Újabb megegyezés az Orosz GP-ről, de lesz-e verseny?

Vágólapra másolva!
2010.10.13. 19:32
null
Putyin és Ecclestone nem először egyezett meg, talán ezúttal lesz is valami a tervből (Fotó: NS-montázs)
Címkék
Orosz hírforrások szerint Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök megállapodott Bernie Ecclestone-nal arról, hogy 2014-től Szocsiban megrendezik a Formula–1-es Orosz Nagydíjat. A szerződést várhatóan csütörtökön írja alá az orosz államférfi.

Bernie Ecclestone és Vlagyimir Putyin áprilisban beszélt először egy moszkvai vagy szocsi versenypálya megépítésének lehetőségéről, és miután az orosz miniszterelnök szerzett támogatást a 200 millió dolláros pálya projektjéhez, az elmúlt hetekben ismét kapcsolatba lépett az F1 gazdasági vezetőjével. Tárgyaltak a részletekről és a versenyrendezési jogdíjakról (amely állítólag az Abu-Dzabi által fizetett 40 millió dollárral lesz azonos szinten), és eljutottak odáig, hogy csütörtökön aláírhatják a megállapodást.

„Készen áll a szerződés, már csak két aláírás kell az aljára, az orosz félé, valamint az enyém" – mondta Ecclestone a Kommerszant újságnak. Putyin csütörtökön érkezik meg Szocsiba, és minden bizonnyal Ecclestone-nal együtt alá is írja a dokumentumot.

A Formula–1 gazdasági vezetője már évtizedek óta azon dolgozik, hogy Oroszországba vigye a gyorsasági autózás királykategóriáját, de eddig nem járt szerencsével. Ecclestone már a nyolcvanas évek elején tárgyalt a szovjet vezetőkkel egy F1-es futamról, de hiába volt benn az 1983-as előzetes versenynaptárban a Szovjet Grand Prix, a bürokrácia megakadályozta, hogy Moszkva utcáin száguldjanak a nyugatot szimbolizáló versenyautók.

Kilenc éve maga Putyin hagyta jóvá a Szentpétervár melletti Pulkovo repülőtér mellett megépítendő F1-es pálya tervezetét, míg 2003-ban Moszkvától északra, a külvárosban szándékoztak versenypálya építésével. Egyik projektből sem lett semmi sem, mint ahogy a fővárosban 2008-ban megtervezett Volokamszkij kerületbeli F1-es ringből sem.

Bár Vitalij Petrov F1-es szereplése néhány vállalat vezetőségének fantáziáját megmozgatta, és szponzorként több cég is a Renault-istálló mögé állt, Ivan Szamarin Formula–2-es pilóta szerint az ország még mindig nem érett meg az F1-re.

„Az a baj, hogy nálunk az üzletemberek még mindig a gyorsan megtérülő befektetéseket keresik, és a Formula–1 nem az – mondta Szamarin. – Az F1-es pálya a jövőnek szól, nem hoz azonnal hasznot, csak lassan indul be, ráadásul elsősorban nemzetgazdasági szinten térül meg. Jelentős szemléletváltozásra lenne szükség az üzleti szférában arra, hogy ezt vállalják. Okosabb lenne kisebb versenypályákkal kezdeni az építkezést, kiépíteni egy autósport-hálózatot Oroszországban, és csak utána belevágni az F1-be."

Szocsiban 2014-ben rendezik meg a téli olimpiát is, s mivel az ötkarikás játékok eredetileg tervezett büdzséjét már csökkentették, nagy kérdés, valóban meglesz-e a pénz az F1-re. Putyin mindenesetre a hét végén Svájcba utazik, hogy Oroszország ügyét segítse a 2018-as és 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezői jogáért folyó versengésben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik