„Szabad a vásár?” – Szabadügynök értékelő piacnyitás előtt…

2526058 25260582526058 2526058
Vágólapra másolva!
2015.03.09. 19:03
Címkék
Közép európai idő szerint, kedd este 22:00-kor kinyit a szabadügynök piac és a liga legkelendőbb portékái pillanatok alatt új csapatot találnak...



Közép európai idő szerint, kedd este 22:00-kor kinyit a szabadügynök piac és a liga legkelendőbb portékái pillanatok alatt új csapatot találnak majd maguknak. Nézzük, hogy szerintünk kik alkotják az idei „market” krémjét, kik azok a játékosok, akik azonnal minőségi javulást vihetnek új állomáshelyükre.

Március 2-án lejárt a franchise tag-ek kiosztásának határideje. A franchise tag egy olyan, egy éves szerződés, melyet egy csapat annak a játékosának ad, melyet a következő évben is szeretne soraiban tudni, de nem sikerült vele hosszú távú szerződést kötni. Ebben az esetben az adott játékos a korábbi fizetésének 120%-át vagy a posztján játszó 5 legjobban kereső játékos fizetésének az átlagát kapja, attól függően, hogy melyikkel jár jobban. Idén is akadt pár játékos, aki csak ezzel a módszerrel volt megtartható. Dez Bryant az egész szabadügynök piac legfelkapottabb játékosa lett volna, de a Dallas Cowboys tagelte őt. Akárcsak a Denver Broncos az elmúlt három évben 35 TD-t elkapó Demaryius Thomas-t. Ők mindketten 12 millió $ feletti összeget keresnek majd 2015-ben. A New York Giants-nél nagy szükség lesz a pass rush erősítésére is, így nem fért bele Jason Pierre-Paul elengedése, az Óriások tag-elték JPP-t. Kansas City-ben a tavaly 22 sacket szerző Justin Houstont szerették volna megtartani, de hosszú távú szerződés hiányában maradt a franchise tag. JPP 14,8 milliót, míg Houston kicsivel több, mint 13 milliót tehet zsebre 2015-ben. A New England Patriots legértékesebb szabadügynöke a safety, Devin McCourty, de az ő tagelése a fizetési sapka szűkössége miatt lehetetlen volt, így a csapat rúgójátékosa, Stephen Gostkowski kapta a „megjelölést”, aki ezzel 4,1 millió zöldhasút rakhat el a szezonban. Egy játékos kapott transition tag-et, ez annyit jelent, hogy az adott játékos a posztján játszó, 10 legjobban kereső játékos fizetését kapja, de másik csapatok is versenybe szállhatnak érte. Charley Clay, a Miami Dolphins tight endje ezzel a módszerrel lett a csapathoz „láncolva”, ami több, mint 7 millióval gyarapítja a bankszámláját, ha marad a Delfineknél. Ennél is jobban jár, ha valaki „übereli” a Dolphins ajánlatát. Idén tehát a felsorolt a hat játékos kapott tag-et a csapatától, minden más, lejáró szerződésű vagy kivágott játékos a piacon tesztelheti magát kedd estétől. Jöjjön hát az általam legjobbaknak tartott 15 játékos listája, méghozzá fordított sorrendben...

15. Byron Maxwell (Seattle Seahawks, CB)

A Legion of Boom újabb oszlopos tagját fogja elveszíteni. Maxwell az idei piac legjobb opciója szélsőhátvéd (cornerback) poszton és ez egy busás szerződésben mutatkozhat meg. Atlantában az a Dan Quinn lett a vezetőedző, aki az elmúlt két évben edzette a Seahawks védelmét, míg a Jacksonville Jaguars kispadján az a Gus Bradley ül, aki Quinn előtt volt napi kapcsolatban a Seattle védelmével. Az Atlanta Falcons és a Jaguars mellett szól ez, a Philadelphia Eagles és a New York Jets pedig a fizetési sapka adta lehetőségben bízhat. Én egy 4 éves, 30-32 millió dollár körüli szerződést jósolok neki.

BRÉKING: Byron Maxwell 4 évre, 25 millió dollárért ír alá kedden Philadelphiában!

14. Torrey Smith (Baltimore Ravens, WR)

Smith 2011-ben a marylandi egyetemről került a ligába, ahol négy év alatt mind a 64 meccsen pályára lépett, szerzett 30 hatpontost és egyetlenegy fumble-t sem vétett. Tavaly kicsivel több, mint egy millió dollárt foglalt el a sapkában, 2015-től viszont a többszörösére tartana igényt. Azon csapatok közül, akik elkapó hiányban küszködnek, az Oakland Raiders van a legkedvezőbb anyagi helyzetben, de ők már mást szemeltek ki erre a posztra. A St. Louis Rams-nek, a San Francisco 49ers-nek és a Kansas City Chiefs-nek sem ártana elkapót szerezni, de Smith nem lesz olcsó és ennél a három csapatnál akadnak gondok a fizetési sapkát illetően. Három évre maximum 15-18 milliót ér meg szerintem Smith, sőt első számú elkapóként nem fűznék hozzá sok reményt.

13. Mark Ingram (New Orleans Saints, RB)

A roppant gyenge 2013-as szezonja után már az is „csoda” volt, hogy tavaly kiharcolta a kezdő posztot. Ezt aztán remek játékkal hálálta meg. Sérülések miatt nem tudott végig pályán lenni, mindössze kilencszer kezdett. 964 futott yardot és 9 TD-t szerzett, a gyengécske Saints üde színfoltja volt. A Szentek több, mint 15 millióval vannak a sapka fölött, de ettől függetlenül megpróbálják megtartani. Amennyiben nem sikerül a megállapodás, az Eagles-nél, az Indianapolis Colts-nál és a New England Patriots-nál egyaránt tárt karokkal várják. 4 évre, 12-15 millió $ a relitás.

BRÉKING: Mark Ingram 4 évre, 16 millió dollárért hosszabbított a Saints-nél!

12. Ryan Mathews (San Diego Chargers, RB)

Öt San Diegóban eltöltött szezon után lesz szabadügynök és a Chargers egyelőre nem nagyon mutat hajlandóságot a marasztalására. Mathews legnagyobb problémája a sérülékenysége, eddig egyetlen szezonjában sem tudott robbantani emiatt, pedig kiváló futóról beszélünk az esetében. Tavaly 3,6 millió „dodót” rakott zsebre, ennyit vagy ennél többet már nem ér meg a Chargers-nek. Nála ugyanazok a potenciális célpontok, mint Ingram esetében és hasonló összegek röpködhetnek vele kapcsolatban is.

11. Brian Orakpo (Washington Redskins, OLB)

Orakpo 2009-ben került a Redskins-hez és első három évében 28.5 sack-et szerzett, majd 2012-ban súlyosan lesérült a második játékhéten. 2013-ban 60 szereléssel és 10 sack-kel tért vissza, így tavaly év elején franchise tag-et rakott rá a fővárosi csapat, ami 11,45 millió dollárjukba került. Ennyi pénzt megér Orakpo, de nem ezt bizonyította. Folyamatosan sérült volt, a 7. hét után aztán IR-re került. A tavalyi fizetése ablakon kidobott pénz volt, így természetes, hogy a Rézbőrűek már nem tartanak rá igényt. Úgy látom, négy helyen is szükség lenne egy tapasztalt pass rusherre, Atlantában, Baltimore-ban, Cincinnatiben és Pittsburgh-ben. Sem a Baltimore Ravens, sem a Pittsburgh Steelers nem engedheti meg magának a luxust, amit Orakpo leigazolása jelentene, így marad az Atlanta Falcons és a Cincinnati Bengals. Mindkét csapatnál 30 millió dollárnál is több pénz áll rendelkezésre. 3-4 évre 30-35 millió közti szerződést jósolok neki.

10. Mike Iupati (San Francisco 49ers, G)

Iupati öt szezont húzott le a 49ers-nél, ezalatt 75 meccsen kezdett és három NFC döntőn lépett pályára. Futójátéknál a liga egyik legjobb belső falembere, pass protection-ben viszont „csak” átlagos. Nagyon szegényes az idei támadófal játékos felhozatal a piacon, Iupati a legjobb opció, aki 27 éves, szép évek várhatnak még rá. Green Bay-ben, Denverben, Bostonban, San Diegóban és Miamiban egyaránt szükség lenne rá. A New England Patriots kivételével mindenhol lenne rá pénz, akár egy 3-4 éves, 25 milliós kontraktus is összejöhet.

9. Julius Thomas (Denver Broncos, TE)

A Broncos a másik Thomasra rakta a tag-et, így Julius is kipróbálhatja magát a piacon. Első két denveri szezonjában semmit, szó szerint semmit nem csinált, aztán 2013-ban robbantott. Az elmúlt két évben 24 TD-t kapott el és a liga legjobb tight endjei közé került. Én azonban azt látom, hogy Peyton Manning mellett minden elkapó és egyéb célpont jó játékos benyomását kelti, de más irányítóval visszaesnek, ami valahol természetes. Thomasra is ez a sors vár. Vannak hiányosságai, a blokkolásnál például kifejezetten gyenge. Arizonában, Pittsburgh-ben és a Green Bay Packers-nél is szükség van tight endre. A fizetési sapka miatt a Packers a legesélyesebb a három csapat közül, de az Oakland Raiders, a Jacksonville Jaguars és a New York Jets ugyanúgy lecsaphat rá. Biztos, hogy busás szerződést fog kötni, de, ha nem elit irányító oldalán játszik majd, nagyon be fog fürödni.

BRÉKING: Julius Thomas, garantált 10 millió dolláros fizetésért, a Jacksonville Jaguars csapatát erősíti majd!

8. Greg Hardy (Carolina Panthers, DE)

Hardy 2012-ben és 2013-ban egyaránt tíznél több sack-et jegyzett, de nem tudott megegyezni a csapattal hosszú távon, így tavaly franchise tag került rá. A szezon első meccsén rögtön sack-kel kezdett, majd robbant a bomba. A liga egész évre eltiltotta, miután vádat emeltek ellene barátnője bántalmazása miatt. Az egész évet kénytelen volt kihagyni, de nemrég felmentették, lassan az NFL által eltiltottak listájáról is lekerül. Amíg azonban rajta van, addig nem írhat alá, de ahogy lekerül onnan, kapkodni fognak érte. Sok csapatnak szüksége lenne rá, kérdés, hogy ő mit preferál. A pénzt vagy a szakmát. Ha előbbit, akkor egy jó játékos lesz egy „kiscsapatban”, ha utóbbit, akkor könnyen Denverben vagy Dallasban kaphat szerződést és harcolhat a bajnoki címért.

7. Nick Fairley (Detroit Lions, DT)

Fairley az ötödik NFL szezonjára készülődve először tesztelheti a piacot. Tavaly a nyolcadik meccs után megsérült, ezért a statisztikái nem mértékadóak. Nagyon kockázatos igazolásnak tartom. Minden bizonnyal nagy pénzt szeretne, de kérdés, hogy mennyire motivált. A Detroit Lions remek futás elleni védekezésének az alapja volt és minden bizonnyal a jövőben is az lesz. Nem tudom elképzelni, hogy elengedjék, hiszen Suh-t nem tudják megtartani, és így Fairleyre nagy szükség van az „autóvárosban”.

BRÉKING: Nick Fairley várhatóan mégis másutt, pontosabban az Indianapolis Colts-nál folytatja a hírek szerint!

6. Jeremy Maclin (Philadelphia Eagles, WR)

Maclin tavalyelőtt a teljes idényt kihagyta térd keresztszalag-szakadás miatt, de ennek semmi jelét nem láttuk játékán tavaly. Pályafutása során először jutott 1.000 yard fölé és 10 elkapott TD-t is szerzett. Az Eagles-nek érdemes lenne megtartani, jól illeszkedik Chip Kelly támadószisztémájába, de eddig nem jutottak dűlőre. Maclinnek biztos lesz kérője bőséggel, szerintem Andy Reed egy kis késéssel, de magával viszi a Kansas City Chiefs-hez. Három évre 25-28 millió körüli szerződést hozhat össze neki ügynöke.

BRÉKING: Hírek szerint már megfogalmazták a szerződést, amit rövidesen aláírhat a Kansas City Chiefs és Jeremy Maclin!

5. Jerry Hughes (Buffalo Bills, OLB)

Tavalyelőtt került az Indianapolis Colts csapatától Buffalóba, ahol két év alatt 20 sack-et, 80 irányító siettetést és 5 kierőszakolt fumble-t tett le az asztalra. Én biztosan megtartanám, de a bombaerős falban van elég minőségi pass rusher a Bills-nél, így egy „tagelés” drága mulatság lett volna, hosszú távú szerződésről pedig nem tudtak megállapodni. Többek közt a New York Giants, a Cincinnati Bengals, a Baltimore Ravens vagy az Atlanta Falcons is sokat nyerne vele, míg ő sokat nyerne – anyagilag – a Jacksonville Jaguars vagy épp az Oakland Raiders aláírással. Ugyanaz a kérdés nála is: mi a fő motivációja? 3-4 évre 30 millió körüli szerződést jósolok számára.

BRÉKING: Jerry Hughes marad a Buffalo Bills csapatánál, 5 éves 45 millió dollár értékű szerződést írt alá ma reggel, ebből 20 millió a garantált összeg!

4. Devin McCourty (New England Patriots, FS)

Hétfő hajnalban jött a hír, hogy McCourty öt évre megegyezett a New England Patriots-cal a folytatásról, így minden bizonnyal a piacnyitás pillanatában odaírja a nevét az új szerződésre. A Jacskonville Jaguars, a Philadelphia Eagles és a New York Giants egyaránt harcban van/volt érte, de ez minden bizonnyal pontot tett a huzavona végére.

3. DeMarco Murray (Dallas Cowboys, RB)

Murray tavaly 1.845 yardot és 13 TD-t szerzett „talajon” és ezzel kiérdemelte az Év Támadója elismerést. A mai passz orientált ligában igazi kincs egy minőségi futó, de a Cowboys kényszerhelyzetben volt, választani kellett futója és legjobb elkapója közt és a választás az utóbbira, Dez Bryantre esett. Az vitathatatlan, hogy a liga legjobb támadó fala dolgozott Murray előtt, de kicsit méltatlan, ahogy őt kezeli az amerikai közvélemény. Szerintem a háttérben minden követ megmozgat a Cowboys kedd estig, hogy megtartsa, ha azonban Murray piacra kerül, nagy lesz iránta a kereslet. A Philadelphia Eagles és az Indianapolis Colts biztosan a potenciális jelöltek közt van, de szerintem a fél ligával tárgyal az ügynöke. 3-4 évre 25 milliót megérdemelne.

2. Randall Cobb (Green Bay Packers, WR)

A hétvége egyik nagy híre, hogy megegyezett a Packers és Cobb, négy évre, 40 millió $ üti majd a markát. Ezzel 2019-ig marad Green Bay-ben, míg Jordy Nelsonnak 2018-ig van élő kontraktusa. Aaron Rodgers kedveli ezt. Cobb az Oakland Raiders első számú célpontja volt, mostantól keresgélhetnek tovább az óceán partján.

1. Ndamukong $uh (Detroit Lions, DT)

Vasárnap este érkezett a hír, a Miami Dolphins 6 évre, 114 millió $-t ad Suh-nak a szolgálataiért, melyből 60 millió dollár a garantált tartalom. Ezzel az AFC legbrutálisabb védőfala áll össze Floridában, a Cameron Wake – Ndamukong Suh – Randy Starks – Olivier Vernon kvartett könnyen rettegésben tarthatja az Amerikai Főcsoport legedzettebb támadóit is. Suh egész pályafutása alatt mindössze két meccset hagyott ki, azokat is eltiltás miatt, edzést is talán csak egyet mulasztott. Egy munkamániás profi, akinek a fejében viszont zavar van, ami könnyen fegyelmezetlenség formájában csapódik le. Ettől függetlenül a liga talán legjobb defensive tackle-je, az már más kérdés, hogy megér-e ennyi pénzt…

A felsorolt 15 játékos tehát, akik szombat reggel felkerültek a top15-ös listánkra, de, mint látható, páran azóta már találtak csapatot maguknak. Ha hinni lehet a pletykáknak, akkor Maxwell már biztos, hogy Philadelphiában folytatja, Torrey Smith a nyitás pillanatában aláír majd a 49ers-nél, ami egyenesen arányos Michael Crabtree távozásával és Julius Thomasnak is meg van már a következő otthona, ami nem más, mint Jacksonville. A teljessége igénye nélkül született a lista, nyilván mindenkit megemlíteni nem tudtunk. Irányító poszton Brian Hoyer és Jake Locker remélhet kezdő állást, ők lesznek a legkeresettebb szabadügynökök a posztjukon. A futók közül Justin Forsett és C.J. Spiller nincs a listán, de ők is nagy segítség lehetnek új csapatukban.

Julius Thomas mellett Jordan Cameron lesz a legkeresettebb tight end, míg a támadó falemberek közül Bryan Bulaga várhatja a leginkább a telefonhívásokat. A védő falembereknél a Denvert elhagyó Terrance Knighton és a Green Bay Packers-szel egyelőre nem megegyező B.J. Raji lehet népszerű, míg Jason Worilds és a Ravens-nél nem marasztalt Pernell McPhee a linebacker felhozatalt erősíti a piacon. A listánkon két defensive back szerepel, de, ha minden igaz, Maxwell és McCourty is megtalálta számításait, míg Brandon Flowers négy évet hosszabbított a Chargers-nél, így Antonio Cromartie és Antrel Rolle jelenleg a legnagyobb nevek a piacon a secondary-t illetően.

Holnap este 10 órakor kinyit a piac és onnantól szabad a vásár…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik