Kvjat: Ez volt a legnagyobb bukásom, megnézném videón

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.26. 12:09
null
Hamilton és Rosberg megint egymás mellől rajtol az első sorból – lesz-e nagy csata vasárnap? (Fotók: AFP)
A Mercedesnél nagy kő esett le a csapat tagjainak szívéről a Japán Nagydíj időmérő edzésén, de Lewis Hamilton nem volt maradéktalanul elégedett, mert úgy érzi, az utolsó percben futott mért körével ő szerezte volna meg a pole pozíciót, nem maradt volna Nico Rosbergé. A hajrában balesetet szenvedő Danyiil Kvjat magára vállalta a felelősséget, elmondta, karrierje eddigi legnagyobb bukása az ő hibájából történt.

Nico Rosberg tavaly rendszeresen legyőzte Lewis Hamiltont az időmérő edzéseken, 11–7-re nyerte meg az istállón belüli pole-csatát. Az idén eddig 11–1-re vezetett ellene az angol, akivel szemben a vb-pontversenyben 41 pont a hátránya. Nem csoda, hogy Rosberg repesett a boldogságtól az időmérő után.

„Nagyszerű talpra állás ez a csapattól, örülök, hogy Szingapúr után ismét minden normális. Az autó olyan, mintha a sínen húznák, ez pedig Szuzukában nagyon élvezetes. Ha valahol igazán fantasztikus a határon autózni, az Szuzuka. A pálya nincs tökéletes állapotban, nem gumiztuk fel pénteken, az eső miatt több szempontból is hiányos a felkészülésünk, ami a versenyen is meglepetéseket okozhat” – mondta a rajtelsőségét a születésnapját ünneplő édesanyjának ajánló Rosberg.

Lewis Hamilton úgy érzi, a Danyiil Kvjat balesete miatt megszakított második körével megszerezhette volna idei 12. pole pozícióját.

„Már egyáltalán nem számít, de a második köröm nagyon jól alakult. Az elsőben a hajtűkanyart és a sikánt is elrontottam. A lényeg, hogy Kvjat jól van – mondta Hamilton, aki hiába haladt már el Kvjat előtt a baleset helyszínén, a piros zászló miatt egyetlen befejezett kör sem számított, illetve mindenkinek a bokszba kellett hajtania a köre végén. – Nico nagyon jól vezet ezen a hétvégén, és a csapat is kiváló munkát végzett, hiszen Szingapúr után kicsit sötétben tapogatóztunk, hiszen ott sem volt rossz az autó. Örülök, hogy megint mi vagyunk a leggyorsabbak, kár azért az utolsó körért."

Paddy Lowe, a Mercedes technikai igazgatója elismerte, hatalmas megkönnyebbülés az istálló számára az első és második rajtkocka megszerzése.

„Hatalmas megkönnyebbülés. Bíztunk benne, hogy erősek leszünk, de az ember sohasem tudhatja, hogy valami visszafordíthatatlan történt, vagy a riválisok találtak ki valamit. Szerencsére megkaptuk a választ, így nagyon jó helyzetben vagyunk a verseny előtt” – mondta Lowe.

A versenyen jó helyzetben lehet a Mercedes, de nem árt az óvatosság, mert vasárnap még melegebb lehet az idő (bár a friss előrejelzések az esőt sem zárják ki), és a Pirelli által kért magasabb guminyomás miatt az abroncsok hajlamosak egy-két kör után túlhevülni. Ez adhat reményt az üldözőknek a versenyen.

Valtteri Bottas szerint a Williams telibe találta a megfelelő beállításokat, ennek is köszönhető a harmadik rajthely.

„Szingapúrban szenvedtünk, de ez teljesen más pálya. Az alapbeállításaink szinte tökéletesek voltak, nem nagyon kellett az autóhoz nyúlni a szabadedzés alatt. Ennek ellenére meglep, hogy a harmadik rajtkocka az enyém” – mondta Bottas, aki bizakodhat, mert a szabadedzésen a Williams hosszú távú tempója volt legközelebb a Mercedeséhez.

Sebastian Vettel a negyedik rajtkockába szorult, de nem érzi reménytelennek a helyzetét.

„Az első két szakaszban nem volt annyira jó az autó, de a harmadikra összeállt. Talán több is van benne, de elégedett voltam a körömmel. A Mercedes mögötti helyekért csatáztunk, alulmaradtam, de ha úgy rajtolok, ahogy Szingapúrban, akkor már az első kanyar előtt helyrehozhatom” – mondta Vettel.

Az edzésen az idei szezon talán legnagyobb balesetét szenvedte el Danyiil Kvjat, a Red Bull orosz pilótája, aki a harmadik szakasz utolsó percében a hajtűkanyar előtti gyors jobbkanyarban sodródott le az útról, majd a gumifalnak csapódott, és bukfencezett egyet. Az orosz sérülés nélkül megúszta az esetet, amely saját bevallása szerint a saját hibájából történt.

Danyiil Kvjat balesete az idei szezon talán leglátványosabb bukása volt (Fotó: AFP)
Danyiil Kvjat balesete az idei szezon talán leglátványosabb bukása volt (Fotó: AFP)


„Kezdők hibája volt, két kerékkel a fűre futottam, és kész is volt. Mivel abban a kanyarban nincs nagy bukótér, a logikus eredménnyel járt a hibám. Ez volt karrierem legnagyobb bukása, nagyon várom, hogy megnézzem videón – mondta Kvjat. – Bocsánatot kérek a csapattól, hogy ennyi feladatot adtam a srácoknak, így is nehéz ez a két hét két futammal egymás után, csak még inkább megnehezítettem a feladatukat.”

Kvjat papíron a tizedik helyről indul, de az autója totálkáros lett, a Red Bull kicseréli a vázat, ami miatt az orosznak a bokszutcából kell rajtolnia.

A versenyen rajtbüntetést kap Nico Hülkenberg, aki még a Szingapúri Nagydíjon okozta a Felipe Massával történt ütközését, és három rajhellyel hátrébb sorolják Max Verstappent is, aki a kvalifikáció első szakaszában a pályára, nem biztonságos helyre parkolta le műszaki hibás autóját.

TOVÁBBI NYILATKOZATOK

Felipe Massa (5.): – Nagyon jó időmérőnk volt, az autó az összes szakaszban versenyképes volt. Kár, hogy nem jött össze nekem is a második rajtsor, a piros zászló az edzés végén megállított. Örülök, hogy Danyiil ilyen nagy baleset után sértetlenül szállt ki az autóból.
Kimi Räikkönen (6.): – A második szakaszban gyorsabb voltam, mint a harmadikban, aminek a gumikészlet lehetett az oka. Az utolsó készletem jobb lett volna, de nem fejezhettem be a kört. Ez bosszantó, mert úgy éreztem, elég gyors vagyok a harmadik rajtkockához.
Daniel Ricciardo (7.): – Az utolsó menetben javíthattam volna egy-két tizedet, de Danyiil balesetének helyszínére érve tudtam, hogy ebből semmi sem lesz. A többiek is biztosan gyorsultak volna. A hetedik hely nem is mutatja meg, mennyire jó az autó.
Romain Grosjean (8.): – Óriási, hogy az első tízbe jutottam, nem számítottam rá. Nem érdekel, hogy a második körömet meg kellett szakítanom, a lényeg, hogy Danyiil jól van. Jó érzés volt ezen a pályán gyors köröket autózni, kell hozzá bátorság és motorerő. Ha jól rajtolok, lehet keresnivalóm a futamon.
Sergio Pérez (9.): – Egyáltalán nem rossz a kilencedik rajthely. Kár, hogy nem fejezhettem be a mért körömet, de a lényeg, hogy Danyiil jól van. Így is csak Romaint előzhettem volna meg, de ez a rajtnál is sikerülhet. A gumik körül sok a kérdőjel, fontos lesz, ki hogy vigyáz az abroncsaira.
Carlos Sainz Jr. (11.): – Csalódott vagyok, hogy a második szakaszban kiestem, hittem benne, hogy az első tízbe juthatok. A második szakaszban a második gumikészletem vibrált, emiatt nem tudtam elég jó kört futni.
Pastor Maldonado (12.): – Két kanyar sehogy sem akart úgy összejönni, ahogy szerettem volna, ezért nem juthattam a harmadik szakaszba.
Fernando Alonso (13.): – Ennél jobb kört nem lehet menni ezzel az autóval, legalábbis én nem tudok. Akár száz készlet új gumit felrakhatnánk az autóra, nem biztos, hogy még egy ilyen köröm összejön itt. Most ez ennyire volt elég.
Nico Hülkenberg (14. – büntetés után): – Kár, hogy lemaradtam a harmadik szakaszról, de az autóra nem panaszkodom. Nem tudom, mit várjak a versenytől, szoros az élmezőny.
Jenson Button (15.): – Az első menetem előtt nem mondták meg, milyen üzemmódba tegyem a motort, teljesen le is merült az energiatároló. Nem követhetünk el ilyen pitiáner hibákat, amikor sokkal súlyosabb gondjaink vannak. Ritkán van esélyünk jobb eredményre, akkor is elszúrjuk.
Marcus Ericsson (16.): – Zaklatott időmérőm volt, az első menetemet elrontottam, a 13-as kanyar előtt túl szélesen fordultam, a hátsó kerék lement a pályáról, és megcsúsztam. A második köröm nem sikerült túl jól, az utolsó próbálkozásomnak pedig a sárga zászlók tettek be.
Felipe Nasr (17.): – Balszerencse. A legjobb körömben találkoztam a sárga zászlókkal. Nem lesz könnyű verseny, de nem adjuk fel.
Max Verstappen (18. – büntetés után): – Nem a legjobb napom, a hajtűkanyarban az elektronika mindent kikapcsolt a motorban. Kár érte, mert gyorsak lehettünk volna. Ez van, megint hátulról kell előretörnöm, amit nem is annyira bánok. Irány az első tíz!
Will Stevens (19.): – Keveset köröztünk, igyekeztem mielőbb mért kört futni, így Ericsson kicsúszása miatt sem vesztettem időt. A második köröm jobb lett volna, de akkor már nem kerülhettem el a sárga zászlókat.
Alexander Rossi (20.): – Az első körömben Ericsson, a másodikban Verstappen miatt lengették a sárga zászlót, nem hiszem el, hogy ilyen történhet. A szabadedzésen bekerültem a 107 százalékos zónába, ezért rajtolhatok, de nem érzem jól magam.

JAPÁN NAGYDÍJ, A RAJTSORREND
1. Nico Rosberg német Mercedes
2. Lewis Hamilton brit Mercedes
3. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes
4. Sebastian Vettel német Ferrari
5. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes
6. Kimi Räikkönen finn Ferrari
7. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-Renault
8. Romain Grosjean francia Lotus-Mercedes
9. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes
10. Danyiil Kvjat* orosz Red Bull-Renault
11. Carlos Sainz Jr. spanyol Toro Rosso-Renault
12. Pastor Maldonado venezuelai Lotus-Mercedes
13. Fernando Alonso spanyol McLaren-Honda
14. Nico Hülkenberg** német Force India-Mercedes
15. Jenson Button brit McLaren-Honda
16. Marcus Ericsson svéd Sauber-Ferrari
17. Felipe Nasr brazil Sauber-Ferrari
18.
Max Verstappen***
holland
Toro Rosso-Renault
19. Will Stevens brit Marussia-Ferrari
20. Alexander Rossi amerikai Marussia-Ferrari
*várhatóan a bokszból rajtol
**szingapúri baleset okozásáért három rajthelyes büntetést kapott
***három rajthelyes büntetést kapott, mert az időmérőn veszélyes helyen állította le az autóját
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik