Végzetes lehet-e a Mercedesnek egy malajziai botlás?

Vágólapra másolva!
2015.03.25. 20:09
null
Alonso és Massa 2010-ben kettős győzelemre vezette a Ferrarit az idénynyitón, a vb-címek mégis elmaradtak (Fotók: AFP)
A Mercedes a téli tesztidény után az Ausztrál Nagydíjon aratott kettős győzelmével végleg meggyőzte a kétkedőket arról, hogy ebben az évben is pilótái a sorozat fő esélyesei, más nemigen szólhat bele a küzdelembe. Az F1 történetében természetesen nem először fordult elő, hogy egy csapat uralta az idénynyitó futamot. Összeállításunkból az is kiderül, hogy aki a korai dupla után a második futamot is behúzza, borítékolhatja a konstruktőr-vb-címet.

Az F1-ben mindjárt az első kiíráskor volt egy gyár, amely messze a legfelkészültebben várta a rajtot. Az Alfa Romeóval senki sem tudott versenyre kelni, Silverstone-ban az olaszok négy autója foglalta el a rajtrács első négy helyét, a pole pozíciós olasz Nino Farina 1.8 másodpercet adott a legjobb nem alfásnak, 70 körös versenyen pedig kétszer is lekörözte a negyedik helyezettet (az argentin Juan Manuel Fangio kiesett, így csak az első három lett Alfa).

Ezt követően csak kétszer fordult elő, hogy az Alfa Romeókon kívül valaki körhátrány nélkül megúszta valamelyik versenyt, előbb az akkor még 14 kilométer hosszú Spa-Francorchamps-ban 2:19 perces hátránnyal ért célba a francia Louis Rosier Talbot-Lagója, majd Monzában 1:18 percet kapott az olasz Alberto Ascari Ferrarija.

A 17. MALAJZIAI NAGYDÍJ PROGRAMJA
PÉNTEK
3.00–4.30: 1. szabadedzés
7.00–8.30: 2. szabadedzés
SZOMBAT
7.00–8.00: 3. szabadedzés
10.00–11.00: időmérő edzés
VASÁRNAP
9.00: a verseny rajtja (hajnalban óraátállítás!)
Az időpontok magyar idő szerint értendők, az NSO mindegyik edzésről élő szöveges tudósítással számol be.

Miután az Alfa Romeo 1951 végén kiszállt az F1-ből, legerősebb kihívója, a Ferrari egyedül maradt. Az 1952-es idénynyitón két pilótája, az olasz Piero Taruffi és a svájci Rudi Fischer mögött mindenki körhátránnyal ért célba. A Belga Nagydíjon a francia gordinis Robert Manzon körön belül, 4:30 perces hátránnyal ért célba, de ezt követően beindult az olasz Alberto Ascari, aki még ferraris csapattársainak is gyakran kört adott. Még egyszer fordult elő, hogy rivális csapat pilótája körhátrány nélkül ért célba, az argentin José Froilán González Monzában Maseratijával csak egy percet kapott Ascaritól. 1953-ban hasonló volt a helyzet, majd 1954-ben megérkezett a Mercedes.

A második világháború után romokban álló német gazdaság újbóli felemelkedésének szimbólumává vált a stuttgarti gyár, amely az akkori szokásokhoz képest elképesztő anyagi háttérrel és profizmussal szállt harcba, és Fangióval mindent besöpört. Az 1955-ös idénynyitón Argentínában Fangio másfél másodperces előnnyel nyert, de a második futamon Monacóban műszaki hibák hátráltatták a Mercedest, az argentin kiesett, és egyik „ezüstnyíl” sem végzett dobogós helyen. A riválisok hamis reményt táplálhattak, ezt követően versenytávon senki sem került 46 másodpercnél közelebb a német autókhoz.

Fangio 1957-ben a Maseratival is átélhette, milyen a mezőny előtt álló technikával versenyezni, rivális nélkül maradt abban az idényben.

Ezek persze más idők voltak, a Formula–1 presztízsét növelte, hogy egy-egy nagy autógyár beszállt a versengésbe, ezért a szabályokat is úgy alakították, ahogy a jelentkezőnek megfelelt. Később a biztonság növelése vezérelte a szabályalkotókat. A közönség nem háborgott az egyhangúság miatt, televíziós közvetítés nem volt, aki pedig kiment a helyszínre, már annak is hálát adott, hogy élőben láthat Formula–1-es versenyt.

Arra, hogy egy csapat fölényes kettős győzelmet aratott idénynyitón, 1964-ben volt példa, de nagyon csalóka a puszta végeredmény. Az előző évet is dupla győzelemmel kezdő BRM-mel a brit Graham Hill csapattársára, az amerikai Richie Gintherre egy, a harmadik helyen célba érő Lotusra (a brit Peter Arundell vezette) pedig három kört vert. Ehhez azonban kellett a többi Lotus, illetve a Ferrarik műszaki hibáinak sorozata is. A második futamon Hill körhátránnyal lett negyedik, és az idény során már csak egy versenyt nyert meg. Akárcsak egy évvel korábban, a csapat lemaradt a konstruktőrök világbajnoki címéről.

Graham Hill és a BRM (hátul) jól kezdett 1963-ban és 1964-ben, mégis lemaradt a vb-címekről – 1963-ban Jim Clark (elöl) előzte meg
Graham Hill és a BRM (hátul) jól kezdett 1963-ban és 1964-ben, mégis lemaradt a vb-címekről – 1963-ban Jim Clark (elöl) előzte meg
LEHANGOLÓ IDÉNYRAJT 1966-BAN

Mai szemmel az 1966-os idénynyitó is kiábrándító lehetett. Monte-Carlóban 16-an álltak rajthoz, és csak négyen értek célba, pedig eső sem esett. A 100 körös verseny háromnegyedénél csak öten voltak versenyben, az utolsó húsz kört négyen tették meg. A skót Jackie Stewart a BRM-mel 40 másodpercet vert a második helyezett ferraris Lorenzo Bandinire. A folytatás hasonló volt, Spában 15-en indultak, de az esőben történt rajtbaleset után heten maradtak versenyben. Ők be is fejezték, a brit John Surtees a sokáig vezető osztrák Jochen Rindtnek 42 másodpercet adott, a harmadikra egy, a negyedikre kettő, az ötödikre három, a hatodikra négy, a hetedikre öt kört vert. Az idény hátralévő része izgalmasabb versenyeket hozott, bár többször megesett, hogy a Brabham a teljes mezőnyt lekörözte.

A Lotus 1968-ban dupla győzelemmel kezdett, Graham Hill csapattársa a győztes Jim Clark volt. A skót a versenyt követően halálos balesetet szenvedett, a vb-címet Hill nyerte meg.

Az 1970-es éveket a változatosság jellemezte, egy egész évtizeden át nem fordult elő, hogy egy csapat kettős győzelemmel kezdje az évet. Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, majd Niki Lauda is simán nyert vb-címeket, de rajtuk kívül mások is arattak futamgyőzelmeket félperces előnnyel. Pályáról pályára változtak az erőviszonyok, a gyakori műszaki hibák bizonytalansági tényezők voltak. Az ember nem tudta, mire számíthat, ha leül a képernyő elé – igen, ekkor már élőben közvetítették a versenyeket, az F1 népszerűsége rohamosan nőtt, a pilótákból sztárok lettek, az autókon megjelentek a szponzorok feliratai, az autókon megnőtt az aerodinamikai tényező szerepe, kialakult a modern F1.

Bernie Ecclestone a csapatok nevében kezelni kezdte a nevezési pénzeket és a szövetség nevében értékesítette a televíziós jogokat. Ekkor már a látszatra is adni kellett, a biztonság javítása mellett a szabályok alkotásánál szerepet játszott az erőviszonyok kiegyenlítése is.

Az 1980-as idényt uraló Williams az 1981-es idényt sima kettős győzelemmel kezdte Long Beachben, a vb-címvédő ausztrál Alan Jones csapattársára, az argentin Carlos Reutemannra 9, a harmadik helyezett Nelson Piquet-re 35 másodpercet vert. A második versenyen Reutemann visszavágott, 4 másodperccel előzte meg Jonest, a harmadik Riccardo Patrese több mint egy percet kapott. Ezzel azonban véget is ért a Williams dominanciája, rendkívül változatos idény kerekedett abból, hogy mások is tökéletesítették az autóikat, a kanyarokban az aszfalthoz tapasztó „szoknyáikat”. Összesen hat csapat nyert futamot, a Williams a csapat-vb-címmel vigasztalódott.

Nigel Mansell és a Williams-Renault 1992-ben az időmérőkön és a versenyeken is megközelíthetetlen volt
Nigel Mansell és a Williams-Renault 1992-ben az időmérőkön és a versenyeken is megközelíthetetlen volt
AZ 1988-AS IDÉNYNYITÓN NEM SIKERÜLT DUPLÁZNIA A McLARENNEK

1984-ben a McLaren volt az úr az F1-ben, Alain Prost és Niki Lauda belharca azonban nem hasonlított arra, amit a francia később Ayrton Sennával vívott 1988-ban.
Az idénynyitón Sennát még kizárták, mert túl későn ült át a tartalék autóba, így ezt a szezont nem kezdte kettős győzelemmel a McLaren. Ám a szezon során tíz kettős győzelmet aratott úgy, hogy a harmadik helyezett kétszer kört kapott, ötször legalább 50 másodperccel maradt el a győztestől, s a további három alkalommal is 30 másodpercen kívül volt az elsőhöz képest. A következő szezonban Nigel Mansell révén a Ferrari nyerte meg az idénynyitót, de a következő két versenyen Senna és Prost kört adott a harmadik helyezettnek. Az időmérőn is többször legalább másfél másodperccel verték meg azt, aki a legközelebb merészkedett hozzájuk.

Az 1992-es idény is a Williams kettős győzelmével indult, a harmadik helyezett Ayrton Senna 34 másodperccel a győztes Mansell mögött ért célba. A Williams az időmérőkön is megközelíthetetlen volt, Brazíliában Mansell több mint két másodperccel verte meg Sennát egy körön, míg Silverstone-ban az angol 2.7 másodpercet adott a harmadik Sennának egy körön!

S hogy a kettős győzelmeknél is van rosszabb: 1994-ben Michael Schumacher Ayrton Senna kiesése után az első versenyt egykörös előnnyel nyerte meg, a másodikat 1:15 perccel, a harmadikat 54.9 másodperccel. A Benetton abban az évben egyszemélyes csapat volt, büntetésekkel is sújtották Schumiékat, így a konstruktőr-vb-cím a Williamsé lett.

Kettős győzelemmel induló idény volt az 1996-os szezon, amelynek első versenyén a Williams párosa uralta az első melbourne-i viadalt. Damon Hill és Jacques Villeneuve mögött a ferraris Eddie Irvine lett a harmadik, több mint egy percre a győztes angoltól. A Williams mindkét vb-címet behúzta, de a versenyeket olykor izgalmassá tették a riválisok.

Az 1998-as idénynyitón a McLaren kezdett dupla sikerrel, Mika Häkkinen és David Coulthard egy teljes kört vert a mezőnyre. A második futamon Michael Schumacher egyperces hátránnyal lett harmadik, a következőt viszont már a ferraris német nyerte meg.

Schumacher maga kétszer vezette kettős győzelemre a Ferrarit idénynyitón. A 2000-es duplával kezdődött a sorozatban öt világbajnoki duplázást hozó sikerkorszak, amelynek utolsó éve a 2004-es volt. Akárcsak az előző esetekben, a második futamon is jött a győzelem. A Ferrari egyeduralmának a gumikra vonatkozó szabálymódosítással (egy készlet abronccsal kellett teljesíteni a versenytávot) vetettek véget.

S akárcsak a ferraris dupla idénynyitókon, 2009-ben a Brawn-csoda kezdetekor is Rubens Barrichellót intették le másodikként. Ezúttal Jenson Button volt a csapattárs, és akárcsak a ferraris esetekben, ezúttal is a csapattárs nyerte meg a második futamot, valamint a vb-címet is. Barrichello a konstruktőrök között elért elsőségnek örülhetett.

A 2015-ös idénynyitót megelőző újévi kettős győzelmet a Ferrari aratta 2010-ben. Fernando Alonso első ferraris versenyén győzött, megelőzve Felipe Massát. Az 1960-as évekbeli BRM-es esetekhez hasonlóan azonban a második futamon nem jött az újabb győzelem, és akárcsak Graham Hilléknél, a konstruktőr-vb elsősége is elmaradt az idény végén.

Az eddig látottak alapján nem vonhatjuk kétségbe, hogy ez az idény a Mercedesé lesz. A múlt statisztikái alapján a malajziai győzelem után a csapat-vb-címnek is jönnie kell. S ha mégsem nyer Nico Rosberg vagy Lewis Hamilton Sepangban? Cikkünk címére válaszolva, nem hinnénk, hogy egy botlás megakadályozná a csapatot a 2015-ös babérok learatásában. Elvégre a nagy statisztikai sorozatok is azért vannak, hogy valaki megszakítsa őket.

KETTŐS GYŐZELMEK AZ IDÉNYNYITÓKON
Idény Csapat Előny az 1. futamon a rivális csapat legjobbjával szemben
Előny a 2. futamon (a vastag betűvel szedettek esetén hátrány)
Csapat-vb-helyezés
1950 Alfa Romeo 2 kör 1 kör –*
1952 Ferrari 1 kör 4:28.4 perc –*
1953 Ferrari 1 kör 1 kör –*
1957 Maserati 2 kör 25.2 mp –*
1963 BRM 12.8 mp 1 kör hátrány 2.
1964 BRM 3 kör 1 kör hátrány 2.
1968 Lotus 30.4 mp 15.9 mp 1.
1981 Williams 34.92 mp 1:03.8 perc 1.
1992 Williams 34.675 mp 21.429 mp 1.
1996 Williams 1:02.571 perc 17.982 mp 1.
1998 McLaren 1 kör 1:00.550 perc 1.
2000 Ferrari 20.009 mp 39.898 mp 1.
2004 Ferrari 34.673 mp 5.022 mp 1.
2009 Brawn 1.604 mp** 22.722 1.
2010 Ferrari 23.182 mp 14.488 mp hátrány 3.
2015 Mercedes 34.523 mp ? ?
*még nem írták ki a konstruktőr-vb-t, de minden esetben uralta az idényt a csapat. Az 1950-es években az indianapolisi 500 mérföldestől eltekintettünk, mint 2. futamtól.
**biztonsági autó mögött értek célba
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik