Schumachert a múltja és a neve tartja a Mercedesben

Vágólapra másolva!
2010.10.01. 14:23
null
Michael Schumacher szerződése 2012-ig él a Mercedesnél (Fotó: Action Images)
Nem úgy sikerült Michael Schumacher visszatérése a Formula–1-es vb-sorozatba, ahogyan arra számítani lehetett. A hétszeres világbajnok eddigi teljesítménye és eredménysora csalódást okozott szurkolóinak, saját magának és istállójának is. A német klasszist foglalkoztató Mercedes csapatvezetője, Ross Brawn egy őszinte pillanatában elismerte: ha nem Michael Schumacherről lenne szó, már megváltak volna alkalmazottjuktól.

„Őszintén szólva, valószínűleg nem" – hangzott Ross Brawn meghökkentő válasza a kérdésre, amely azt firtatta, Michael Schumacher akkor is a Mercedes versenyzője lenne-e még, ha történetesen nem Michael Schumachernek hívnák.

SZAVAZÁS

Ön szerint ki lesz 2010-ben az F1 világbajnoka?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Bár a hétszeres világbajnok idei teljesítményét elnézve teljesen jogosnak tűnnek Brawn szavai, ha már régi cimborája sem kertel vele kapcsolatban, valami tényleg nagyon nem stimmel a némettel. A brit csapatfőnök ugyanakkor igyekezett leszögezni: épp azért tartják meg Schumachert, mert jól tudják, milyen lehetőségek rejlenek benne.

„Michael rengeteg területen tehetségesebb a többi versenyzőnél – vezetésben és a csapattal való együttműködésben is. Istállónk roppant elégedett Michael munkájával. Ha újonc lenne, biztosan megkérdőjeleznénk a fejlődését illető képességeit, de mivel róla van szó, tudjuk, mire képes."

Megdöbbentő, egyben szomorú tény, hogy jelenleg a Renault küzd hasonló dilemmával, amely az egyetlen alakulat a mezőnyben, ahol a két versenyző pontszámai között nagyobb űr tátong, mint a Mercedesnél. A franciák a Vitalij Petrov által biztosított tőkeerős szponzorok ellenére erősen hezitálnak az orosz pilóta lecserélésén, Brawn azonban még bízik Schumacherben.

„Természetesen őt is frusztrálja, hogy nem jobb a teljesítménye. De elárulhatom, Michael roppant ambiciózus, és nem azért nyert hét vébécímet, mert egyből feladja a küzdelmet. Ha megnézzük a telemetriáját a gyors kanyarokról vagy a reakcióidejéről, amikor az autó megcsúszik, nem látok különbséget. Ilyen esetekben még mindig a régi. A lassú kanyarokban viszont nem tudja úgy kihasználni a gumikat, mint Nico Rosberg. Nico e tekintetben nagyon magasra tette a mércét. Ám úgy érzem, Michaelnek nincs baja ezzel, hiszen így látja, hol kell fejlődnie. Azt jósolom, jövőre újra az igazi Michaelt látjuk majd – amikor persze már jobb autót is adunk neki."

Schumacher 46 ponttal a tizedik helyen áll pillanatnyilag az összetettben a versenyzők között, de már „beláthatatlan" távolságban a nyolcadik Robert Kubicától. A német egyetlen alkalommal sem fért fel a dobogóra a 2010-es szezon eddigi tizenöt futama során: kétszer végzett a negyedik helyen, de inkább a tizedik pozíció környékén találjuk a nevét, a stabil középmezőny tagjai között. Az ő esetében azonban máshoz szoktunk...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik