

Az 56 éves szakember egyetlen gondja, hogy a védelem vezére, Mats Hummels sérüléssel küszködik, s egyelőre külön edz társaitól, míg a helyére korábban jó eséllyel pályázó Antonio Rüdiger kedden térdszalagszakadást szenvedett a válogatott edzésén, ezért vészmegoldásként Jonathan Tah került a keretbe.

Ami a két csapat egymás elleni mérlegét illeti, eddigi öt találkozójukból kettőt Németország nyert meg, három döntetlennel végződött.

A 2012-ben társrendező ukránok először jutottak ki selejtezőből egy Eb-re, és játékuk főként az otthon szereplőkre épül: a 23-as keretben csak öt légiós található, a bajnok Dinamo Kijevet öt, a bajnoki ezüstérmes, Európa Liga-elődöntős Sahtar Donecket hét labdarúgó képviseli. A csapat egyáltalán nem tekinti lefutottnak a németek elleni meccset, amint az aranylabdás Andrij Sevcsenko (aki jelenleg másodedzőként segíti az együttest) is hangsúlyozta: „A németek a világbajnokok és jó csapatot alkotnak. De akkor is van esélyünk.”

A várható kezdőcsapatok
Németország:
Neuer – Höwedes, Mustafi, J. Boateng, Hector – Kroos, Khedira – Th. Müller, Özil, Draxler – Gomez

Ukrajna: Pjatov – Fedeckij, Hacseridi, Rakickij, Sevcsuk – Sztepanenko, Harmas – Jarmolenko, Szidorcsuk, Konopljanka – Zozulja

A csoport másik mérkőzésén története első Európa-bajnoki összecsapására készül az északír válogatott, amely többek között a mieinket megelőzve jutott ki a kontinensviadalra.

A lengyel válogatott Lewandowski (bal oldalt) formájában bízik (Fotó: AFP)
A lengyel válogatott Lewandowski (bal oldalt) formájában bízik (Fotó: AFP)

Ellenfele a lengyel válogatott lesz, amely elsősorban Robert Lewandowski góljaiban bízik. A Bayern München sztárjátékosa 13 találattal zárta a selejtezősorozatot.

Érdekesség, hogy az örökmérleget tekintve az északírek felé billen a mérleg nyelve, hiszen a két csapat történetének kilenc összecsapásán négy északír siker mellett három lengyel győzelem és két döntetlen született.

Legutóbb 2009-ben világbajnoki selejtezőn találkozott egymással a két csapat, Chorzów városában 1–1-es döntetlen született, míg Belfastban 3–2-es hazai sikert ünnepelhettek a nézők.

A várható kezdőcsapatok
Lengyelország: Szczesny – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski, Kapustka – Milik, Lewandowski

Észak-Írország: McGovern – Cathcart, Evans, McAuley, Baird, McNair – Ferguson, Norwood, Davis, Ward – K. Lafferty

Az előjelek Kalinicék sikerét ígérik (Fotó: AFP)
Az előjelek Kalinicék sikerét ígérik (Fotó: AFP)

D-CSOPORT

Horvátország és Törökország eddigi hat találkozójából kettő horvát győzelemmel, négy döntetlennel végződött a rendes játékidőben. Utóbbiak közül a 2008-as negyeddöntő büntetőpárbajba torkollott, amelyből a törökök jöttek ki jobban.

A horvát válogatott remek mérleggel, hat győzelemmel, három döntetlennel és egyetlen vereséggel jutott ki a kontinenstornára, és még úgy is erős kerettel állhat ki, hogy a Liverpoolt erősítő Dejan Lovren nem került be a legjobbak közé.

A 26 éves hátvéd tavasszal összekülönbözött a szakvezetővel, aki válaszul kihagyta őt a keretből. Ott lesz viszont a Real Madriddal friss Bajnokok Ligája-győztes Luka Modric és Mateo Kovacic, a spanyol bajnok FC Barcelona középpályása, Ivan Rakitic, valamint a Juventusszal duplázó csatár, Mario Mandzukic is.

Fatih Terim török kapitány tanítványai a legjobb harmadikként küzdötték ki az Eb-szereplést, utóbbi nyolc tétmeccsükön nem kaptak ki.

A csapat legnagyobb sztárja az FC Barcelonát erősítő Arda Turan, aki jól ismeri a katalán klubból Rakiticet. Hakan Calhanoglu és Tin Jedvaj a Bayer Leverkusenben játszik együtt.

Érdekesség, hogy a két válogatott a 2018-as világbajnokság selejtezőjében is azonos csoportban kapott helyet.

A várható kezdőcsapatok
Törökország:
Babacan – Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Hakan Balta, Caner Erkin – Ozan Tufan, Selcuk Inan, Volkan Sen, Hakan Calhanoglu, Arda Turan – Burak Yilmaz

Horvátország: Subasic – Srna, Corluka, Vida, Strinic – Badelj, Modric, Rakitic, Brozovic, Perisic – Mandzukic


LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR
C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Lengyelország–Észak-Írország, Nizza, 18.00 (Tv: M4)
Németország–Ukrajna, Lille, 21.00 (Tv: M4)

D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Törökország–Horvátország, Párizs, 15.00 (Tv: M4)
Hétfőn rendezik:
Spanyolország–Csehország, Toulouse, 15.00(Tv: M4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik