Horner Vettel kezébe adta a végső döntést

Vágólapra másolva!
2010.11.07. 23:57
null
Horner szerint Vettel tudja, mivel használ csapatnak, és ha kell, jó döntést hoz Abu-Dzabiban (Fotó: Reuters)
Címkék
A Red Bull-istálló az idényzáró Abu-dzabi Nagydíjon sem fog csapatutasítást használni, jelentette ki Christian Horner csapatfőnök. A szakember szerint Sebastian Vettelnek kell eldöntenie, segít-e Mark Webbernek a világbajnoki cím megnyerésében.

Christian Horner, a Red Bull-istálló főnöke sokat beszélt az elmúlt időszakban arról, hogy nincs kristálygömbje, amely megmondaná neki, mi fog történni az idény hátralévő versenyein. A 37 éves szakember eddig határozottan kiállt elgondolása mellett, és nem állított fel sorrendet két pilótája, Mark Webber és Sebastian Vettel között, pedig sokan úgy gondolták, már régóta az ausztrálnak kedvező döntéseket kellett volna hoznia.

SZAVAZÁS

Ki lesz a világbajnok?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Csakhogy a legutóbbi öt versenyen Vettel végig Webber előtt volt, négyszer több pontot szerzett, Dél-Koreában pedig mindketten kiestek. Horner pedig éppen a kiesésre utal, nem tudhatja, melyik pilótája jár pórul a hátralévő – immár csak egy – versenyen. Ha Webber esik ki, a Vettel által esetleg leadott pontok kárba vesztek volna.

Így viszont, bár Webber nincs olyan jó helyzetben, mint lehetne, Vettel is versenyben van a vb-címért, és a két versenyző formáját nézve könnyen elképzelhető, hogy Abu-Dzabiban is az ausztrál előtt lesz, méghozzá az első helyen. Ám csak akkor lehet világbajnok, ha Fernando Alonso nem lesz benne az első négyben. Ha igen, akkor Vettel nem lehet világbajnok, csak Webber, neki viszont győznie kell.

A pilóták verseny utáni nyilatkozatait ide kattintva olvashatja el.

Gondolhatnánk, a csapatvezető ebben az esetben már feladja elveit, és azt teszi, amit a józan ész megkövetel: azaz ha Alonso a harmadik vagy a negyedik helyen követi a két Red Bull-Renault-t, Vettelt a verseny végén arra szólítja fel, hogy adja át a győzelmet Webbernek. Ám nem, Horner még a Brazil Nagydíj után sem mondta ki ezt.

HORNER BÍZIK PILÓTÁJA ÍTÉLŐKÉPESSÉGÉBEN
„Nem hiszem, hogy bármiféle döntést kellene hoznunk a következő versenyen. Két remek pilótánk van, mindketten világbajnokok lehetnek, továbbra is egyenlően kezeljük őket – mondta Christian Horner a Brazil Nagydíjon aratott kettős győzelem után. – Ha olyan helyzet adódik, amelyben csak egyikük nyerhet, és a másik segítségére lesz szüksége, akkor a társának kell mérlegelnie, és eldöntenie, miképpen lehet a csapat hasznára. Nem tudom elképzelni a pilótáinkról, hogy a másik kárára döntenének. Biztos vagyok benne, hogy ha Fernando vezetett volna a versenyben, Sebastian elengedte volna Markot, mert ezt kívánta volna a csapat érdeke. De az utolsó versenyen bárki nyerhet.”

Persze azt, hogy Horner a pilótáira bízza a döntést, úgy is lehet értelmezni, hogy a verseny előtt megbeszélik a lehetőségeket, és Vettelnek csak be kell mondani a verseny hajrájában, Webber és Alonso milyen pozícióban áll, a német pedig ebből következtetve fogja elengedni maga mellett Webbert. Így ugyanúgy nem hangzik majd el utasítás, mint a Német Nagydíjon Alonso és Felipe Massa esetében („Fernando gyorsabb nálad, biztosíts arról, hogy értetted az üzenetet" – ezek a szavak hangzottak el a rádióbeszélgetésben Massa felé.)

kerdes=Ön szerint Vettel segítené-e Webbert egy olyan helyzetben, amelyről Horner beszélt? |opcio1=Igen|opcio2=Nem|
cikkertekelo_szavazas
cikkertekelo_szavazas
mceBlockPasteEnd

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik