Nem Bahreinben lesz az idény első versenye

Vágólapra másolva!
2011.02.21. 17:21
null
Az F1-es autók helyett a tankok az urak Bahreinben (Fotó: Action Images)
Címkék
A Bahreini Nagydíj szervezői hétfőn bejelentették, hogy elhalasztják a 2011-es Formula–1-es futamukat. Így a világbajnokság nem március 13-án, hanem két héttel később, 27-én rajtol, méghozzá a melbourne-i Ausztrál Nagydíjjal.

„A bahreini nemzetközi versenypálya hivatalosan is közli, hogy visszalép a 2011-es Formula–1-es világbajnoki sorozat első futamának megrendezésétől – írják a szervezők közleményükben. – Országunk koronahercege ezt hétfőn telefonos egyeztetése során közölte Bernie Ecclestone úrral."

VISSZATÉRÜNK!

A Formula–1 szereplői megértően fogadták a Bahreini Nagydíj szervezőinek döntését.

„Sajnálom, hogy nem sikerül megrendezni a versenyt, de most valóban fontosabb, hogy jóra forduljon az ország sorsa – írta közleményében Bernie Ecclestone. – A bahreini emberek mindig a legjobb feltételekkel és a legmelegebb fogadtatással köszöntötték az F1-et, remélem, mielőbb visszatérünk Szahírba."

Az FIA is megértését fejezte ki a bahreini ügy kapcsán kiadott első hivatalos közleményében, és leszögezte, hogy a szervezőkkel együttműködve végigkísérte a fejleményeket. A csapatfőnökök és a pilóták sajnálattal beszéltek a döntésről, de támogatják azt, s mindannyian nyitottak rá, hogy mielőbb visszatérjenek az országba.

„Az országunknak most sokkal fontosabb feladatokkal kell megbirkóznia, méghozzá azonnal – mondta Szalman bin Hamad al-Kalifa trónörökös. – Túl kell jutnunk az elmúlt hét tragédiákat hozó időszakán, be kell gyógyítanunk nemzetünk sebeit, és újjá kell építenünk társadalmunk alapjait. Megmutatjuk a világnak, hogy mire képes Bahrein, amikor ismét egységes nemzetként működik. Most ez az egyetlen, amire az energiánkat fordítjuk.”

A verseny szervezői szeretnék, ha nem maradna el a verseny, hanem az év végén pótolni tudnák. A lehetséges új időpont november második fele lenne. Bár a dubai Golf News szerint az Indiai és az Abu-dzabi Nagydíj közötti hétvége kézenfekvő lenne, ez az F1 szereplői miatt nem megfelelő.

Az új versenyekre ugyanis az a megállapodás vonatkozik, hogy előttük és utánuk sem lehet másik viadalt rendezni, mert nem lehet előre tudni, mennyi ideig tart a helyszín megközelítése és elhagyása. Így mindenképpen az Abu-dzabi GP után lesz a bahreini verseny, de az emírségekbeli viadal és a brazíliai idényzáró között is csak egy üres hétvége van (a november 20-ai), és ez logisztikai gondokat okozhat.

Nagy kérdés, hogy a brazilok hajlandóak-e változtatni saját versenyük dátumán, mert ha egy héttel eltolnák a viadalt december 4-re, az abu-dzabi, bahreini dupla után még bőven lenne idő az elutazásra.

Az idénynyitó pótlására minden bizonnyal ilyen rövid idő alatt nem lehet megoldást találni, ezért Ausztráliában rajtol a szezon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik