Maricáék 4 milliós prémium reményében kezdenek Pireuszban

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2014.09.07. 14:22
null
Ciprian Marica (9) várhatóan a románok csapatkapitányként léphet pályára Pireuszban (Fotó: archív)
Kevesebb mint tíz hónappal a Görögország–Románia világbajnoki pótselejtező után immár a 2016-os Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatában találkozik újra a két csapat (méghozzá abban az F-csoportban, amelyben Magyarország is szerepel), de a vasárnap esti pireuszi találkozóra a románoknál alig maradt hírmondó a tavalyi kezdőcsapatból.

 

A 3–1-es görög sikert hozó tavalyi athéni találkozón játszó román együttesből Florin Gardos (Southampton), Gabriel Bourceanu és Cristian Tanase (mindkettő Steaua) sérült, a kapus Bogdan Lobont (Roma), valamint Alexandru Matel (Astra) és Razvan Cocis (Chicago Fire) pedig nem kapott meghívót Victor Piturca szövetségi kapitánytól.

A román sajtó által már egy hete a szaúdi al-Ittihad együtteséhez „eladott” tréner viszont több olyan játékost is behívott a hiányzók helyére, akik eddig nem szerepeltek még a keretben sem, bár Andrei Prepelita (Steaua), Vlad Achim (Ceahlaul), Gabriel Enache (Astra) vagy Bogdan Mitrea (Viitorul) pályára lépési esélye elég csekély. Szintén csak a padon kezd az athéni érkezéskor a görög sajtó által legtöbbet faggatott Cosmin Moti is, a Bajnokok Ligája-rájátszásban két 11-est hárító Ludogorec-hátvéd várhatóan csak Vlad Chiriches (Tottenham) és Dragos Grigore (Toulouse) tartalékja lesz.

Az utolsó edzések alapján kezd viszont Ovidiu Hoban, akit egy héttel ezelőtt öltözői verekedés miatt kitettek a Petrolul keretéből. A védőként és középpályásként is bevethető játékos a veterán Adrian Mutu legújabb éjszakázását kérte számon. A válogatott gólrekorderére ezúttal sem számít Piturca, hiába követelte őt a keretbe szinte a teljes román szaksajtó. A szövetségi kapitány szerint egy idegenbeli siker a csoport favoritja ellen felérne a továbbjutással, de legalább a pontszerzést elvárja csapatától.

„A görög játékosok többsége még alig játszott meccset a szezonban, ezért a lehető legjobbkor találkozunk velük” – vélekedik Piturca.

A szakmai kérdések mellett az anyagiak is szóba kerültek az elmúlt napokban a román edzőtáborban, a játékosok képviselői a továbbjutásért járó prémiumról tárgyaltak a szövetség vezetőivel. A futballistáknak Ciprian Marica vezetésével rekordot jelentő négymillió eurót sikerült kialkudniuk, a Konyaspor csatára pedig határozottságának köszönhetően az első számú jelölt lett a csapatkapitányi tisztségre.

Az összeg csoportgyőzelem esetén járna (a második hely 3.5, a legjobb harmadik hely három-, a pótselejtezős kijutás kétmilliót ér), a sorozatot végigjátszók számára ez mintegy 200 ezres jutalmat jelentene – ami a duplája annak, amit a legutóbbi továbbjutáskor kaptak a román válogatott tagjai.

A románok szerint az is nekik kedvez, hogy a pireuszi találkozót nézők nélkül rendezik meg, a büntetést a tavalyi, Szlovákia elleni vb-selejtezőn történtek miatt szabta ki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA). Claudio Ranieri, a hazaiak szövetségi kapitánya szerint ennek ellenére is csak a győzelem lehet csapata célja, a világbajnokság után Fernando Santos örökébe lépő olasz edző ezért támadó szellemű fellépést ígér.

„Tapasztalt játékosokat és új arcokat is behívtam a keretbe, mindenkitől elszántságot és harcos küzdőszellemet várok. Nehéz lesz nézők nélkül, de a támadás mindenképpen prioritást élvez majd” – nyilatkozta Ranieri, aki szerint a görög válogatott számára katasztrófával érne fel a továbbjutás elszalasztása. Az új szövetségi kapitány meglepetése Petrosz Mantalosz bevetése lehet, a 23 éves újonc középpályást a másodosztályú AEK-ből hívta a keretbe.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
GÖRÖGORSZÁG: Karnezisz – Toroszidisz, Papasztathopulosz, Manolasz, Holebasz – Mantalosz, Tahcidisz, Kone – Szalpingidisz, Mitroglu, Szamarasz
ROMÁNIA: Tatarusanu – Tamas, Chiriches, Grigore, Rat – Pintilii, Hoban – Chipciu, Stancu, Maxim – Marica

EURO 2016, SELEJTEZŐK
Szeptember 7., vasárnap

D-CSOPORT
18.00: Grúzia–Írország (Tv: Sport2)
20.45: Németország–Skócia (Tv: Sport1)
20.45: Gibraltár–Lengyelország
F-CSOPORT
18.00:
Magyarország–Észak-Írország (Tv: M1)
20.45: Feröer–Finnország
20.45: Görögország–Románia (Tv: Sport2)
I-CSOPORT
18.00:
Dánia–Örményország (Tv: Sport1)
20.45: Portugália–Albánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik