Labdák egy vagyonért: ezeket rúgták az Európa-bajnokságokon

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2012.06.19. 12:07
Miért vontak vállat korábban az adidasnál, ha szóba került az Európa-bajnokság labdája? S mennyibe került egy Tango Mundial Eb-gömb? Erre és még sok más kérdésre kerestük a választ Pesti Péter segítségével, aki bolondul a lasztikért – az összes Eb -és vb-labdából van neki egy odahaza... Az Eb-labdák fejlődéstörténetéről készített Népszabadság-infografikát ide kattintva nézheti meg!
INFOGRAFIKA AZ EB-LABDÁK EVOLÚCIÓJÁRÓL
snippet=
|
snippet
mceBlockPasteEnd
INFOGRAFIKA AZ EB-LABDÁK EVOLÚCIÓJÁRÓL
snippet=
|
snippet
mceBlockPasteEnd

Lehetetlen vállalkozás – az Európa-bajnokság még nem lépett ki a világbajnokság árnyékából.

S lehet, hogy erre nem is kerül sor – de vajon mi lehet az oka?

„Részben az, hogy az első világbajnokság után harminc évnek kellett eltelnie, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség először megrendezze az Eb-t 1960-ban, és további harminchatnak, hogy elérje a mostani, tizenhat csapatos lebonyolítást, amely négy év múlva tovább fejlődik, s huszonnégy válogatott vesz majd részt a viadalon – vágott bele a szenvedélyes labdagyűjtő, Pesti Péter, akinek az összes Eb -és vb-labdából van egy-egy példánya odahaza. – Az Eb tehát még mindig csak »másodlagos torna« a vb-vel szemben, így nem meglepő, hogy a kontinensviadal hivatalos labdáit beszállító világmárka, az adidas is mindig a vb-re időzítette a forradalmi áttöréseket, már ami a labdák fejlesztését illeti."

No, igen... Körülbelül ötven esztendő alatt hihetetlen fejlesztéseken ment át a labda.

„Az első két Eb-n még a korábbi vb-ken használt, többnyire barna bőrből készült labdát használták, holott az adidas már 1963-től gyártott futball-labdákat... – folytatta Pesti Péter. – 1968-ban azonban már az adidas Telstar Elast volt az Eb hivatalos meccslabdája! Négy évvel később pedig az 1970-es, mexikói vb-ről átmentett adidas Telstar Durlasttal futballoztak. Az még egy hagyományos bőrlabda volt, viszont a felületét bevonták a Durlast nevű, szabadalmaztatott műanyag réteggel, így akadályozva meg némileg, hogy a labda felszívja a vizet és nehezebbé váljék. Az 1980-as Eb-n még mindig a két évvel korábbi vb-n használt adidas Tango River Plate-tel futballoztak, amelyre nagy betűkkel ráírták, »Official World Cup 1978«. Talán ekkor jött rá az adidas, hogy a helyzet tarthatatlan, így a következő, az 1984-es franciaországi Eb-re már külön labdát fejlesztettek ki. A Tango Mundial volt az utolsó adidas bőrlabda, de legalább már az Eb-t hirdető felirattal. Talán éppen ezért ez a legritkább és legnagyobb becsben tartott laszti, amelynek a jelenlegi piaci értéke megközelíti a félmillió forintot a gyűjtők körében..."

Ez valóban súlyos összeg – de folytassuk, hiszen akadnak még érdekes történetek...

„Az 1978-as vb-n bevezetett Tango-dizájn egészen a 2000-es Terrestra Silverstreamig megmaradt, és ebben az időszakban az Eb-labdákon is ezt fedezhetjük fel. Az 1986-os adidas Azteca volt az első olyan labda, amelyen a Tango-paneleken a házigazda Mexikó nemzeti motívumait tüntették fel, de ennek ellenére a két évvel későbbi németországi Eb-n nem vették át ezt az újítást. S hogy az Eb-t mennyire nem tartották fontosnak: még az 1992-es, svédországi Eb-n is a két évvel korábbi, olasz motívumokkal ellátott vb-labdát rúgták..."

Az Eb-labdák fejlődéstörténetéről készített Népszabadság-infografikát ide kattintva nézheti meg!

MIBEN KÜLÖNBÖZIK A TANGO 12 A SOKAT KRITIZÁLT JABULANITÓL? MIÉRT JÓK A GYŰJTŐKNEK A MAI MECCSLABDÁK? HÁTTÉR: ÉRDEKESSÉGEK A LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁGON HASZNÁLT LABDÁKRÓL A NEMZETI SPORT KÖZTÉR ROVATÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik