15 éves csodagyerek a norvégoknál, Pelle kellett az olasz győzelemhez

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.13. 20:45
null
Graziano Pelle találatával kiküzdötték az olaszok a máltai sikert (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Európa-bajnoki selejtező H-csoportjának 3. fordulójában Olaszország Graziano Pelle találatával nyert Máltán, a találkozó krónikájához tartozik, hogy a házigazdától Michael Mifsudot, a vendégektől Leonardo Bonuccit kiállította a játékvezető. Horvátország hatot vágott Azerbajdzsánnak, Norvégia pedig 2–1-re győzött Bulgária ellen, ráadásul korrekordert avatott Martin Ödegaard személyében (15 év 300 nap).

Ha nem találunk gólerős játékosokat, akkor nekünk kampec – vallott őszintén a máltai találkozó előtt legnagyobb gondjáról az olaszok szövetségi kapitánya, Antonio Conte, aki ezúttal a Graziano Pelle, Ciro Immobile csatárkettőssel kezdett, a középpályán pedig a Manuel Pasqual, Claudio Marchisio, Marco Verratti, Alessandro Florenzi, Antonio Candreva ötösnek szavazott bizalmat. A védelmi triót ezúttal Matteo Darmian, Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci alkotta – érdekes összehasonlítani a mostani squadra azzurrát a tavaly Máltán vendégszerepelttel: akkor Cesare Prandelli a Gianluigi Buffon – Ignazio Abate, Bonucci, Andrea Barzagli, Mattia De Sciglio – Marchisio, Riccardo Montolivo, Andrea Pirlo – Emanuele Giaccherini (Candreva, 61.), Mario Balotelli (Alberto Gilardino, 86.), Stephan El Shaarawy (Alessio Cerci, 75.) „tizennéggyel" operált.

Természetesen a vendégek kezdtek jobban, Immobile már az első percben betalált volna, majd Pelle a lécre, a Luis Suárez harapása óta a gólszerzést a vérében tudó Giorgio Chiellini és Bonucci a kapufára fejelte Pasqual beadásait – utóbbi eset után viszont a debütáns Graziano Pelle a hálóba kotorta a lecsorgó labdát. 0–1!



Nem sokkal ezt követően, a 28. percben tulajdonképpen el is dőlt a mérkőzés, amikor Michael Mifsud piros lapot kapott Florenzi letalpalásáért, majd ahogyan azt vártuk, az olaszok kényelmesen elfutballozgattak a szünetig.

Ödegaard korrekorderré avanzsált (Fotó: Action Images)
Ödegaard korrekorderré avanzsált (Fotó: Action Images)

A pihenőt követően sem igazán tudtak felpörögni az olaszok, egy elpuskázott Immobile-zicceren kívül semmi érdekes nem történt, a 72. percben viszont a román játékvezető, Ovidiu Hategan feldobta a mérkőzést, amikor kiállította a kapu felé törő André Schembrit lerántó Leonardo Bonuccit!

Conte Angelo Ogbonnát, Alberto Aquilanit és Giovincót cserélte be a második félidőben, utóbbi lőtt a végén még egy kapufát – minimális erőbefektetéssel védte meg a három pontot az olasz válogatott, amely zsinórban negyedszer is győzött, és immáron 23 Eb-selejtezőn veretlen.

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN


Az egyaránt egy sikerrel és vereséggel kezdő csapatok csatáján a norvégok hazai pályán 2–1-re legyőzték Bulgáriát, de az igazi szenzációt az jelentette, hogy a 64. percben csereként pályára lépett Martin Ödegaard, ezzel 15 évesen és 300 naposan a sorozat legfiatalabb játékosává avanzsált.

Az eddigi korrekordot az izlandi Sigurdur Jonsson tartotta 1983 óta, amikor 16 évesen és 251 naposan szerepelt hazája válogatottjában.

A horvátok a máltaiak (2–0) és a bolgárok elleni (1–0) szoros siker után Azerbajdzsán ellen már nem bíztak semmit a véletlenre, és már a 11. percben vezetést szereztek Andrej Kramaric révén, majd a félidő derekán beálló Ivan Perisic duplája, és Marcelo Brozovic találata után 4–0-val fordultak. Egy órányi játékhoz közeledve Luka Modric büntetőből növelte az előnyt, majd Rashad Farhad Sadygov öngólja állította be a végeredményt (6–0).

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG 2016
SELEJTEZŐ, CSOPORTKÖR 3. FORDULÓ

HORVÁTORSZÁG–AZERBAJDZSÁN 6–0 (4–0)
Eszék, Gradski Stadion. V
: Studer (svájci)
HORVÁTORSZÁG: Subasic – Srna, Corluka, Vida, Pranjic – Brozovic, Rakitic, Modric, Kovacic (Perisic 24.) – Mandzukic, Kramaric. Szövetségi kapitány: Niko Kovac.
AZERBAJDZSÁN: Agayev – Medvedev, Sadygov, Guseynov, Allahverdiyev (Guliyev 67.) – Abdullayev, Qarayev (Ramazanov 30.; Hüseynov 41.), Ramaldanov, Nazarov – Amirguliyev, Aliyev. Szövetségi kapitány: Berti Vogts.
Gólszerző: Kramaric (11.), Perisic (34., 45.), Brozovic (45.), Modric (56. – 11-esből), Sadygov (61. – öngól)

MÁLTA–OLASZORSZÁG 0–1 (0–1)
Ta'Qali, Nemzeti Stadion. V: Hategan (román)
MÁLTA: Hogg – Z. Muscat, Agius, Camilleri – Mintoff, Briffa, R. Muscat, Fenech, Failla – Mifsud, Schembri. Szövetségi kapitány: Pietro Ghedin.
OLASZORSZÁG: Buffon – Darmian, Bonucci, Chiellini –Candreva, Florenzi, Verratti , Marchisio, Pasqual – Immobile, Pelle. Szövetségi kapitány: Antonio Conte.
Gólszerző: Pelle (24.)
Kiállítva: Mifsud (27.), Bonucci (73.)

NORVÉGIA–BULGÁRIA 2–1 (1–1)
Oslo, Ullevaal Stadion. V:
Benquerenca (portugál)
NORVÉGIA: Nyland – Elabdellaoui, Nordtveit, Forren, Linnes – Skjelbred, Tettey, Johansen, Möller Daehli (Ödegaard 64.) – King (Nielsen 59.), Elyounoussi (Samuelsen 83.). Szövetségi kapitány: Per-Mathias Högmo.
BULGÁRIA: Mihajlov – Manolev (Minev 69.), A. Popov, Bodurov, V. Minev – Dyakov – Dyakov, G. Iliev (Alekszandrov 77.), G. Milanov – Popov, Hrisztov (Galabinov 56.). Szövetségi kapitány: Luboszlav Penev.
Gólszerző: Elyounoussi (14.), Nielsen (72.) ill. Bodurov (43.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 3 3 9–0 +9 9
2. Olaszország 3 3 5–1 +4 9
3. Norvégia 3 2 1 5–3 +2 6
4. Bulgária 3 1 2 3–4 –1 3
5. Málta 3 3 0–6 –6 0
6. Azerbajdzsán 3 3 2–10 –8 0

MÁLTA–OLASZORSZÁG PERCRŐL PERCRE

Az olasz válogatott zsinórban negyedszer is győzött, utoljára 1987-ben, Azeglio Vicini alatt tett ilyet.

17 ezer néző volt a helyszínen.

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc Failla le, Steven Bezzina be.

Három perc a ráadás.

89. perc KAPUFA! Giovonco elviharzik a jobbon, és az ötös sarka elől jobbal a túlsó oldali kapufa tövére lő!

Schembri ugyebár egykori fradista, akár csak a kispadon ülő kapus, Justin Haber.

86. perc Schembri le, Andrew Cohen be.

Irtózatos mezőnyjáték zajlik éppen a pályán.

76. perc Pelle le, Angelo Ogbonna be.

74. perc Ez meg hands off! Failla 16-os előtti szabadrúgása a felugró Marchisio kinyújtott kezén csattan, de nincs 11-es!

73. PERC LEONARDO BONUCCI MEG SENT OFF! Az olasz védő megrántja a félpályán nem sokkal visszább a kapura törő André Schrembrit, röppen a piros!

72. perc Mintoff off, Clifford Gatt Baldacchino on.

Korosztályos szinten 21-szer találkozott egymással a két válogatott, és mindig a taljánok diadalmaskodtak. Klubszinten 8-ból 8 az olasz mérleg, 33 rúgott és 2 kapott góllal.

68. perc Giovinco 13 méteres, ballábas lövését blokkolja az előtte álló André Agius.

65. perc Immobile le, Sebastián Giovinco be.

63. perc Immobile és Aquilani lövéseit is blokkolják a piros mezes máltai bekkek az ötösön.

A máltai kapitány, az olasz Pietro Ghedin másodszor vezeti a máltaiakat, először 1993 és 1995 között dolgozott a szigetországban az egykori Lazio-védő. Később az olasz válogatottnál 1996 és 2004 között Cesare Maldini, Dino Zoff és Giovanni Trapattoni segítője volt, majd 2012-ig az olasz válogatottat vezette.

57. perc Florenzinek nagyon nem ment ma, Alberto Aquilani váltja.

55. perc Florenzi indítása éppen csak hosszú az ötös sarka előtt bemozgó Immobilének.

53. perc MI MARADT KI! Verratti szabadrúgását Immobile az ötös bal sarkáról a kapus ölébe fejeli, teljesen magára hagyatottan.

52. perc Pelle lekészít Immobilének, de az ötös előtti ballábas próbálkozás borzalmasra sikeredik.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

MAI EB-SELEJTEZŐS GÓLOK PEDIG EBBEN A HÍRBEN!

MAI ÉLŐ EREDMÉNYKÖVETŐ MEG ITT!

EB-SELEJTEZŐS ADATBANK ITT!

45. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS ELSŐ FÉLIDEJE!

45. perc Chiellini lő a léc fölé 18-ról.

44. perc Pelléé lesz egy jobb oldali szöglet, de jócskán célt téveszt az ötösről, a tömeg tetejéről. Fejjel.

43. perc Matteo Darmian felrúgja a jobbon Faillát, jár a sárga ezért is.

41. perc Roderick Briffa kap sárgát Verratti felrúgásáért.

38. perc Failla ballal a rövid alsó mellé lő a 16-os bal csücske elől.

34. perc Roderick Briffa tréfálná ("briffálná?) meg távolról Gianluigi Buffont, de ez nagyon pontatlan kísérlet.

31. perc Verratti felrúgja hátulról Ryan Camillerit, de sárga nincs, csak szabadrúgás 30-ról. Amelyet Failla ballal nem is sokkal lő a bal felső mellé!

28. PERC NA, ELDŐLT! MICHAEL MIFSUD majdnem eltöri Florenzi jobb bokáját, nyújtott lábbal, röppen a piros.

A legutóbbi 11 olasz gólból, amelyet védők szereztek, 5 Chiellini, 3 pedig Bonucci nevéhez fűződik. Nem véletlenül.

Pelle a válogatottban: 23 perc játék, 1 gól és 1 léc. A név kötelez!

23. PERC VEZETNEK AZ OLASZOK! Pasqual bal oldali szögletét a rövid sarok elől Leonardo Bonucci a jobb oldali kapufára fejeli, de a kipattanót az ötös bal sarka és Immobile elől középre mentik, onnan egy lépésről GRAZIANO PELLE a jobb alsóba lő, ballal. 0–1!

20. perc Pelle mellel lekészít, Claudio Marchisio meg ballal 16-ról Andrew Hogg ölébe lő.

18. perc EZ MEG OLASZ LÉC ÉS KAPUFA! Manuel Pasqual bal oldali beadását az ötösről a berobbanó Pelle a lécre fejeli, majd Pasqual bal oldali szögletét a hosszú sarok elől, hat méterről Chiellini a kapufára fejeli, nem sokkal eltévesztve a rövid felső sarkot!

15. perc Máltai helyzet! Egy kósza beadást Matteo Darmian középre szabadít fel, szerencséjére Clayton Failla ballal 18-ról a bal alsó mellé lő, ha nem is sokkal!

15. perc Candreva újabb beívelése legalább eljut az ötösig. És a kapus kezéig.

12. perc Veszélytelen. Akárcsak később Candreva jobb oldali beadása.

11. perc Giorgio Chiellini enged haza egy másik túl hosszú indítást, majd Pelle harcol ki egy szögletet a jobbon.

7. perc Immobile kap egy túl hosszú indítás, a kapus a nevető harmadik.

2. perc Alessandro Florenzi bemutatja 18-ról élete egyik legrosszabb lövését. 14 méterrel a bal sarok mellé.

1. perc Antonio Candreva jobb oldali beadását Ciro Immobile jobbal a jobb sarok mellé vágja három hazai védő közül. HELYZETTEL INDULUNK!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta vörösben, a vendégek tiszta kékben.

MAI ÉLŐ EREDMÉNYKÖVETŐ MEG ITT!

EB-SELEJTEZŐS ADATBANK ITT!

„Pelle fontos játékos – így az olaszok szövetségi kapitánya, Antonio Conte. – Fizikailag erős, ami igen fontos olyan csapatok ellen, akik 16-osukon belül védekeznek folyamatosan. Az ilyen szituációkban kell egy olyan csatár, aki megtartja a felívelt labdákat, és meg tud vele másokat játszani. Csapatunkban nincs más ilyen, aki rendelkezne ezekkel a képességekkel. Palermóban Azerbajdzsán ellen 22-szer lőttünk kapura, tehát jól működött a támadójátékunk, míg mondjuk egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen csak egy vagy két helyzeted van. Nem voltunk valami pontosak legutóbb, a csatárok és a középpályások sem, és ugyebár a gólok minősítik őket. Ha nem találunk gólerős játékosokat, akkor nekünk kampec. Biztos vagyok benne, hogy találunk ilyeneket, és fejlesztik válogatottunk stílusát."

Az olasz válogatottban most debütál az ék Graziano Pelle.

Egy kis örökmérleg: 6 találkozó, 6 olasz siker, 19 rúgott és 2 kapott góllal.

Eltiltott nincs.

Az olaszoktól Daniele De Rossi, Daniel Osvaldo, Andrea Ranocchia, Thiago Motta és Giacomo Bonaventura sérült, a hazaiaktól a középpályás Gareth Sciberra.

Andrea Pirlo visszavonult a nyári világbajnokság után, de Antonio Conte kinevezése után meggondolta magát. Ma 114. alkalommal lesz válogatott, ezzel negyedik az olasz szereplési örökranglistán, és már csak Gianluigi Buffon (144), Fabio Cannavaro (136) és Paolo Maldini (126) áll előtte.

A legutóbbi fordulóban az öngólt összehozó, de az ellenfél kapujába kétszer is betaláló Giorgio Chiellini főszereplésével Olaszország hazai pályán 2–1-re legyőzte Azerbajdzsánt, míg Norvégia ugyancsak vendégként diadalmaskodott 3–0-ra Málta ellen.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MÁLTA–OLASZORSZÁG LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik