Két hét alatt tíz évet öregedett a dobogó - Valencia számokban

Vágólapra másolva!
2012.06.27. 16:08
null
Räikkönen, Alonso, Schumacher – és mindannyiuk sikerének egyik kovácsa, Andrea Stella versenymérnök (Fotó: Action Images)
Címkék
Az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon a legutóbbi három világbajnok állt dobogóra, de csupán további hét versenyt kellett várni arra, hogy elődeik is elfoglalják maguknak a pódiumot: Valenciában Fernando Alonso, Kimi Räikkönen és Michael Schumacher személyében a 2000 és 2007 közötti vb-címek tulajdonosai ünnepelhettek, ráadásul azzal a versenymérnökkel, aki mindannyiukkal együtt dolgozott. Schumi több mint húsz évvel első F1-es dobogója után 155. alkalommal is a pódiumra állhatott – az idén tizenegyedikként. Az Európai GP számokban.

 

Az Európai Nagydíj dobogósainak átlagos életkora több mint tíz évvel volt magasabb, mint a két héttel ezelőtti Kanadai Nagydíj után a pódiumra álló három pilótának. Amíg Lewis Hamilton, Romain Grosjean és Sergio Pérez átlagosan 25 éves és három hónapos, Fernando Alonso, Kimi Räikkönen és Michael Schumacher 35 éves és nyolc hónapos. (A legutóbbi, ennél idősebb első három helyezett az 1994-es Ausztrál Nagydíjon volt, Nigel Mansell, Gerhard Berger és Martin Brundle átlagéletkora 37 év és három hónap volt.)

A trió ötödször állt így együtt a dobogón (legutóbb 2005-ben Magny-Cours-ban, fotók itt!), s mindannyiszor Alonso volt a győztes. A spanyolt az eredményhirdetésre felkísérő Andrea Stella versenymérnök személye kifejezetten összekötő kapocs hármójuk között, hiszen Alonso előtt Räikkönennel, előtte Schumival volt közvetlen munkakapcsolatban – a finnel és a némettel nyert is világbajnoki címet.

ROPPANT SZOROS IDŐMÉRŐK

Az idei időmérő edzéseken elképesztően szoros a verseny, a széles első és keskeny hátsó légterelők bevezetése óta nem volt ennyire kiélezett a küzdelem. Az időmérő második szakaszában 2010-ben átlagosan 1.1, 2011-ben 1.5 másodperc választotta el az első tíz helyezettet, ez a szám az idén 533 ezred. Ez még az előző két szezon minimális értékénél (571, illetve 977 ezred) is alacsonyabb!

„Az eredményhirdetés előtt vicceltünk is arról, hogy jól összejött a csapat, Andrea emberei álltak a dobogón, érdekes, hogy ez így összejött, ugyanakkor fejet kell hajtanunk előtte, mert a munkáját dicséri – mondta Schumacher. – Örömmel gondolok vissza azokra a napokra, örülök, hogy még manapság, Fernando oldalán is képes hasonló sikereket elérni.”

A dobogón tíz világbajnoki cím tulajdonosa (Schumi hét, Alonso kettő, Räikkönen egy) ünnepelt, ami F1-es rekord, de a közeljövőben megdőlhet, ha a finn helyett Sebastian Vettel jut a három közé. A valenciai futam után a hat aktív világbajnok közül három állt a dobogón, az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon szintén – csak éppen akkor a másik három: Jenson Button, Vettel és Lewis Hamilton.

Először nyert hazai versenyző a 2008-as Brazil Nagydíj óta, amikor Felipe Massa máig utolsó győzelmét aratta Interlagosban. Alonso zsinórban huszadszor szerzett pontot, amivel már csak néggyel marad el Schumi 2001-től 2003-ig tartó 24-es rekordsorozatától. 77. dobogós helyezésével pedig háromra van Ayrton Senna örökranglista-3. 80-jától. Az idén csak Alonso nyert úgy, hogy nem az első sorból rajtolt, immár kétszer is.

„TILKE MEGKÖSZÖNHETI A PIRELLINEK”

Az ezt megelőző négy valenciai F1-es futamon hatan szereztek pontot úgy, hogy az első tízen kívülről rajtoltak, ezt most az első négy helyen célba érőből hárman is elmondhatták magukról. Az eddig dögunalmasnak tartott valenciai pálya az évek óta tartó kínszenvedés után az idén a szezon talán legjobb versenyét tudhatja magáénak, aminek kapcsán a következőt írta ki a Twitterre Pablo Elizalde, az autosport.com spanyol munkatársa: „Az új F1-es pályákat tervező Hermann Tilke hatalmas köszönettel tartozik a Pirellinek, amely megmentette a tekintélyét.”

Schumacher 43 évesen, öt hónaposan és 21 naposan pezsgőzhetett, aminél legutóbb az 1970-es Brit Nagydíjon volt idősebb dobogós, Jack Brabham 44 éves, három hónapos és 16 napos volt utolsó második helyezésekor. Brabham ezzel a 10. az örökranglistán e tekintetben, Schumi pedig a 12. Ahhoz, hogy a német egyet előrelépjen, a következő szezonban is versenyeznie kellene, arra pedig, hogy minden idők legidősebb F1-es dobogósa legyen, 2022-ig kellene várni(a).

Ám így is lett egy rekordja Schuminak, első (1992, Mexikói GP) és eddigi utolsó dobogós helyezése között 20 év, három hónap és két nap telt el, amivel nemcsak maga mögé utasította az eddigi „éllovas” Rubens Barrichellót, hanem szűk öt évet „rá is vert”.

Az időmérő edzést megnyerő Sebastian Vettel 33. pole pozíciójával utolérte Jim Clarkot és Alain Prostot az örökranglista 3. helyén. A skótnak 72, Vettelnek 89, Prostnak 198 futam kellett a 33. rajtelsőséghez. A listán Michael Schumacher vezet 68-cal Ayrton Senna (65) előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik