Webber: Alonso csak nyer Räikkönen érkezésével

Vágólapra másolva!
2013.09.13. 18:15
null
Alonso tényleg jól jár Räikkönen érkezésével? (Fotó: Reuters)
Bár Fernando Alonso sokak szerint rossz néven veszi, hogy a Ferrari vezetősége Kimi Räikkönenre cseréli Felipe Massát 2014-ben, egyre többen gondolják úgy, hogy az új csapattárssal maga a spanyol nyer igazán. Közéjük tartozik Mark Webber, aki a pilótatársak közül Alonso legjobb barátjának számít, és az év végén távozik az F1-ből. David Coulthard sem félti a párost, Alain Prost viszont igen, a négyszeres világbajnok francia – aki 1990-ben és 1991-ben a Ferrarinál versenyzett – szerint az olasz sajtó is kiveszi a részét a közelgő balhékból.

Mark Webber szerint Kimi Räikkönen nem jelent majd veszélyt Fernando Alonso pozíciójára a Ferrarinál, sőt segít a spanyolnak még magasabb szintre emelni a teljesítményét.

„Szerintem Fernando megtalálja az előnyeit annak, hogy Kimi odaigazol. Szerintem annyi előnye biztosan származik majd belőle, hogy össze kell szednie magát a szombati időmérő edzéseken, mert nehezebb lesz megnyernie a csapaton belüli párharcokat, mint eddig. És biztosan élvezni is fogja a kihívást – mondta Webber, Alonso legjobb barátja a jelenlegi pilóták közül, akivel gyakran találkozik a versenypályákon kívül is. – Vasárnaponként látjuk Fernandót, mennyire jó versenyző, de Kimi jelenléte segíteni fog neki az időmérőkön is, amelyeken még erősebb lesz.”

SZAVAZÁS

Hogy alakul a Ferrari jövője az Alonso, Räikkönen párossal?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Persze Webber megérti azokat, akik szerint Alonso nem örül Räikkönen érkezésének, főleg azt az érvelést, hogy a finn a Lotusnál is nagy szabadságot kapott, nem vett részt a szimulátorban folyó munkában. Alonso eddig Felipe Massával osztozott a feladatokon, de ha Räikkönen inkább csak a felkészülés eredményére vár, ahelyett, hogy segítene, a spanyol megorrolhat rá és a csapatra.

„A Ferrarinak ügyelnie kell arra, hogy egyenlő legyen a munkamegosztás, mert bár jól tudjuk, hogy Kimi zseniális versenyző, az sem titok, hogy egyes kötelező feladatok iránt nem rajong. Lesz idejük arra, hogy megtalálják a megfelelő beosztást, de Fernando nem lesz türelmes, hiszen jövőre már az ötödik szezonja lesz a Ferrarinál” – mondta Webber.

Az ausztrál szerint a nézők számára nyereség lesz egy csapaton belül látni két ilyen erős versenyzőt, a csapaton belüli párharcok ugyanis különös pikantériát adnak a sportágnak.

„Ízes befejezése lesz pályafutásuknak, a következő idény végén már mindketten karrierjük finiséhez érkeznek, és el sem hinnék, milyen hamar odaérnek majd. Ebben a párosban egyetlen rizikós tényezőt látok: hogy ha a Ferrari nem készít elég erős autót. Ha igen, nagyon jól fogunk szórakozni” – mondta Webber.

David Coulthard szerint nem kell attól tartani, hogy Alonso újraéli, amit a McLarennél Lewis Hamilton mellett 2007-ben átélt már, és szerződése lejárta előtt elhagyja a csapatot.

„Sokan felhozzák a kétezer-hetes idényt, de biztos vagyok benne, hogy ez nem ismétlődik meg. Fernandónak a McLarennél nem Lewiszal volt baja, hanem a csapat vezetőségével, amelyről úgy érezte, nem tartotta be az ígéreteit, és elárulta őt – mondta Coulthard. – Fernando nagyon érett pilóta, aki megbirkózik a feladattal, míg Kimi volt csapattársaként elmondhatom, sohasem rejteget semmit: laza, megingathatatlan, esze ágában sincs trükközni.”

Alain Prost viszont azok közé tartozik, akik szerint rossz véget ér majd a ferraris kaland.

„Szerintem a Ferrari és Alonso között az idény során nagyon feszült lett a viszony, és ezért is esett a választás Räikkönenre. A következő idénytől már nem Alonso az első számú pilóta, és nem hiszem, hogy Stefano Domenicaliban megvan az a képesség az ilyen helyzetek kezelésére, ami Jean Todtban vagy Ross Brawnban. Olaszországban a sajtó nem kegyelmez, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy előbb-utóbb kitörjön a balhé” – fogalmazott Prost.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik