Eb 2016: újra gurult a spanyol henger, Luxemburg meg ikszelt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.08. 22:42
null
A spanyolok itt éppen a harmadikat, Sergio Busquets gólját ünneplik (Fotó: Reuters)
A címvédő spanyolok a papírformát igazoló 5–1-es hazai győzelemmel kezdték a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjét, ellenfelük Macedónia volt. Luxemburg majdnem legyőzte Fehéroroszországot, de végül az 1–1-gyel is meglepetést keltett, és nem éppen az esélyeket igazolta a C-csoport harmadik hétfői meccse sem: Szlovákia idegenben 1–0-ra legyőzte Ukrajnát.

SPANYOLORSZÁG–MACEDÓNIA 5–1

Két korai gól kellemessé tette a hétfő estét a spanyol futballszurkolók számára Valenciában, és bár a macedónok rövid időre visszakapaszkodtak egyre – Agim Ibraimi egy ügyesen kiharcolt büntetőt váltott gólra –, majd a későbbiekben néhány távoli lövéssel adtak még munkát Iker Casillasnak, igazából egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy a két válogatott történetének negyedik mérkőzését is a spanyolok nyerik meg.

A meglehetősen egyoldalú találkozó emlékezetes maradhat arról, hogy Sergio Ramos először ért el gólt tizenegyesből a válogatottban (nem számítva a tizenegyespárbajokat), és rögtön Panenka-módra alányúlva, vagy éppen arról, hogy Paco Alcácer, a helyi szurkolók egyik kedvence először kezdett a felnőttválogatottban, és ezt góllal, gólpasszal ünnepelte meg. Vagy éppen arról, hogy hét nappal a 19. születésnapja után Munir El Haddadi, a Barcelona büszkesége is bemutatkozott – Bojan Krkic 2008-as debütálása óta ő a legfiatalabb újonc a selecciónban.

Sergio Busquets megpattanó lövéssel, a második félidő elején David Silva alsó sarkos „surranóval" tette biztossá a győzelmet. A hátralévő időben néha a megalázásig kattogtatták a tiki-takát Vicente del Bosque emberei, de a döntő pillanatban rendre túlbonyolították a kialakulóban lévő lehetőségeket, így már csak egy gól maradt Pedro szép átemelése jóvoltából.

A spanyolok immár 36 Eb- és vb-selejtező óta veretlenek (csupán három döntetlen rontja a tökéletes összképet).

Spanyolország–Macedónia 5–1

LUXEMBURG–FEHÉROROSZORSZÁG 1–1

A luxemburgiak fölényben játszottak az első félidőben, és teljesen megérdemelten szerezték meg a vezetést: Daniel Da Mota nagy bedobása után: a fehérorosz védelem határozatlanságát kihasználva Gerson lőtt szép gólt közelről. A második játékrészre átalakult a meccs, Sztaniszlav Drahun a hajrá kezdetén fejjel egyenlített, és akkor már a luxemburgiak örülhettek, hogy többé nem változott az eredmény.

UKRAJNA–SZLOVÁKIA 0–1

A félig telt kijevi stadionban az ukránok birtokolták többet a labdát az első félidőben, de az igazi veszély a szlovákok gyors ellentámadásaiban rejlett. Ján Kozák csapatának több gólhelyzete is akadt, és az egyikből – Marek Hamsík előkészítését követően – Róbert Mak be is lőtte a vezető gólt.

A szünet utáni 45 perc egyértelműen a házigazdáké volt, de a szlovákok – néha szerencsével, például Edmar kapufájánál – átvészeltek minden forró pillanatot, és hazavitték a három pontot. Ján Durica és Norbert Gyömbér nagy munkát végzett a szlovák védelem tengelyében.

EURO 2016. SELEJTEZŐK

C-CSOPORT

Spanyolország–Macedónia 5–1 (3–1)
Valencia, Ciudad de Valencia Stadion. V: Szidiropulosz (görög)
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Juanfran, S. Ramos (Bartra, 68.), R. Albiol, J. Alba – D. Silva, Koke (El Haddadi, 77.), Busquets, Fabregas, Pedro – Paco (Isco, 57.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque.
MACEDÓNIA: Pacsovszki – Mojszov, Szikov, Cuculi – Risztovszki, Spriovszki (Radeszki, 64.), Trajkovszki, Alioszki (Demiri, a szünetben) – Ibraimi, Jahovics, Abdurahimi (Velkoski, 74.). Szövetségi kapitány: Boszko Gjurovszki
G: Sergio Ramos (16., – 11-esből), Paco (17.), Busquets (45.), D. Silva (50.), Pedro (90.) ill. Ibraimi (28.)

Luxemburg–Fehéroroszország 1–1 (1–0)
Luxemburg, Josy Barthel Stadion. V: Mazeika (litván)
LUXEMBURG: Joubert – Jänisch, Philipps, Schnell, Jans – Da Mota (Laterza, 67.), Gerson, Holter (Payal, 77.), Jans – Bensi, Turpel (Luisi, 63.). Szövetségi kapitány: Luc Holtz
FEHÉROROSZORSZÁG: Gutor – Sitov, Martinovics, Filipenko, Veretilo (Sztaszevics, 62.) – Kiszljak (Kornilenko, 73.), Olehnovics, Krivec – Kalacsev (Alekszijevics, 77.), Drahun, Balanovics. Szövetségi kapitány: Georgij Kondratyev
G: Gerson (43.),ill. Drahun (78.)

Ukrajna–Szlovákia 0–1 (0–1)
Kijev, Olimpiai Stadion. V: Thomson (skót)
UKRAJNA: Pjatov – Fedeckij, Kucser, Rakickij, Sevcsuk – Sztepanenko, Kovalcsuk (Bezusz, 66.) – Jarmolenko, Edmar, Huszev (Gromov, 81.) – Zozulja. Szövetségi kapitány: Mihajlo Fomenko
SZLOVÁKIA: Kozácik – Pekarík, J. Durica, Gyömbér, Hubocan – Kucka, Pecovsky – V. Weiss (Stoch, 67.), Hamsík, Mak (Duris, 90.) – A. Nemec (Kiss, 63.). Szövetségi kapitány: Ján Kozák
G: Mak (18.)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 1 1 5–1 +4 3
2. Szlovákia 1 1 1–0 +1 3
3. Fehéroroszország 1 1 1–1 0 1
Luxemburg 1 1 1–1 0 1
5. Ukrajna 1 1 0–1 –1 0
6. Macedónia 1 1 1–5 –4 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik