Räikkönen: Lényegtelen, hogy Vettel előtt vagyok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.04. 18:55
null
Massa és Hamilton is elégedett volt az időmérő után, vasárnap újra együtt pezsgőznének (Fotók: AFP)
Lewis Hamilton örül a Silverstone-ban megszerzett pole pozíciónak, de még inkább örülne, ha ezúttal nem rontaná el a rajtját, és nem kellene csatáznia Nico Rosberggel a győzelemért. Kimi Räikkönen szerint a Williams a második rajtsor kisajátításával még nem bizonyította, hogy teljesítményben megelőzte a Ferrarit, az pedig nem is érdekli, hogy Sebastian Vettel előtt zárta az időmérőt. Folytatódik a McLaren tragikomikuma, a csak a Manor Marussiát megelőző csapatból Fernando Alonsót csupán a sportfelügyelők jóindulata kímélte meg a kizárástól, miután az időmérőn véletlenül Jenson Button kerekével ment.

Lewis Hamilton karrierje 46. rajtelsőségével maga mögött hagyta Sebastian Vettelt az örökranglistán, és már egyedül harmadik Michael Schumacher (68) és Ayrton Senna (65) mögött. Az angol azt mondta, pénteken nem bízott abban, hogy megnyeri az időmérőt.

„Olyan ez a hétvége, mint a hullámvasút, a beállítások hatásai folyton változtak, hol ez, hol az volt a megfelelő. Az időmérő előtt végrehajtottunk a kocsin egy módosítást, amely inkább a versenyre lehet jó hatással, nem egy körre – mondta Hamilton. – Tavaly nehéz volt megelőzni Nicót a versenyen. Sikerült, de azért jobban örülnék, ha az idén nem lenne erre szükség, a pole pozíció már nagy lépés. Nagyon szeretnék nyerni, rengeteg ember rengeteg pénzt áldoz azért, hogy ide jöjjön ezen a hétvégén, szeretném, ha a győzelmem lenne a hab a tortájukon.”

Nico Rosberg pénteken és szombat délelőtt is váltóhibával bajlódott, a pole elszalasztását mégsem erre fogta. De azt elismerte, hogy az időmérő utolsó szakasza furcsa volt.

„Az utolsó percek nagyon furcsák voltak az időmérőn, alig tudott valaki javítani az eredményén. Az én autómon a bal első kerék volt szokatlanul instabil, valami nagyon nem volt jó vele – mondta Rosberg. – Az első köröm még jó volt, el kell ismernem, hogy Lewis gyorsabb volt, ami fáj, de mit tehetek? A második menet döntött volna, mert közel voltam hozzá, meg kell vizsgálnunk, mi történt.”

A második sorért folyó csatában a legutóbbi két versenyen dobogós Williams megverte az első öt futamon dobogós Ferrarikat. Felipe Massa ama kevesek egyike volt, aki az időmérő utolsó pillanataiban javítani tudott, ezzel feljött Valtteri Bottas elé.

„Nagy csata volt Valtterivel és a két Ferrarival, az időmérő elejétől az utolsó szakasz legvégéig. A végén összejött egy fantasztikus kör, nagyon boldog vagyok – mondta Massa. – Nagyon várom a versenyt, élvezetesnek ígérkezik a Ferrarik elleni csata, erősek leszünk. Mindkét autóval előttük vagyunk, és ott is szeretnénk maradni a versenyen is.”

A ferrarisok külön párharcát Kimi Räikkönen nyerte meg, de egyáltalán nem örült neki, hiszen ez még mindig csak ötödik hely.

„Miért lennék elégedett? Nem mindegy, hogy ötödik vagy hatodik vagy? Lényegtelen, melyikünk van előrébb. Az egymás elleni csata csak akkor számít, ha az első és a második hely a tét. Lehet, hogy másnak ilyenkor is fontos, hogy a csapattársa előtt legyen, de az nem én vagyok – mondta Räikkönen, aki Ausztriában az első szakaszban kiesett, és korábban is voltak balul sikerült időmérői. – Ez az időmérő sem ment flottul, a második szakaszban nehéz volt kiharcolni a továbbjutást. Nehéz volt, minden körben más volt a tapadás, úgy tűnik, a szél minket jobban zavar, mint másokat. Ha az utolsó szakaszban összeraktuk volna a legjobb szektoridőimet, talán a harmadik hely is meglett volna, de nem sikerült a tökéletes kör.”

A versenyről Räikkönen elmondta, nem adná oda előre a dobogót a Williamsnek, mint ahogy azt is erősen megkérdőjelezi, hogy a Williams megelőzte teljesítményben a Ferrarit. Elismerte, hogy ez a pálya egy körön jobban fekszik a riválisnak, de a versenytempó más lehet.

Az időmérőn 12 mért kört töröltek a sportfelügyelők azért, mert valaki mind a négy kerekével elhagyta a pályát annak valamelyik pontján. Az első szakaszban így járt Nico Hülkenberg, Sebastian Vettel, Max Verstappen, Pastor Maldonado, Danyiil Kvjat és Roberto Merhi, a másodikban Kimi Raikkönen, Romain Grosjean, Sergio Pérez és ismét Maldonado, míg a harmadikban Daniel Ricciardo és Carlos Sainz Jr. Az ausztrál a 7. rajthelyet veszítette el emiatt, de az első és második szakaszban senki sem bukta el a továbbjutást ezek miatt.

„Végig úgy éreztem, hogy hátrányból indulok, mert az autó nem volt jól beállítva, és a motorom is gyengébb volt, mint Danyiilé. Igyekeztem ledolgozni a hátrányomat, és így becsúszott egy-két hiba. Az utolsó köröm nagyon jól sikerült, boldog voltam, de szóltak, hogy törölték az időt. Nem éreztem úgy, hogy lementem a pályáról, ezt meg kell néznem – mondta Ricciardo. – A hét végén többször is lefutottam az útról, emlékszem is rá, de az időmérőn nem rémlik. A sportfelügyelők sok kameraállást megnézhetnek, én is bekukkantok hozzájuk, mert még nem győztek meg. A verseny akkor lesz jó, ha nem kerülök forgalomba.”

A két McLaren-Honda csak a Manor Marussiáknál volt gyorsabb az időmérőn köridőben – végsebességben még tőlük is elmaradt, így az utolsó két helyen zárt. A szezon első versenyein folyamatos javulást ígérő McLaren-Hondánál nem látható a fejlődés.

Íme, a pole pozíciós időhöz viszonyított lemaradás százalékban:

Spanyol Nagydíj: 103.69
Monacói Nagydíj: 102.66
Kanadai Nagydíj: 102.53
Osztrák Nagydíj: 103.33
Brit Nagydíj: 102.94.

Fernando Alonso ennek megfelelően nem is volt túlságosan bizakodó az időmérőt követően.

„Kihoztam a kocsiból, amit lehetett, két tizeddel megelőztem Jensont. Ennél nem lehettem sokkal gyorsabb. Magyarországon ugyanez lesz, Belgium és Olaszország, ahol jobban számít a motorerő, még rosszabb lesz. Most ez van – mondta Alonso. – Lehet, hogy furcsán hangzik, de ez az idei legjobb időmérőnk, hosszú pályán csak másfél másodperccel kaptunk ki az első szakaszt megnyerő Ferraritól, amely szintén új közepesen kemény gumikon ment. Közeledünk az élmezőnyhöz, és most ez a legjobb hír.”

Button jó gumikon ment az időmérőn, ellentétben Alonsóval
Button jó gumikon ment az időmérőn, ellentétben Alonsóval

Jenson Button még ennyire sem szépítette a helyzetet.

„Nagyon nehéz ezt elviselni, főleg hazai pályán, ennyi néző előtt. Bár a közönség tisztában van a helyzetünkkel, az ember többet remél – mondta Button. – Nehéz, mert mindketten ahhoz szoktunk, hogy a győzelemért csatázunk, és így van ezzel a csapat is. Össze kell tartanunk, ez lehet a kulcs a fejlődéshez. A legtöbb, amiben bízhatunk, a tapasztalatunk.”

A McLaren helyzetét tovább ronthatta volna egy amatőr hiba, Alonsót ugyanis könnyen visszasorolhatták volna a rajtrács végére, mert véletlenül Button gumikészletét használta az időmérőn. A kerékcserét akarták gyakorolni, de Buttont mérlegelésre szólította az FIA, így Alonso érkezett, és nem mindegyik előkészített abroncsot cserélték ki a gyakorlat előtt.

A Nigel Mansellt is a soraiban tudó sportfelügyelő testület jóindulatán múlt, hogy a csapat megúszta egy megrovással, és nem sorolták vissza Alonsót a mezőny végére.

TOVÁBBI NYILATKOZATOK

Valtteri Bottas (4.): – Tudtuk, hogy szombaton gyorsak leszünk, de ilyen nagy előrelépésre nem számítottunk. Felipével nagyot csatáztunk, ő többet javított a végén, de a lényeg, hogy mindkét Ferrarit megelőztük.
Sebastian Vettel (6.): – Egyszerűen nem voltam elég gyors. A Mercedes más világ, és az sem vadonatúj történet, hogy a Williams a semmiből felzárkózik szombaton. Nem volt tökéletes az időmérőnk, több is lehetett volna az autóban. Most nem vagyunk boldogak, de a versenyen bármi lehet.

Sokkal jobban indult a Ferrari idénye, Silverstone-ban már a Mercedesek mellett a Williamsek is legyőzték Vetteléket
Sokkal jobban indult a Ferrari idénye, Silverstone-ban már a Mercedesek mellett a Williamsek is legyőzték Vetteléket

Danyiil Kvjat (7.): – Ez a helyezés a maximum tőlünk ezen a pályán, mindent kihoztam a kocsiból. Nem vártunk sokat ettől a hétvégétől, ehhez képest jól alakul a hétvége. Van esély a pontszerzésre.
Carlos Sainz Jr. (8.): – Nagyon élvezem ezt a pályát, és a kocsi is nagyon jó rajta, ezt bizonyítja a nyolcadik rajthely. Elégedett vagyok, de a verseny más történet lesz, rengeteg csata vár ránk.
Nico Hülkenberg (9.): – Élveztem. Silverstone új gumikon és kevés üzemanyaggal minden autóversenyző álma. Különösen akkor, ha ilyen jó autót vezethet, nagyon jól működik az új kocsi. Reméljük, a versenytempónk is elég jó lesz ahhoz, hogy pontokat szerezzünk.
Sergio Pérez (11.): – Az autó elég jó ahhoz, hogy mindketten a legjobb tízben legyünk vele, de két századdal lemaradtam a harmadik szakaszról. Nagy előrelépés az új autó, ha teljesen ki tudjuk használni, biztosan előrébb lépünk.
Romain Grosjean (12.): – Nem volt rossz időmérő, ennyit tudtunk kihozni a kocsiból ezen a pályán. A verseny hosszú lesz, akármi megtörténhet, bár nagyon nehéz előzni.
Max Verstappen (13.): – Nem tudom, mi történt, az összes szabadedzésen jók voltunk, erre az időmérő első körében borzasztó lett az autó egyensúlya. Azért vagyok különösen csalódott, mert nagyon vártam az időmérőt, jó eredményben bíztam. Remélem, a verseny előtt még tehetünk valamit az autóval.
Pastor Maldonado (14.): – Természetesen nem örülök, de láttunk már olyat, hogy innen előrébb léptünk. A kemény gumikon nem működik jól az autó, nem tudom, ez mit ígér a versenyre.
Marcus Ericsson (15.): – Tudtuk, hogy nehéz hétvége lesz, de edzésről edzésre jobb lett az autó. Az első szakaszból nehéz volt továbbjutni, de sikerült.
Felipe Nasr (16.): – Az autó egyensúlya nem rossz, de a gumik alig tapadnak, és nem elég gyors a kocsi.
Will Stevens (19.): – Ez volt az első F1-es időmérőm Angliában, és nagyon elégedett vagyok vele. A kocsit fejlesztettük, és a gyors kanyarokban érzem a javulást. Érezhető az előrelépés. Már csak egy jó kis esős verseny kellene, amelyen bármi megtörténhet.
Roberto Merhi (20.): – Sajnos nem sikerült jól az időmérőm, az utolsó mért körömet törölték. Nem alakul jól a hétvégém, talán a verseny jobb lesz.

BRIT NAGYDÍJ, AZ IDŐMÉRŐ VÉGEREDMÉNYE
1. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:32.248 átlag: 229.897 km/ó
2. Nico Rosberg német Mercedes 1:32.361 0.113 mp h.
3. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 1:33.085 0.837
4. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes 1:33.149 0.901
5. Kimi Räikkönen finn Ferrari 1:33.379 1.131
6. Sebastian Vettel német Ferrari 1:33.547 1.299
7. Danyiil Kvjat orosz Red Bull-Renault 1:33.636 1.388
8. Carlos Sainz Jr. spanyol Toro Rosso-Renault 1:33.649 1.401
9. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 1:33.673 1.425
10. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-Renault 1:33.943 1.695
11. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes 1:34.268
12. Romain Grosjean francia Lotus-Mercedes 1:34.289
13. Max Verstappen holland Toro Rosso-Renault 1:34.502
14. Pastor Maldonado venezuelai Lotus-Mercedes 1:34.511
15. Marcus Ericsson svéd Sauber-Ferrari 1:34.868
16. Felipe Nasr brazil Sauber-Ferrari 1:34.888
17. Fernando Alonso spanyol McLaren-Honda 1:34.959
18. Jenson Button brit McLaren-Honda 1:35.207
19. Will Stevens brit Marussia-Ferrari 1:37.364
20. Roberto Merhi spanyol Marussia-Ferrari 1:39.377

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik