Lauda: Nagy a nyomás a Ferrarin, két csúcspilóta kell oda

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.20. 13:15
null
Lauda szerint a Ferrari már nem támaszkodhat kizárólag Alonso teljesítményére (Fotó: Reuters, archív)
A háromszoros világbajnok Niki Lauda szerint a Ferrarinak 2014-re muszáj lesz szerződtetnie Kimi Räikkönent Fernando Alonso mellé, mert eljött az a pillanat, amikor két élpilótával kell nekivágnia az idénynek.

A finn lapok pár napja számoltak be arról, hogy Kimi Räikkönen úgy döntött, a Ferrarihoz szerződik, s hétfőn a finn pilóta menedzsere közölte, a pilóta biztosan nem megy a Red Bullhoz. A német Sport Bild e két esemény között, a múlt héten írta meg, hogy Daniel Ricciardo, a Toro Rosso ausztrál pilótája fogja váltani Mark Webbert a csapatnál. Lauda szerint ezzel a leosztással mindkét istálló jól jár.

„A Ferrari hat éve nem nyert világbajnokságot, egyre nagyobb a nyomás Maranellóban – mondta a Mercedes igazgatósági tagjaként dolgozó Lauda a német Auto Motor und Sportnak. – Räikkönen nem megy a Red Bullhoz, most a Ferrarinak mindent el kell követnie, hogy szerződtesse, és Alonso mellett legyen még egy pilótája, aki világbajnokságot nyerhet."

A RED BULL NEM IDEGESKEDIK RÄIKKÖNEN MIATT
Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is megerősítette, hogy Räikkönen nem lesz az istálló pilótája 2014-ben. „Nem idegeskedünk Räikkönen miatt. Ne felejtsék el, Sebastian Vettel még mindig a mi pilótánk – mondta Marko a Bildnek, miután az újságíró a Räikkönenről szóló hírekről faggatta, majd Ricciardót „névtelen" pilótának állította be. – Ricciardo szerződtetése még nem biztos, még nincs döntés."

Az osztrák szerint tehát a Ferrarinak meg kell kockáztatnia a „két dudás egy csárdában” felállást, mert az idei már a negyedik év, amikor Felipe Massát alárendelik Alonso vb-hadjáratának, és úgy tűnik, az idén sem lesz gyümölcsöző a taktika, amelyről kijelentető, hogy megbukott.

Lauda ugyanakkor amondó, a Red Bullnak éppen a sikersorozata miatt nem szabad szerződtetne Alonsót, aki csak feldúlná a negyedik vb-címe felé tartó gárdát.

„Nem szabad szerződtetniük Alonsót, ő csak a bajt vinné magával a Red Bullhoz – mondta Lauda. – A csapat és Vettel várhatóan zsinórban negyedszer is világbajnok lesz, így megengedheti magának azt a luxust, hogy azt szerződtesse, aki a legjobban kijön Vettellel. Ha nem Räikkönent, hát Ricciardót. A legfontosabb a békesség."

A Red Bull a hét végi Belga Nagydíjon bejelentheti, ki lesz Mark Webber utódja 2014-ben, míg a Ferrari az idény végéig várna a maga bejelentésével. Persze ha a Red Bull valóban Ricciardo mellett dönt, a Scuderia Räikkönen érkezésének gyors bejelentésével rengeteg visszatérő újságírói kérdést előzhet meg – már, ha tényleg érkezik a finn.

A Sky Sports kedden arról számolt be, hogy Steve Robertson, Räikkönen menedzsere és Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Belga Nagydíj alatt még egyszer tárgyalóasztalhoz ül, hátha sikerül mégis megegyezniük Räikkönen szerződtetéséről.

Robertson az Autosportnak nyilatkozva nem sok mindent árult el. „A Ferrari is egy lehetőség. Tárgyalunk velük, mint minden csapattal, amelynél szabad ülés lesz 2014-ben" – mondta a menedzser.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik